Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Στην θέση που έχω εγώ το ρούτερ είναι πανεύκολο να κάνω τις ρυθμίσεις αυτές από το πλάι με την πλάκα βιδωμένη. Απλώς πρέπει το ρούτερ να έχει τοποθετηθεί με την πλευρά που έχει την πεταλούδα σταθεροποίησης του ύψους προς το μέρος που το ρυθμίζω.
Με όλο το σύστημα επάνω στον πάγκο για τις ρυθμίσεις ...πρέπει να έχεις τρία χέρια... ένα να σπρώχνει το ρούτερ και τα ελατήρια είναι πολύ δυνατά, ένα να κρατάει την πλάκα κόντρα και ένα να κρατάει το όργανο μέτρησης.
Επίσης το ρούτερ του Lidl που έχω δεν έχει και μεγάλη διαδρομή ανεβοκατεβάσματος γι αυτό προτίμησα την μεταλλική πλάκα να μην χάνω ύψος.

μην ξεχνάτε και την πολύ απλή λύση με τον φτηνότερο γρύλο αυτοκινήτου για το πάνω κάτω...βέβαια πολύ πιο σοφιστικέ λύση με την ντίζα που βγαίνει στο τραπέζι και απλά την βιδώνεις-ξεβιδώνεις.

Η ντίζα είναι η καλύτερη λύση γιατί δεν κουνιέται πάνω κάτω το εργαλείο. Στον γρύλο απλώς ακουμπά επάνω και μπορεί να πεταχτεί λίγο επάνω αν ζοριστεί το κοπτικό ή να κατέβει λίγο ο γρύλος . Θα μου πεις το ασφαλίζεις με το ρουμπινέτο που έχει το ρούτερ....ε αν είναι να σκύψεις από κάτω ...τότε τα κάνεις όλα.

Το ρούτερ είναι εύκολο να το κάνεις ...το δισκοπρίονο είναι το πρόβλημα. :chinscratch:

Σκεφτηκα κατι τετοιο για το ρουτερ, στο θεμα φρακτη. Σταθερο ενα σημειο και το δευτερο μετακινουμενο και σταθεροποιουμενο με σφικτηρα. Πως το βλεπετε?

20090408-router-table-main.jpg

Μετα ειδα κατι diy βασεις για ρουτερ επιτραπεζιες. Δηλαδη οχι ενσωματομενο στο παγκο αλλα ως συνολικα αφαιρουμενο και μετακινουμενο πακετο, σαν πριονοκορδελα. Τι λετε γιαυτο?
Εχω κομματια παγκου μελαμινης 40mm που μου παρεχουν "βαθος" στιβαροτητας, παχος για να πατησει η μεταλλικη επιφανεια και επιφανεια για να γλυστραει το υπο επεξεργασια ξυλο. Τι λετε περι αυτου?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

DIY-Portable-Benchtop-Router-Table.jpg

Εγώ δε θα πλησίαζα σε τέτοιο κατασκεύασμα με το ρούτερ να κρέμεται από μια τάβλα πιασμένη με σφικτήρα, όχι να δούλευα κιόλας.
Ο φράκτης από την άλλη, σαν πρόχειρη λύση ανάγκης θα λειτουργήσει, αρκεί να είναι απόλυτα ίσιος.
Εχω κάνει παρόμοια πατέντα αντί για φράκτη, αλλά όχι για τη στήρηξη του ρούτερ. Εκεί τα πράματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Αυτο στη δεύτερη φωτογραφία από κάτω είναι πιο ωραία κατασκευή. Ισως κάνω τελικά και το δικό μου έτσι.

Νεκ αν είναι η πλάκα με το ρούτερ να βγαίνει από την 40mm μελαμίνη για τις ρυθμίσεις είναι ΟΚ αλλιώς σε τέτοιο πάχος θα θαφτεί το ρούτερ και δεν θα έχεις πρόσβαση.
Πάντως τα κομμάτια μελαμίνης που έχεις κάνουν για την δουλειά... αλλά πρέπει να στηρίζονται σταθερά... φτιάξε και πόδια η λύση με τους σφιγκτήρες δεν είναι αξιόπιστη και μπορεί να γίνει ατύχημα...το ρούτερ έχει πάρα πολλές στροφές. Κάνε εναν σκελετό να μπαινοβγαίνει μέσα η μελαμίνη και χρησιμοποίησε τον και σαν βάση για άλλα μηχανήματα.

Απάντηση: Re: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Νεκ αν είναι η πλάκα με το ρούτερ να βγαίνει από την 40mm μελαμίνη για τις ρυθμίσεις είναι ΟΚ αλλιώς σε τέτοιο πάχος θα θαφτεί το ρούτερ και δεν θα έχεις πρόσβαση.
Πάντως τα κομμάτια μελαμίνης που έχεις κάνουν για την δουλειά... αλλά πρέπει να στηρίζονται σταθερά... φτιάξε και πόδια η λύση με τους σφιγκτήρες δεν είναι αξιόπιστη και μπορεί να γίνει ατύχημα...το ρούτερ έχει πάρα πολλές στροφές. Κάνε εναν σκελετό να μπαινοβγαίνει μέσα η μελαμίνη και χρησιμοποίησε τον και σαν βάση για άλλα μηχανήματα.
Η πλακα με τους σφικτηρες ετυχε, δεν θα ειναι ετσι σιγουρα!
Για το παχος της μελαμινης και τη προσβαση δεν το σκεφτηκα, αν το κανω ετσι θα βγαινει η μεταλλικη (θα πιανει με βιδες στη μελαμινη).
Εχω τμημα παγκου που το προοριζα γιαυτο, αλλα πλεον απο κατω ειναι ξυλαποθηκη και δεν με παιρνει για ρουτερ.

Re: Απάντηση: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Σκεφτηκα κατι τετοιο για το ρουτερ, στο θεμα φρακτη. Σταθερο ενα σημειο και το δευτερο μετακινουμενο και σταθεροποιουμενο με σφικτηρα. Πως το βλεπετε?

20090408-router-table-main.jpg

Μετα ειδα κατι diy βασεις για ρουτερ επιτραπεζιες. Δηλαδη οχι ενσωματομενο στο παγκο αλλα ως συνολικα αφαιρουμενο και μετακινουμενο πακετο, σαν πριονοκορδελα. Τι λετε γιαυτο?
Εχω κομματια παγκου μελαμινης 40mm που μου παρεχουν "βαθος" στιβαροτητας, παχος για να πατησει η μεταλλικη επιφανεια και επιφανεια για να γλυστραει το υπο επεξεργασια ξυλο. Τι λετε περι αυτου?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

DIY-Portable-Benchtop-Router-Table.jpg

Πολύ ωραίο. Εγώ κάτι τέτοιο θα επιχειρούσα να κάνω για του ρούτερ περιθωρίων μου!

Ολα τα ρουτερ γυρνανε προς την ιδια φορα?
Απο ποια πλευρα μπαινει ο φρακτης?
Γιατι εχω την εντυπωση με βαση αυτα που βλεπω πως η κινηση του ξυλου με τομρουτερ στο χερι, ειναι αναποδη σε σχεση με τη κινηση του ξυλου καιντομρουτερ στο τραπεζι?

Γιατι εχω την εντυπωση με βαση αυτα που βλεπω πως η κινηση του ξυλου με τομρουτερ στο χερι, ειναι αναποδη σε σχεση με τη κινηση του ξυλου καιντομρουτερ στο τραπεζι?
Ναι ολα απο της ίδια φορά. Ο φράκτης οταν ειναι ανάποδα το ρουτερ θα πρεπει να ειναι στα δεξιά σου οταν σπρώχνεις το κομμάτι που επεξεργάζεσαι.

Ολα γυριζουν δεξιοστροφα. Στο ρουτερ δεν εχεις πλευρα.
Οταν ρουταρεις με το εργαλειο στο χερι το εξω μερος κομματιου τοτε πας αριστεροστροφα ενω οταν εισαι μεσα σε κλειστη τρυπα πας δεξιοστροφα.
Στο τραπεζι δεν ρουταρεις ποτε αναμεσα στο εργαλειο και στον φραχτη.
Αρα οταν το εχεις αναποδα ρουταρεις παντα με το κοπτικο και τον φραχτη στην ιδια πλευρα και παντα απο δεξια προς αριστερα κοιτωντας τον φραχτη.

Στην ουσια πας παντα κοντρα στην ακμη που κοβει, αλλιως στο σπρωχνει το κομματι, και αν ειναι ελαφρυ το εκτοξευει.
Αντιστοιχα αν ρουταρεις μεγαλο κομματι με το ρουτερ απο πανω και κατα λαθος πας αναποδα θα το καταλαβεις γιατι το ρουτερ θα παει να φυγει απο το χερι σου και θα κανει και αγριο κοψιμο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Ναι ολα απο της ίδια φορά. Ο φράκτης οταν ειναι ανάποδα το ρουτερ θα πρεπει να ειναι στα δεξιά σου οταν σπρώχνεις το κομμάτι που επεξεργάζεσαι.

Δεξια δεν πρεπει να ειναι και το ξυλο οταν κραταμε το ρουτερ στο χερι?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Δεξια δεν πρεπει να ειναι και το ξυλο οταν κραταμε το ρουτερ στο χερι?

Oχι. Το ξυλο ειναι στα αριστερα οταν κρατας το ρουτερ στο χερι.

handguide.jpg

Βασικος πρακτικος μπουσουλας οταν κρατας το ρουτερ στο χερι. Το χερι ειναι η θεση του ρουτερ, ο αντιχειρας σου δειχνει το ξυλο που θα ρουταρεις και ο δεικτης την κατευθυνση του ρουτερ.

Οταν εχεις να κανεις με ρουτερ παγκου, αντιστρεφεις το χερι (η κλειστη παλαμη να δειχνει πανω).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

@Nektarios
To ξυλο δεξια θα γινοταν αν τραβουσες το ρουτερ, και τα πριονιδια θα ερχονταν πανω σου ή στα ματια σου.
Η εικονα απο πανω δειχνει στα αριστερα το climb cutting, και οσο και αν λενε οτι κανει καλυτερη επιφανεια, στην πραγματικοτητα δεν ισχυει γιατι δεν μπορεις να προωθησεις το ρουτερ ομαλα επειδη περπαταει μονο του. Αυτο το κανεις μονο αν εχεις περιεργα νερα και σου ξυλωνει το σοκορο τραβωντας τα. Ετσι δεν αρπαζει και βγαζει καλυτερη επιφανεια.

Την αλλαγη του μπιτ πως την κανουμε στο επιτραπεζιο ρουτερ? ποια ειναι η συνηθης κινηση?

Πρώτα απ´όλα το βασικότερο ... αν είναι προσαρμοσμένο στον πάγκο κλείνουμε τον διακόπτη τροφοδοσίας ...αν είναι στο χέρι το βγάζουμε οπωσδήποτε από την μπρίζα.
Μετά μπλοκάρεις τον άξονα με το κουμπί ξεβιδώνεις ...τοποθετείς το άλλο μπίτ και το πιέζεις στο ελατήριο του άξονα μέχρι λίγο πρίν το τέλος ...με το ίδιο χέρι γιατί το άλλο θα κρατάει το μπλοκάρισμα ..σφίγγεις λίγο να σταθεροποιηθεί το μπίτ... και με το κλειδί το αποτελειώνεις.