Να συνεχίσω σήμερα με μερικά εξαρτηματάκια που κατασκευάστηκαν για να κάνουν πιο εύκολες και ασφαλείς τις εργασίες στον πάγκο.
Και αναφέρομαι στα Featherboards.
Έλεγα να αγοράσω μερικά αλλά μετά σκέφτηκα γιατί να μην δοκιμάσω να τα φτιάξω μόνος μου και ότι βγει.
Παράγγειλα λοιπόν στον αγαπητό μου φίλο παπού-Κώστα μερικά κομμάτια από σκληρή σανίδα και άρχισα τα κοψίματα προκειμένου να φτάσω σε αυτό το αποτέλεσμα:
Κατασκευάστηκε ένα μακρύ για να φτάνει στον οδηγό T-track του πάγκου με εγκοπές στην μία μεριά παράλληλες προς τα πλαϊνά της σανίδας και η σανίδα τοποθετείται υπό γωνία
Στην άλλη πλευρά οι εγκοπές υπό γωνία και η σανίδα τοποθετείται κάθετα στον πάγκο (οι κοπές εδώ λυγίσανε ακολουθώντας τις πιέσεις από τις ίνες του ξύλου αλλά δεν έχασαν την λειτουργικότητα τους)
Και μία κατασκευή για τον φράχτη του ρούτερ
[/IMG]
Οι εγκοπές έχουν μια διαδικασία για να είναι ίδιες και σε ίσιες αποστάσεις.
Θα αναλύσω την δεύτερη κοπή που είναι πιο δύσκολη γιατί οι εγκοπές γίνονται υπό γωνία 30 μοιρών και για να πατάει η σανίδα (αριθμός 2 στον κύκλο) στον φράχτη ταιριάζουμε δίπλα το κομμάτι που κόπηκε στην αρχή από την άκρη της ορθογώνιας σανίδας για να κάνουμε την κλήση στα δόντια και έχει γωνία 30 μοιρών(αριθμός 1 στον κύκλο) το στερεώνουμε με ένα πρόσθετο σανιδάκι από πάνω οπότε όλο μαζί πατάει στον φράχτη σωστά.
Αφού κάνουμε την πρώτη εγκοπή και ενώ ο δίσκος είναι ακόμα μέσα στην εγκοπή σταματάμε τον δίσκο και αφού ακινητοποιηθεί ελευθερώνουμε τον φράχτη και δημιουργούμε ένα κενό (“διάστημα” στην φωτό)
Μέσα στο κενό τοποθετούμε έναν οδηγό πάχους 5mm εδώ εγώ χρησιμοποίησα ρετάλι από την πλάκα αλουμινίου του ρούτερ και σταθεροποιούμε τον φράχτη.
Βγάζουμε τον "οδηγό" τραβάμε πίσω την σανίδα και την ακουμπάμε στον φράχτη οπότε ο δίσκος είναι έτοιμος να κόψει το επόμενο δόντι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε δόντι μέχρι το τέλος
Μεγάλη προσοχή όταν ρυθμίζουμε τις αποστάσεις αυτές “Tο δισκοπρίονο να είναι πάντα απενεργοποιημένο”
Ακολουθεί ο τρόπος στήριξης στον πάγκο.
Εγώ είχα υπόλοιπο ράγα από τα slider για τα T-track που είχα αγοράσει οπότε έκοψα 2 κομμάτια 4cm τους έκανα τρύπα στο κέντρο και μετά βόλτες 8mm στις οποίες βίδωσα κομμάτια από ντίζα 8mm χρησιμοποιώντας και το κατάλληλο υγρό ασφάλισης για να μην ξεβιδώνει εύκολα.
Βρήκα και 2 πεταλούδες που παίρνουν χωνευτό παξιμάδι μέσα στα κουτιά με τα διάφορα εξαρτήματα και έτοιμα τα σφιχτηράκια.
Και φτάνουμε στην τελική διάταξη με Featherboard γύρω από τον δίσκο που κρατάνε σταθερό το προς επεξεργασία ξύλο από όλες τις πλευρές.
Αντίστοιχη στήριξη θα γίνεται και στο ρούτερ που είναι και πιο απαραίτητη.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Καλή μας συνέχεια