Δυστυχως, οι περισσοτερες εταιρειες, ετσι ειναι. Πουλανε φυκια για μεταξωτες κορδελες. Ζηταει 1,5 και 2Κ και τσιγγουνευεται τα 3 ευρω του φορτιστη, ακομα και σε καποιες περιπτωσεις τα καπακια του φακού η του hotshoe, οποτε καταλαβαινετε και τι γυφτιες εχουν κανει στην κατασκευη (ας μην μιλησω για τις τραγικες οθονες και σε ποιοτητα και σε αντοχη)
Το τι κινεζοπλαστικιλα εχουν μεσα οι μηχανες αυτες, και ειδικα οι ακριβες, ουτε που γνωριζουμε! Οι ανθρωποι πανε να βγαλουνε απο τη μυγα ξυγκι και αυτο ειναι πραγματικα εξοργιστικο.
Απλα, δυστυχως οι εταιρειες βρισκουν και τα κανουν. Και σε αυτο φερουμε ευθυνη 100% εμεις οι καταναλωτες. Οταν ζητανε τετοια ποσα για μηχανες, αυτες επρεπε να μην κανουν ΚΙΧ ακομα και να πεφτανε απο 2 μετρα, οχι να σπανε απο μονες τους.
Και αυτο δυστυχως ισχυει στα περισσοτερα προιοντα τεχνολογιας, η ποιοτητα κατασκευης και η αξιοπιστια εχει παει περιπατο ακομα και στα ακριβα. Δεν υπαρχουν μηχανηματα πλεον που να αντεχουν στο χρονο, και μαλιστα καθε τι νεο ειναι χειροτερο απο το παλιο σε ποιοτητα!
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που διάβασα στο Lensrental και αφορά την αξιοπιστία των συστημάτων εστίασης των μηχανων μας. Η εταιρία ως γνωστόν νοικιάζει πληθώρα εξοπλισμού και κάνει και σερβις στις μηχανές αυτές ώστε να δουλεύουν απρόσκοπτα. Ταυτόχρονα μεταφερουν όλη την τεχνογνωσία που έχουν αποκτησει από αυτή τους την εμπειρία και την μοιράζονται με εξειδικευμένα άρθρα. Έχουν επίσης αρκετες κοπιες από την ίδια μηχανή ή φακό και τα τεστ που ανεβάζουν είναι πολύ πιο αξιόπιστα γιατί αφορούν πολλές κόπιες και όχι μια.
Τελευταία η εταιρία αγόρασε ένα μηχάνημα ακρίβειας αξίας 10.000$ για να μετράει στις πανάκριβες επαγγελματικές Cine βίντεοκαμερες την απόσταση του αισθητήρα από την μοντουρα και να τη διορθώνουν μετά αν απαιτειται. Που, πόσο και πως επηρεάζει αυτό την εστίαση περιγράφεται στο άρθρο. Το άρθρο αυτό στην ουσία δεν έχει ενδιαφέρον για εμάς αλλά για λόγους ενημέρωσης και εποπτείας θα το βρείτε εδώ.
Το δεύτερο άρθρο που έχει ενδιαφέρον για εμάς αφορά τις DSLR και τις mirrorless με και χωρίς IBIS. Υπάρχουν επεξηματικα διαγράμματα για να καταλαβει γρήγορα κάποιος τι διαπίστωσαν κάνοντας έλεγχο στο στόλο των μηχανων που έχουν π.χ. εξέτασαν 487 μηχανές Sony
Ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλαν είναι οτι το Ibis των ακάθρεπτων δεν επηρεάζει τη συγκεκριμένη απόσταση αισθητήρα μοντοϋρας (εφόσον βέβαια λειτουργεί σωστά). Ένα δεύτερο συμπέρασμα οτι οι μηχανισμοί Ibis των FF μηχανων έχουν πολύ περισσότεροι μάζα και αυτό θεωρητικά μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα αστοχία υλικού. Στις Sony σειρά α7 ανακάλυψαν τέτοια αστοχία και έχουν ανεβάσει φωτογραφίες. Επίσης η σειρά α7 ήταν αυτή με τις περισσότερες κόπιες εκτός ορίων κατασκευαστή σε αντίθεση με την σειρά Α9 και την σειρά Α6ΧΧΧ.
Προσωπικά χωρίς να διαβάσω αυτό το άρθρο έχω καιρό τώρα προβληματιστεί από την αξιοπιστία των μηχανων μας σε βάθος χρόνου. Και επειδή χρησιμοποιώ χρόνια τώρα και μηχανή με Ibis έχω ένα έξτρα πονοκέφαλο από την σκεψη αν ο σενσορας που ίπταται μέσα στο σώμα σχεδόν πάντα (ακόμη και όταν είναι σβηστή) κάθεται στη σωστή θέση με την δύναμη των ηλεκτρομαγνητών κάθε φορά που ανοιγω την μηχανή.
Έτσι έχω εφαρμόσει δυο κανόνες. Αγοράζω σχεδόν πάντα βασική μηχανή που μπορώ να διορθώσω μέσα από το μενού της μηχανής με μικρορύθμιση τυχόν μικρές διαφορές στην εστίαση με ένα AF φακό. Δεύτερος κανόνας αγοράζω βασική μηχανή που έχει πάντα διετή εγγύηση τουλάχιστον και αν δεν την πουλησω εντός της εγγύησης επεκτείνω την εγγύηση με ένα μικρό ποσό. Έχοντας εγγύηση στην μηχανή μου φροντίζω μια φορά τον χρόνο να τσεκαρω φακούς και αν δω αλλαγή στη συμπεριφορά της μηχανής στέλνω το σώμα για έλεγχο και επαναρύθμιση μοντούρας σένσορα.
Μου συνέβη πριν ένα χρόνο με φακό τον Voigtlander 25/0.95 που είχα. Ο φακός στην Penf εστίαζε κανονικά και κοντά και μακριά. Στην ΕΜ1.2 στο άπειρο τον τερμάτιζες και δεν καθάριζε τελείως ενω δεν είχε καθόλου περιθώριο το δαχτυλιδι να περάσει το άπειρο και να χάσει την εστίαση όπως θα έπρεπε. Αυτό με οδήγησε στο συμπέρασμα οτι ο αισθητήρας καθόταν στο όριο της περιοχής που εργοστασιακά έπρεπε να βρίσκεται. Ο αισθητήρας δεν έπερνε μικρορύθμιση στο μενού για αυτόν τον φακό γιατί δεν είχε επαφές (ήταν manual) οπότε δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει (και δεν ηξερα αν και σε άλλους φακούς μου στο άπειρο συνεβαινε το ίδιο σε μικρότερη κλίμακα και δεν το είχα δει).
Βέβαια αν δεν είχα την Penf για σύγκριση θα ειχα φτάσει στο εύκολο συμπέρασμα ότι έφταιγε ο φακός. Έστειλα την ΕΜ1.2 με δείγματα Πορτογαλία και γύρισε τέλεια ρυθμισμενη και καθαρισμένη μέσα σε μια βδομάδα. Ο φακός εστίαζε όπως στην Penf.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.