Πού πάει η γλώσσα μας ?

Τά τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μιά ´αντίληψη ´περί ´δημοκρατίας´,όπου θεωρείται σχεδόν έγκλημα καθοσιώσεως ακόμα και νά τολμήσει κάποιος νά μιλήσει γιά ένα σχετικά ευπρεπές κείμενο (ορθογραφικά)γιατί θεωρείται περίπου ´δικαίωμα´τού καθενός νά καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια ,νά γράφει όπως τούρθει και νά συνδέει τυχαία τά γράμματα μεταξύ τους γιά νά αρθρώσει μιά πρόταση...
Δυστυχώς η ´περιποίηση´ενός κειμένου ή post επαφίεται στον ´πατριωτισμό´τού καθενός.
Φυσικά και δέν πρέπει νά υπάρχει υπερβολή ως πρός τίς υποδείξεις γιά ένα σχετικά ορθογραφημένο γραπτό,ειδικά σε ένα φόρουμ,πού άλλως τε δέν υποκαθιστά τό σχολείο,αλλά έχω την εντύπωση οτι άν το κάθε μέλος προσπαθούσε λίγο παραπάνω βάσει τών δυνατοτήτων του,νά βελτιώσει ένα γραπτό του αυτό θάταν γιά το καλό όλων μας.
Η ανοχή θά πρέπει νά είναι αμφοτερόπλευρη.
Ούτε ο ορθογράφος χρειάζεται κάθε ώρα και στιγμή νά υποδεικνύει στον ανορθόγραφο τά λάθη του,αλλά ούτε και ο ανορθόγραφος θά πρέπει νά θεωρεί ως απόλυτο δικαίωμά του νά γράφει ακατανόητα πόστ.
Μιά εκατέρωθεν ανοχή αλλά και προσπάθεια συνεννόησης μέ διακριτικό τρόπο θά έλυνε το ζήτημα.

Υ.Γ.
Τώρα το γιατί διαλύθηκε η γλώσσα είναι άλλο ζήτημα..
Η κατάργηση τών τόνων και τών πνευμάτων χάριν ´ευκολίας τών παιδιών´έχει οδηγήσει σέ μιά γενικότερη υποτίμηση τής προσπάθειας γιά νά γράφεται σωστά η γλώσσα.
Αλλά αυτό ειναι θέμα πολιτικών επιλογών..Εδώ έφτασαν νά 'μεταφράζουν´Παπαδιαμάντη γιά νά γίνει πιό ´κατανοητός´.
Σαφώς και η ορθογραφία δέν αποτελεί κριτήριο πολιτισμού απο μόνη της αλλά ειναι μιά συνθήκη απαραίτητη(ή ακόμα και η απόπειρα βελτιώσεώς της) ως ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού στόν γραπτό λόγο..
Ο φανατισμός τών οπαδών τής υπεραπλούστευσης είχε φτάσει σέ τέτοια ακραία επίπεδα την δεκαετία τού 80,ώστε έφτασαν στο σημείο στο Πανεπιστήμιο πού σπούδαζα νά μού επιστρέψουν γιά ´διόρθωση´Μεταπτυχιακή μου εργασία ,πού την είχα γράψει σέ πολυτονικό,γιατί μού ανέφεραν οτι παραβίασα τον περί ´μονοτονικού´νόμο τού κράτους..................

Last edited:
Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Το θέμα είναι απλό: Αφού δεν χρειάζεται πλέον ορθογραφία και σωστή σύνταξη για να πας στο Γυμνάσιο και να πάρεις απολυτήριο Λυκείου επαφίεται καθαρά σε σένα (και στους γονείς σου ή σε κάποιον εξαιρετικά φιλόπονο δάσκαλο) αν θα μάθεις να γράφεις σωστά ή όχι!
Το 1970 που έδινα εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο έκανα ...6 λάθη στην σελίδα σε άγνωστο κείμενο και ήμουν απο τους καλύτερους! (Στα λάθη περιλαμβάνονταν και αυτά μεταξύ "ψιλής" και "δασείας" ή μεταξύ "οξείας" και "περισπωμένης"!). Στο τέλος της Α Γυμνασίου και εφεξής κάνω πολύ σπάνια κάποιο λάθος, και αυτό κυρίως σε λέξεις που ...άλλαξαν ορθογραφία και αρνούμαι πεισματικά να τις αλλάξω! (πχ το τραίνο ο διορθωτής του word μου το κάνει τρένο, αλλά δεν μου πάει να το αλλάξω ή το αυγό να το κάνω αβγό)
Παρόλα αυτά ή και ίσως επειδή ταλαιπωρήθηκα με άχρηστες (σήμερα) οξείες και περισπωμένες επι σειρά ετών (όπως και όλη η γενιά μου) δεν θεωρώ την ορθογραφία τόσο καθοριστική για μιά σωστή παιδεία, γιατι έχω δει και ανορθόγραφους να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο παιδείας και αυτό είναι που μετράει κυρίως. Βεβαίως για κάποιον που θα ασχοληθεί με μιά θεωρητική επιστήμη (νομικά-δημοσιογραφία κλπ) πιστεύω ότι δεν θάπρεπε να παίρνει πτυχίο αν δεν ξέρει να εκφράζεται τουλάχιστον σωστά, αλλά για όσους ακολουθούν θετικές επιστήμες υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητούμενα.

Δεν ξέρω αγαπητέ μου αν έχεις δίκαιο . Ανατρέχοντας πρόχειρα στον Βιτγκενστάιν μπορούμε βάσιμα να υποστηρίξουμε ότι η γλώσσα έχει μια βασική λογική δομή , η κατανόηση της οποίας υποδεικνύει και καθορίζει τα όρια αυτού που μπορεί να ειπωθεί με νοηματική σαφήνεια και μεστότητα . Αυτό που μπορεί να πεί κανείς , συνεπώς είναι και αυτό που μπορεί να σκεφτεί , αφου τα όρια της γλώσσας και της σκέψης είναι τα ίδια . Ο Benjamin Lee Whorf περαιτέρω υποστηρίζει ότι η γλώσσα δεν αντανακλά απλώς την πραγματικότητα αλλά καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η τελευταία συλλαμβάνεται . ( Οι παρατηρήσεις μου δεν άπτονται τόσο της ορθογραφίας όσο του συντακτικού και της γραμματικής εν γένει - έλλειψη δομής στην σκέψη αναπαρίσταται με έλλειψη δομής στην γλώσσα , στην έκφραση - περιορισμένες γλωσσικές ικανότητες σημαίνουν περιορισμένη δυνατότητα σύλληψης του εξωτερικού κόσμου) .

Αν αναλογιστούμε ότι 80% του ελληνικού λαού ψηφίζει τους ληστές της χώρας,ήδη συμβαίνει κι επαληθεύεται πλήρως κι η παραπάνω ρήση...

Διονύση ανεξαρτήτως ψήφου, το γλωσσικό έγκλημα συντελείται ... Ακόμη και απο εκείνους που ψηφίζουν το υπόλοιπο 20%. Ενδεχομένως όχι σε τόσο ακραίο βαθμό αλλά πάντως συντελείται ...

Αν τότε που πήγαινα σχολείο χρειαζόταν να μου μεταφράσουν τον Παπαδιαμάντη (όπως ορθά αναφέρει ο Σπύρος) για να τον καταλάβω, και εγώ και ο δάσκαλος / καθηγητής θα είμαστε για πέταμα !
Τώρα είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και αναγκαίο και κανείς δεν λέει τίποτε.

Αν πεις δε για τα περί σύνταξης, στίξης και τα υπόλοιπα, μπορεί και να σου έρθει η διάθεση να βάλεις τα κλάμματα, κυριολεκτικά !

Η γλώσσα μας - και η γραφή της - είναι ίσως το μόνο στοιχείο που έχει απομείνει απο το ενδοξο παρελθόν (γιατί είχαμε και απο αυτό !). Αν την κατακρεουργήσουμε, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτε να θυμίζει αυτό το παρελθόν. Και λαός που αγνοεί το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον...

Οπως λέει πολύ σωστά κι ο Δημήτρης,δεν πρόκειται μόνο για "γλωσσικό" έγκλημα...Εξυπηρετούνται κι έτσι,άλλοι ευρύτεροι πολιτικοί σκοποί...

Σ' αυτό συμφωνώ κι επαυξάνω...Πολύ λιγότερο, μ' ενδιαφέρει το θέμα της γλώσσας με την στενή έννοια.

Last edited:
Να με κι εγώ διαβάζω τα παραπάνω με μεγάλο ενδιαφέρον,όπως βλέπετε προσπαθώ να διορθώσω τον τρόπο που γράφω για την οποιαδήποτε ερώτηση εδώ είμαι...-bye-

Γλώσσα...
Ναι άλλά όχι μία.
Από μικρά τα (καλά...) παιδιά μαθαίνουν πολλές.
Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά κ.α.
Για να έχουν εφόδια!
Έτσι για όλες τις γλώσσες μισές δουλειές... γίνονται.

Βιομηχανία καλά στημένη...

Πέρα από τις ιστορικές και γλωσσολογικές εκτιμήσεις , προσπαθώ να καταλάβω...

Ένα φόρουμ λειτουργεί περίπου σαν διαδικτυακός σύλλογος ή σωματείο ή τόπος συνάντησης. Ακολουθεί δε τους κανόνες που έθεσαν οι ιδρυτές του και που αυτοί (οι κανόνες) καθορίζουν το χαρακτήρα του.
Π.χ. ένα φόρουμ "ιδραβλικόσ.gr" θα μπορoύσε να δίνει περιέχει πολλές και χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες και καθόλου ορθογραφία ή συντακτικό. Δεν χάθηκε ο κόσμος, έτσι δεν είναι;

Κάποιοι έστησαν το avclub, με κανόνες. Τι φόρουμ είναι:

ανταλλαγής απόψεων που προάγουν τη γνώση πάνω στο audio-video
ή
ενα γ@μ#στερό σάιτ που βρίσκεις οτι θεσ για τηλεοράσησ και ηχία;

Εμενα με ενοχλει πολυ να ειναι φτωχος ο αλλος. Ελευθερη οικονομια εχουμε ρε μεγαλε, σκεψου κατι, κανε μια εφευρεση, μια επιχειρηση.
Αλλα και οι χοντροι μου τη σπανε. Πηγαινε ενα γυμναστηριο ρε μεγαλε. Μη κυκλοφορεις με τα περιττα κιλα σου και σε βλεπω.
Και το θεμα της ορθογραφιας μου τη δινει και αυτο. Δεν εβγαλες το λυκειο; Πηγαινε σε νυχτερινο σχολειο. Μη γραφεις εδω μεσα και διαβαζω και εκνευριζομαι.
Θα εγραφα και για τους στοκους, αλλα αυτο δεν ειναι επικτητο χαρακτηριστικο. Αλλα μορφωση, γυμναστικη, πλουτος ειναι εκει για ολους.

Να με κι εγώ διαβάζω τα παραπάνω με μεγάλο ενδιαφέρον,όπως βλέπετε προσπαθώ να διορθώσω τον τρόπο που γράφω για την οποιαδήποτε ερώτηση εδώ είμαι...-bye-

Μπράβο αδερφέ!!!!:award::award:

Η προσπάθεια και η καλή προαίρεση είναι το παν. Αυτό είναι το μυστικό της αμφοτεροβαρούς ανοχής που, πολύ ορθά, έθεσε ο Σπύρος. Στο τέλος-τέλος, αν θεωρούμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σε κάτι, γιατί να μην χρησιμοποιούμε μια καλοπροαίρετη υπόδειξη σαν ευκαιρία έναρξης μιας προσπάθειας? Θα μου πεις, ο τρόπος υπόδειξης είναι το παν. Μαζί σου με τα χίλια.

Η πιο εγωιστική ατάκα που έχω ακούσει είναι το γνωστό και μη εξαιρετέο ''εγώ έτσι είμαι και σε όποιον αρέσω''....ώπα ρε μεγάλε, σοβαρά?? Ε, τότε τράβα να μείνεις μόνος σου στο βουνό. Είναι σίγουρο ότι οι πέτρες δεν θα παρεξηγηθούν από τις ιδιοτροπίες σου και τις ατάκες της Amstel.

Πιστεύω ότι η ορθογραφία μιας λέξης είναι όλο της το ''είναι'', όλη της η υπόσταση, όλη της η ομορφιά και η σημασία. Φανταστείτε μια φώτο μιας πανέμορφης γυναίκας. Όλα είναι στη θέση τους όπως πρέπει και δημιουργούν ένα θαυμάσιο σύνολο. Τώρα, πάρτε τη φώτο και βάλτε την στο photoshop. Χαλάστε τα μαλλιά, στραβώστε το στόμα, κοντύνετε τα χέρια, φουσκώστε τα πόδια και χαμηλώστε το στήθος. Όσοι δουν τις δύο φώτο θα είναι σίγουροι ότι πρόκειται για την ίδια γυναίκα, όμως είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν την πρώτη φώτο.....κάπως έτσι είναι και η ορθογραφία των λέξεων...-bye-

Αν τότε που πήγαινα σχολείο χρειαζόταν να μου μεταφράσουν τον Παπαδιαμάντη (όπως ορθά αναφέρει ο Σπύρος) για να τον καταλάβω, και εγώ και ο δάσκαλος / καθηγητής θα είμαστε για πέταμα !
Τώρα είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και αναγκαίο και κανείς δεν λέει τίποτε.

Γεγονός. Προ διμήνου δώρισα σε μαθητή του γυμνασίου μια συλλογή του Παπαδιαμάντη, με τα αυθεντικά κείμενα, και δεν του άρεσε, διότι δεν μπορούσε να καταλάβει τη γλώσσα του συγγραφέα.

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μπράβο αδερφέ!!!!:award::award:

Η προσπάθεια και η καλή προαίρεση είναι το παν. Αυτό είναι το μυστικό της αμφοτεροβαρούς ανοχής που, πολύ ορθά, έθεσε ο Σπύρος. Στο τέλος-τέλος, αν θεωρούμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σε κάτι, γιατί να μην χρησιμοποιούμε μια καλοπροαίρετη υπόδειξη σαν ευκαιρία έναρξης μιας προσπάθειας? Θα μου πεις, ο τρόπος υπόδειξης είναι το παν. Μαζί σου με τα χίλια.

Η πιο εγωιστική ατάκα που έχω ακούσει είναι το γνωστό και μη εξαιρετέο ''εγώ έτσι είμαι και σε όποιον αρέσω''....ώπα ρε μεγάλε, σοβαρά?? Ε, τότε τράβα να μείνεις μόνος σου στο βουνό. Είναι σίγουρο ότι οι πέτρες δεν θα παρεξηγηθούν από τις ιδιοτροπίες σου και τις ατάκες της Amstel.

Πιστεύω ότι η ορθογραφία μιας λέξης είναι όλο της το ''είναι'', όλη της η υπόσταση, όλη της η ομορφιά και η σημασία. Φανταστείτε μια φώτο μιας πανέμορφης γυναίκας. Όλα είναι στη θέση τους όπως πρέπει και δημιουργούν ένα θαυμάσιο σύνολο. Τώρα, πάρτε τη φώτο και βάλτε την στο photoshop. Χαλάστε τα μαλλιά, στραβώστε το στόμα, κοντύνετε τα χέρια, φουσκώστε τα πόδια και χαμηλώστε το στήθος. Όσοι δουν τις δύο φώτο θα είναι σίγουροι ότι πρόκειται για την ίδια γυναίκα, όμως είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν την πρώτη φώτο.....κάπως έτσι είναι και η ορθογραφία των λέξεων...-bye-

+10000000000000

Χάρηκα πολύ όταν είδα το τελευταίο ποστ του satnick. Δεν έσπευσα σε συγχαρητήρια γιατί η στάση μου έχει παρεξηγηθει ( Η ιδεολογική τρομοκρατία που ειπώθηκε προηγουμένως...)

@PanΜan:

Διαφωνείς με το παρακάτω;

Η γλώσσα μας - και η γραφή της - είναι ίσως το μόνο στοιχείο που έχει απομείνει απο το ενδοξο παρελθόν (γιατί είχαμε και απο αυτό !). Αν την κατακρεουργήσουμε, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτε να θυμίζει αυτό το παρελθόν. Και λαός που αγνοεί το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

+10000000000000

Χάρηκα πολύ όταν είδα το τελευταίο ποστ του satnick. Δεν έσπευσα σε συγχαρητήρια γιατί η στάση μου έχει παρεξηγηθει

Γι' αυτό συζητάμε, ώστε να λύνεται κάθε παρεξήγηση. Νομίζω ότι το θέμα θεωρείται λήξαν..-bye-

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

+10000000000000

Χάρηκα πολύ όταν είδα το τελευταίο ποστ του satnick. Δεν έσπευσα σε συγχαρητήρια γιατί η στάση μου έχει παρεξηγηθει ( Η ιδεολογική τρομοκρατία που ειπώθηκε προηγουμένως...)

@PanΜan:

Διαφωνείς με το παρακάτω;

Ναι διαφωνω οτι η γλωσσα μας ειναι το μονο που μας εχει μεινει απο το ενδοξο παρελθον. Διαφωνω γενικα με το ενδοξο παρελθον ως αλλοθι για την ελλειψη του τωρα αλλα και του μελλοντος. Μου θυμιζει το "εμενα ξερεις ποιος ηταν ο μπαμπας μου;" Εσυ ποιος εισαι ρε μεγαλε.

Τά τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μιά ´αντίληψη ´περί ´δημοκρατίας´,όπου θεωρείται σχεδόν έγκλημα καθοσιώσεως ακόμα και νά τολμήσει κάποιος νά μιλήσει γιά ένα σχετικά ευπρεπές κείμενο (ορθογραφικά)γιατί θεωρείται περίπου ´δικαίωμα´τού καθενός νά καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια ,νά γράφει όπως τούρθει και νά συνδέει τυχαία τά γράμματα μεταξύ τους γιά νά αρθρώσει μιά πρόταση...
Δυστυχώς η ´περιποίηση´ενός κειμένου ή post επαφίεται στον ´πατριωτισμό´τού καθενός.
Φυσικά και δέν πρέπει νά υπάρχει υπερβολή ως πρός τίς υποδείξεις γιά ένα σχετικά ορθογραφημένο γραπτό,ειδικά σε ένα φόρουμ,πού άλλως τε δέν υποκαθιστά τό σχολείο,αλλά έχω την εντύπωση οτι άν το κάθε μέλος προσπαθούσε λίγο παραπάνω βάσει τών δυνατοτήτων του,νά βελτιώσει ένα γραπτό του αυτό θάταν γιά το καλό όλων μας.
Η ανοχή θά πρέπει νά είναι αμφοτερόπλευρη.
Ούτε ο ορθογράφος χρειάζεται κάθε ώρα και στιγμή νά υποδεικνύει στον ανορθόγραφο τά λάθη του,αλλά ούτε και ο ανορθόγραφος θά πρέπει νά θεωρεί ως απόλυτο δικαίωμά του νά γράφει ακατανόητα πόστ.
Μιά εκατέρωθεν ανοχή αλλά και προσπάθεια συνεννόησης μέ διακριτικό τρόπο θά έλυνε το ζήτημα.

Υ.Γ.
Τώρα το γιατί διαλύθηκε η γλώσσα είναι άλλο ζήτημα..
Η κατάργηση τών τόνων και τών πνευμάτων χάριν ´ευκολίας τών παιδιών´έχει οδηγήσει σέ μιά γενικότερη υποτίμηση τής προσπάθειας γιά νά γράφεται σωστά η γλώσσα.
Αλλά αυτό ειναι θέμα πολιτικών επιλογών..Εδώ έφτασαν νά 'μεταφράζουν´Παπαδιαμάντη γιά νά γίνει πιό ´κατανοητός´.
Σαφώς και η ορθογραφία δέν αποτελεί κριτήριο πολιτισμού απο μόνη της αλλά ειναι μιά συνθήκη απαραίτητη(ή ακόμα και η απόπειρα βελτιώσεώς της) ως ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού στόν γραπτό λόγο..
Ο φανατισμός τών οπαδών τής υπεραπλούστευσης είχε φτάσει σέ τέτοια ακραία επίπεδα την δεκαετία τού 80,ώστε έφτασαν στο σημείο στο Πανεπιστήμιο πού σπούδαζα νά μού επιστρέψουν γιά ´διόρθωση´Μεταπτυχιακή μου εργασία ,πού την είχα γράψει σέ πολυτονικό,γιατί μού ανέφεραν οτι παραβίασα τον περί ´μονοτονικού´νόμο τού κράτους..................

Aν μου επιτρέπεις συμφωνώ σε όλα.

Οι παρατηρήσεις μου δεν άπτονται τόσο της ορθογραφίας όσο του συντακτικού και της γραμματικής εν γένει - έλλειψη δομής στην σκέψη αναπαρίσταται με έλλειψη δομής στην γλώσσα , στην έκφραση - περιορισμένες γλωσσικές ικανότητες σημαίνουν περιορισμένη δυνατότητα σύλληψης του εξωτερικού κόσμου) .

Άρα όσοι έχουν "γλωσσικό θέμα" (συντακτικό-ορθογραφία-έκφραση) έχουν περιορισμένη δυνατότητα σύλληψης του εξωτερικού κόσμου... Απαραιτήτως! Καημένε Μακρυγιάννη...

"Μπαίνοντας ες ατ τργον κακολουθώντας ν γράφω δυστυχήματα ναντίον τς πατρίδος κα θρησκείας, πο τς προξενήθηκαν π τν νοησίαν μας καδιοτέλειά μας καπ θρησκευτικος καπ πολιτικος καπμς τος στρατιωτικούς, γαναχτώντας καγπ᾿ ολα ατά, τι ζημιώσαμε τν πατρίδα μας πολ κα χάθηκαν κα χάνονται τόσοιθοι νθρωποι, σημειώνω τ λάθη λωνν κα φτάνω ς σήμερον, πο δν θυσιάζομε ποτς ρετ κα πατριωτισμν κα εμαστε σ τούτην τν θλια κατάστασιν κα κιντυνεύομεν ν χαθομεν.
Τθνος φανίστη λως διόλου κα θρησκεία κκλησία ες τν πρωτεύουσα δν εναι κα μς γελνε λος κόσμος. ... ,τι το λς θρησκεία δν εναι τίποτας! λλοίμονο σ κείνους πο χύσανε τ αμα τους κα θυσιάσανε τ δικόν τους νδονε τν πατρίδα τους ν εναι τ γέλασμα λου το κόσμου κα ν καταφρονινται τ᾿θα αματα πο χύθηκαν!
ταν μο πειράζουν τν πατρίδα μου κα θρησκεία μου, θ μιλήσω, θνεργήσω κι᾿,τι θέλουν ς μο κάμουν.
Μο λέγει (θων): «Τί θέλεις ν μο επς τώρα;» «Ψέματα θέλεις ν σο επλήθεια;» «γώ», μο λέγει, «ποτς δν κ ψεύματα· λο λήθειες». Το λέγω, «γχω γιομάτες δυ τζέπες μίαν μ ψέματα, τν λλη μ᾿λήθειες. Τώρα τίγαπς;» «λήθεια» μο λέγει. Γυρίζω τ μάτια μου ες τν ορανν καρκίζομαι ες τνομα το Θεο ν επ τν λήθεια γυμνμπροστά του. Το λέγω «λήθεια εναι πικρ κα θ μ πάρης πίσου ες τν ργή σου. μως δι πάντα ν εμαι ες τν ργή σου, τνλήθεια θ σο λέγω, τ᾿ εναι το Θεο· τ ψέμα το διαβόλου. Κα δν εναι καιρς ν κρύβεται λήθεια."

της ήσσονος προσπάθειας και ο Μακρυγιάννης... της εύκολης επιτυχίας, άκοπα...

YΓ. Φίλε azervos μπες στο κόπο να διορθώσεις και αυτό. Αυτή τη φορά θα πιστέψουμε ότι είναι αγνές οι προθέσεις σου, να μας βοηθήσεις να καταλάβουμε καλύτερα τι λέει...
Όσον αφορά το spelling δεν έχω fire από τέτοιο. Αν γίνεται δώσε μου κάτι άλλο. Και κάνε σε παρακαλώ λίγο περισσότερη προσπάθεια να βάλεις αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης, ίσως και κάποια snapshots των μηνυμάτων εγκατάστασης, γιατί είπαμε δεν είμαστε όλοι καλοί χειριστές του pc.
A! Και κάτι ακόμη. Γιατί συνεχίζεις να επιδεικνύεις ανορθόγραφες μορφές γραψίματος? Για να μάθουμε ορθογραφία?
Και κάτι τελευταίο. Επειδή ανέφερες την τετραετή συμετοχή σου στο forum. Δυστυχώς εκείνη την εποχή δεν γνώριζα την ύπαρξή του... Είναι κακό αυτό? Θέλω να πώ σου δίνει κάποια δικαιώματα που δεν έχω εγώ? Πρέπει να πέρασες πολύ καλά στο στρατό βρε φίλε... τι να πώ???
-bye-

Επίσης @Γεν. Διαχειριστή:
Τρομοκρατία είναι η άσκηση ή η απειλή άσκησης βίας (σωματικής ή ψυχολογικής) εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων για την επίτευξη ενός στόχου...

Το ποιός έχει τα "όπλα" και ποιός τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει δε θέλει και πολύ συζήτηση... Επίσης δεν προσδιόρισες τον στόχο... Εγώ τον προσδιορίζω τώρα.
Θέλεις να γράφουν όλοι σαν εσένα και επιπρόσθετα να συμφωνούν μαζί σου. Α! και όποτε θές να παρεμβαίνεις ακόμα και με προκλητική γλώσσα χωρίς καμία επίπτωση...

Στα λέω για να τα σκεφτείς όλα αυτά... και μόνον. Αν θές παραδείγματα όσα θές. Ζήτα μου και στα στέλνω σε pm. Αν θες μετά τα δημοσιεύεις μόνο σου!

Προσωπικά θα κατακρίνω όποια προσβολή ή ειρωνία ιδιέταιρα προς ανύμπορα να αντιδράσουν μέλη... Τουλάχιστον μέχρι να δω γραμμένο κανονισμό περί του αντιθέτου.

Αν αναλογιστούμε ότι 80% του ελληνικού λαού ψηφίζει τους ληστές της χώρας, ...

50%!!!

+1

Αλλά αν μου επιτρέπεις έχεις κάνει περίπου τον ίδιο αριθμό λαθών με το επίμαχο μήνυμα του satnick στο άλλο νήμα.
Φυσικά και τα δύο μηνύματα παρά τις περιορισμένες μου γλωσσικές και νοητικές ικανότητες (πιθανόν δυνατότητες...) μπόρεσα και τα αντιλήφθηκα πολύ εύκολα (νομίζω...)

Να με κι εγώ διαβάζω τα παραπάνω με μεγάλο ενδιαφέρον,όπως βλέπετε προσπαθώ να διορθώσω τον τρόπο που γράφω για την οποιαδήποτε ερώτηση εδώ είμαι...

Μπράβο Νικόλα συνέχισε!

:grinning-smiley-043-bye-

Εμενα με ενοχλει πολυ να ειναι φτωχος ο αλλος. Ελευθερη οικονομια εχουμε ρε μεγαλε, σκεψου κατι, κανε μια εφευρεση, μια επιχειρηση.
Αλλα και οι χοντροι μου τη σπανε. Πηγαινε ενα γυμναστηριο ρε μεγαλε. Μη κυκλοφορεις με τα περιττα κιλα σου και σε βλεπω.

Και το θεμα της ορθογραφιας μου τη δινει και αυτο. Δεν εβγαλες το λυκειο; Πηγαινε σε νυχτερινο σχολειο. Μη γραφεις εδω μεσα και διαβαζω και εκνευριζομαι.
Θα εγραφα και για τους στοκους, αλλα αυτο δεν ειναι επικτητο χαρακτηριστικο. Αλλα μορφωση, γυμναστικη, πλουτος ειναι εκει για ολους.

Σα δε ντρέπεσαι... ban... ban... 6 μήνες αυτή τη φορά...

Κai epitelous mi variesai, vale kanena tono… :flipout::flipout:

Γιάννη,
"Η προσπάθεια και η καλή προαίρεση είναι το παν. Αυτό είναι το μυστικό της αμφοτεροβαρούς ανοχής ..."

:grinning-smiley-043

"Πιστεύω ότι η ορθογραφία μιας λέξης είναι όλο της το ''είναι'', όλη της η υπόσταση, όλη της η ομορφιά και η σημασία."

Εδώ συμφωνώ κατά το ήμισυ! ΟΚ για την σημασία αλλά μπορώ να σου γράψω άπειρες λέξεις και εκφράσεις με τέλεια ορθογραφία που θα αναγκαστείς να με στείλεις πρόωρα για μπάνιο... και με το δίκιο σου!
Άλλο πράγμα η "ομορφιά" και άλλο η σημασία...

-bye-

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ναι διαφωνω οτι η γλωσσα μας ειναι το μονο που μας εχει μεινει απο το ενδοξο παρελθον. Διαφωνω γενικα με το ενδοξο παρελθον ως αλλοθι για την ελλειψη του τωρα αλλα και του μελλοντος. Μου θυμιζει το "εμενα ξερεις ποιος ηταν ο μπαμπας μου;" Εσυ ποιος εισαι ρε μεγαλε.

Η γλώσσα δεν είναι θέμα τού παρελθόντος μας και μόνον μιάς και είναι ´ζωντανός οργανισμός´πού εμπλουτίζεται...
Ομως η γλώσσα υπενθυμίζει (οχι φυλετικά ασφαλώς) από μόνη της ότι δέν χρειάζεται νά την απονεκρώσουν οι δικές μας γενιές.
Αν επικρατήσει η λογική ´σιγά μωρέ ναούμε και τί έγινε´θά φτάσουμε νά συνεννοούμαστε χάριν ´ευκολίας´μέ 50 λέξεις..
Και προσωπικά θεωρώ πώς η κακή χρήση τής γλώσσας ,η απλούστευσή της αλλά και η ελλιπής διδασκαλία της(πού ομως πρέπει νά γίνεται μέ τρόπο μή-δογματικό,γόνιμο και ευχάριστο γιά τά παιδιά)αφαιρεί απο πολλούς τήν απόλαυση πού προκαλεί ένα κείμενο λογοτεχνικό,είτε αυτό προέρχεται απο την Αρχαια Γραμματεία ή από μιά καλή μετάφραση Ξένης Λογοτεχνίας(όχι παραλογοτεχνίας)ή απο την Ποίηση ,ή απο κείμενα σάν τού Ροϊδη και τού Παπαδιαμάντη..
Η γλώσσα ειναι πολυτιμότερη απο ολη την τεχνολογία τού κόσμου γιατί ανοίγει δρόμους ,καλλιεργεί την φαντασία και πλουταίνει τον άνθρωπο..

Για μένα βέβαια ´γλώσσα´ειναι και η καθομιλουμένη στην Υπαιθρο μέ τούς εξαίρετους ιδιωματισμούς της και όχι η κατασκευασμένη ´λόγια´..
Αλλως τε ένας εγγράμματος δέν συνεπάγεται οτι είναι και πολιτισμένος.
Προφανώς και δέν φοβάμαι γιά την εξαφάνιση τής γλώσσας ακόμα και στίς πιό μαύρες περιόδους..
Αλλως τε η Ελληνική γλώσσα ειναι κατ´εξοχήν κοσμοπολίτικη και δίνει και δέχεται επιδράσεις απο Ανατολή και Δύση.
Δεν ανήκω στούς γλωσσαμύντορες,αλλά διαφωνώ μέ την ´άνεση´πού ορισμένοι τής ´πλέριας διανόησης´στην Ελλάδα τήν υποτιμούν..

Ομως Πάνο είναι ιδιαίτερα γοητευτικό νά ανακαλύπτει κάποιος πώς Ομηρικές λέξεις μιλιούνται ακόμα ,έστω και παραφθαρμένες στην Κύπρο ή σέ άλλες ντοπιολαλιές.

Last edited:
Φίλε μου Νίκο, το ποστ σου είναι απαράδεκτο γεμάτο προσωπικές αιχμές, ειρωνίες, αντεγκλήσεις και κατηγορίες προσωπικές. Έχε υπ' όψιν σου πως σε καμμία περίπτωση δεν θ' αφήσω το νήμα να γίνει ροντέο. Το επόμενο ποστ σου σ' αυτό το ύφος, παίρνει άμεσα το δρόμο για τ' ''αποδυτήρια''. Δεν θα ξανανοίξουμε συζητήσεις που έχουν τελειώσει. ΤΕΛΟΣ......

Σπυρο ο καθενας εχει δικαιωμα να μαθει Αρχαια Ελληνικα, καθαρευουσα, Αγγλικα, Γαλλικα και πιανο.
Εχει δικαιωμα στην καλη χρηση της γλωσσας, στην αναγνωση γραπτων που μπορουν να τον εξυψωσουν πνευματικα και διανοητικα.
Το να το θεωρει το δικαιωμα του υποχρεωση των παντων , χτυπαει στις αρχες με τις οποιες εγω πορευομαι και ετσι και εγω εχω δικαιωμα να διαφωνω σε αυτο.

@ Χατζ.

ΟΚ Γιάννη εσύ ξέρεις καλύτερα και εμπιστεύομαι την κρίση σου απεριόριστα.

Για να αιτιολογήσω (όχι δικαιολογήσω!) το κείμενό μου, απλά να πώ κάτι τελευταίο. Είναι, κατά τη γνώμη μου, σαφώς πιο προκλητικό από αυτά που τσίγκλησαν την παρέμβασή μου...

Respect Γιάννη, πράξε όπως πιστεύεις ότι είναι το δίκαιο.

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Σπυρο ο καθενας εχει δικαιωμα να μαθει Αρχαια Ελληνικα, καθαρευουσα, Αγγλικα, Γαλλικα και πιανο.
Εχει δικαιωμα στην καλη χρηση της γλωσσας, στην αναγνωση γραπτων που μπορουν να τον εξυψωσουν πνευματικα και διανοητικα.
Το να το θεωρει το δικαιωμα του υποχρεωση των παντων , χτυπαει στις αρχες με τις οποιες εγω πορευομαι και ετσι και εγω εχω δικαιωμα να διαφωνω σε αυτο.

Δεν μίλησα γιά ´δικαίωμα´,ούτε υποχρέωση τών πάντων..
Ομως διατηρώ την υποχρέωση νά γράψω την προσωπική μου γνώμη.
Δεν θάπαιρνα κάποιο βούρδουλα,αλλά στην παιδεία μου έχω την απαίτηση νά διδάσκεται σωστά και η γλώσσα που μιλώ και επικοινωνώ.
Αυτό ανοίγει παράθυρα στον Κόσμο και δέν ειναι ιδιωτική υπόθεση τού καθενός.