Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Έλα ρε συ, μη μου κόβεις το αυγολέμονο. Είπαμε, νόου X σελέξιον. Απλά, ο ακροατής θα ακούει, και θα αποφαίνεται εάν άλλαξε το καλώδιο, σε σχέση με το προηγούμενο άκουσμα. Το ΑΒΧ είναι δύσκολο, θα μας πάρουν με τις πέτρες.

Βρε ότι θέτε...
Για το "νέτο" ΑΒ δεν έχω άποψη και δεν έχω βρει πουθενά καταγεγραμμένη τόσο την μεθοδολογία, όσο και τους τρόπους επεξεργασίας των αποτελεσμάτων.
One way or the other, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον το ίδιο... :earmuffs:

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το threat σχετικά με τα καλώδια ρεύματος και χωρίς παρεξήγηση στους φίλους συνφορουμίτες που προσωπικά σέβομαι θεωρώ τουλάχιστον αστείο να συζητάμε ότι δεν υπάρχουν ακουστικές διαφορές στα καλώδια ρεύματος τουλάχιστον στην ποιότητα ήχου αν όχι και στην ικανότητα αυξημένης παροχής ρεύματος σε κάποια απο αυτά.
Τουλάχιστον στην ποιότητα οι διαφορές είναι σε πολλά απο αυτά ακουστές εφ'όσον βοηθά και το σύστημα φυσικά. Τώρα αν οι διαφορές αυτές αξίζουν το χρηματικό αντίτιμο που ζητά ό κάθε κατασκευαστής ή ο εδώ αντιπρόσωπος αυτό είναι άλλο θέμα και θα συμφωνίσω ότι πολλά απο αυτά πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες.
Πάντως κατά την ταπεινή μου άποψη διαφορές υπάρχουν και μάλιστα πολλές τις οποίες τις έχω ακούσει εκτός απο το δικό μου σύστημα και σε πολλά άλλα φίλων που έχουμε μοιραστεί δίαφορες ακροάσεις.

Μα είναι εντελώς αντίθετο στην λογική αγαπητέ Περικλή... Kοίτα την εικόνα :
Από τον πίνακα του σπιτιού σου μέχρι την πρίζα του στερεοφωνικού σου είναι γιά παράδειγμα 10 μέτρα φτηνιάρικο ηλεκτρολογικό καλώδιο + 1 μέτρο το απλό καλώδιο τροφοδοσίας της συσκευής (σαφώς καλύτερο από το απλό ηλεκτρολογικό) = 11 μέτρα καλώδιο... Αν αυτό το τελευταίο μέτρο καλωδίου ήταν ατόφιο χρυσάφι, ή ακόμα απολύτως ουδέτερο, σχεδόν ανύπαρκτο, θα είχες πάλι όχι 11 αλλά 10 μέτρα απλό φτηνιάρικο ηλεκτρολογικό καλώδιο που τροφοδοτεί την συσκευή σου... Εσύ τώρα ισχυρίζεσαι πως μπορείς να καταλάβεις δηλαδή πότε το ηχοσύστημά σου τροφοδοτείται από 10 μέτρα καλώδιο, και πότε από 11... Και - γιά να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σου - "θεωρώ τουλάχιστον αστείο" να συζητάμε κάτω από τέτοιες προυποθέσεις και δηλώσεις... Το μάρκετινγκ, η ανάγκη των εταιριών να πουλήσουν,και η ανάγκη του ηχόφιλου να αγοράσει - κυνηγώντας το άπιαστο - έχουν πολλά να μας δείξουν ακόμα και ίσως χάσουμε την επαφή με την απλή λογική... Πές μου ότι έβαψες τους τοίχους σου με άλλη ποιότητα πλαστικού και άλλαξε η ακουστική του χώρου σου, και θα σε πιστέψω γιατί υπάρχει μιά λογική εξήγηση... Σ'αυτό με το καλώδιο ρεύματος δεν υπάρχει καμμία...

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Τουλάχιστον στην ποιότητα οι διαφορές είναι σε πολλά απο αυτά ακουστές εφ'όσον βοηθά και το σύστημα φυσικά.

Φίλε μου, απόδειξέ το στην πράξη, με τα μάτια κλειστά. Διότι, με τα μάτια ανοικτά, στα λόγια, εγώ σου χτίζω ανώγια και κατώγια.

Όλο λόγια είστε ρε παιδιά. Μόνο ο Τζωρτζάκης και ο οngaku είχαν μέχρι στιγμής το θάρρος να δηλώσουν συμμετοχή. Οι υπόλοιποι; Μόνο στα λόγια;

Αν γίνει κάποιο τεστ είμαι μέσα.

Στο σύστημα της τηλεοπτικής θυμάμαι ότι είχαμε βάλει ένα δισκάκι πρωτότυπο και ένα αντίγραφό του.
Οι διαφορές στο άκουσμα ήταν τέτοιες που νομίζαμε ότι δεν ακούμε το ίδιο δισκάκι.
Χωρίς πλάκα.

Θεωρώ ότι σε αυτό το σύστημα θα μπορέσω να εντοπίσω τις αλλαγές των καλωδίων ρεύματος στους τελικούς του.

Στο δικό μου σύστημα μετά από ένα καθάρισμα σύνδεσα όπως να'ναι τα καλώδια. Στον τελικό είχα βάλει αυτό που είχα στο cd και το αντίθετο.
Δε μπορούσα να βρω τι μου έφταιγε στον ήχο που είχα συνηθίσει και μου είχε αρέσει.
Ώσπου έκανα την αλλαγή και όλα ήρθαν στα ίσα.
Το ίδιο είχα πάθει και με κάτι αποσβεστικά λαστιχάκια στον προ μου. Είχα ξεχάσει να τα βάλω και το σύστημα έπαιζε χάλια.

Το θέμα είναι ότι σε ένα ξένο σύστημα κάποιου επιπέδου με το οποίο δεν έχει εξοικειωθεί ο ακροατής θα είναι μεν εύκολος ο εντοπισμός της αλλαγής του καλωδίου ρεύματος, δε θα είναι όμως εύκολο να εντοπίσουμε το πότε παίζει ποιο καλώδιο.
Και δεν είναι περίεργο αυτό. Όπως αλλάζουμε ένα καλώδιο ηχείων, μια συσκευή ή οτιδήποτε άλλο έτσι και στα καλώδια ρεύματος.
Δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα. Υπάρχουν αυτά που σου κάθονται κι αυτά που όχι.

Πείτε μου καμια βδομάδα πριν γίνει το τεστ, να καθαρίσω τ'αυτιά μου γιατί έχω ρυθμιζόμενη ποσότητα "κεριού" που κάνει φυσικό roll-off από τα 15Khz και πάνω.

Αφου θες να το φωναξουμε κιολας Κωστα να το φωναξουμε ρε φιλε:
ΔΗΛΩΝΩ ΣΥΜΕΤΟΧΗ-ΔΗΛΩΝΩ ΣΥΜΕΤΟΧΗ-ΔΗΛΩΝΩ ΣΥΜΕΤΟΧΗ!
Πρεπει τωρα να το καταλαβες.:singer:

Όποιος πέρασε από το περίπτερο της Nordost κατά τη διάρκεια του HiEnd Show φέτος θα θυμάται ότι αυτή η απλή αλλαγή καλωδίων ρεύματος (και ηχείων σε άλλη φάση) έγινε μπροστά στα "αυτιά" πολλών και κανένας δεν βρέθηκε να μην ακούσει διαφορά ανάμεσα στα διάφορα καλώδια και της ίδιας εταιρείας αλλά και σε άλλα. Άσχετα από το ποιο άρεσε περισσότερο, διαφορές παρατηρήθηκαν.
Προφανώς δεν έχει διάθεση συμμετοχής όποιος δεν χρειάζεται επιβεβαίωση από άλλους για το τι ακούει.

Διαφορές κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν. Το έχω διαπιστώσει και στο δικό μου σύστημα αλλά και σε συστήματα φίλων που γνωρίζω καλά.
Τις περισσότερες φορές οι διαφορές δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές αλλά μετά από κάποιο χρονικό δίαστημα ή ακόμα και μέρες.

Είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί blind test σε καλώδια ρεύματος όταν η συσκευή τίθεται αναγκαστικά εκτός και εντός λειτουργίας με κάθε αλλαγή του καλωδίου ρεύματος.

Αν δεν λυθεί αυτό το βασικό πρόβλημα τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι εντελώς άχρηστα.

Με κάθε αλλαγή του καλωδίου ο ενισχυτής θα πρέπει να παραμένει σε κατάσταση "ON" , διαφορετικά δεν έχει νόημα το οποιοδήποτε συγκριτικό καλωδίων.

Όποιος πέρασε από το περίπτερο της Nordost κατά τη διάρκεια του HiEnd Show φέτος θα θυμάται ότι αυτή η απλή αλλαγή καλωδίων ρεύματος (και ηχείων σε άλλη φάση) έγινε μπροστά στα "αυτιά" πολλών και κανένας δεν βρέθηκε να μην ακούσει διαφορά ανάμεσα στα διάφορα καλώδια και της ίδιας εταιρείας αλλά και σε άλλα. Άσχετα από το ποιο άρεσε περισσότερο, διαφορές παρατηρήθηκαν.
Προφανώς δεν έχει διάθεση συμμετοχής όποιος δεν χρειάζεται επιβεβαίωση από άλλους για το τι ακούει.

Φίλε μου McZab, αφετηρία της σοφίας είναι η περιέργεια και προϋπόθεσή της η επιβεβαίωση. Είσαι;

''Όποιος πέρασε από το περίπτερο της Nordost κατά τη διάρκεια του HiEnd Show φέτος θα θυμάται ότι αυτή η απλή αλλαγή καλωδίων ρεύματος (και ηχείων σε άλλη φάση) έγινε μπροστά στα "αυτιά" πολλών και κανένας δεν βρέθηκε να μην ακούσει διαφορά ανάμεσα στα διάφορα καλώδια και της ίδιας εταιρείας αλλά και σε άλλα. Άσχετα από το ποιο άρεσε περισσότερο, διαφορές παρατηρήθηκαν.
Προφανώς δεν έχει διάθεση συμμετοχής όποιος δεν χρειάζεται επιβεβαίωση από άλλους για το τι ακούει.''

Συμφωνώ απολύτος με τον φίλο McZab, παρ'όλα αυτά δηλώνω και εγώ συμμετοχή εφ'όσον η δοκιμή γίνει εντός Αττικής και η ημερομηνία βολεύει.
Και ίσως μπορέσω να φέρω και μερικά καλώδια ρεύματος για να βοηθήσω το τέστ.

Συμφωνώ απολύτος με τον φίλο McZab, παρ'όλα αυτά δηλώνω και εγώ συμμετοχή εφ'όσον η δοκιμή γίνει εντός Αττικής και η ημερομηνία βολεύει.
Και ίσως μπορέσω να φέρω και μερικά καλώδια ρεύματος για να βοηθήσω το τέστ.

Είπαμε, τα δοκίμια καλώδια θα είναι δύο: ένα πανάκριβο, της απολύτου επιλογής σας, και αυτό της τοστιέρας που βρήκα στα σκουπίδια.

Στο περίπτερο της Nordost παρακολούθησα την παρουσίαση του κ. Κρίνστενσεν ο οποίος σε ερώτηση που του έθεσα γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο το τελευταίο μέτρο καλωδίου ρεύματος, μας απάντησε:

" Δεν παίζει ρόλο μόνο το τελευταίο μέτρο του καλωδίου. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε ολόκληρο το μήκος του καλωδίου από το σύστημα έως τον τοπικό κατανεμητή του παρόχου της ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, οπότε η μοναδική μας επιλογή είναι να αντικαταστήσουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε από το κοινό ηλεκτρολογικό καλώδιο ρεύματος"

Y.Γ Η Nordost κατασκευάζει επίσης ειδικά καλώδια για ιατρική χρήση. Εξαιρετικής ποιότητας και πανάκριβα.

Last edited:

Είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί blind test σε καλώδια ρεύματος όταν η συσκευή τίθεται αναγκαστικά εκτός και εντός λειτουργίας με κάθε αλλαγή του καλωδίου ρεύματος.
Αν δεν λυθεί αυτό το βασικό πρόβλημα τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι εντελώς άχρηστα.
Με κάθε αλλαγή του καλωδίου ο ενισχυτής θα πρέπει να παραμένει σε κατάσταση "ON" , διαφορετικά δεν έχει νόημα το οποιοδήποτε συγκριτικό καλωδίων.
Αυτό το 'πρόβλημα' μπορεί να λυθεί με 2 όμοιους τελικούς (ή 4 monoblocks) καλωδιωμένους με τα 'επίμαχα' καλώδια always on και ένα καλό patch-by για εναλλαγή της καλωδίωσης των ηχείων.