Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Χρησιμοποιείτε grindz για καθάρισμα μύλου;
Όταν καθαριζετε το μύλο με grindz το "ξέβγαλμα" το κάνετε με τον καφέ που θα χρησιμοποιήσετε ή με άλλο φθηνότερο;
Πόσες φορές κάνετε "ξέβγαλμα" ;
 
Ήρθε και ο μύλος (kingrinder K6).

Καλή κατασκευή φαίνεται, εξολοκλήρου μεταλλική και χωρίς τζόγους.

Υποτίθεται πως μπορείς να το οδηγήσεις και με ηλεκτρικό κατσαβίδι...

18 γραμμάρια αλέθονται σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Η ρύθμιση για εσπρέσο είναι ικανοποιητική.

Δεν κρατάει κομμένο καφέ εσωτερικά στα μαχαίρια παραπάνω από 0.1 με 0.2 γραμμάρια. Μπορεί να λέω και πολύ.

Το μόνο κακό είναι πως μάλλον λόγω στατικού ηλεκτρισμού μπορεί να μένει μισό με ένα γραμμάριο "κολλημένο" εξωτερικά πάνω στο μαχαίρι.

1000004295.jpg
 
  • Like
Reactions: ilias and teodor_ch
Πριν ξεκινήσεις να αλέθεις τους κόκους, βρέξε ένα κουτάλι και ανακάτεψέ τους.
Ίσα ίσα να πάρουν υγρασία δηλαδή.
Θα εξαφανίσει τον στατικό.
 
  • Like
Reactions: tonal
Πρώτη φορά πετυχαίνω στο σπίτι τόσο ωραία υφή και σώμα στον καφέ και αυτό με δυο τρεις δοκιμές.

Με τη dedica αρχικά φοβήθηκα λίγο γιατί με φρεσκοαλεσμένο καφέ από coffee island ζητώντας να μου κόψουν το μισό σακουλάκι
στη ρύθμιση του μύλου που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι για τον καφέ που φτιάχνουν εκεί,
δοκιμάζοντας στο σπίτι, η μηχανή τον καφέ τον "έφτυσε" σε λιγότερ από δέκα δευτερόλεπτα.

Με τον μύλο και τον ίδιο καφέ ξεκινώντας από την προτεινόμενη ρύθμιση στο 40 είχα το ίδιο γρήγορη παρασκευή σε περίπου 15".
Κατεβάζοντας στο 30 ολοκληρώθηκε στα 35" και αναβάζοντας τη ρύθμιση στο 35 ο καφές βγήκε στα 25".
Κομμένος, ο συγκεκριμένος καφές στο 30 μου άρεσε περισσότερο.

Σε όλες τις περιπτώσεις η ποσότητα ήταν 17 γραμμάρια κόκκοι Colombia Choco-Nutty Richness και 34 γραμμάρια καφέ,
καλαθάκι IMS, σίτα πάνω και χάρτινο φιλτρο στον πάτο του καλαθιού και μεσαία ρύθμιση θερμοκρασίας στη μηχανή.

Βρήκα πως να περνάω ευχάριστα τα πρωινά πριν πάω για δουλειά 🤣.
 
  • Haha
Reactions: Tzimisce
Χρησιμοποιείτε grindz για καθάρισμα μύλου;
Όταν καθαριζετε το μύλο με grindz το "ξέβγαλμα" το κάνετε με τον καφέ που θα χρησιμοποιήσετε ή με άλλο φθηνότερο;
Πόσες φορές κάνετε "ξέβγαλμα" ;
Ξεβιδωμα μαχαίρια και καθάρισμα με οδοντόβουρτσα πινέλα κλπ. Ίσως Κι σκούπα βοηθάει ...Επανασύσταση μαχαιριών και μύλου.... έτοιμος ...
 
Ξεβιδωμα μαχαίρια και καθάρισμα με οδοντόβουρτσα πινέλα κλπ. Ίσως Κι σκούπα βοηθάει ...Επανασύσταση μαχαιριών και μύλου.... έτοιμος ...
Δημήτρη δηλαδή δεν χρησιμοποιείς grindz ή αντίστοιχο; Ή μετά το grindz το καθάρισμα όπως λες;
Υποτίθεται το grindz είναι για να μην αποσυναρμολογείς.
 
Πρώτη φορά πετυχαίνω στο σπίτι τόσο ωραία υφή και σώμα στον καφέ και αυτό με δυο τρεις δοκιμές.

Με τη dedica αρχικά φοβήθηκα λίγο γιατί με φρεσκοαλεσμένο καφέ από coffee island ζητώντας να μου κόψουν το μισό σακουλάκι
στη ρύθμιση του μύλου που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι για τον καφέ που φτιάχνουν εκεί,
δοκιμάζοντας στο σπίτι, η μηχανή τον καφέ τον "έφτυσε" σε λιγότερ από δέκα δευτερόλεπτα.

Ποιά είναι η πίεση στη μηχανή σου?
 
Όχι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο θεωρώ εκτός και αν κάποιος του είναι δύσκολο ή φοβάται να ξεβιδωσει ή είναι δύσκολο για συγκεκριμένους μύλους η διαδικασία αυτή (πχ lelit)
Ακόμα και οι επαγγελματικοί είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να ανοίγουν εύκολα στο σημείο αυτό και να καθαρίζονται ενδελεχώς.... βέβαια εννοείται ότι μετά από μια τέτοια διαδικασία θέλει πάλι ρύθμιση η άλεση
 
Όχι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο θεωρώ εκτός και αν κάποιος του είναι δύσκολο ή φοβάται να ξεβιδωσει ή είναι δύσκολο για συγκεκριμένους μύλους η διαδικασία αυτή (πχ lelit)
Ακόμα και οι επαγγελματικοί είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να ανοίγουν εύκολα στο σημείο αυτό και να καθαρίζονται ενδελεχώς.... βέβαια εννοείται ότι μετά από μια τέτοια διαδικασία θέλει πάλι ρύθμιση η άλεση
Ok, απλά έχω δει βίντεο και θέλει χρόνο για την Lelit Anita που έχω να βγάλω το μύλο και το grindz είναι η εύκολη λύση...
 
15 bar είναι η μέγιστη δυνατή πίεση της αντλίας. Καμία μηχανή δεν φτάνει σε αυτήν την πίεση εκτός και αν βάλεις ελληνικό καφέ στη καλάθι και δεν περνάει το νερό από μέσα.....
Αν σου τρέχει γρήγορα σε φάση 60ml σε 15 δευτερόλεπτα είσαι στα 4-5 μπάρ και άμα το νερό βρει εύκολη δίοδο αυτό θα πέφτει ως τα 3 μπαρ....σε τέτοιες μηχανές ακολούθησε τον κανόνα επίπεδο άλεσης τόσο ώστε τα 50-60 ml να βγουν σε 25-30 δευτερόλεπτα...μην σας απασχολούν τα μπάρ....
 
  • Like
Reactions: MakisM
Nα ζητησω μια διευκρινηση.... οταν λεμε εκχυλιση πχ 25-30 δευτερολεπτα, εννοουμε απο τη στιγμη που παταμε το κουμπι η απο τη στιγμη που αρχιζει να τρεχει το υγρο ?
 
Από την στιγμή που πατάμε τον διακόπτη.
Αν η άλεση είναι καλή θεωρητικά οι πρώτες σταγόνες να πρέπει να πέσουν 5-8 δευτερόλεπτα από το άνοιγμα του διακόπτη αν όλα πάνε καλά.
 
  • Like
Reactions: ilias and mech_eng
Καλά τα 15bar ούτε στο όνειρό τους δεν τα φτάνουν όλες αυτές οι εισαγωγικές μηχανές.
Περισσότερο θέμα μάρκετινγκ είναι.