Panasonic GX80/85 Φωτογραφία

Re: Νέα Panasonic GX80/85

Πυροβόλο με καλό hit rate, τουλάχιστο στα χέρια σου. Ιδανική σκηνή για ριπή...

Οι φωτό μου φαίνονται αρκετά κορεσμένες, βέβαια θα έλεγα ότι είναι πλέον λίγο στη... μόδα τα θερμά και ζωηρά χρωματάκια. Λίγο από video game εντύπωση - που παρεπιπτόντως εδώ ταιριάζει με το σπορ, τις μπλούζες του συλλόγου τα φώτα κλπ, hi tech κατάσταση. Νομίζω ότι την αποστολή της την έβγαλε εις πέρας με το παραπάνω.

Βλέποντας και τα προηγούμενα δείγματα θα έλεγα ότι η Panasonic εξακολουθεί να έχει κάτι από τις παλιές χρωματικές επιλογές, μου φέρνουν κάτι από την G10 και GH1 που είχα, το έντονο contrast τα ζωηρά χρώματα που σε αρκετές περιπτώσεις μου αρέσουν πολύ. Αλλά υποψιάζομαι "παίδεμα" αν θες απλά να δείξεις μια φυσική ανθρώπινη επιδερμίδα.

Εδώ και από Nikon μηχανές, αλλά και από την M1 μου δεν μου αρέσει εύκολα αυτό που βλέπω αν έχει πρόσωπα μέσα. Είναι προς την Canon μεριά το μάτι μου ρυθμισμένο στις επιδερμίδες...

Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Νίκο όντως είναι λιγο τσιμπημένα χρωμα κοντραστ αλλα έτσι ηταν λίγο πολύ τα χρώματα στις μπλούζες και στον περιβάλλοντα χωρο με τα τον φωτισμό κλπ. δέν ήθελα να τα αλλαξω ... Σε μερικές βεβαια έχω βάλει και ένα προφιλ vintage και αυτες ειναι κυρίως απο 4Κ photo :operator:

Ναι μια χαρά είναι, αυτές είναι και οι χρήσεις - και όχι μόνο - ενός τέτοιου σώματος. Όπως το έγραψα και παραπάνω. Να την έχεις μαζί σου να πιάσεις τις σημαντικές "στιγμές" με μια αξιοπρεπή ποιότητα και who cares αν έχει λίγο θόρυβο στο 100% view...

Και λίγο για την πλάκα...

Πρόσφατα με είχε φωνάξει ένας φίλος φωτογράφος να τραβήξω μερικά πλανάκια βίντεο από κάτι αγώνες όπου συμμετείχε και ο γιος του. Συχνά με πειράζει για την M1 και τον πειράζω με την canon mark II στην οποία συνήθως έχει... κολλημένο τον 70-200 2.8 IS. "Μας έχεις πρήξει με το παιχνιδάκι σου", "Άσε μας ρε φίλε με την αρχαιολογία 100 κιλά κλάνγκ κλοουνγκ για να βγάλει μια φωτο στο 2016 είμαστε" κλπ κλπ.

Κάποια στιγμή μαζεύτηκαν όλα τα παιδάκια, προπονητές κλπ για να βγάλουν φωτογραφία. Όπως κρατούσαν τα αριστεία τους, θα πηδούσαν όλα μαζί για να τους φωτογραφίσει στον αέρα. "Πάμε παιδιά με το 3, 1-2-3, κλινγκ κλόουνγκ" με το ζόρι 2 καρέ να πρόλαβε. "Πάμε άλλη μία να είμαστε σίγουροι". Ακριβώς δίπλα του εγώ, δεν άντεξα να μην αρπάξω την ευκαιρία για χουνέρι, τη γυρίζω στη φωτό μιας και το πλάνο στην 1η προσπάθεια ήταν καλό. Ριπή και μηχανικό κλείστρο. Δεν κοίταξα τίποτε άλλο, δεν είχε και σημασία άλλωστε, αρκεί που τράβηξα 40 καρέ δίπλα ακριβώς στο αυτί του με ένα σαρδόνιο χαμόγελο. Είχε τελειώσει το άλμα και δεν είχα πάρει το δάχτυλο ακόμα τραβούσε χιχι. Σαν μικρό παιδί έκανα, η αλήθεια είναι ότι φωτογραφικά την έχω χαρεί ελάχιστα.

"Έλα φτάνει" μου λέει, ενώ κοιτούσε τα 4-5 καρέ του στη... μουντή LCD του, καθώς εγώ όλως τυχαίως έβλαιπα τις φωτό με ρυθμό... ταινίας στη δική μου ακριβώς δίπλα του. Δεν άντεξε και έγειρε το κεφάλι του και τις κοιτούσε μαζί μου.

"Έλα ρε φίλε τι λες τώρα" μου λέει, "μη μασάς δεν ξέρω τι ρυθμίσεις είχα, μην σου πω ότι την είχα και στο MF, για σπάσιμο το έκανα" του απαντώ, και πράγματι ήταν όλες out of focus. Και η ειλικρίνεια κοστίζει σε... κόντρα χουνέρι.

Πέρα από την πλάκα, είναι στο να αγοράσει μια Lumix G6 για 2η, τη χρησιμοποίησε 1 φορά και του άρεσε, "και κάνει το τάδε και κάνει το δώθε" είχε ενθουσιαστεί. Φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξει την Canon, και καλά κάνει άλλωστε. Ακόμα και σήμερα αυτή η μηχανή βγάζει υπέροχες φωτογραφίες - έχει βέβαια και 5-6 σταθερούς πλην του εκπληκτικού 70-200 ΙΙ IS. Ωστόσο οι καιροί αλλάζουν....

Την 5D mark II. Μια χαρά σώμα είναι όπως όλοι γνωρίζουμε μην σταθείς στην γλαφυρή περιγραφή μου...

Απο το review του dpreview αντιγράφω καποια key points για τους κατόχους (και όχι μόνο) :

As you can see, there's very little difference in noise performance between shooting at ISO 1600 and shooting the same exposure at ISO 200 and brightening. This means that, when in mechanical shutter mode, you are likely to be able to underexpose ISO 200 by 3EV and brighten the Raw file later, rather than shooting at ISO 1600. Why would you do this? Because using less hardware amplification means that you don't end up over-amplifying the top 3EV of highlight data: so you retain highlight data but with very little noise cost. This is essentially the same outcome as the Olympus E-M5 II.

Just like the G7, this isn't true in Electronic Shutter mode. Just as the additional noise started to creep into the exposure latitude images. A 2EV push of a file starts to exhibit more noise than natively shooting at ISO 1600 and after a 3EV push it's really obvious. . Given how much of your image is likely to be made up of dark tones in the situations in which you might use high ISO settings, this difference is likely to be very obvious.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

....in most aspects from that of the GX7 When shooting in low light, using very high ISOs, noise levels appear nearly identical.

However the one area you'll see an improvement is in resolving power (again thanks to the lack of an AA filter). Not only does the GX85 out resolve the GX7, it also out-resolves the Olympus E-M5 II, albeit at the cost of more aliasing. So while the GX85 may use what some would consider to be an 'older' sensor, it really makes the most out of it by skipping the AA filter.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

.....this is better than the Canon EOS 750D/Rebel T6i, whose sensor performs poorly by modern standards.

Using the camera's electronic shutter causes it to drop to 10 (λάθος 12-) bit mode, which reduces dynamic range. Thankfully, though, the GX85's redesigned shutter shows no signs of the shutter shock that plagued the G7, so there's less need to use the electronic shutter mode.

Χρήσιμες πληροφορίες, ειδικά το πρώτο μέρος με την υποέκθεση θα το δοκιμάσω και στην GX7 να δω τι παίζει...

Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Απο το review του dpreview αντιγράφω καποια key points για τους κατόχους (και όχι μόνο) :

As you can see, there's very little difference in noise performance between shooting at ISO 1600 and shooting the same exposure at ISO 200 and brightening. This means that, when in mechanical shutter mode, you are likely to be able to underexpose ISO 200 by 3EV and brighten the Raw file later, rather than shooting at ISO 1600. Why would you do this? Because using less hardware amplification means that you don't end up over-amplifying the top 3EV of highlight data: so you retain highlight data but with very little noise cost. This is essentially the same outcome as the Olympus E-M5 II.
.

Κώστα για έναν πολύ έμπειρο, ο οποίος έχει μάθει τη μηχανή του, ναι αυτό ισχύει. Αλλά για όλους τους άλλους το βλέπω παγίδα. Αν η μηχανή υποεκθέετει σε κόντρα φως (όπως κάνουν όλες σχεδόν οι μηχανές), αυτό σημαίνει πώς σε εκείνα τα κάδρα το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι -3 αλλά -4 ή -5 ev, άρα δεν θα έλθει στα καλά μου με κανένα τρόπο. Κάνω λάθος;

Βλάση εννοείται ότι αυτά είναι κόλπα για έμπειρους που επιπλέον ξέρουν και τα χούγια της όποιας μηχανής. Π.χ. υποέκθεση για μένα με την συγκεκριμένη σημαίνει ότι θα κατέβω ~2 στοπ για αρχή, άρα -1,5 από τώρα που υπερεκθέτω μόνιμα +0,5-1 και έχει ο θεός...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Κώστα για έναν πολύ έμπειρο, ο οποίος έχει μάθει τη μηχανή του, ναι αυτό ισχύει. Αλλά για όλους τους άλλους το βλέπω παγίδα. Αν η μηχανή υποεκθέετει σε κόντρα φως (όπως κάνουν όλες σχεδόν οι μηχανές), αυτό σημαίνει πώς σε εκείνα τα κάδρα το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι -3 αλλά -4 ή -5 ev, άρα δεν θα έλθει στα καλά μου με κανένα τρόπο. Κάνω λάθος;

Οχι δεν κανεις λαθος και δεν το συνιστώ για ευρεια χρήση, ουτε εγω το έχω επιχειρήσει αλλά το επιβεβαιώνω μιας και για καλή μου τυχη έγινε τυχαία με την ΕΜ1 στην φωτογραφηση τoυ υγραγωγειου στην Κων/πολη (πηχτρα σκοταδι) όταν καποια στιγμή δοκίμασα το αυτόματο HDR1 της μηχανης ενω φωτογραφιζα στο χέρι με πολυ χαμηλους χρονους και φακους με f=3.5-4 ευρυγωνιους οποτε ειχα αναγκαστει να ανεβω σε ISO, εκει η μηχανή σε HDR1 διατηρησε τις υπολοιπες ρυθμισεις μου αλλά κλείδωσε στο ISO 200 (ετσι δουλευει αυτη η λειτουργια) και φυσικα υποέκθεσε τουλαχιστον 2-4 στοπ. Οταν γυρισα Ελλαδα και ανοιξα το αρχείο HDR αλλά και ένα RAW που σωνει μαζι (το καλυτερο) το δευτερο είχε ίδια και καλυτερη αποδοση στο θορυβο οταν διορθωσα την εκθεση (και πανω απο 3 στοπ αν θυμαμαι καλα) απο αυτα που ειχα τραβηξει εγω με υψηλοτερο ISO και εμεινα καγκελο, δεν το περιμενα... μαλιστα στο LR ειχα τον απόλυτο ελεγχο πόσο να ανεβασω την εκθεση ωστε να κρατησω λεπτομερεια και χρωμα σε σχεση με τον θορυβο....

το ISO200 είναι το βασικο ISO με το μεγαλυτερο DR σε ολες τις μηχανες m43 των τελευταιων 2-3 χρονων, αν καποιος βρισκει ένα τρόπο να εκμαιευσει περισσότερα ξεγελώνταςτην μηχανή το δοκιμάζει αλλά δεν είναι ο κανόνας...

Σε τετοιες περιπτωσεις λοιπον αν θελω να το κανω με την ΕΜ1 χρησιμοποιω αυτη την τεχνική που ειναι πολυ γρηγορη δηλ. την χρηση HDR1 και τσιμπαω το RAW που θα μου επιλεξει απο την υποέκθεση ...

για την GX80 δεν ξερω αν θα το κανω ποτε...

Εκει που εμεινα προβληματισμενος ευχαριστα ειναι στο :

Not only does the GX85 out resolve the GX7, it also out-resolves the Olympus E-M5 II, albeit at the cost of more aliasing. So while the GX85 may use what some would consider to be an 'older' sensor, it really makes the most out of it by skipping the AA filter.

Last edited:

ειναι γνωστο οτι η οθονη με ενεργο το κλειστρο ειναι η πιο γρηγορη απο ολες τις αλλες επιλογες αλλα δυστυχως δεν μπορει να χρησιμοποιηθει παντα και μπορει να χασεις κρισιμο στοχο αν δεν επιβεβαιωσεις ... ο 20αρης αν δεν φυγει απο κοντα μακρια πολυ σε εστιαση ειναι ικανοποιητικα γρηγορος, αλλα δεν μπορει να κανει ουτε AFF ουτε AFC , μονο SAF οποτε στην ριπη πρεπει να σταματησεις και να σηκωσεις το δαχτυλο και να ξαναεπιλεξεις σημειο

@kbouk Εντυπώσεις από τη δεύτερη μπαταρία; Πήρα κι εγώ την ίδια χτες.

Σχετικά με τη φόρτιση: καλή η φόρτιση με usb στο σώμα, αλλά έχοντας περισσότερες από μία μπαταρίες, χρειάζεται κάποιος φορτιστής (αν θες να φορτίσεις π.χ. και τις 2 μαζί το βράδυ). Έχει να προτείνει κάποιος ;
Εκεί που πήρα την μπαταρία μου πρότειναν τον
http://www.bataria.eu/product.php?products_id=2018

Εδω και καιρο έχω παρει τον δευτερο και φορτιζω σχεδον όλες τις μπαταριες μου απο διαφορες μηχανες, εχει και εισοδο USB αν θελεις να φορτισεις πιο αργα απο υπολογιστη (δεν το δοκιμασα ομως) και σχεδον παντα αυτον περνω και στα ταξιδια γιατι ειναι μικρος και ελαφρυς, λιγο προσοχη θελει στην τοποθετηση πολυ λεπτων μπαταριων ωστε να ακουμπησουν καλα οι επαφες, απο αξιοπιστια εδω και ενα χρονο που τον χρησιμοποιω δεν εχω αστοχιες σε μπαταρια και μονο λιγο εχει υποχωρησει ο ενας ακροδεκτης του απο την συχνη χρηση αλλα δεν επηρεαζει την λειτουργικοτητα του :
http://fotodesmos.gr/bilora-charger-p-3964.html
http://fotodesmos.gr/bilora-charger-p-3963.html

H μπαταρια μια χαρα δειχνει μεχρι τωρα, δεν μου εχει δωσει σημαδια οτι ειναι πολυ πισω σε ενεργεια απο την αυθεντικη αλλα δεν εχω κανει και καποιο τεστ συγκρισης μιας και η μηχανη χρησιμοποειται περιστασιακά.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Ευχαριστώ,

η περίπτωση του φορτιστή με 2 μπαταρίες μου φαίνεται καλή πάντως...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

σε μερικα πραγματα έχω κακομάθει πολυ με τις Ολυμπους, τόσα χρόνια σπανια να δω σκόνη σε αισθητηρα, φοβερο συστημα <σκουπίσματος> (η απόρριψη δεν ξέρω που πάει με τα χρόνια... ) , στην GX80 το ειδα σε 2 βδομαδες χρήσης μολις εκλεισα διαφραγμα για ηλιοβασιλεμα, παρολες τις προσπαθειες απομακρυνσης με αναμα σβησιμο για να δουλεψει ο αυτοκαθαριστης δεν ειδα προκοπη, αφου ειδα οτι προκειται για κεντρικό κοκο σκόνης δεν εβαλα τιποτε επανω, την γυρισα προς τα κατω και με ενα blower με μερικα φυσηγματα τον εβγαλα...

αλλη μια φορά να το δώ να συμβαινει ετσι ευκολα και να μην μπορει να το διωξει και η μηχανή θα φυγει και ας κάνει παπάδες .... : αυτα που :furious3: να τα λουζόμαστε :flipout:

εγω το εχω συνηθισει πια... το blower ειναι παντα μαζι μου !
ΚΑι στην EM5 II ειδα σκονη στον αισθητηρα παντως, στις sony πιο συχνα, ειναι βλεπεις 4πλασιο το μεγεθος του αισθητηρα σ αυτες....
Δεν το γλυτωνεις με τιποτα και κανενα συστημα.