Ποιά ταινία μόλις είδατε;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

....Πριν μερικες μερες επεσε στα χερια μου μια πολυ καλη κοπια του Waterloo του Μπονταρτσουκ και προχτες την εβλεπα καθως ειχα να τη δω χρονια....

Tο βρηκεs στο Internet ? "Πολυ καλη κοπια" εννοεις Blue ray ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Πλην του σεναρίου φταίει και το attitude κατά τη γνώμη μου, το'χω ξαναγράψει αυτό. Έχουμε το πιο εγωκεντρικό σινεμά της Ευρώπης, δεν μπορούμε να κάνουμε μια ανεξάρτητη ταινία όπως π.χ. κάνουν οι Αμερικανοί...ούτε καν mianstream φυσικά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θυμάσαι τον Καραμαγγιώλη? Από χειρισμό κάμερας έσκιζε κι αυτός αλλά ήταν ένας σκέτος επιδειξίας, μου θύμισε Λεός Καράξ στο "Les amants du pont-neuf".

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτός είσαι!!!!

:ernaehrung004:

Δε θα διαφωνησω για Καραμαγγιωλη, αν και το JACE με εξεπληξε πολυ θετικα οταν το ειδα στο φεστιβαλ πανω...
Βρισκω βεβαια οτι απο βιρτουοζιτε ο Γιανναρης αγγιξε αλλο επιπεδο με τις 2 ταινιες που προανεφερα. Ταυτοχρονα καταφερε (σε αυτες) να υπηρετει η βιρτουοζιτε του την ταινια και οχι να κανει την ταινια για να μας δειξει ποσο...μεγαλη την εχει (την τεχνικη). Παντως εχει πεσει απο πολλες δυστυχως αποψεις και δεν ξερω αν θα ανακαμψει (ή αν θα με ενδιαφερει απο ενα σημειο και μετα). Η τελευταια του βεβαια δε με χαλασε ιδιαιτερα. Μου αρεσε μαλιστα περισσοτερο απο οτι στους περισσοτερους. Αλλα αυτα που θελει να πει πλεον αρχιζουν να μη μου αρεσουν ... και αυτο ειναι μεγαλο θεμα για μενα.

Κοιτα τωρα πλακα.Πριν μερικες μερες επεσε στα χερια μου μια πολυ καλη κοπια του Waterloo του Μπονταρτσουκ και προχτες την εβλεπα καθως ειχα να τη δω χρονια.Στη συνεχεια με επιασε η τρελα και εκατσα και ξαναδιαβαζα ιστορια για να δω ποσο κοντα ηταν η ταινια με τα πραγματικα γεγονοτα (πολυ κοντα if you ask me και σκεψου οτι επεσε χοντρο ψαλιδι στο μονταζ).
Και μετα απ'ολα αυτα μπαινω εδω σημερα και σε διαβαζω να μου γραφεις για το Βατερλω-λες και ημασταν πνευματικα on line(btw στο συγκεκριμενο περιστατικο που αναφερεις ο Ιρλανδος τους ανασκολοπησε στη συνεχεια με τα τετραγωνα).

ο Μπλύχερ τους ανασκολόπησε. Στη διάρκεια της επίθεσης των θωρακοφόρων ο Γουέλινγκτον ακούστηκε από το επιτελείο του να λέει "ή ο Μπλύχερ ή η νύχτα!".

Αν θέλεις να διαβάσεις για το Βατερλώ, διάβασε το 2ο μέρος των Αθλίων του Ουγκώ, βιβλίο πρώτο: "Βατερλώ".
Σημειωτέον ότι ολόκληρο το ιππικό του Αυτοκράτορα είχε εξαφανισθεί στην εκστρατεία κατά της Ρωσσίας το 1812. Οσοι δεν πέθαναν, έσφαξαν και έφαγαν τα άλογά τους και γύρισαν άχρηστοι απ τα κρυοπαγήματα.
Οι ίλες των θωρακοφόρων και των καραμπινιέρων ξαναφτιάχτηκαν από το μηδέν. Ενα ιππικό εκείνη την εποχή, ήθελε κάπου 10 χρόνια για να ..."ροντάρει" σαν συμπαγής επιθετική δύναμη.
Αυτοί, το κατάφεραν σε 3 (!).

Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Μια και μιλατε για Θωρακοφορους, υπενθημιζω κατι κινηματογραφικο πανω σ'αυτο (Εκτος απο Μπονταρτσιουκ) και συγκεκριμενα την επιθεση τους στην μαχη του Eyleau

Η σκηνη εναρξης της ταινιας Colonel Chabert.

Nα προειδοποιησω οτι μονο αυτη η πρωτη σκηνη ειναι σχετικη με μαχη και οχι το υπολοιπο εργο.

Αλλα ειναι και το εργο ειναι ενδιαφερον βγαλμενο απο μια νουβέλα του Μπαλζακ.

1907237.jpg

Last edited:

ο Μπλύχερ τους ανασκολόπησε. Στη διάρκεια της επίθεσης των θωρακοφόρων ο Γουέλινγκτον ακούστηκε από το επιτελείο του να λέει "ή ο Μπλύχερ ή η νύχτα!".

Αν θέλεις να διαβάσεις για το Βατερλώ, διάβασε το 2ο μέρος των Αθλίων του Ουγκώ, βιβλίο πρώτο: "Βατερλώ".
Σημειωτέον ότι ολόκληρο το ιππικό του Αυτοκράτορα είχε εξαφανισθεί στην εκστρατεία κατά της Ρωσσίας το 1812. Οσοι δεν πέθαναν, έσφαξαν και έφαγαν τα άλογά τους και γύρισαν άχρηστοι απ τα κρυοπαγήματα.
Οι ίλες των θωρακοφόρων και των καραμπινιέρων ξαναφτιάχτηκαν από το μηδέν. Ενα ιππικό εκείνη την εποχή, ήθελε κάπου 10 χρόνια για να ..."ροντάρει" σαν συμπαγής επιθετική δύναμη.
Αυτοί, το κατάφεραν σε 3 (!).

Σε ένα από τα πρώτα κεφάλαια του "Μοναστηριού της Πάρμας" ο Σταντάλ γράφει για την μάχη του Βατερλώ μέσα από τα μάτια του νεαρού ιδεολόγου Φαμπρίτσιο που πήγε έφηβος ων στο Βατερλώ για να πολεμήσει με τον στρατό του Αυτοκράτορα, ο Κορσικανός ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία μια που τους απελευθέρωσε από τους Αψβούργους.
Ο στρατός του Αυτοκράτορα λίγο ως πολύ περιγράφεται ως "μπουλούκι" με τον Στρατάρχη Νέυ να απεικονίζεται ως ένας μέθυσος γέρος.

Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

.

κυνοδοντας vs starwars = ?

:hmmmm2:

Δεν υπαρχει vs ....
Το Star Wars ειναι για παιδακια (η παλιμπαιδιζοντες :p)
Η ερωτηση σου ειναι αποκλειστικα ... αφορμη για χαβαλε.
Και μαλιστα οχι ποιοτικου χαβαλε (γυφτικου θα ελεγα :laugh:)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Δεν υπαρχει vs ....
Το Star Wars ειναι για παιδακια (η παλιμπαιδιζοντες :p)
Η ερωτηση σου ειναι αποκλειστικα ... αφορμη για χαβαλε.
Και μαλιστα οχι ποιοτικου χαβαλε (γυφτικου θα ελεγα :laugh:)

εννοεις οτι κανω γυφτικο χαβαλε εδω μεσα ?
αν ενοχλω να αποσυρθω
διαβασε το ποστ 7637

Υ.Γ εσυ κανεις ποιοτικο χαβαλε ?

Βρε Στελλιο

Αφορμη για χαβαλε αναμεσα σε Star Wars και Κυνοδοντα !
Δεν ειναι γυφτικος χαβαλες ? Πιστευω πως ειναι !

Τι σημασια εχει ποιος τον ξεκιναει ?
Και εγω θα μπορουσα να το ξεκινησω και ο καθενας !
Μονο ποιοτικος ωφειλει να ειναι ενας χαβαλες ?

(απαπαπα .... παρεξηγηση απ'το πουθενα ..... )

Αν το πηρες προσωπικα .... την ταπεινη μου συγνωμη.
Δεν ειχα σκοπο να στυλιτευσω εσενα (η το χιουμορ σου)
αλλα να τρολλαρω ελαχιστως με τις ανοχες καποιων για το SW
(οι οποιοι και δεν τσιμπησαν τελικα .... :icon15: .... φτου !)

Last edited:
Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Βρε Στελλιο

Αφορμη για χαβαλε αναμεσα σε Star Wars και Κυνοδοντα !
Δεν ειναι γυφτικος χαβαλες ? Πιστευω πως ειναι !

Τι σημασια εχει ποιος τον ξεκιναει ?
Και εγω θα μπορουσα να το ξεκινησω και ο καθενας !
Μονο ποιοτικος ωφειλει να ειναι ενας χαβαλες ?

(απαπαπα .... παρεξηγηση απ'το πουθενα ..... )

Αν το πηρες προσωπικα .... την ταπεινη μου συγνωμη.
Δεν ειχα σκοπο να στυλιτευσω εσενα (η το χιουμορ σου)
αλλα να τρολλαρω ελαχιστως με τις ανοχες καποιων για το SW
(οι οποιοι και δεν τσιμπησαν τελικα .... :icon15: .... φτου !)

OK πιστευω ειναι η γλωσσα του διαδικτυου :BDBDG54:που αλλαζει προθεσεις καποιες στιγμες
και εγω που ημουν σε μια φαση εκεινη την ωρα
καλη συνεχεια να εχουμε
-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

..." με τον Στρατάρχη Νέυ να απεικονίζεται ως ένας μέθυσος γέρος.

Aααα,ολα κι ολα λιγα για τον κοκκινοτριχη...τον αγαπαω γιατι ηταν large φυσιογνωμια και δεν κωλωνε πουθενα.-bye-
Αν ο Μασσενα ηταν ο πιο ιδιοφυης,ο Νευ ηταν ο πιο ατρομητος.

Τωρα γι'αυτο που λεει ο Κωστας για τη μαχη,προφανως καταλαβα λαθος μιας και μιλαει για διαφορετικη στιγμη στη μαχη απο αυτη που λεω εγω.
Εγω μιλαω για την επιθεση του Νευ με ολο το ιππικο,τοτε που βιαστηκε να επιτεθει νομιζοντας οτι ο Γουελλινγκτον υποχωρει,ο Κωστας γραφει για πιο μετα,οταν επεσε το La Haye Sainte...
Επισης Κωστα μην ξεχνας οτι κι ο στρατος του Δουκα δεν ειχε καμμια σχεση με αυτον που ειχε στην Ισπανια.Στο Βατερλω ειχε μονο γυρω στις 7000 απο αυτους.Οι υπολοιποι ηταν ενας συρφετος απο Βελγους,Ολλανδους και δευτερατζες απο τους δικους του που ηταν απειροι...

Γενικά πιστεύω το σινεμά έχει μία αδυναμία να παρουσιάζει «μάχες» από άποψη τακτικής, παρά το ότι η μάχη είναι αγαπημένο θέμα.

Πολύ συχνά , να μην πω πάντα κινηματογραφούνται σαν μία σύγκρουση σώμα με σώμα χωρίς να παρουσιάζεται η όποια στρατηγική του ελιγμού της μάχης.
Τονίζεται η σύγκρουση ανθρωπίνων σωμάτων , παρά η σύγκρουση στρατηγικών. Λογικό είναι – αυτό «πουλάει».

Από ότι θυμάμαι μεγάλη αδυναμία στο θέμα συτό είχαν και οι ταινίες που αφορούν το Βατερλώ που παρουσιάζονται με χαοτικό τρόπο.
Γενικά η μάχη στο σινεμά είναι ένα «γιουρούσι» χύμα .
Αξίζει -κάποτε- να κάνουμε μία συζήτηση ποιες ταινίες παρουσιάζουν ωραία την «μάχη» σαν ελιγμό-τακτική-προετοιμασία-επιλογή θέσης κλπ σε ένα ξεχωριστό νήμα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Γενικά πιστεύω το σινεμά έχει μία αδυναμία να παρουσιάζει «μάχες» από άποψη τακτικής.

Πολύ συχνά , να μην πω πάντα παρουσιάζονται σαν μία σύγκρουση σώμα με σώμα χωρίς να παρουσιάζεται η όποια στρατηγική του ελιγμού της μάχης.
Τονίζεται η σύγκρουση ανθρωπίνων σωμάτων , παρά η σύγκρουση στρατηγικών. Λογικό είναι – αυτό «πουλάει».

Από ότι θυμάμαι μεγάλη αδυναμία στο θέμα συτό είχαν και οι ταινίες που αφορούν το Βατερλώ που παρουσιάζονται με χαοτικό τρόπο.
Γενικά η μάχη στο σινεμά είναι ένα «γιουρούσι» χύμα .
Αξίζει -κάποτε- να κάνουμε μία συζήτηση ποιες ταινίες παρουσιάζουν ωραία την «μάχη» σαν ελιγμό-τακτική-προετοιμασία-επιλογή θέσης κλπ σε ένα ξεχωριστό νήμα.

Γενικα το Βατερλω του Μπονταρτσουκ απο αποψη απεικονησης της τακτικης ηταν εξαιρετικο.Ηταν σχεδον απολυτα ακριβες στην αποτυπωση των διαφορων σταδιων της μαχης,με εξαιρεση την φαση της εισοδου των Πρωσων αν και εκει ειναι φανερο οτι επεσε πολυ ψαλιδι στο μονταζ.Απ'οτι λεγεται η αρχικη κοπια της ταινιας ηταν γυρω στις 4 ωρες,περιειχε πολυ χρονο στη μαχη του Quattre Bras που προηγηθηκε του Βατερλω (και που στην ταινια εχει μια μικρη αναφορα) και ειχε και περισσοτερο χρονο στους Πρωσσους.
Στην ταινια παντως αποφευγεται αυτο που λες,η συγκρουση των σωματων,και δινεται σημασια στην αποτυπωση της γενικης εικονας.Ο Μπονταρσουκ σε αυτο ηταν μαστορας,ηξερε να κατευθυνει τα μεγαλα πληθη και ειχε στη διαθεση του γυρω στις 15000 κομπαρσους-ολοι φανταροι του Κοκκινου στρατου.
Συμφωνω οτι πλεον δινεται βαση στις μαχες σωμα με σωμα.Περα απο το οτι πουλαει περισσοτερο,ειναι και πιο βολικο και οικονομικο καθως τα κοντινα πλανα χρειαζονται λιγοτερους κομπαρσους και αρα λιγοτερο κοστος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Aααα,ολα κι ολα λιγα για τον κοκκινοτριχη...τον αγαπαω γιατι ηταν large φυσιογνωμια και δεν κωλωνε πουθενα.-bye-
Αν ο Μασσενα ηταν ο πιο ιδιοφυης,ο Νευ ηταν ο πιο ατρομητος.

Τωρα γι'αυτο που λεει ο Κωστας για τη μαχη,προφανως καταλαβα λαθος μιας και μιλαει για διαφορετικη στιγμη στη μαχη απο αυτη που λεω εγω.
Εγω μιλαω για την επιθεση του Νευ με ολο το ιππικο,τοτε που βιαστηκε να επιτεθει νομιζοντας οτι ο Γουελλινγκτον υποχωρει,ο Κωστας γραφει για πιο μετα,οταν επεσε το La Haye Sainte...
Επισης Κωστα μην ξεχνας οτι κι ο στρατος του Δουκα δεν ειχε καμμια σχεση με αυτον που ειχε στην Ισπανια.Στο Βατερλω ειχε μονο γυρω στις 7000 απο αυτους.Οι υπολοιποι ηταν ενας συρφετος απο Βελγους,Ολλανδους και δευτερατζες απο τους δικους του που ηταν απειροι...

Νέυ, ο Γενναιότερος των Γενναίων. Αυτή την άκαιρη επίθεση μάλλον την έκανε γιατί ήθελε να εξιλεωθεί στα μάτια του Αυτοκράτορα για την αποστασία του, βλέπετε μετά την Έλβα είχε προσκυνήσει τους Βουρβώνους. Μετά το Βατερλώ βέβαια οι Βουρβώνοι τον δίκασαν και καταδίκασαν σε θάνατο. Λεπτομέρεια που δεν ήξερα: εκτελέστηκε διά τυφεκισμού, την εντολή "Πυρ" την έδωσε ο ίδιος.

Άλλη λεπτομέρεια: γεννήθηκε στην κωμόπολη του Saarlouis, την οποία ίδρυσε ο Λουδοβίκος 14ος, αλλά τωρα ανήκει στη Γερμανία. Το σπίτι που γεννήθηκε υπάρχει ακόμη και λειτουργεί ως μπυραρία.

Bγαινουμε εκτος θεματος αλλα αφου συνεχιζετε επι του θεματος Ney...αγγιζετε ευαισθητες χορδες.

Οντως ηταν ο γενναιος των γενναιων. Ετσι τον αποκαλουσε ο ιδιος ο Αυτοκρατορας. Ξεκινησε την καρριερα του σαν αξιωματικος του 4ου των Ουσσαρων, λιγο περιεργο σαν επιλογη οσον αφορα την σωματοδομη του.
Και εγινε με την αξια του Στραταρχης και οχι "απλα" στρατηγος.

Αυτο που με συνεπαιρνει με αυτην την προσωπικοτητα εκτος απο την ανδρεια και την ευφυϊα του ειναι η Σωκρατικη διασταση που ειχε.
Oταν συνεληφθη απο τον ιδιο τον αρχηγο της αστυνομιας, (που ο ιδιος ειχε δωσει την λιστα στον αχρηστο βασιλια με ενα μονο στραταρχη μεσα τον Νey), αυτος ο τελευταιος του εδωσε ταυτοχρονα 2 διαβατηρια και τον προετρεψε να φυγει για την Αμερικη σε ταξιδι που ειχε ηδη προσχεδιασει. Ο Νey αρνηθηκε.
Αργοτερα πριν την εκτελεση ο στρατηγος Exelmans του προτεινει να οδηγησει αυτος την συνοδεια και να τον μεταφερει οπου ο ιδος θελησει. Ο Νey αρνηθηκε.
Επισης λεγεται οτι αξιωματικοι ειχαν ερθει να τον ελευθερωσουν απο την φυκακη του Luxembourg και εκεινος παλι αρνηθηκε.

Οταν εκτελεστηκε, ενας ρωσσος αξιωματικός, στο σημειο της εκτελεσης, εξεφρασε την χαρα του, Την επωμενη διαγραφηκε απο τις λιστες του στρατου με διαταγη του Τσαρου.

Ηταν μονο 46 ετων οταν εκτελεστηκε, οποτε δεν μπορει να ηταν "γερο μεθυσος"...Μεθυσος ισως αλλα οχι "γέρο"....Αλλα και ποιος δεν κατεβαζε οσα λιτρα κοκινου κρασιου μπορουσε εκεινη την εποχη ;

Ney-denkmal-metz_zpspifg5tbs.jpg

Yπαρχει ελειψη σεναριων λεει και οι εκκατομυριουχοι παραγωγοι του Χολλυγουντ δεν ξερουν τι να κανουν τα λεφτα τους ; Να δεν χρειαζεται να ψαξεις πολυ. Η Ζωη του στραταρχη Ney για παραδειγμα.

Οι 2 τραγωδίες που έπληξαν το Ναπολεόντειο ιππικό στη μάχη του Βατερλώ ήταν 1) ο κοίλος δρόμος της Οέν -2000 ιππείς μαζί με τ άλογά τους θάφτηκαν εκεί πριν (!) έρθουν σ επαφή με τον εχθρό από λάθος του οδηγού του Αυτοκράτορα. Από πάνω τους πέρασαν οι επερχόμενοι που τους καταπάτησαν για να επιτεθούν στα αγγλικά τετράγωνα, η ορμή τους ήταν τέτοια που δεν μπόρεσαν να σταματήσουν. 2) Ο Αυτοκράτορας δεν είχε μαζί του τον Μυρά, τον καλύτερο διοικητή ιππικού της εποχής του. Ο Μυρά ποτέ δεν θα επέτρεπε αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις στο λόφο του Αγίου Ιωάννη που αποδεκάτισαν το γαλλικό ιππικό.
Μεγάλη "μούρη" ο Μυρά ήταν ένας δανδής που κάλπαζε πρώτος καταπάνω στον εχθρό έχοντας ανα χείρα το μαστίγιό του - ποτέ το σπαθί (!). Οταν τον εκτέλεσαν αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια αλλά ζήτησε από το απόσπασμα να μη του χαλάσουν τη μόστρα:να μην τον πυροβολήσουν στο πρόσωπο (!).
Η Ναπολέοντεια εποποιία ήταν γεμάτη από τέτοιους "τρελλάρες".

joachim-murat-at-jena.jpg

Murat2.jpg

Μεγαλη μουρη ! Ο μονος "αξιος" να νυμφευθει την Κορσικανη αδελφη του Αυτοκρατορα.

Βεβαια αν επaiρνες το μαστιγιο του Μυρα καταφατσα, δεν χρειαζοσουν σπαθα για να μην ξανασηκωθεις.

Last edited:
Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Ο τριτος της παρεας που συμπαθουσα περισσοτερο (Ney,Massena,Murat),αν και στο τελος την εκανε στον κουνιαδο του αφου προτιμησε την ασφαλεια του τιτλου του βασιλια της Ναπολης απο το να παρει μερος στα γεγονοτα των 100 ημερων,φυλασσοντας τον κωλο του.
Mεγαλη κοκεταρια,στη μαχη ομως ηταν αρμα....

Last edited:

Ποιός ήταν εκείνος ο Στρατάρχης του Ναπολέοντα που όταν τον επισκέφτηκε ένας συνγγενής στο chateau του και άφησε να φανεί όλη η ζήλεια για τον πλούτο και τη δόξα που κέρδισε τόσο γρήγορα του είπε "αν κάτσεις να σε πυροβολήσω όσες φορές έχω τραυματιστεί κι εγώ, δηλαδή 42 φορές, είναι όλα δικά σου, σπίτι, πλούτη, αξιώματα"; Μάλλον ο Μυρά ήταν, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

εδιτ: το ξεσκίσαμε το νήμα.

Είδα μετά τις προτροπές σας το Jobs. Πραγματικά ήταν απολαυστικό. Τελείως θεατρική φόρμα (παρ'ολα αυτά με εξαιρετικά κάδρα του Boyle), απολαυστικές ερμηνείες από όλους, και φοβερή οικονομία σεναρίου.

Πάντως μου έμεινε μια απορία, προς όποιον έχει διαβάσει τη βιογραφία: Το ότι δώθηκε τόσο μεγάλο βάρος στη σχέση με την κόρη του, είναι κάτι που είναι όντως βγαλμένο απ'την πραγματικότητα; Κάπως με ξένισε, ειδικά το timing στο οποίο επικεντρωνόταν στην κόρη του (η ταινία είναι επί της ουσίας συρραφή των μισάωρων αμέσως πριν τρεις ιστορικές παρουσιάσεις προϊόντων).