Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Το σλεντ θα χρησιμοποιείται για περάσματα στην στενή πλευρά από μακρόστενα κομμάτια. Δες το παρακάτω βίντεο στο 0:30 τον τύπο του σλεντ και το πέρασμα που κάνει.
Ο συγκεκριμένος φράχτης απλά βρέθηκε στην φωτογραφία - υπάρχει άλλος για το ρούτερ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Έτσι τώρα κατάλαβα τι έχεις στο μυαλό σου. Έχεις προχωρημένη σκέψη για την υλοποίηση αλλά είδες πως είναι ο φράχτης του στην συγκεκριμένη σκηνή.
Σίγουρα θα έχεις υπολογίσει το περιθώριο να προσαρμόσεις κάτι ανάλογο στον φράχτη του δισκοπρίονου για να έχεις φράχτη με κενό στην θέση του κοπτικού όπως πρέπει να είναι ένας φράχτης για ρουτερ.

Στο βίντεο ο τύπος χρησιμοποιεί και το φράχτη μαζί με το σλεντ, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Αν ο οδηγός είναι σταθερός, ο φράχτης δεν προσφέρει τίποτα.
Μέχρι σήμερα δουλεύω με ένα απλό σλεντ που έχει από κάτω του βιδωμένο ένα σιδερένιο πηχάκι (για βαγόνι) και ακολουθεί τη διαδρομή μέσα στο ξύλινο "αυλάκι" της προηγούμενης φωτογραφίας, χωρίς να χρησιμοποιώ τον φράχτη. Πρωτόγονο σύστημα που την κάνει την δουλειά του κουτσά στραβά αλλά με πολύ τζόγο. Τώρα, με τον νέο οδηγό αν προκύψει ότι είναι πιο σταθερό να δουλεύεις ταυτόχρονα και με τον φράχτη (όπως στο βίντεο) μπορώ να αλλάξω συνήθεια.

Νόμιζα ότι είχα βάλει παλιότερα φωγογραφίες από τον φράχτη αλλά μάλλον το ξέχασα. Οπότε, με την ευκαιρία βάζω μια, μαζί με λίγα λόγια για τον συνδυασμό με τον φράχτη του παγκοπρίονου.

Ο φράχτης πιάνεται με σφιγκτηράκια πανω στον μεταλλικό φράχτη του πριονιού. Μετακινείται και κλειδώνει με τον μηχανισμό του πριονιού - στις πιο βαριές δουλειές μετά το κλείδωμα βάζω και έναν επιπλέον σφιγκτήρα που πιάνει τον ξύλινο φράχτη πάνω στον πάγκο (προληπτικά για να μην ζορίζεται ο μηχανισμός). Το μπροστινό μέρος με την μελαμίνη μπήκε προσωρινά και θα το αλλάξω κάποια στιγμή μάλλον με αλουμίνιο.
DSC02749.jpg

Ας πούμε τώρα ότι θέλεις να κάνεις τρία παράλληλα αυλάκια, το 1ο στα 0,5εκ από την άκρη το 2ο στα 3εκ και το 3ο στα 5,5εκ. Όταν ο φράχτης είναι ακριβώς στο κέντρο του κοπτικού, ξέρω ότι η μεζούρα του παγκοπρίονου δείχνει 70,0εκ. Οπότε, κάνω τρία διαδοχικά περάσματα με τον φράχτη στα 70,5 μετά στα 73,0 και τέλος στα 75,5εκ.
Το παρακάτω "σχέδιο" έγινε σε ένα λεπτό, ακριβώς στα σημεία που έπρεπε χωρίς να χρειαστεί να μετρήσω καθόλου.
DSC02751.jpg

Φιλε εχεις κανει ωραια δουλεια
Με μια ραγα νομιζω θα εισαι καλα αρκει να ειναι μακρυς ο οδηγος

Για αρχη ασε το φρακτη με τη μελαμινη, να δεις πως θα παει και μετα βλεπεις για αλουμινιο, το οποιο θα ειναι πολυσυνθετο και δεν νομιζω οτι θα το εκμεταλευτεις. Εαν θες το αλουμινιο για στοπακια, και τωρα με 2 νταβιδια οριοθετεις το μηκος / υψος εργασιας.
Θα σου ελεγα να βαλεις και 2 μικρους οδηγους καθετα προς τον φρακτη ωστε να φτιαχνεις συνδεσεις δοντια, χελιδονοουρα.

οκ. Θα παραγγείλω έναν οδηγό 20εκ και βλέπουμε.

Με την μελαμίνη μια χαρά δουλεύει προς το παρόν, απλά το αλουμίνιο το είπα για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου ότι είναι επίπεδο/δεν θα χαλάσει κάποτε, και για να ελαφρύνει λίγο η κατασκευή. Επίσης έχει προφίλ αλουμινίου με ράγες για στοπ και άλλα κόλπα. Δεν το έχω όμως ψάξει ακόμα το θέμα.

Υπάρχει και αυτή η πατέντα για συνδέσεις, χωρίς ράγες, και μου είχε πετύχει στο παρελθόν. Λές να μη μπλέξω με κάθετες ράγες.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εντάξει ...εγκρίνεται !!!
Ήμουν σίγουρος ότι κάτι τέτοιο είχες κάνει αλλά ήθελα να το δω :flipout::flipout:
Καλή η περίπτωση του τύπου στο βίντεο αλλά εσύ δεν χρειάζεσαι τέτοιες πατέντες εκτός και αν θέλεις να κάνεις συνδέσεις δόντια στο περίφημο πριόνι σου !!! Αλλά δεν ξέρω αν παίρνει διπλό δίσκο.
Και εξηγούμαι:
Εφ όσον ο φράχτης που έχεις φτιάξει κυλάει ωραία επάνω στους οδηγούς του δισκοπρίονου και πάει μπροστά-πίσω το μόνο που χρειάζεσαι για δόντια-χελιδονοουρές είναι μια καινούργια μπροστινή επιφάνεια σαν αυτή που έχεις τώρα στον φράχτη αλλά μονοκόμματη στην οποία θα γίνει η τρύπα με το ρουτερ και θα τοποθετήσεις και το δόντι-οδηγό όπως έχω κάνει εγώ και όλο το σύστημα θα τσουλάει επάνω στους οδηγούς του πριονιού.

Δεν ξέρω αν θα δουλέψει έτσι, σκέψου ότι ο φράχτης είναι αρκετά βαρύς από μόνος του, πρόσθεσε και το βάρος του ξύλου + την πίεση που θες για να το σπρώχνεις προς το κοπτικό... Κυλάει μεν αλλά όχι τόσο ελεύθερα όσο ένα σλεντ. Πάντως έδωσες τροφή για σκέψη.

Ο φράχτης του τύπου στο παραπάνω βίντεο κάνει καλή δουλειά, φτιάχνεται εύκολα και πιάνει λίγο χώρο να τον αποθηκεύσεις. Επίσης είναι τσάμπα. Θα μείνω σε κάτι σε αυτό το στυλ που το έχω και δοκιμασμένο.

Εσύ έχεις επαφή με το μηχάνημα και ξέρεις καλύτερα πάντως δεν νομίζω να έχει πρόβλημα με τους οδηγούς του δισκοπρίονου γιατί η κίνηση είναι μικρή 2-3 εκατοστά.
Τώρα μπορείς αν θέλεις να βάλεις άλλον ένα οδηγό δεξιά του ρούτερ και να πας στην διάταξη την κλασικη χωρίς να χρησιμοποιείς τον φράχτη του δισκοπρίονου κάτι τέτοιο δηλαδή

sWXzUgF.jpg

Και μια και έβαλα το σύστημα το δικό μου να συμπληρώσω ότι σε εργασίες που έκανα με τον φράχτη του ρούτερ στηριγμένο με σφικτήρες σκανδάλης μετά από λίγο από τους μικροκραδασμούς είχε χάσει κάτι λίγο στην ρύθμιση οπότε κατέληξα στην λύση στερέωσης που χρησιμοποιώ και στον φράχτη του δισκοπρίονου και η ρύθμιση είναι ακλόνητη δηλαδή -σχισμή -βίδα -πεταλούδα και παξιμάδι από κάτω με ξύλο.

IMG_2262.JPG
IMG_2263.JPG
IMG_2264.JPG

Νίκο, έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά, συγχαρητήρια. Είχα ξεχάσει κι εγώ το προηγούμενο ποστ με τα δαχτυλίδια από το μηχανουργείο και ετοιμαζόμουνα για την ίδια ερώτηση με τον Κυριάκο...

Εντωμεταξύ, έχω ξεκινήσει από χτες και ξαναδιαβάζω όλο το thread από την αρχή, μπορεί και για τρίτη φορά. Έχει πολύ χρήσιμο υλικό, θέλει και αυτό τον χρόνο του για να το μελετήσεις & αφομοιώσεις.

Να συνεχίσω σήμερα με μερικά εξαρτηματάκια που κατασκευάστηκαν για να κάνουν πιο εύκολες και ασφαλείς τις εργασίες στον πάγκο.
Και αναφέρομαι στα Featherboards.
Έλεγα να αγοράσω μερικά αλλά μετά σκέφτηκα γιατί να μην δοκιμάσω να τα φτιάξω μόνος μου και ότι βγει.

Παράγγειλα λοιπόν στον αγαπητό μου φίλο παπού-Κώστα μερικά κομμάτια από σκληρή σανίδα και άρχισα τα κοψίματα προκειμένου να φτάσω σε αυτό το αποτέλεσμα:

vSDhuJm.jpg

Κατασκευάστηκε ένα μακρύ για να φτάνει στον οδηγό T-track του πάγκου με εγκοπές στην μία μεριά παράλληλες προς τα πλαϊνά της σανίδας και η σανίδα τοποθετείται υπό γωνία

dIoyRXl.jpg

Στην άλλη πλευρά οι εγκοπές υπό γωνία και η σανίδα τοποθετείται κάθετα στον πάγκο (οι κοπές εδώ λυγίσανε ακολουθώντας τις πιέσεις από τις ίνες του ξύλου αλλά δεν έχασαν την λειτουργικότητα τους)

gV3LiWY.jpg

Και μία κατασκευή για τον φράχτη του ρούτερ

7Z4MvtL.jpg
[/IMG]

Οι εγκοπές έχουν μια διαδικασία για να είναι ίδιες και σε ίσιες αποστάσεις.
Θα αναλύσω την δεύτερη κοπή που είναι πιο δύσκολη γιατί οι εγκοπές γίνονται υπό γωνία 30 μοιρών και για να πατάει η σανίδα (αριθμός 2 στον κύκλο) στον φράχτη ταιριάζουμε δίπλα το κομμάτι που κόπηκε στην αρχή από την άκρη της ορθογώνιας σανίδας για να κάνουμε την κλήση στα δόντια και έχει γωνία 30 μοιρών(αριθμός 1 στον κύκλο) το στερεώνουμε με ένα πρόσθετο σανιδάκι από πάνω οπότε όλο μαζί πατάει στον φράχτη σωστά.
Αφού κάνουμε την πρώτη εγκοπή και ενώ ο δίσκος είναι ακόμα μέσα στην εγκοπή σταματάμε τον δίσκο και αφού ακινητοποιηθεί ελευθερώνουμε τον φράχτη και δημιουργούμε ένα κενό (“διάστημα” στην φωτό)

LPIuQV0.jpg

Μέσα στο κενό τοποθετούμε έναν οδηγό πάχους 5mm εδώ εγώ χρησιμοποίησα ρετάλι από την πλάκα αλουμινίου του ρούτερ και σταθεροποιούμε τον φράχτη.

BxJC41g.jpg

Βγάζουμε τον "οδηγό" τραβάμε πίσω την σανίδα και την ακουμπάμε στον φράχτη οπότε ο δίσκος είναι έτοιμος να κόψει το επόμενο δόντι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε δόντι μέχρι το τέλος

WknoMux.jpg

Μεγάλη προσοχή όταν ρυθμίζουμε τις αποστάσεις αυτές “Tο δισκοπρίονο να είναι πάντα απενεργοποιημένο”

Ακολουθεί ο τρόπος στήριξης στον πάγκο.
Εγώ είχα υπόλοιπο ράγα από τα slider για τα T-track που είχα αγοράσει οπότε έκοψα 2 κομμάτια 4cm τους έκανα τρύπα στο κέντρο και μετά βόλτες 8mm στις οποίες βίδωσα κομμάτια από ντίζα 8mm χρησιμοποιώντας και το κατάλληλο υγρό ασφάλισης για να μην ξεβιδώνει εύκολα.

VwudzbJ.jpg

Βρήκα και 2 πεταλούδες που παίρνουν χωνευτό παξιμάδι μέσα στα κουτιά με τα διάφορα εξαρτήματα και έτοιμα τα σφιχτηράκια.

73zemv7.jpg

Και φτάνουμε στην τελική διάταξη με Featherboard γύρω από τον δίσκο που κρατάνε σταθερό το προς επεξεργασία ξύλο από όλες τις πλευρές.

JOWHLa3.jpg

oQRaxB0.jpg

Αντίστοιχη στήριξη θα γίνεται και στο ρούτερ που είναι και πιο απαραίτητη.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Καλή μας συνέχεια -bye-

Ωραιοτατα τα εφτιαξες φιλε :SFGSFGSF:
Ποιο ειναι το μηκος των χτενιων το οποιο και καθοριζει την ελαστικοτητα τους, σε συναρτηση βεβαια με το παχος τους και τη σκληροτητα του ξυλου

Παρα πολυ καλη δουλεια με τα feather boards τα οποια οντως κανουν τις εργασιες με τα κοπτικα εργαλεια ευκολοτερες και ασφαλεστερες.

Μου αρεσε πολυ το jig για την κατασκευη των δοντιων:a0210:

Νικο εξαιρετικη παρουσιαση και υλοποιηση...
Θεωρω πολυ δυσκολη την επιτευξη των συμμετρικων χτενιων αλλα εκει μετραει η εμπειρια...
Ειμαστε τυχεροι εμεις οι υπολοιποι που βλεπουμε τετοια πραγματα..εγω οντας απειρος σε τετοιες κατασκευες μαθαινω σιγα-σιγα....
Ευχαριστουμε....

Επιστήμονας! :grinning-smiley-043
Πάρα πολύ όμορφη και προσεγμένη δουλειά, εξαιρετικές κατασκευές Νικόλα.

Last edited by a moderator:
Ευχαριστώ παιδιά
Θανάση τα χτένια είναι 55mm το μικρό γιατί μεγαλύτερο δεν θα έκανε για τον μικρό φράχτη του ρούτερ και 75 & 85 mm τα μεγάλα. Η σανίδα έχει πάχος 20mm.

Last edited by a moderator:
Εξαιρετικος παγκος που με κάθε προσθήκη ον ανεβάζεις επίπεδο, πραγματικά ο πάγκος που έχεις φτιάξει πρέπει να γίνει οδηγός για εμάς τους αρχάριους
:grinning-smiley-043