Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Δημήτρη ρίξε μια ματιά εκεί στην αρχή του νήματος στο πρώτο σχόλιο που περιγράφω λίγο τα ηλεκτρικά. (και να αλλάξει κάποιος αν θέλει την λέξη "ηλεκτρολήπτες" με την ¨Ηλεκτροδότες" που είναι το σωστό. Ευχαριστώ)
Πρόβλημα με αντοχή των ηλεκτρικών εξαρτημάτων δεν μου έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.
Την σκούπα την βάζεις στην πρίζα και το γενικό φις που τροφοδοτεί τον πάγκο στην σκούπα οπότε λειτουργεί με όποιο εργαλείο και να πάρει μπροστά.

Last edited:
  • Like
Reactions: KOSSTV
Το μανιταρι μου δινει απευθειας ρευμα στο δισκοπριονο (1300W) ή ρουτερ με soft start και στην σκουπα. Tα μανιταρια (συνηθως) ξεκινουν κοντα στα 10Α
Το προβλημα δεν ειναι τοσο ωστε να τα "σηκωνει" κατα τη λειτουργια (δισκο σκουπα), οσο το στιγμιαιο ρευμα στην εναρξη. Δηλαδη θα δουλεψουν και τα 2 εαν ο δισκος εχει soft start. Εαν δεν εχει soft start υπαρχει προβλημα, δηλαδη εαν η πριζα σου εχει 10αρα ασφαλεια δεν θα ξεκινησουν και τα 2 εργαλεια μαζι . Ομοιως, με τον καιρο, θα εχουν προβλημα και οι επαφες του 10Α μανιταριου.
Θανάση, το δισκοπρίονο είναι 2000W χωρίς soft start και ειναι ο αδύναμος κρίκος - ρούτερ και σέγα είναι λιγότερα watt συν soft start. Από όσο ξέρω και εγώ το θέμα με όλα τα μοτέρ είναι στην εκκίνηση.

Τα μανιτάρια και οι διακόπτες που βλέπω γράφουν 10Α που καταρχάς φαίνεται εντάξει. Μπαίνοντας όμως στις προδιαγραφές της μπουτονιέρας του Καυκά διαβάζω τα παρακάτω:
[Ith] conventional free air thermal current -->10 A conforming to EN/IEC 60947-5-1
[Ie] rated operational current--> 3 A at 240 V, AC-15, A600 conforming to EN/IEC 60947-5-1
6 A at 120 V, AC-15, A600 conforming to EN/IEC 60947-5-1
Και με προβληματίζει και για τα υπόλοιπα από αλλού που δεν βρίσκω προδιαγραφές. Επίσης, ο πωλητής του Καυκά πριν πω τίποτα μου είπε ότι για 2000W θα είσαι οριακά.

Χάζεψα λίγο σήμερα για τα ρελέ και από ότι καταλαβαίνω δεν είναι και κανένα ακριβό εξάρτημα. Θα αισθανόμουν παντως πιο ήσυχος αν έβρισκα καμιά ιδιοκατασκευή τύπου παγκοπρίονο ή παρόμοια που να έχει βάλει κάποιος ρελέ αντί για διακόπτες. Αν έχετε κάτι υπόψη βάλτε το εδώ να πάρουμε καμια ιδέα.

[Τα εργαλεία δεν θα δουλέψουν ποτέ ταυτόχρονα, μόνο η σκούπα συν κάποιο από τα τρία εργαλεία. Μέχρι στιγμής η σκούπα μαζί με το δισκοπρίονο (1500+2000 = 3500W) λειτουργούν από την ίδια μπρίζα χωρίς πρόβλημα με την ασφάλεια (είναι 16A).]

Δημήτρη ρίξε μια ματιά εκεί στην αρχή του νήματος στο πρώτο σχόλιο που περιγράφω λίγο τα ηλεκτρικά. (και να αλλάξει κάποιος αν θέλει την λέξη "ηλεκτρολήπτες" με την ¨Ηλεκτροδότες" που είναι το σωστό. Ευχαριστώ)
Πρόβλημα με αντοχή των ηλεκτρικών εξαρτημάτων δεν μου έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.
Την σκούπα την βάζεις στην πρίζα και το γενικό φις που τροφοδοτεί τον πάγκο στην σκούπα οπότε λειτουργεί με όποιο εργαλείο και να πάρει μπροστά.
Νικ, το έχω διαβάσει το thread παίζει και 10 φορές! 😄
Το πρόβλημά μου είναι τα 2000watt μην τυχόν και δημιουργήσουν πρόβλημα - αν ήμουν στα 1300W δεν θα ανησυχούσα επειδή είναι δοκιμασμένη η λύση με το μανιτάρι απευθείας στην παροχή.

Βάζω και ένα διάγραμμα με τα ηλεκτρικά όπως τα έχω στο μυαλό μου. Ο περιστροφικός διακόπτης και το μανιτάρι μπορεί να καταλήξουν να ελέγχουν αντίστοιχα ρελέ αντί να διακόπτουν το ρεύμα. Το κομμάτι του περιστροφικού διακόπτη για επιλογή με/χωρίς σκούπα μπορεί και να φύγει τελείως αν τα βρω δύσκολα. Και τα 3 εργαλεία δεν δουλεύουν με γείωση, οπότε η πράσινη γραμμή θα εξυπηρετεί μόνο την ελεύθερη μπρίζα. Αν δείτε κάτι που φαίνεται λάθος στις συνδέσεις πείτε μου να προλάβουμε το μπαμ 😄

Diagramma.png

Attachments

• Diagramma.png
    Diagramma.png
    247.5 KB · Views: 8
Δημητρη, εχεις μπλεξει με πολλους διακοπτες
οι λυσεις που προτεινω ειναι
1) βαζεις μονο μανιταρι και ρελεδες και χρονοκαθυστέρηση στην σκουπα
2) αφηνεις μονο του το δισκο και βαζεις μανιταρι για τα υπολοιπα

(osatosa done)

Ευχαριστώ φίλε, θα πάω μάλλον για τη λύση 1 επειδή το μανιτάρι νομίζω θα βολέψει να σταματάει και το παγκοπρίονο.

Θανάση, το δισκοπρίονο είναι 2000W χωρίς soft start και ειναι ο αδύναμος κρίκος - ρούτερ και σέγα είναι λιγότερα watt συν soft start. Από όσο ξέρω και εγώ το θέμα με όλα τα μοτέρ είναι στην εκκίνηση.

Τα μανιτάρια και οι διακόπτες που βλέπω γράφουν 10Α που καταρχάς φαίνεται εντάξει. Μπαίνοντας όμως στις προδιαγραφές της μπουτονιέρας του Καυκά διαβάζω τα παρακάτω:
[Ith] conventional free air thermal current -->10 A conforming to EN/IEC 60947-5-1
[Ie] rated operational current--> 3 A at 240 V, AC-15, A600 conforming to EN/IEC 60947-5-1
6 A at 120 V, AC-15, A600 conforming to EN/IEC 60947-5-1
Και με προβληματίζει και για τα υπόλοιπα από αλλού που δεν βρίσκω προδιαγραφές. Επίσης, ο πωλητής του Καυκά πριν πω τίποτα μου είπε ότι για 2000W θα είσαι οριακά.

Χάζεψα λίγο σήμερα για τα ρελέ και από ότι καταλαβαίνω δεν είναι και κανένα ακριβό εξάρτημα. Θα αισθανόμουν παντως πιο ήσυχος αν έβρισκα καμιά ιδιοκατασκευή τύπου παγκοπρίονο ή παρόμοια που να έχει βάλει κάποιος ρελέ αντί για διακόπτες. Αν έχετε κάτι υπόψη βάλτε το εδώ να πάρουμε καμια ιδέα.

[Τα εργαλεία δεν θα δουλέψουν ποτέ ταυτόχρονα, μόνο η σκούπα συν κάποιο από τα τρία εργαλεία. Μέχρι στιγμής η σκούπα μαζί με το δισκοπρίονο (1500+2000 = 3500W) λειτουργούν από την ίδια μπρίζα χωρίς πρόβλημα με την ασφάλεια (είναι 16A).]

Νικ, το έχω διαβάσει το thread παίζει και 10 φορές! 😄
Το πρόβλημά μου είναι τα 2000watt μην τυχόν και δημιουργήσουν πρόβλημα - αν ήμουν στα 1300W δεν θα ανησυχούσα επειδή είναι δοκιμασμένη η λύση με το μανιτάρι απευθείας στην παροχή.

Βάζω και ένα διάγραμμα με τα ηλεκτρικά όπως τα έχω στο μυαλό μου. Ο περιστροφικός διακόπτης και το μανιτάρι μπορεί να καταλήξουν να ελέγχουν αντίστοιχα ρελέ αντί να διακόπτουν το ρεύμα. Το κομμάτι του περιστροφικού διακόπτη για επιλογή με/χωρίς σκούπα μπορεί και να φύγει τελείως αν τα βρω δύσκολα. Και τα 3 εργαλεία δεν δουλεύουν με γείωση, οπότε η πράσινη γραμμή θα εξυπηρετεί μόνο την ελεύθερη μπρίζα. Αν δείτε κάτι που φαίνεται λάθος στις συνδέσεις πείτε μου να προλάβουμε το μπαμ 😄

View attachment 182608
Στο σχέδιο θέλει αντικατάσταση των 3,4 με το 5,6.
Σαν σκέψη,θέλει βελτίωση :)
Σαν λύση το μανιτάρι δίνει σε ένα ρελέ στο οποίο μπορείς να βάλεις μέχρι και τον φούρνο :)
Μόνο προσοχή,το ρελε πρέπει να έχει μια βοηθητικη επαφή αυτοσυγκρατισης που να το απομανδαλωνει οταν πατιέται το μπουτον...

Στο σχέδιο θέλει αντικατάσταση των 3,4 με το 5,6.
Τα 3,4 είναι υποτίθεται η έξοδος του ρεύματος προς τον πάγκο. Στην μία θέση του διακόπτη το ρεύμα θα έρχεται από την μπρίζα της σκούπας (1,2) και στην άλλη θέση το ρεύμα θα έρχεται από τον τοίχο (5,6).
Για το ρελέ, θα ανεβάσω ένα διάγραμμα με το συγκεκριμένο μοντέλο και πως θα συνδεθεί να μου πείτε μια γνώμη.

Τα 3,4 είναι υποτίθεται η έξοδος του ρεύματος προς τον πάγκο. Στην μία θέση του διακόπτη το ρεύμα θα έρχεται από την μπρίζα της σκούπας (1,2) και στην άλλη θέση το ρεύμα θα έρχεται από τον τοίχο (5,6).
Για το ρελέ, θα ανεβάσω ένα διάγραμμα με το συγκεκριμένο μοντέλο και πως θα συνδεθεί να μου πείτε μια γνώμη.
Τότε είναι εντάξει.

Πάμε και με την συνέχεια του πάγκου...
Τα ενδιάμεσα κάθετα και οριζόντια πηχάκια κόπηκαν από μια μεγάλη απλάνιστη σανίδα 5Χ30 εκ. και με διαδοχικά περάσματα στο παγκοπρίονο και λίγο τριβείο στο τελείωμα βγήκαν σαν πλανισμένα.
01.jpg

Η τοποθέτηση στα κάθετα κολωνάκια έγινε με 8άρες καβίλιες και τους αντίστοιχους οδηγούς καβίλιας. Τα δύο κομμάτια κόντρα πλακέ πιασμένα με σφιγκτήρες βοήθησαν να γίνει με ακρίβεια η τοποθέτηση.
02.jpg

Στην αριστερή πλευρά του πάγκου μπήκαν διάφορα οριζόντια κομμάτια (με διαγώνιες βίδες) για να βιδωθούν πάνω τους οι οδηγοί των 3 συρταριών.
03.jpg

Η τοποθέτηση των οδηγών έγινε ως εξής: ένα τετράγωνο κομμάτι κ/π κομμένο στο ίδιο μήκος που πρέπει να είναι η απόσταση του μεταλλικού πλαισίου από τον οδηγό, στερεώνεται με σφιγκτήρες (φαίνεται αριστερά στην φωτογραφία) και έτσι η πάνω πλευρά του οδηγού συρταριού βγαίνει στο σωστό ύψος και παράλληλα με το μεταλλικό πλαίσιο. Μετά οτο κομμάτι κ/π πιάνεται στην απέναντι πλευρά για να τοποθετηθεί ο απέναντι οδηγός. Τέλος, το κομμάτι κ/π κόβεται σε μικρότερο μήκος και μετά τοποθετούνται οι οδηγοί του επόμενου (από πάνω) συρταριού.
05.jpg

Τα συρτάρια έγιναν από κ/π 15mm για τα πλαϊνά και κ/π 6mm για τους πάτους. Τα πλαϊνά ενώθηκαν με γλώσσες και πατούρες όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Για τους πάτους θα προτιμούσα πιο χοντρό κ/π αλλά είχα μόνο 6 και 15 χιλιοστών και ήθελα να φυλάξω το πιο χοντρό που είναι και ακριβούτσικο.
06.jpg

07.jpg

Τέλος, βάφτηκαν τα πάντα εκτός των συρταριών που επειδή αφαιρούνται μπορούν να βαφτούν αργότερα. Το μεταλικό πλαίσιο τοποθετήθηκε μόνιμα πιασμένο με βίδες Μ6 σε κάθε κολώνα (8 βίδες συνολικά) και κόπηκε σε 3 σημεία: μπροστά και εκεί που είναι οι δύο κόκκινοι κύκλοι. Στην φωτογραφία φαίνεται και το σύστημα με τα πτυσσόμενα ροδάκια που βγήκε ίδιο με το βίντεο που είχα βάλει σε προηγούμενο ποστ - λειτουργούν μια χαρά.
08b.jpg
Και εδώ μερικές τελευταίες φωτογραφίες με το παγκοπρίονο προσωρινά τοποθετημένο για έλεγχο ότι όλα τα μέρη κινούνται ελεύθερα. Από κωλοφαρδία, ο μοχλός απασφάλισης του riving knife είναι προσβάσιμος από το κενό ανάμεσα στα αριστερά κολωνάκια οπότε δεν θα χρειαστεί να μπει κάποιο καπάκι πάνω στον πάγκο.
09.jpg

Και εδώ φαίνεται καλύτερα που εξυπηρετούν τα δύο κενά στο μεταλικό πλαίσιο (κόκκινοι κύκλοι στην προηγούμενη φωτογραφία). Χωρίς αυτά, οι οδηγοί του φράκτη βρίσκουν πάνω στο πλαίσιο και δεν μπορούν να κινηθούν.
10.jpg

Επόμενα βήματα είναι η τοποθέτηση της επιφάνειας (κ/π με φιλμ), τα διάφορα κοψίματα στην επιφάνεια και το πιο δύσκολο που είναι το plate για το ρούτερ. Τα ηλεκτρικά τελικά θα τα αφήσω για το τέλος - θα μπουν ακριβώς πάνω από τα συρτάρια οπότε υπάρχει χώρος να δουλέψεις και με τον πάγκο τελειωμένο.

Μπράβο μάστορα .... Το δημιουργείς πιο καλλιτεχνικά το έργο ...μέταλλο με ξύλο !!! (y)
Όταν βάλεις και το ρούτερ θα κάνεις πλέον τα συρτάρια με "δάχτυλα".

Ευχαριστώ παιδιά. Και μια σημερινή φωτογραφία με την πάνω επιφάνεια πρόχειρα τοποθετημένη. Πρέπει να γίνουν δύο πατούρες στην από κάτω πλευρά, μια για τον μοχλό απασφάλισης του riving και μια για την σέγα, και μετά θα βιδωθεί μόνιμα πάνω στον πάγκο.
20210627_135901[1].jpg

• Like
Reactions: KTM950
Επειδή πλησιάζει η ώρα για την τοποθέτηση του ρούτερ και σκέφτομαι να φτιάξω μια καινούρια πλάκα από αλουμίνιο, ξέρει κανείς προς τα που να ρωτήσω (Αθήνα) για πλάκα αλουμινίου; Θέλω ένα κομμάτι 22Χ30εκ με πάχος 5,6 ή 8mm - το μαγαζί που ψωνίζω συνήθως μου είπε ότι έχει 8mm αλλά θα πρέπει να αγοράσω ολόκληρο κομμάτι 50Χ50εκ (το κόβει όπου θέλω) και το κόστος βγαίνει γύρω στα 75€. Είναι πολλά τα λεφτά για ένα υλικό που θα περισσέψει πολύ μεν αλλά πλην της πλάκας του ρούτερ δεν βλέπω να το αξιοποιώ άμεσα.

Προσωπικά τσίμπησα αυτό που μου ήρθε εχτές αλλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ. Τσέκαρα μόνο ότι δεν είναι στραβό και θα δώ ότι κουμπώνει καλά στο ρούτερ μάλλον το ΣΚ.

Μεγειά φίλε, πολύ ωραίο φαίνεται.
Το δικό μου ρούτερ (Triton MOF-001) δυστυχώς έχει περίεργες τρύπες για βίδωμα- κάνουν ένα τετράγωνο 103x103mm. Οι έτοιμες πλάκες από τα κινεζομάγαζα δεν ταιριάζουν και σε έτοιμη λύση έχω βρει μόνο κάτι Rockler και Kreg σε τιμές διαστημικές, γύρω στα 100€.
Τώρα το έχω στερεωμένο σε μια πλάκα από λαμαρίνα 2 χιλιοστών. Δουλεύει μια χαρά απλά δεν υπάρχει "ψωμί" για να γίνουν πατούρες για δαχτυλίδια κλπ. Στην χειρότερη περίπτωση που δεν βρεθεί τίποτα θα το αφήσω έτσι.

Επειδή πλησιάζει η ώρα για την τοποθέτηση του ρούτερ και σκέφτομαι να φτιάξω μια καινούρια πλάκα από αλουμίνιο, ξέρει κανείς προς τα που να ρωτήσω (Αθήνα) για πλάκα αλουμινίου; Θέλω ένα κομμάτι 22Χ30εκ με πάχος 5,6 ή 8mm - το μαγαζί που ψωνίζω συνήθως μου είπε ότι έχει 8mm αλλά θα πρέπει να αγοράσω ολόκληρο κομμάτι 50Χ50εκ (το κόβει όπου θέλω) και το κόστος βγαίνει γύρω στα 75€. Είναι πολλά τα λεφτά για ένα υλικό που θα περισσέψει πολύ μεν αλλά πλην της πλάκας του ρούτερ δεν βλέπω να το αξιοποιώ άμεσα.

Για Αθήνα δεν γνωρίζω αλλά αν κατέβεις Πειραιά ψάξε γύρω από την πυροσβεστική στα Καμίνια.
Μόλις περάσεις το Καραϊσκάκη στο δεύτερο φανάρι στρίβεις δεξιά. Η περιοχή είναι γεμάτη από εργοστάσια/βιοτεχνίες και θα βρείς ότι θέλεις, με τιμές κάπως καλύτερες. Αν και νομίζω πως είναι όπου πέσεις...