Plasma (& projector) calibration for dummies

Μισό Χρήστο γιατί κάτι δεν μου πάει καλά...

Στο εξέλ TV config είναι το mode που δούλεψες, σωστά? Είχες επιλέξει θερμοκρασία cool δηλαδή παγωμένη και όντως από το γράφημα προέκυψε ότι το μπλε σου στην κλίμακα του γκρι ήταν ψηλά. Όλα καλά μέχρι εδώ...

Πως είναι δυνατόν να βλέπω στη ρύθμιση δύο σημείων το κόκκινο R στο -8 και τα υπόλοιπα στο 0??? Εκτός, αν 0,0,0 δεν είναι το ντιφόλτ και πείραξες και τα υπόλοιπα δύο..όπως και να 'χει, δεν έχει λογική το κόκκινο να είναι κάτω από το μπλε από την στιγμή που ξεκινάς παγωμένος.:huh2:

Ναι στο excel, ειναι το mode Που καλίμπραρα χθες, έχω cool θερμοκρασία βεβαίως. Το κόκκινο ειναι στο 30, το πράσινο στο 0 και το μπλέ στο -50 (high).
Ποιό αρχείο βλέπεις?

Για να το επιβεβαιώσω:

Είσαι στο cms και με καρτέλα π.χ. κόκκινη. Πειράζεις τέρμα πάνω τέρμα κάτω τα ρυθμιστικά hue και saturation και δεν αλλάζει η εικόνα καθόλου?

Ναι στο CMS όταν τα πειράζω στο 100% πάττερν δεν βλέπω διαφορά, αντιληπτή απο το μάτι μου, και ούτε διαφορα στις μετρήσεις (ανεπαίσθητη) μέσα απο το πρόγραμμα.

Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Για να το επιβεβαιώσω:

Είσαι στο cms και με καρτέλα π.χ. κόκκινη. Πειράζεις τέρμα πάνω τέρμα κάτω τα ρυθμιστικά hue και saturation και δεν αλλάζει η εικόνα καθόλου?

Σε full screen (καρτέλα με μπερεδεύει η ονομασία) βλέπω πιο αισθητή διαφορά, όπως επίσης και όταν παίζω ενα βίντεο σε default ρυθμίσεις και πειράζω π.χ. τον κορεσμό και εκεί βλέπω διαφορά

Last edited:
Όταν βάζεις καρτέλα (windowed ή full) και πειράζεις την απόχρωση μπόλικο, θα έπρεπε το κόκκινο να σου γίνεται πορτοκαλί ή να χάνει κορεσμό. Η διαφορά θα έπρεπε να βγάζει μάτι. Έτσι και αλλιώς, οι κεφαλές των χρωμάτων είναι ελαφρώς υπερκορεσμένες, χαμήλωμα θέλουν ελαφρώς. Δεν είναι ότι θέλεις να δώσεις παραπάνω κορεσμό και έχει φτάσει στα όρια η τηλεόραση. Γι' αυτό μου κάνει εντύπωση.

Στην full δοκίμασα και είδα την διαφορά, τώρα αν έγινε "εντονο" πορτοκαλί όχι. Αν απο κόκκινο γίνετα μια παλέτα του πορτοκαλί δεν ξέρω και αν θα το δούν τα μάτια μου. Αλλά όχι δε μπορώ να πω "βγάζει μάτι"

Εγώ για το καλιμπράρισμα χρησιμποίησα απο το AVS ένα που αναγράφει όταν το παίζεις 100%saturation (αλλά όχι luminance)
Στο GCD βλέπω έχει αρχείο 10%APL - 100 luminance-100 saturation.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο αρχεία όταν τα παίζω.

Ποιό απο τους δύο τύπους χρησιμοποιώ εγώ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ίσως δεν διορθώνετε, δε ξέρω τι να πω..Μου φαίνετε περίεργο.?. Αλλά το γκρι φτιάχτηκε, ένα χρώμα να μη μπορώ!

Μακάρι ένας γκουρού απο τις τηλεοράσεις να βγει και να πει ότι στο κρυφό μενού έχω επιλογή για να επέμβω στα χρώματα αλλά δε το βλέπω και απο τα λεγόμενα σου Γιάννη.

Θα δοκιμάσω ότι έχω απο παττερνάκια να δώ αν αλλάζουν οι τιμές, και στο default, μπας και

Λοιπόν, έκανα αρκετές δοκιμές και στο default και στο καλιμπραρισμένο.

1) Οι στήλες του % R/G/B κουνιούνται όταν πειράζω το CMS. Παρατηρώ αλλαγές π.χ. στο κίτρινο όταν πειράζω τις ρυθμίσεις βλέπω οτι πρασινίζει, όμως ελάχιστα αλλάζει τιμές στο "Data" και δεν μπορώ να το φέρω στις τιμές του excel αρχείου που μου έδωσες Γιάννη.

2) Τα χ,y είναι αδύνατον να τα φέρω κονά στο ιδανικό (π.χ στα χρώματα το deltaE κυμαίνετε απο 1-8), σε αντίθεση με την κλίμακα του γκρι που ήταν πολύ πιο εύκολο.

3) Σας ανέβασα στο φάκελο τα χρώματα (100%) όσο μπόρεσα να τα διορθώσω. Επίσης έκανα update το αρχείο TV Config, με τις ρυθμίσεις των χρωμάτων.

Αν είμαστε "ικανοποιημένοι" με το 100% αναμένω τα επόμενα στάδια.

Μια θερμή έκκληση προς στους "τηλεορασάκιδες", αν γνωρίζετε για την LG PB5600 στο κρυφο μενού υπάρχουν ρυθμίσεις για να πειράξω τα χρώματα, γιατί το CMS δεν με ικανοποίησε.

Ευχαριστώ.

Last edited:
Χρήστο, μια χαρά τα έφερες!! Πως δεν αλλάζουν τα γραφήματα? Ιδού:

Κίτρινο προ ρύθμισης:

423, 521.

Μετά ρύθμισης:

409, 497.

Την μετακίνηση την βλέπεις και από το γράφημα!!

Τα λάθη σου είναι ελάχιστα. Το φως σου στα 3 πρωτεύοντα είναι ελαφρώς ανεβασμένο. Δεν είναι κάτι τραγικό. Κατέβασε ένα κλικ το color στο αρχικό μενού και θα κατέβει η φωτεινότητα των πρωτευόντων ταυτόχρονα και στα τρία (σταύρωσε τα δαχτυλά σου μην επηρεάσει κορεσμό και απόχρωση!!)

:D

Είσαι έτοιμος. Αν σε ενδιαφέρει, μπορείς να πάρεις μια μέτρηση των ενδιάμεσων κορεσμών από το μενού saturation και χρησιμοποιώντας τα πάτερνς saturations.

Μετά, ξαναπάρε μια μέτρηση grayscale να επιβεβαιώσεις ότι όλα είναι όπως τα άφησες. Αν όχι, κάνε μικρορυθμίσεις.

Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Χρήστο, μια χαρά τα έφερες!! Πως δεν αλλάζουν τα γραφήματα? Ιδού:

Κίτρινο προ ρύθμισης:

423, 521.

Μετά ρύθμισης:

409, 497.

Την μετακίνηση την βλέπεις και από το γράφημα!!

Τα λάθη σου είναι ελάχιστα. Το φως σου στα 3 πρωτεύοντα είναι ελαφρώς ανεβασμένο. Δεν είναι κάτι τραγικό. Κατέβασε ένα κλικ το color στο αρχικό μενού και θα κατέβει η φωτεινότητα των πρωτευόντων ταυτόχρονα και στα τρία (σταύρωσε τα δαχτυλά σου μην επηρεάσει κορεσμό και απόχρωση!!)

Είσαι έτοιμος. Αν σε ενδιαφέρει, μπορείς να πάρεις μια μέτρηση των ενδιάμεσων κορεσμών από το μενού saturation και χρησιμοποιώντας τα πάτερνς saturations.

Μετά, ξαναπάρε μια μέτρηση grayscale να επιβεβαιώσεις ότι όλα είναι όπως τα άφησες. Αν όχι, κάνε μικρορυθμίσεις.

Εγώ περίμενα να μπορώ να φέρω τις μετρήσεις σε διαφορά χιλιοστού, όπως με το γκρι. Εντάξει είμαι σε καλό δρόμο.

Θα δοκιμάσω το color που αναφέρεις στο αρχικό μενού να το κατεβάσω τότε και να ξαναπάρω τις μετρήσεις, το έχω στο 50/100 αυτή τη στιγμή που έιναι το default.
Θα το τεστάρω και θα επανέλθω.

Ευχαριστώ Γιάννη!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Εγώ περίμενα να μπορώ να φέρω τις μετρήσεις σε διαφορά χιλιοστού, όπως με το γκρι. Εντάξει είμαι σε καλό δρόμο.

Έπρεπε να πρωτοξεκινούσες με παλιά μηχανήματα, 2 σημείων RGB και χωρίς CMS να δεις γλέντια!!:flipout:

Μια χαρά είναι η τηλεόρασή σου! Τουλάχιστον, από πλευράς ρυθμιστικών.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Έπρεπε να πρωτοξεκινούσες με παλιά μηχανήματα, 2 σημείων RGB και χωρίς CMS να δεις γλέντια!!:flipout:

Μια χαρά είναι η τηλεόρασή σου! Τουλάχιστον, από πλευράς ρυθμιστικών.

Γιάννη τότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα, είχες 3 "ροδέλες" μια για κάθε βασικό χρώμα. Το έκανες και τελείωνες. :silly:

Λοιπόν, ανέβασα στο φάκελο φωτογραφιές για Color(48) και Color(40),η εξωτερική ρύθμιση, που ανέφερες.

Μου φαίνετε καλύτερα το 48, ή είναι ιδέα μου?

Πάω να ελέγξω και την κλίμακα του γκρί και επιστρέφω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Γιάννη τότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα, είχες 3 "ροδέλες" μια για κάθε βασικό χρώμα. Το έκανες και τελείωνες. :silly:

Λοιπόν, ανέβασα στο φάκελο φωτογραφιές για Color(48) και Color(40),η εξωτερική ρύθμιση, που ανέφερες.

Μου φαίνετε καλύτερα το 48, ή είναι ιδέα μου?

Πάω να ελέγξω και την κλίμακα του γκρί και επιστρέφω.

Αν η TV έχει επιλογή RGB Only Mode ή "Blue Only" mode βάλε το και ρίξε την αντίστοιχη πατέρνα ( color )
2e4alp2.jpg
να δείς αν προκαλείς "παράπλευρες απώλειες" παίζοντας με το Color control ( στο 48 λογικά θα είσαι κομπλέ, στο 40 λογικά θα έχει φανερές επιπτώσεις )