Περί photoshop, πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας... όλες οι εκδόσεις

Re: Photoshop CS5

το content aware έχει πολύ πλάκα! retouch στο δευτερόλεπτο!

Καιρός ήτανε! Η Microsoft το 2006 είχε βγάλει το retouch με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο Microsoft Digital Image Suite, η Nikon το έχει στο Capture NX δεν ξέρω πόσα χρόνια τώρα και τα δύο στοιχίζουν κάτω από 200 (της microsoft δεν υπάρχει πλέον). To Photoshop ναι μεν έχει πολλές δυνατότητες, αλλά είναι πάρα πολύ δύσχρηστο (για μένα τουλάχιστον) και οι περισσότερες από τις επιπλέον δυνατότητες που έχει σε σχέση με τα ποιο απλά προγράμματα όπως το Capture NX είναι άχρηστες πιστεύω στο μέσο μη επαγγελματία χρήστη.

Last edited:

το retouch του capturenx δεν μπορεσα ποτε να το δουλεψω.
το CS5 νομιζω ειναι πιο ευκολο....

Το CS5 δεν το ξέρω. Είχα ένα φεγγάρι το CS3 ή το CS4 δεν θυμάμαι. Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ κάποιες δυνατότητες που είχε, όπως το να μπορεί κάποιος να φτιάχνει τρισδιάστατες παρουσιάσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να το μάθω ποτέ. Δεν θυμάμαι πόσες μέρες μου είχε πάρει για να μάθω να χρησιμοποιώ μόνο τα βασικά. Αυτό που μου την έδινε, ήταν ότι δεν είχε retouch όπως το πρόγραμμα της microsoft που με είχε κατά-βολέψει, ότι ήταν αργό και ότι για να κάνεις μια αλλαγή σε μια φωτογραφία έπρεπε να ανοίξουν 400 υποπρογράμματα και 200 παραθυράκια. Διδακτορικό θέλει ρε παιδιά τι να πω. Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σας. Εγώ δεν είμαι για τέτοια. Μια χαρά είναι το προγραμματάκι της Nikon. Σε χρόνο ντε τε το έμαθα και τα περισσότερα χωρίς να διαβάσω το manual, στο ψαχτό.

Το CS5 δεν το ξέρω. Είχα ένα φεγγάρι το CS3 ή το CS4 δεν θυμάμαι. Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ κάποιες δυνατότητες που είχε, όπως το να μπορεί κάποιος να φτιάχνει τρισδιάστατες παρουσιάσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να το μάθω ποτέ. Δεν θυμάμαι πόσες μέρες μου είχε πάρει για να μάθω να χρησιμοποιώ μόνο τα βασικά. Αυτό που μου την έδινε, ήταν ότι δεν είχε retouch όπως το πρόγραμμα της microsoft που με είχε κατά-βολέψει, ότι ήταν αργό και ότι για να κάνεις μια αλλαγή σε μια φωτογραφία έπρεπε να ανοίξουν 400 υποπρογράμματα και 200 παραθυράκια. Διδακτορικό θέλει ρε παιδιά τι να πω. Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σας. Εγώ δεν είμαι για τέτοια. Μια χαρά είναι το προγραμματάκι της Nikon. Σε χρόνο ντε τε το έμαθα και τα περισσότερα χωρίς να διαβάσω το manual, στο ψαχτό.

Θέμα συνήθειας είναι Ge0rge..
Το Photoshop το δουλεύω από την δεύτερη
βερσιόν του κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 αν δεν κάνω λάθος.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αποτελεί για μένα επαγγελματικό εργαλείο για να
βγάζω σε καθημερινή βάση τον επιούσιο οπότε αναγκαστικά και το μαθαίνεις
και προσαρμόζεσαι στα καινούργια δεδομένα κάθε νέας έκδοσης..

Re: Περί photoshop

Βρηκα μια καλη σελιδα, που επεξηγει, κατανοητα, αρκετα πως και γιατι... ωστοσο, στο παρακατω κειμενο, δεν πολυκαταλαβα τι θελει να πει ο ποιητης και πως χρησιμοποιουμε το επισυναπτομενο αρχειο... πρακτικα δηλαδη, οταν το συνδυασουμε με μια δικη μας φωτογραφια που θελουμε να επεξεργαστουμε...

Αν δε βαριεται καποιος και ασχοληθει και βγαλει συμπερασμα, ας μας πει...

http://www.photokaboom.com/photogra...correction/1_which_color_needs_correcting.htm

Re: PHOTOSHOP WORKFLOW (ολα οσα θελετε να μαθετε).

Νεα δεδομενα στην επεξεργασια χρωματων... (προφανως προς το χειροτερο :smash: αλλα που θα παει...) :smash:

Την ανεβασα, την ιδια παλι, στις HDR (http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1225305&postcount=257), εδω ειναι απο ενα raw (το μεσαιο). Βασικα την ανεβαζω για να δω (δηλαδη να πειτε εσεις) πως δειχνει στο σαιτ...

attachment.php

Με -3 στο saturation δειχνει καλυτερη... λιγοτερο φορτωμενη...

Attachments

• _MG_1078.jpg
    _MG_1078.jpg
    93.8 KB · Views: 58
Last edited:

%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%82%202009%20_D300%232.jpg

Σε αυτη τη φωτογραφια, πως μπορει να αφαιρεθει η πρασινιλα δεξια απο το στομα (που προερχεται απο αντανακλαση του τραπεζιου) ?
Μπορει κανεις να μου δωσει καμμια ιδεα?

%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%82%202009%20_D300%232.jpg

Σε αυτη τη φωτογραφια, πως μπορει να αφαιρεθει η πρασινιλα δεξια απο το στομα (που προερχεται απο αντανακλαση του τραπεζιου) ?
Μπορει κανεις να μου δωσει καμμια ιδεα?

Μαλλον κανει πολλη ζεστη, εχουμε και το Mundial....

Πανε κ η μαρκαρε της περιχη η κανε layer.(me feather)
Πανε replace color και παιξε λιγο με τα χρωματα μεχρι να κανεις αυτο που θελεις με τη χροια η αφαιρεσε απλα saturation.

Βασικα υπαρχουν παρα πολλοι τροποι στο photoshop να κανεις το ιδιο πραγμα με διαφορετικες μεθοδους οποτε...

Εγω δεν εχω ασχοληθει με τετοια στοχευμενη επιδιορθωση. Λογικα υπαρχουν πολλοι τροποι, αλλα δεν εχω κανενα ως ενδεδειγμενο... χθες διαβαζα ενα tutorial, για αλλο λογο αλλα ισως κανει δουλεια....

Ανοιγεις ενα λειερ φωτοφιλτερ...
Επιλεγεις τη ματζεντα, αφου θελεις να διωξεις το πρασινο...
Ρυθμιζεις το density ετσι ωστε να εχεις το αποτελεσμα (αποχρωματισμο απο το πρασινο) που θελεις στο συγκεκριμενο προβληματικο σημειο...
Βαζεις foreground χρωμα το μαυρο και επιλεγεις τη βουρτσα...
Βαφεις με μαυρο ολη την εικονα, για να την επαναφερεις στα πριν του φωτο φιλτερ χρωματα, εκτος του σημειου που πρασινιζε...
Αν σου ξεφυγει η βουρτσα, αλλαζεις σε λευκο χρωμα και διορθωνεις...

Δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι σωστος τροπος, αλλα μπορεις να δοκιμασεις...

Ο Αλεξης Theodin καπου ειχε αναφερει οτι εχει παλετα με ετοιμα χρωματα με skin tones αλλα δεν ξερω πως χρησιμοποιουνται...

Δοκιμασα με κοκκινο και μου αρεσε παραπανω... θελει ψαξιμο...

attachment.php

Attachments

• ΓŽβ€ΓŽΒΉΓŽΒ±ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ‚¬ΓŽΒ΅Γβ€š 2009 _D300#2.jpg
    ΓŽβ€ΓŽΒΉΓŽΒ±ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ‚¬ΓŽΒ΅Γβ€š 2009 _D300#2.jpg
    64.5 KB · Views: 177

Εμένα μου φαίνεται πιό ενοχλητική η πρασινίλα στο μέτωπο και στη μύτη αριστερά όπως βλέπουμε. Και παράξενη ... σαν να χωρίζει με γραμμή απο το δεξιό "φυσιολογικά" χρωματισμένο μέρος στο μέτωπο.

Καλή η διόρθωση δίπλα στο στόμα.

Eδω ενα βιντεο με διορθωση των φακων...
QUOTE]

Τουλαχιστον τρια Lens Correction θα βρεις, ενα αυτοματοποιημενο μεσω του File menu, κι αλλα δυο μεσω του Filter-menu. Μπορεις να παρεις τη φωτογραφια οπως την τραβηξες και να τη δεις οπως θα ηταν τραβηγμενη μ'εναν αλλον φακο της ιδιας ή αλλης εταιρειας και με ιδια ή αλλη μηχανη !

Συναπτω snapshot με επιλογες απο φακους Canon. Εχει ολη τη γκαμα EF 70-200. Εχεις τον 70-200/4; Βλεπεις πως θα ηταν με τον νεο 70-200/2.8 κι αμα θες συγκρινεις και με τον παλιο 2.8 και μετα τον κανεις ...Fisheye. Αναρωτιεμαι τι νοημα εχει να τα χωνεις σε φακους πλεον.

Υπαρχει πια αναχωρηση απ'την κλασσικη φωτογραφια. Κανεις studio work.

Capture 100.jpg

Last edited:
Απάντηση: Photoshop CS5

Όσο και αν έχεις δυνατότητες διόρθωσης η έλλειψη ανάλυσης δεν μπορεί να έρθει από κανένα πρόγραμμα. Όπως και τα bokeh θέλουν αρκετό παίδεμα αν δεν έρθει από τον φακό σε έναν βαθμό.
Σίγουρα μετά η μισή δουλειά βέβαια είναι στην οθόνη μπροστά.

Δεν ειναι φιλοσοφικο ερωτημα, παιζονται λεφτα και μαλιστα αρκετα. Μπορεις με τις ρυθμισεις του σημερινου Φωτοσοπ να ανεβασεις το επιπεδο αποδοσης ενος καλου φακου σε κορυφαιου; Αν ναι ποιος ο λογος να αγορασεις τον κορυφαιο.

Π.χ. παιρνω μια ληψη με τον EF 70-200/2,8L IS, και την ιδια ακριβως (ιδιο βαθος πεδιου, διαφραγμα/ταχυτητα) με τον πολυ ακριβοτερο νεο EF 70-200/2,8L IS II. Μπορω μεσω του Lens Correction κλπ. ρυθμισεων να φερω τη ληψη του πρωτου στα επιπεδα του δευτερου;

Π.χ. παιρνω με ζουμ ας πουμε στα 24mm, μπορω να τον φερω στα επιπεδα ποιοτητας του κατα πολυ ακριβοτερου 24mm prime;

Π.χ. παιρνω με τον εξαιρετικο EF200/2.8L II μπορω να κροπαρω στα 300mm αποτελεσμα εφαμιλλο του πανακριβου 300/2,8L;

Το ιδιο ισχυει για δυο μηχανες ιδιας αναλυσης αλλα διαφορετικης τιμης (π.χ. 5D Mk.II με 1Ds Mk.III μονταρισμενες με τον ιδιο φακο).

Δε με αφορουν αλλα κριτηρια αγορας, π.χ. διαρκεια μπαταριας, ταχυτητα motor drive, WiFi συνδεσιμοτητα, κλπ. Μιλαω μονο για τελικο αποτελεσμα.

Γιατι τελικα μου φαινεται οτι αρκει ενα "καλο" συστημα για να βγαλεις παπαδες και τα αλλα ειναι πεταμενα λεφτα. Εκτος αν το κοστος δεν ειναι θεμα οποτε ολοι αγοραζουμε μια Ρολλς Ρόυς και καθαρισαμε με τις μετακινησεις μας. Εχει και δωρεαν σερβις.

-

Last edited:

Αν ο φακός δεν είναι ικανός να δεί την πληροφορία, δεν είναι δυνατόν να την φανταστεί και να την αναδημιουργήσει το cs5. Ο οξύτητα του καλύτερου φακού δίνει περισσότερη πληροφορία που δεν είναι απλά θέμα sharpening της φωτογραφία του πιο θολού φακού. Αν υπάρχει θάμβωση από πλάγιο φώς στον ένα και δεν υπάρχει στον άλλο, ούτε κι αυτό διορθώνεται.
Οι γεωμετρικές παραμορφώσεις διορθώνονται μεν σε αρκετά καλό βαθμό, αλλά πάντα υπάρχει κάποιο κόστος σε χάσιμο πληροφορίας. Τα pixels δεν αραιώνουν και πυκνώνουν έτσι απλά χωρίς συνέπειες στην πληροφορία δίπλα τους και ανάμεσά τους...

Φυσικά και μπορεί το cs5 να βοηθήσει πολύ το υλικό που θα του δωθεί, αλλά όσο καλύτερο το αρχικό υλικό τόσο καλύτερο και το αποτέλεσμα. Και συνήθως καταλήγουμε στο να μεταθέτοντας το πρόβλημα στο πόση ώρα είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε για την επεξεργασία της κάθε φωτογραφία μας, πόσα λάθη θα πρέπει να διορθώσουμε, πώς τα αξιολογούμε, σε ποια σειρά τα ιεραρχούμε κλπ...

Επιτελους με το cs5 τα ανεμιστηρακια του macbook δεν κανουν σα τρελα. Το λειτουργω και επικρατει η απολυτη ησυχια!

Επιτελους με το cs5 τα ανεμιστηρακια του macbook δεν κανουν σα τρελα. Το λειτουργω και επικρατει η απολυτη ησυχια!

Σε 'μένα παίρνει μπροστά συχνότερα το ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών, που την χρησιμοποιεί σαν συνεπεξεργαστή.