Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Re: Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Φοβαμαι οτι μπορει να ξεφευγουμε λιγο (ως ειθισται). Αν ναι, Σωκρατη πες μας να επανελθουμε...
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι αν ενα συστημα σπρωχνει την εξελιξη των ανθρωπων προς το λαθος δρομο
(βαθμοθηρια, ανταγωνιστικοτητα, απομνημονευση διχως κριτικη ικανοτητα, τυφλη υπακοη στην εξουσια,
καταπιεση της φαντασιας, και του individuality), τοτε παραγει ανθρωπους που σε σχεση με
τις προηγουμενες γενιες θα ρεπουν περισσοτερο στον εγωκεντρισμο, τη δουλοπρεπεια, την αδιαφορια για
αρχες και αξιες. Οι ανθρωποι αυτοι θα αλλαξουν το συστημα προς την ιδια κατευθυνση κανοντας το ακομα
χειροτερο και παραγοντας ακομα χειροτερα αποτελεσματα στο μελλον. Απο το φαυλο αυτο κυκλο
μονη λυση που βλεπω ειναι αυτοι που διατηρουν τη φαντασια και τις αρχες τους. Αυτοι που δεν υπακουουν
και τιμωρουνται γι'αυτο! Η μηχανη του κιμα δεν κινδυνευει απο αυτους τους οποιους εχει ηδη κανει κιμα
και δεν μπορει να αλλαξει απο αυτους προς το καλυτερο. Μονο προς το χειροτερο.

Εσυ .... εχεις απροειδοποιητο σε wormhole geometry, αυριο.
Διαβασες, ρε κουμπουρα ?

(μην ξεχασω ... συμφωνω με τα παραπανω ... ΟΜΩΣ, αλλη ερμηνεια εδωσα στο ποστ του Δρυιδη !!!)

Last edited:
Φυσικά και είναι ξεχωριστά!!!
Η συμπαράσταση όμως πηγάζει από το συναίσθημα και δείχνει τον χαρακτήρα αυτών των παιδιών.Το αν κάνουν χαβαλέ και πλάκα την ώρα του μαθήματος δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα στιγματίσουμε και να τα αφήσουμε στην τύχη τους.

Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Σήμερα το πρωί μίλησα με την διευθυντρια του Γυμνασιου γα να επιβεβαιώσω τον αριθμο των 18 παιδιών.
Επιβεβαιώνοντάς τον,μου ειπε κάτι ακόμα χειρότερο.
Οτι 11 από τα 18 παιδιά ήταν στο τμημα των παιδιών μου!!!
Δηλαδη σε ενα τμημα με 24 παιδια,έμειναν τα 11!!!
Την περσινη χρονια όποτε πήγαινα και ρωταγα,μου έλεγε να προσέχω γιατι τα παιδια μου είναι στο χειρότερο τμήμα.
Τους ήταν τόοοοσο δύσκολο αφού έβλεπαν ότι έχει σχηματισθεί μιά "περίεργη" ομάδα μέσα στην τάξη,να την σπάσουν στα υπόλοιπα τμήματα?
Και πριν προλάβουν κάποιοι να γραψουν για ανάρμοστες συμπεριφορές,το τμήμα αυτό,το "χειρότερο" τμήμα ήταν αυτό που όταν ο γιος μου έσπασε το πόδι του κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής,ήταν αυτό που σύσσωμο του συμπαραστεκόταν μέχρι να ερθει το ασθενοφόρο(έκανε +1 ώρα).Άλλο παιδί κράταγε ομπρέλλα γιατι ήταν στον ήλιο,άλλο του κράταγε το πόδι,άλλο του στήριζε την πλάτη,τον σκουπιζαν γιατι ειχε ιδρωσει,προσπαθουσαν όλοι να του απαλύνουν τον πόνο και δεν το έκαναν για να κάνουν κοπάνα.Το έβλεπες στα πρόσωπά τους ότι είχαν κι εκείνα τρομάξει και ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον πόνο του συμμαθητή τους.
Και ηταν αυτό το τμήμα που όλα τα παιδιά τον έπαιρναν καθημερινά τηλέφωνο για ρωτησουν αν ειναι καλά.

Φοβάμαι ότι ο μεγάλος αριθμός των "κομμένων" παιδιών προδίδει σοβαρό εκπαιδευτικό πρόβλημα - έλλειμμα.
Νομίζω δηλαδή ότι το πρόβλημα δεν ξεκινάει από τους μαθητές, αλλά από τους διδάσκοντες. Ο Σωκράτης Τ. πιο πάνω περιγράφει φυσιολογικότατα παιδιά, τα οποία αν γνωρίσεις
θα αποκομίσεις θετικές εντυπώσεις. Ποιος ο λόγος λοιπόν του μόνιμου χαβαλέ;
Προφανώς κάποιοι δεν έχουν κερδίσει ούτε το σεβασμό, ούτε την προσοχή τους. Κακά τα ψέματα, όταν ο δάσκαλος είναι δάσκαλος, αργά ή γρήγορα τον σέβεσαι.
Όταν είναι ανίκανος, ή απρόθυμος να διδάξει πραγματικά, αλλά είναι πρώτος στις τιμωρίες και στο να τρέχει για παράπονα στον διευθυντή του σχολείου, το παιχνίδι το έχει χάσει ,αλλά πάντα εις
βάρος των μαθητών.
Τι θα γινόταν αν οι εκπαιδευτικοί κρίνονταν και βαθμολογούνταν από τους μαθητές τους;

(Μη νομίσουν οι εκπαιδευτικοί ότι γενικεύω και εξαπολύω κάποιου είδους επίθεση εναντίον τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Επίσης , επειδή όλοι υπήρξαμε μαθητές, σίγουρα συναντήσαμε
αληθινούς δασκάλους, μέτριους αλλά καθόλα σεβαστούς δασκάλους, αλλά και άλλους που ήταν εντελώς απαράδεκτοι, ασήμαντοι και ανίκανοι να βρίσκονται σε σχολεία.)

Θα ήθελα ως μαθητής, να είχα την ευκαιρία να κρίνω τους καθηγητές μου. Η βαθμολογία μου θα κυμαινόταν από 0 έως άριστα με τόνο και θαυμαστικά.
(Υπήρξα ήσυχο παιδί και καλός μαθητής και το γράφω για να μη γίνουν αβάσιμες υποθέσεις. Πολλές φορές υπήρξα και χαϊδεμένος, επειδή ήμουν πολύ καλός.
Όμως δε θα ήθελα, αν είχα μικρότερη μαθησιακή ευκολία να εισπράττω, αυτό που εισέπραταν κάποιοι συμμαθητές μου, δηλαδή την απόρριψη.)

Τι θα γινόταν αν οι εκπαιδευτικοί κρίνονταν και βαθμολογούνταν από τους μαθητές τους;

Αλισβερίσι!
Αντιλαμβάνομαι ότι δεν το λες με αυτόν τον τρόπο, ότι θα υπήρχαν σημαντικές εξαιρέσεις, αλλά πολύ φοβούμαι ότι αυτός θα ήταν ο κανόνας.

Εχμ ...

και ΝΑΙ και ΟΧΙ !!!

Το συστημα μας ειναι οντως ενα βαθμοθηρικο συστημα και οχι ενα παιδευτικο συστημα (με την αρχαιοελληνικη εννοια του ορου,
ενας κυκλος ποιητων, στοχαστων, ερευνητων και οραματιστων αλλα βεβαια υπηρχαν και κατι εκατομμυρια δουλοι που φροντιζαν τοτε,
για αυτο, με τον καλυτερο δυνατο τροπο .... !!!) αλλα οσο και να παρεμεινε βαθμοθηρικο .... οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ αλλαξαν. Δηλαδη, οι εφηβοι.
Η σημερινη γενια. Δεν ξερω αν εγιναν εξυπνοτεροι η μεθοδικοτεροι η κυνικοτεροι, ΠΑΝΤΩΣ αλλαξαν.

Pure evolution rules.

Μη νομιζεις πως επι της ουσιας η διαφορες ειναι τοσο μεγαλες. Τουλαχιστον οπως τις βλεπω σε σχεση με το 18χρονο ανηψιο μου και τη 13αχρονη ανηψια μου. οι βασικες ανησυχιες ενος εφηβου οι ιδιες ειναι. Τα ερεθισματα και ο τροπος εκφρασης των συναισθηματων μπορει να αλλαξε αλλα η διαφορα που εχουν επιφερει αυτα ειναι ελαχιστα σε σχεση με το συνολο της οντοτητας ενος εφηβου.
Προφανως δεν αναφερομαι στα παιδια που δεν εχουν ρευμα συο σπιτι. Θελω να τα θεωρω ως μειωνοτητα και εστιαζω το προβλημα σε ευρυτερο καδρο χρονικα αλλα και "χωρικα" στο μυαλο των εμπλεκομενων.
Και εννοω οτι εχουν ματαια κανει τοσες αλλαγες στο συστημα των πανελληνιων κλπ κλπ αφηνοντας τοσο σοβαρες και ριζοσπαστικες αλλαγες παραμερα λες και τος εχουν κανει λοβοτομη τους υπουργους τοσα χρονια.
Και μη χρησιμοποιεις εκφρασεις τυπου "παιδευτικο" γιατι δινουν στο προβλημα μια υποσταση ξυλινη και απομακρη ενω το συστημα ειναι πολυ πραγματικο και αναλογα ειναι και τα αποτελεσματα του.
Τα παιδια πανε και δηλωνουνε σχολες ενω δεν ξερουν ποιο ειναι και αν υπαρχει καν το εργασιακο αντικειμενο της σχολης που δηλωνουν και μετα το κρατος μας λεει οτι θελουμε επιχειρηματικοτητα και αλλα χαζα. Που να τη βρεις αυτη οταν απο το σχολειο οτι εχεις εφσρμοσει ειναι μια μαλακα και μιση.

Σήμερα το πρωί μίλησα με την διευθυντρια του Γυμνασιου γα να επιβεβαιώσω τον αριθμο των 18 παιδιών.
Την περσινη χρονια όποτε πήγαινα και ρωταγα,μου έλεγε να προσέχω γιατι τα παιδια μου είναι στο χειρότερο τμήμα.
Τους ήταν τόοοοσο δύσκολο αφού έβλεπαν ότι έχει σχηματισθεί μιά "περίεργη" ομάδα μέσα στην τάξη,να την σπάσουν στα υπόλοιπα τμήματα?
Και πριν προλάβουν κάποιοι να γραψουν για ανάρμοστες συμπεριφορές,το τμήμα αυτό,το "χειρότερο" τμήμα ήταν αυτό που όταν ο γιος μου έσπασε το πόδι του κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής,ήταν αυτό που σύσσωμο του συμπαραστεκόταν μέχρι να ερθει το ασθενοφόρο(έκανε +1 ώρα).Άλλο παιδί κράταγε ομπρέλλα γιατι ήταν στον ήλιο,άλλο του κράταγε το πόδι,άλλο του στήριζε την πλάτη,τον σκουπιζαν γιατι ειχε ιδρωσει,προσπαθουσαν όλοι να του απαλύνουν τον πόνο και δεν το έκαναν για να κάνουν κοπάνα.Το έβλεπες στα πρόσωπά τους ότι είχαν κι εκείνα τρομάξει και ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον πόνο του συμμαθητή τους.
Και ηταν αυτό το τμήμα που όλα τα παιδιά τον έπαιρναν καθημερινά τηλέφωνο για ρωτησουν αν ειναι καλά.

Σωκράτη το ποστ σου δείχνει την διαχρονικότητα του προβλήματος και την ορθότητα του δρυίδη (βέβαια δεν είναι το μονο πρόβλημα...)
και εγω ήμουν σε ένα τέτοιο τμήμα πριν ~20 χρόνια και το κουμπαράκι μου πριν ~40
Μέχρι να τελειωσουμε το σχολείο χάσαμε δύο συμμαθητές μας για διαφορετικούς αλλά κοινωνικούς λόγους.

Μη νομιζεις πως επι της ουσιας η διαφορες ειναι τοσο μεγαλες. Τουλαχιστον οπως τις βλεπω σε σχεση με το 18χρονο ανηψιο μου και τη 13αχρονη ανηψια μου. οι βασικες ανησυχιες ενος εφηβου οι ιδιες ειναι. Τα ερεθισματα και ο τροπος εκφρασης των συναισθηματων μπορει να αλλαξε αλλα η διαφορα που εχουν επιφερει αυτα ειναι ελαχιστα σε σχεση με το συνολο της οντοτητας ενος εφηβου.
Προφανως δεν αναφερομαι στα παιδια που δεν εχουν ρευμα συο σπιτι. Θελω να τα θεωρω ως μειωνοτητα και εστιαζω το προβλημα σε ευρυτερο καδρο χρονικα αλλα και "χωρικα" στο μυαλο των εμπλεκομενων.
Και εννοω οτι εχουν ματαια κανει τοσες αλλαγες στο συστημα των πανελληνιων κλπ κλπ αφηνοντας τοσο σοβαρες και ριζοσπαστικες αλλαγες παραμερα λες και τος εχουν κανει λοβοτομη τους υπουργους τοσα χρονια.
Και μη χρησιμοποιεις εκφρασεις τυπου "παιδευτικο" γιατι δινουν στο προβλημα μια υποσταση ξυλινη και απομακρη ενω το συστημα ειναι πολυ πραγματικο και αναλογα ειναι και τα αποτελεσματα του.
Τα παιδια πανε και δηλωνουνε σχολες ενω δεν ξερουν ποιο ειναι και αν υπαρχει καν το εργασιακο αντικειμενο της σχολης που δηλωνουν και μετα το κρατος μας λεει οτι θελουμε επιχειρηματικοτητα και αλλα χαζα. Που να τη βρεις αυτη οταν απο το σχολειο οτι εχεις εφσρμοσει ειναι μια μαλακα και μιση.

Tην εννοια "παιδευτικο" την θεωρησα με την αρχαιοελληνικη της εννοια.
Ο μαθητης που ΔΕΝ μπορει να αναπνευσει και ζησει χωρις την συνδρομη ενος δασκαλου ΦΙΛΟΥ παρα κριτη.
Που καθε στιγμη ειναι και μια ερευνητικη εκστρατεια του ιδιου του μαθητη μεσα στα μυστηρια του κοσμου.
Για ενα τετοιο (σχεδον ουτοπικο) συστημα χρησιμοποιησα τον ορο. ΟΧΙ για ενα δωματιο με θρανια και
παλουκωμενα βλεμματακια.

Παντως ειναι αστειο ....
απο την στιγμη που υπαρχεις (γεννιεσαι) ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ, δεν γινεται να μην ερευνας τον κοσμο τριγυρω σου.
Το αν μαθαινεις πραγματα χρησιμα για μια κοινωνια .... ειναι ενα αλλο θεμα. Για σενα ομως ... σπουδαζεις
καθε στιγμη, την ζωη και το περιβαλλον.

Διαβάζω, οτι το να μείνει ένας μαθητής στην ίδια τάξη, είναι θέμα υπο συζήτηση αυτή την εποχή στις ΗΠΑ και στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες.

Στην Γερμανία, κάθε χρόνο 170.000 μαθητές χάνουν την χρονιά.

Στην Βρετανία
67% of the British public support introducing a system of holding back children a year if they don’t make enough progress
21% oppose holding children back a year in schools

Parents of school-age children are slightly less likely to support holding children back, however, and just over a quarter oppose the idea.

61% of parents of school-age children support holding children back a year if necessary
27% oppose the suggestion

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά εκεί. 46% αποτυχία? Γνώμη μου: Δείτε το σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης της οικείας διεύθυνσης/ομάδας πρώην γραφείων εκπαίδευσης.
Για ποιόν Δήμο μιλάμε?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στ

Εδώ εσύ κατάλαβες ότι μιλάω για τον ένα Βασίλη του σχολείου των παιδιών μου.

Μα αυτό έγραψες, αυτό κατάλαβα. Τώρα, όσον αφορά την προσωπική σου ιστορία, δε μπορώ παρά να πω κι εγώ respect. Πέρασες από σαράντα κύματα και όντως ήταν δύσκολες εποχές εκείνες. Όσον αφορά την τάξη των παιδιών σου, φαίνεται ότι το σχολείο έχει σοβαρό πρόβλημα διεύθυνσης, δεν είναι παιδαγωγική αυτή.

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά εκεί. 46% αποτυχία? Γνώμη μου: Δείτε το σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης της οικείας διεύθυνσης/ομάδας πρώην γραφείων εκπαίδευσης.
Για ποιόν Δήμο μιλάμε?
Δήμος Σαρωνικού,2ο Λύκειο Καλυβίων.

46% αποτυχία? τι λες τώρα;

Σχετικά OFFTOPIC αλλά... Τι γνώμη έχετε για το homeschooled που γίνεται στην Αμερική; Παλι στο τοπικ ειμαι μη με κραξετε... Στο homeschooled θα τα πηγαίναν καλυτερα τα παιδιά λετε; μην ξεχναμε, οπως ειπαμε πριν αρκετοι εδω μεσα, οτι το σχολειο εχει να κανει και με το να μαθει το παιδι να ζει αναμεσα σε αλλους, να γινει κοινωνικό μπλα μπλα μπλα...

Σωκράτη την παιδαγωγική ευθύνη για το σχολείο σας (και για τα 4 των Καλυβίων), έχει η σύμβουλος μαθηματικών Τσικοπούλου Σταματούλα, σύμφωνα με τις αναθέσεις που έγιναν πέρυσι και ισχύουν ακόμα (εκτός κι αν κάποιος συνταξιοδοτήθηκε π.χ, αλλά τότε θα υπάρχει αντικαταστάτης):
http://www.scribd.com/doc/92882761/...ΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ-ΕΥΘΥΝΗΣ-ΣΧΟΛ-ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ-03-05-2012

Τα στοιχεία επικοινωνίας της θα τα βρείς αν ανοίξεις στην παρακάτω σελίδα το λινκ με τίτλο χαιρετισμός:

http://dide-anatol.att.sch.gr/tte/Tsikopoulou.html

Ζητήστε από τον δ/ντή να την καλέσει στο σχολείο και να παρευρεθείτε οι ενδιαφερόμενοι - αν είναι ενεργός ο σύλλογος γονέων μέσω αυτού, αλλιώς και ως ομάδα γονέων.
Μπορείτε βέβαια να επικοινωνήσετε και απευθείας μαζί της, αν και καλύτερα είναι να γίνει μια και καλή μαζί με τη διεύθυνση.
Για τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις υπάρχουν αυτοί.

Last edited:
Κωνσταντίνε,μίλησα πριν από λίγο με μέλος του συλλόγου γονέων του Γυμνασίου.Μου είπε ότι η κοπέλα αυτή κλήθηκε και παρευρέθηκε πέρισυ τουλάχιστον 3 φορές στο σχολείο.Η πρόταση του συλλόγου -και συμφώνησε η σύμβουλος- ηταν τα παιδιά αυτά να σπάσουν στα υπόλοιπα τμήματα της Β´Γυμνασίου,όμως σε αυτό αντέδρασαν οι καθηγητές και η διεύθυνση του σχολείου.Προφανώς προτίμησαν να γκετοποιήσουν τα παιδιά αυτά και να τα έχουν σε ένα τμήμα ε;

Σχετικά OFFTOPIC αλλά... Τι γνώμη έχετε για το homeschooled που γίνεται στην Αμερική; Παλι στο τοπικ ειμαι μη με κραξετε... Στο homeschooled θα τα πηγαίναν καλυτερα τα παιδιά λετε; μην ξεχναμε, οπως ειπαμε πριν αρκετοι εδω μεσα, οτι το σχολειο εχει να κανει και με το να μαθει το παιδι να ζει αναμεσα σε αλλους, να γινει κοινωνικό μπλα μπλα μπλα...
Ετσι κι αλλιως οι ωρες που δαπαναμε για να διαβασει το παιδι μας στο δημοτικο ειναι σχεδον ιδιες με του σχολειου και ειναι και ιδιαιτερο μαθημα, ουτε να χαζευει ουτε να κοιμαται. Στο δημοτικο θα επρεπε να μπορει να γινει αυτο. Σημερα διαβαζα μαθηματικα με την μικρη αδελφη της γυναικας μου και ειχε ενα προβλημα "να αφαιρεσετε απο το 1915 τους πρωτους ολυμπιακους αγωνες". Περα απο τη κακη διατυπωση (ποιους Ολυμπιακους; Τους πρωτους αρχαιους ή πρωτους συγχρονους; Εννοει χρονολογια; ) απαιτει απο το παιδι να εχει μια γενικη γνωση που δεν ειναι απαραιτητα ενδοσχολικη και στη διδακτεα υλη. Θα πρεπει να τα εχει μαθει απο το σπιτι, οποτε...

Last edited:
Κωνσταντίνε,μίλησα πριν από λίγο με μέλος του συλλόγου γονέων του Γυμνασίου.Μου είπε ότι η κοπέλα αυτή κλήθηκε και παρευρέθηκε πέρισυ τουλάχιστον 3 φορές στο σχολείο.Η πρόταση του συλλόγου -και συμφώνησε η σύμβουλος- ηταν τα παιδιά αυτά να σπάσουν στα υπόλοιπα τμήματα της Β´Γυμνασίου,όμως σε αυτό αντέδρασαν οι καθηγητές και η διεύθυνση του σχολείου.Προφανώς προτίμησαν να γκετοποιήσουν τα παιδιά αυτά και να τα έχουν σε ένα τμήμα ε;

Καλό: Δεν το έχουν περάσει στο ντούκου, ασχολήθηκαν.
Κακό: Δεν είχαν αποτελέσματα.
Περίεργο: δεν μπορώ να ξέρω το σκεπτικό τους, αλλά μισή τάξη με παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια είναι και γι'αυτούς βάσανο.
Μπαίνεις να κάνεις 1 ώρα μάθημα και είναι σα να έκανες 3 και με μηδαμινά αποτελέσματα. Άλλωστε μια ανακατανομή μαθητών δεν είναι τίποτα τρομερά ασυνήθιστο, εφόσον συναινεί η σύμβουλος που έχει την παιδαγωγική ευθύνη. Ξέρεις αν συμφωνήθηκε να βοηθηθούν εξατομικευμένα κάποιοι από τους μαθητές?
Εδώ που τα λέμε, και να συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο, μάλλον δεν είχε κανένα αποτέλεσμα: έμειναν απ'ότι κατάλαβα όλοι στην ίδια τάξη.

Μήπως σου είπε το μέλος του συλλόγου αν είπαν γιατί δεν ήθελαν να τα χωρίσουν? (το σκεπτικό που λέγαμε)

Αυριο έχουμε μία συνάντηση με τους καθηγητές όπου θα συζητησουμε για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φετος στο σχολείο λόγω των "ευεργετικών ρυθμίσεων" και τις απολύσεις.Θα προσπαθήσω να μάθω.
Το κάλεσμα της συμβούλου έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου με ότι και αν σημαίνει αυτό.

Μπερδεύτηκα. Μιλάμε για Λύκειο ή για Γυμνάσιο;

Έχει σημαντική διαφορά γι αυτό ρωτάω.