Panasonic GX80/85 Φωτογραφία

Re: Νέα Panasonic GX80/85

Οι συνθηκες ειναι ακριβως ιδιες, τραβηχτηκαν με διαφορα λιγων δευτερολεπτων, και το ποδηλατο δεν κουνηθηκε καθολου. Δεν ηταν ακριβως ιδια η γωνια ληψης ενδεχομενως αφου τις τραβηξα στο χερι.
Περα απο το λευκο, η διαφορα στο κοντραστ ειναι πολυ μεγαλη, πιθανων να οφειλεται στην διαφορα (της ποιοτητας) των φακων

nikon by Ντίνος, on Flickr

GX80 by Ντίνος, on Flickr

Last edited:
Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Ντίνο ξαναβγάλε όποτε μπορεϊς την ίδια φωτό με το ποδήλατο στις ίδιες ακριβώς ιδανικές συνθήκες με τους φακούς όμως ρυθμισμένους σε f=2.8-3.5 (για να γίνει αυτο πρεπει να σου δωσω τον mzuiko 12-40/2.8 ή να παρεις τον LUMIX 12-35/2.8 του sotos) και πες μας ποιό απο τα 2 αρχεία θαχει καλύτερη οξύτητα και κοντραστ στο κέντρο και στα άκρα στο ποδηλατο .... ο 12-32 είναι κλειστός μολις 0.5 stop στο 5.6 στα 25mm και ο 24-70 ηδη 3 στοπ, βαλε ενα pro m43 στο 5.6 και τα ξαναλέμε...

όσο για το λευκό τα είπαμε, το JPEG της GX80 θέλει μικρορυθμισεις στο AutoWB , ευκολα γίνεται πατώντας στο Adjust κάτω αριστερά στην οθόνη αφής σε καθε ρύθμιση του WB, η λεπτομερεια επισης σε JPEG παιζει πολυ ανάλογα που είναι ρυθμισμένο το φίλτρο θορύβου, αν είναι στο Ο η μηχανή δίνει πολύ πιο soft αρχείο.

ΥΣ
προσωπικά σου λέω μην το κάνεις το τέστ, σε αυτές τις συνθήκες δεν έχει αντιπαλο μια m43 με καλό φακό ή τέλος πάντων τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα σε κάνουν να αφήνεις τον άλλο εξοπλισμό σου στο 70-80% των περιπτώσεων, εκεί που έχει ουσία και πρέπει να κάνεις πιο σοβαρά τεστ και συγκρίσεις είναι στα βραδυνά φορώντας ένα πιο φωτεινό φακό στην GX80 ... ή φορώντας ένα pro m43 με f=2.8 να δεις τυχον διαφορές στην ίδια με παραπανω σκηνή στο ίδιο βαθος πεδίου.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

ΥΣ
προσωπικά σου λέω μην το κάνεις το τέστ, σε αυτές τις συνθήκες δεν έχει αντιπαλο μια m43 με καλό φακό ή τέλος πάντων τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα σε κάνουν να αφήνεις τον άλλο εξοπλισμό σου στο 70-80% των περιπτώσεων, εκεί που έχει ουσία και πρέπει να κάνεις πιο σοβαρά τεστ και συγκρίσεις είναι στα βραδυνά φορώντας ένα πιο φωτεινό φακό στην GX80 ... ή φορώντας ένα pro m43 με f=2.8 να δεις τυχον διαφορές στην ίδια με παραπανω σκηνή στο ίδιο βαθος πεδίου.

δλδ στα βραδυνα η gx80 , μπορει να συγκριθει με την d750??

Επειδή την περιμένω κι εγώ σε λίγες μέρες με το σετ των 2 φακών και δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω άλλο φακό προς το παρόν (πόσο μάλλον κάποιον των 1000 ευρώ):

Αν στην παραπάνω φώτο με τον 12-32 κλείσει κι άλλο το διάφραγμα και ρυθμιστεί λίγο το WB (τραβώντας raw) το αποτέλεσμα θα πλησιάζει; μιλάω για οξύτητα και κοντράστ, δεν μιλάω για το ρηχό βάθος πεδίου.

Έχω την πρώτη Rebel που κυκλοφόρησε (Canon 1000D του 2009) με έναν tamron 17-50 2.8. Το κόστος των 2 σετ είναι παρόμοιο (αν βάλεις μονο τον 12-32)

Πέρα από τα πολλαπλά έξτρα features που έχει η gx80, σε απλή φωτογραφία (σε φως ημέρας) θα μπορώ είμαι στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα (ή και καλύτερα) από την canon? Προσωπικά το θεωρούσα δεδομένο, ελπίζω να μην είναι άλλη πραγματικότητα.

Θα κάνω συγκριτικά τεστς βέβαια όταν παραλάβω

@kbouk ποιο είναι ακριβώς είναι φίλτρο θορύβου στο οποίο αναφέρεσαι; κοίταξα λίγο το Manual αλλά δεν βρηκα κάτι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

δλδ στα βραδυνα η gx80 , μπορει να συγκριθει με την d750??

Bρε θηρίο αυτό κατάλαβες ? ή τόσο περίεργα τογραψα.... αυτο που είπα είναι απλό, με ενα καλό φακό οι διαφορες σε τετοια σκηνη όπως το ποδήλατο θάναι ελάχιστες και πιθανόν και υπερ του μικρου αισθητηρα, ειδικα αν κάνεις την συγκριση με ζουμ στα ανοιχτα διαφράγματα f=2.8-4.5 όπου οι m43 φακοί έχουν το sweet point :HTEHETH63:

Εκει που ΠΙΘΑΝΟΝ θα δει σημαντικές διαφορες και αξιζει να κάνει καποιες συγκρίσεις θάναι σε πιο δυσκολες καταστάσεις νυχτερινές ή που έχουν απαιτήσεις DR κλπ. εκεί η αβάντα του μεγαλου αισθητήρα δεν αμφισβητείται αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ευεργετική συνεισφορά μιας συνδιαστικής 5ξονικης σταθεροποιησης της GX80 σε συνδιασμό με την καλυτερη αποδοση ανοιχτα των m43 φακών σε συνδιασμό πάντα και με το βάθος πεδίου που θέλει κανείς στην συγκεκριμένη σκηνή ....

Ντίνο όχι δεν σου λεω αυτό απαραίτητα, μην βιάζεσαι και κρατα τους 2 κιτ (άλλωστε δεν είναι ο αντικειμενικός σκοπός σου να αντικαταστήσεις την D750), ειναι αξιοπρεπέστατοι για καθημερινή χρήση, θάλεγα καλύτερα τσίμπα στην πορεία καναδυο φθηνούς και καλους μτχ. φωτεινούς prime για όλες τις άλλες χρήσεις ωστε ναχεις και μια εναλλακτική για διαχείρηση του βάθους πεδίου, όσο καλοι και ναναι οι σταθεροί pro με f=2.8 θάχεις παντα τον περιορισμό να ξεκινας απο ισοδύναμο ΒΠ f=5.6.

@ raindog
Καθε χρωματικό profile έχει απο κάτω 4 μπάρες όπου μπορει να ρυθμιστεί οξυτητα, contrast, saturation και ΝR.

Last edited:

Οι συνθηκες ειναι ακριβως ιδιες, τραβηχτηκαν με διαφορα λιγων δευτερολεπτων, και το ποδηλατο δεν κουνηθηκε καθολου. Δεν ηταν ακριβως ιδια η γωνια ληψης ενδεχομενως αφου τις τραβηξα στο χερι.
Περα απο το λευκο, η διαφορα στο κοντραστ ειναι πολυ μεγαλη, πιθανων να οφειλεται στην διαφορα (της ποιοτητας) των φακων

nikon by Ντίνος, on Flickr

GX80 by Ντίνος, on Flickr

η διαφορά υπέρ της d750 είναι πολύ μεγάλη για να είναι αληθινή. Μήπως να ξανατραβήξεις τη φωτογραφία;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Bρε θηρίο αυτό κατάλαβες ? ή τόσο περίεργα τογραψα.... αυτο που είπα είναι απλό, με ενα καλό φακό οι διαφορες σε τετοια σκηνη θάναι ελάχιστες και πιθανόν και υπερ του μικρου αισθητηρα ειδικα αν κάνεις την συγκριση με ζουμ στα ανοιχτα διαφράγματα f=2.8-4.5 όπου οι m43 φακοί έχουν το sweet point :HTEHETH63:

Εκει που ΠΙΘΑΝΟΝ θα δει σημαντικές διαφορες και αξιζει να κάνει καποιες συγκρίσεις θάναι σε πιο δυσκολες καταστάσεις νυχτερινές ή που έχουν απαιτήσεις DR κλπ. εκεί η αβάντα του μεγαλου αισθητήρα δεν αμφισβητείται αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ευεργετική συνεισφορά μιας συνδιαστικής 5ξονικης σταθεροποιησης της GX80 σε συνδιασμό με την καλυτερη αποδοση ανοιχτα των m43 φακών σε συνδιασμό πάντα και με το βάθος πεδίου που θέλει κανείς στην συγκεκριμένη σκηνή ....

Κώστα οι σύγχρονοι ζουμ της ΝΙΚΟΝ όπως κι όλοι οι νέοι ΝΙΚΟΝ/SIGMA primes έχουν επίσης καλή επίδοση εντελώς ανοιχτοί.

Ο μόνος λόγος για να υστερεί τόσο πολύ η GX80 με τον 12-32 σε σχέση με το σετ d750 + φακό της είναι ο 12-32 να έχει τραβήξει στο εντελώς τελέ άκρο που έχει μάλλον κακή επίδοση.

Στα 25mm (50mm) ειναι οι φωτο, το ειχα τσεκαρει ηδη... Δεν ειναι το καλυτερο αλλα ουτε και το χειρότερο του 12-32 .... αλλά πλησιάζει σε αυτο...

Το κοντραστ του 12-32 δεν εχει καμια σχεση με αυτο των 12-40, 12-35 /2.8 , αφήνω στην ακρη χρωμα λεπτομερεια... , ο 12-40 έχει πιο δυνατο κοντραστ και απο τον τηλεκεντρικό ZD 14-35/2 των 2500 , αυτο δεν σημαινει απαραίτητα ότι είναι καλύτερος φακός.

Μην παρεξηγηθω δεν εννοω ότι οι σύγχρονοι pro των NIKON CANON υστερούν σε επιδοσεις , απλα δεν εχουν ανάγκη απο το max των επιδόσεων τους στο 2.8 , αντιθετα οι φακοι m43 εχουν ακριβως εκει την ανάγκη (λογω ΒΠ και μικρού αισθητήρα) και γιαυτο εχουν σχεδιαστεί μα βασικο κριτήριο αυτο...

Last edited:

Raindog στα 25mm (50 σε ff) o συγκεκριμένος 12-35 δεν πάει κάτω από 5,6 (η 5,3 δεν είμαι σίγουρος, θα το δω και θα σου πω

Κώστα, προφανώς και δεν έχω (άμεσα) σκοπο να επενδύσω σε ακριβούς φακούς. Έχω κακομάθει όμως με το μεγάλο διάφραγμα...

Βλάση, θα την ξανατραβηξω, αλλα νομίζω ότι έτσι είναι.

Όταν έχεις συνηθίσει στο ανοιχτό μεγάλο διάφραγμα (π.χ. 1.8-2.8) και μεγάλο αισθητήρα, δύσκολα δέχεσαι υποκατάσταστα. Το γνωρίζω προσωπικά.

Raindog στα 25mm (50 σε ff) o συγκεκριμένος 12-35 δεν πάει κάτω από 5,6 (η 5,3 δεν είμαι σίγουρος, θα το δω και θα σου πω

Βλάση, θα την ξανατραβηξω, αλλα νομίζω ότι έτσι είναι.
Πιο κλειστό διάφραγμα εννοούσα, όχι πιο ανοιχτό, μήπως και καλυτερεψει.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι δεν πάει καλά, δεν μπορεί να είναι έτσι σε τέτοιες συνθήκες.
Μία compact Panasonic που έχω (tz10) καλύτερες βγαζει

Όταν έχεις συνηθίσει στο ανοιχτό μεγάλο διάφραγμα (π.χ. 1.8-2.8) και μεγάλο αισθητήρα, δύσκολα δέχεσαι υποκατάσταστα. Το γνωρίζω προσωπικά.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.....ειδικά στην σέλα έπαθα πλάκα με την χαώδη διαφορά υπερ της D750 (πάντως κάτι δεν πρέπει να πάει καλά, παραείναι μεγάλη η διαφορά στην φώτο της σέλας λες και συγκρίνεις dslr με κινητό είναι η διαφορά)...άλλα όπως είπες το ξεφοντάρισμα της D750 όλα τα λεφτά, εντελώς 3d φώτος που χάνετε το βλέμμα μέσα σε αυτές...το m4/3 καλό/χρυσό άλλα αν δεν δουλεύεις φωτεινούς prime φακούς, με τους ζουμ εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις είσαι καταδικασμένος σε ''flat'' εικόνες....κερδίζεις σε βάρος/όγκο άλλα το βάθος πεδίου το ξεχνάς δυστυχώς....

Βρε παιδιά η σύγκριση είναι παντελώς άδικη, με τον κιτ φακό η gx80 απέναντι στην D750 τι περιμένατε; Έχει που έχει μειονέκτημα στην ευκρίνεια λόγω μικρότερου αισθητήρα, έχει και λιγότερα mpixel, κιτ φακό και κάνετε και ίδιο crop στη σέλα... Αν δείτε τις φωτό δίχως crop μια χαρά ικανοποιητική είναι η λήψη της GX80.

Με ένα καλό φακό πάνω το m43 είναι ικανοποιητικότατο. Η όποιες συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται με APS-C σώματα που είναι και πιο κοντά στην τιμή.

Για τον αισθητήρα της Panasonic, τουλάχιστο αυτόν που φορά η m1, έχει λίγο παραπάνω θόρυβο αλλά σε δυν εύρος είναι καλύτερος.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι δεν πάει καλά, δεν μπορεί να είναι έτσι σε τέτοιες συνθήκες.
Μία compact Panasonic που έχω (tz10) καλύτερες βγαζει

Δηλ. η TZ10 θα δωσει πιο ρηχο βαθος πεδιου ή καλυτερο κοντραστ - λεπτομέρεια? εύκολα γίνονται φανταστικές συγκρίσεις έχοντας στο μυαλό μας την απόδοση μιας μηχανής που έχουμε αλλά διαφορετικά είναι αν τις βάλουμε δίπλα δίπλα.

Ντίνο αν διαθέσειις καποια στιγμή γυρω στα 150 μπορεις να πάρεις μτχ. τον Panasonic 25/1.8 και θα έχεις συνδιάσει και καλή απόδοση και μια στοιχιώδη διαχείρηση βαθους πεδιου.

Απάντηση: Νέα Panasonic GX80/85

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, η σύγκριση δεν έχει ουσία έτσι όπως έγινε.

Ο 12-32 είναι εξαιρετικός φακός για τα χρήματα που ζητάει και για πολλά παραπάνω αλλά δεν είναι εξαιρετικός με απόλυτα κριτήρια.

Και δε πιστεύω ότι κάνοντας αυτό το τεστ περίμενες να πάρεις με την panasonic το αποτέλεσμα της nikon.

Για να φτάσεις στα όρια την panasonic πρέπει να πάρεις κάποιον αντίστοιχο φακό. Η διαφορά όμως στη φορητότητα και στο κόστος αρχίζει να κάνει...περίπατο.
Γιατί αν ήταν να αλλάξουμε σύστημα και να κουβαλάμε πάλι ένα κάρο κιλά μαζί μας...δεν.
Αυτό που απολαμβάνω με τις μικρές μηχανούλες του m4/3 είναι η ευκολία μεταφοράς και η φωτογραφική ποιότητα που μπορούν να αποδώσουν με το μικρό όγκο που ζητάνε.
Έχω πάρει πολλές φορές την e-pl5 μαζί με τον 20ρη της πανασόνικ σε τσέπη μπουφάν, ένα φωτογραφικό πακέτο εξαιρετικό με απόλυτα πλέον κριτήρια αλλά με τον περιορισμό της σταθερής εστιακής απόστασης.

Ντίνο τη σύγκριση που έκανες με τις μηχανές θα την έκανα κι εγώ, αλλά δε είναι και να τρομάζεις με το αποτέλεσμα. Με τον καιρό θα μάθεις και τα χούγια και τα κόλπα της μηχανής και είμαι σίγουρος ότι θα τη γουστάρεις πολύ περισσότερο.

Ο 12-32 είναι ένας φακός που πρέπει να υπάρχει στη συλλογή σου, όπως και ο 35-100 κατά την ταπεινή μου γνώμη. Απο εκεί και πέρα μπορείς να "ανέβεις" σε ποιότητα είτε παίρνοντας κάποιον pro φακό όπως σου είπαν τα παιδιά παραπάνω αν θέλεις ντε και καλά zoom, είτε μπαίνοντας στο μαγικό κόσμο των primes όπου εκεί θα δεις τι μπορεί να κάνει η μηχανή σου αλλά και θα αναθεωρήσεις τη φωτογραφική σου ματιά και σκέψη.

Προσωπικά τον 12-32 μαζί με τον 45-150 που είναι κι αυτός μινιατούρα αν σκεφθείτε ότι φθάνει τα 300mm αντιστοιχία (είναι 1 εκατοστό πιο κοντός από τον αντίστοιχο oly παρά την σταθεροποίηση), τους χρησιμοποιώ 90% στην GM5. Στην GX7 έχει παρκάρει τελευταία ο 15/1,7 - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι "μικροί" δεν το παλεύουν. Απλά ο 12-32 είναι ένας φθηνός κιτ, με βασικό πλεονέκτημα τον μικρό όγκο και την σταθεροποίηση. Τυχαίνει να έχει και πολύ καλή απόδοση από 12-18mm, καλή στα 20, και όσο ανεβαίνεις πέφτει. Πλαστικός κιτ των 150 από σπασμένα σετ που να χτυπάει FF δεν υπάρχει - αν υπήρχε τότε ποιός τρελλός θα κουβάλαγε FF?

Πέραν αυτού, σίγουρα κάτι συμβαίνει με ρυθμίσεις ή κάτι άλλο. Η διαφορά στο bokeh είναι φυσιολογική, η σέλλα όχι...

Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Δηλ. η TZ10 θα δωσει πιο ρηχο βαθος πεδιου ή καλυτερο κοντραστ - λεπτομέρεια? εύκολα γίνονται φανταστικές συγκρίσεις έχοντας στο μυαλό μας την απόδοση μιας μηχανής που έχουμε αλλά διαφορετικά είναι αν τις βάλουμε δίπλα δίπλα.

Sorry, η συγκριση είναι τελείως φανταστική, μπορει και να μην ισχύει, απλά η λεπτομέρεια της εικόνας με τρόμαξε (το βάθος πεδίου ειναι το μόνο που δεν με ανησυχεί, αναμενόμενοες οι διαφορές)
Σίγουρα όταν θα μου ερθει θα κάνω τις πραγματικές συγκρίσεις.

Για να φτάσεις στα όρια την panasonic πρέπει να πάρεις κάποιον αντίστοιχο φακό. Η διαφορά όμως στη φορητότητα και στο κόστος αρχίζει να κάνει...περίπατο.
Γιατί αν ήταν να αλλάξουμε σύστημα και να κουβαλάμε πάλι ένα κάρο κιλά μαζί μας...δεν.
Αυτό που απολαμβάνω με τις μικρές μηχανούλες του m4/3 είναι η ευκολία μεταφοράς και η φωτογραφική ποιότητα που μπορούν να αποδώσουν με το μικρό όγκο που ζητάνε.
Έχω πάρει πολλές φορές την e-pl5 μαζί με τον 20ρη της πανασόνικ σε τσέπη μπουφάν, ένα φωτογραφικό πακέτο εξαιρετικό με απόλυτα πλέον κριτήρια αλλά με τον περιορισμό της σταθερής εστιακής απόστασης.

Ντίνο τη σύγκριση που έκανες με τις μηχανές θα την έκανα κι εγώ, αλλά δε είναι και να τρομάζεις με το αποτέλεσμα. Με τον καιρό θα μάθεις και τα χούγια και τα κόλπα της μηχανής και είμαι σίγουρος ότι θα τη γουστάρεις πολύ περισσότερο.

Ο 12-32 είναι ένας φακός που πρέπει να υπάρχει στη συλλογή σου, όπως και ο 35-100 κατά την ταπεινή μου γνώμη. Απο εκεί και πέρα μπορείς να "ανέβεις" σε ποιότητα είτε παίρνοντας κάποιον pro φακό όπως σου είπαν τα παιδιά παραπάνω αν θέλεις ντε και καλά zoom, είτε μπαίνοντας στο μαγικό κόσμο των primes όπου εκεί θα δεις τι μπορεί να κάνει η μηχανή σου αλλά και θα αναθεωρήσεις τη φωτογραφική σου ματιά και σκέψη.
Οντως κι εμενα με ενδιαφέρει η φορητότητα γι αυτό και προχώρησα σε αγορά, με τους (πανάκριβους) pro φακούς πάει περίπατο.
Οι primes ειναι μια λύση σίγουρα αλλα είναι άλλο μονομάτι.

Δεν ειναι είναι τοσο η σύγκριση με την συγκεκριμένη nikon (δεν τιθεται θέμα συγκρισης) όσο η λεπτομέρεια που βλέπω στην πανασονικ.

Περίμενα ότι ακόμα και με τον κιτ φακό (για τον οποίο έχω διαβάσει γενικά καλά λόγια) θα έχεις ένα ελαφρύ/μικρό σετ που μεταξύ όλων των καλων νέων πραγματων (π.χ. 4K Photo κλπ) που έχει, να μπορείς και να βγάζεις καλές φωτογραφίες σε εύκολες συνθήκες.

Τη συγκεριμένη φωτο καλή δεν τη λες (δεν μιλάω για το βαθος πεδίου), εκτός αν ειναι (εκεί ελπίζω) όντως θέμα ρυθμίσεων.

Last edited:

Μισο λεπτο, παει να γινει παρανοηση.

Οι συγκρισεις εγιναν για να μου λυθουν προσωπικες αποριες, και οχι για να πω ποσο και αν ειναι καλη η GX80. Θα μπορουσα να τις κρατησω και για την παρτη μου, καλως ή κακως τις εβαλα και εδω.

Την κροπαρισμενη σελα την εβαλα μονο και μονο για την διαφορα στο κοντραστ. Προφανως το αρχειο της νικον ειναι το υπεδιπλασιο στο μεγεθος. Δεν εκανα αναλογο (%) κροπαρισμα στα δυο αρχεια.

Δεν ειμαι ριβιουερ, δεν ξερω πως γινονται τα τεστς, δεν γνωριζω την GX80.

Τελος, δεν παω ουτε να αποδειξω, ουτε να υποδειξω το οτιδηποτε στον καθενα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

@ raildog. Ποια φωτογραφια της GX80 δεν θεωρεις καλη ?