Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυσης

Η δυναμική περιοχή στα 24bit, δεν ενδιαφέρει για το πόσο δυνατά θα ακούσουμε ένα forte, αλλά το πόσο ακουστά θα είναι τα low level details και το ambience της ηχογράφησης. Αυτή ακριβώς είναι η μαγεία και η κύρια ανωτερότητα του HD. Είναι πιο πολύ από εμφανές στο σβήσιμο μιας συγχορδίας. Μία επαρκής λάμπα για το δεδομένο ηχείο μπορεί κάλλιστα να αναδείξει αυτές τις παραπάνω λεπτομέρειες. Η αντίρρηση που έχω είναι ως προς το τυχόν, λίγο ή πολύ χρώμα, μιας λάμπας που θα μου αλλάξει την φυσιογνωμία της παραγωγής. Κάτι που εμένα τουλάχιστον δεν με βρίσκει σύμφωνο, ούτε σαν μηχανικού, ούτε σαν ακροατή.

Η δυναμική περιοχή στα 24bit, δεν ενδιαφέρει για το πόσο δυνατά θα ακούσουμε ένα forte, αλλά το πόσο ακουστά θα είναι τα low level details και το ambience της ηχογράφησης. Αυτή ακριβώς είναι η μαγεία και η κύρια ανωτερότητα του HD. Είναι πιο πολύ από εμφανές στο σβήσιμο μιας συγχορδίας. Μία επαρκής λάμπα για το δεδομένο ηχείο μπορεί κάλλιστα να αναδείξει αυτές τις παραπάνω λεπτομέρειες. Η αντίρρηση που έχω είναι ως προς το τυχόν, λίγο ή πολύ χρώμα, μιας λάμπας που θα μου αλλάξει την φυσιογνωμία της παραγωγής. Κάτι που εμένα τουλάχιστον δεν με βρίσκει σύμφωνο, ούτε σαν μηχανικού, ούτε σαν ακροατή.

+1
:SFGSFGSF:

Η πλέον τραυματική μου εμπειρία ήταν ένα Σαββατοκύριακο με cd Hyperion και Βρετανούς συνθέτες συμφωνικής μουσικής του 20ού αι. Δεν μπορούσα ποτέ να βρώ μια ικανοποιητική στάθμη. Τα χαμηλά περάσματα ήταν τόσο χαμηλά που δεν ακούγονταν ακόμη και με υπερβολική ένταση. Όταν δε έφταναν οι κορυφώσεις της ορχήστρας εκεί γίνονταν χαμός.
Δεν είχα τέτοιου είδους πρόβλημα με παλιές αναλογικές [λαμπάτες οι περισσότερες] ηχογραφήσεις σε 16 ή 20μπιτα χρυσά cd.
Είναι τα πολλά δυναμικά πλεονέκτημα ή όχι; Τί τελικά φταίει;
Σε μια συναυλία συμφωνικής μουσικής ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα να ακούσω και τους παραμικρούς 'ψιθύρους' των οργάνων ούτε και τις κορυφώσεις. Λ.Σ.

Last edited:

το ξεκινησες καλα αλλα στο τελος...
το θεμα δεν ειναι το χρωμα της λαμπας.
η καλη λάμπα δεν χρωματιζει. εχει βεβαια χαρακτηρα, αλλα χαρακτηρα εχουν και τα mosfet και τα jfet και τα Lipinski Και τα atc...
o Nelson Pass καθε φορα που βρισκει καινουργιο Fetακι βγαινει και λεει οτι ακουγεται καλυτερα... σας λεει κατι αυτο?
αλλου ειναι το θεμα της λαμπας, στην αδυναμια οδηγησης δυσκολων ηχειων.
και φτανουμε σημερα να βλεπουμε σχεδον ολα τα ηχεια να οδηγουνται καλυτερα απο ss η Δ η pwm εκτος απο κορνες και καποια λιγα αλλα υψηλης πολυ ευαισθησιας.
ηλεκτροστατικα με λαμπες και αλλα τετοια αστο καλυτερα...

για να απαντησω και στην αρχικη απορια.
λιγα Bit παραπανω απο τα 16 ειναι χρησιμοτατα για λιγο παραπανω πληροφοριες κυριως στα ησυχα περασματα οπου και υπαρχει η μεγαλη διαφορα.
τα παραπανω απο 20 ονομαζονται και marketing bits και οχι τυχαια...
αυτα...

Η πλέον τραυματική μου εμπειρία ήταν ένα Σαββατοκύριακο με cd Hyperion και Βρετανούς συνθέτες συμφωνικής μουσικής του 20ού αι. Δεν μπορούσα ποτέ να βρώ μια ικανοποιητική στάθμη. Τα χαμηλά περάσματα ήταν τόσο χαμηλά που δεν ακούγονταν ακόμη και με υπερβολική ένταση. Όταν δε έφταναν οι κορυφώσεις της ορχήστρας εκεί γίνονταν χαμός.
Δεν είχα τέτοιου είδους πρόβλημα με παλιές αναλογικές [λαμπάτες οι περισσότερες] ηχογραφήσεις σε 16 ή 20μπιτα χρυσά cd.
Σε μια συναυλία συμφωνικής μουσικής ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα να ακούσω και τους παραμικρούς 'ψιθύρους' των οργάνων ούτε και τις κορυφώσεις. Λ.Σ.

Τα γραμμόφωνα είναι ακόμα καλύτερα έχουν αυθεντικό ήχο που δεν έχει μολυνθεί από τον σατανικό ηλεκτρισμό.
Από τα μόρια του αέρα κατευθείαν στο κερί ορίτζιναλ κατάσταση όχι...
Αυτά τα λέω για το Θέμη για να καταλάβει επιτέλους τα λάθη του!

Απάντηση: Re: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυση

Ναί αλλά δεν απαντάς γιατί δεν σε ενοχλεί και το υπερπολλαπλάσιο "χρώμα" των ηχείων και γιατί δεν ασχολείσαι κυρίως μ' αυτό;
Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα;Δηλαδή άν τα υπόλοιπα μηχανήματα "μπορούν" τα ηχεία θα αναπαράγουν ότι λαμβάνουν;
Επίσης δεν σ' απασχολεί ο θόρυβος των μηχανημάτων που κυριολεκτικά σκοτώνει τα χαμηλό κατώφλι πληροφορίας.Εκ των πραγμάτων ελάχιστα μηχανήματα μπορούν να αναπαράγουν χωρίς να "θάψουν" πάνω απο 20 bit.
Το ρώτησε κι ο Μορφέας.Πόσα μηχανήματα/συστήματα μπορούν να αναπαράγουν αψεγάδιαστα έστω και τα 16 bit;

Last edited:
Μάλιστα, αν πούμε ότι ο μέσος ήσυχος χώρος ακρόασης πολύ δύσκολα έχει επίπεδα θορύβου κάτω από τα 20db, μιλάμε για πρακτικά άχρηστη δυναμική περιοχή.

Χώρος ακρόασης με 20db θόρυβο δεν υπάρχει. Αν μιλάμε για οικιακό χώρο υπολογίστε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 55db, και λίγα λέω.

Λουκά Καλή Χρονιά

Δεν καταλαβαίνω την απορία σου, απλά οι παλιές αυτές ηχογραφήσεις είχαν
περισσότερη συμπίεση άρα μικρότερη δυναμική περιοχή, που πιθανά το σύστημα, με τον όποιο περιβάλοντα θόρυβο, τις διαχειριζόταν καλύτερα. Έχω ξαναπεί, αυτό που μονολογώ στο αυτοκίνητο ακούγωντας κάποιο κλασσικό κομμάτι, οτι το χρησιμότερο θα ήταν να υπήρχε ένας κομπρέσορας αυτοκινήτου. Δυστυχώς δεν τον βγάζουν γιατί οι ακροατές μη συμπιεζμένων κομματιών είναι μειονότητα.

Re: Απάντηση: Re: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανά

Ναί αλλά δεν απαντάς γιατί δεν σε ενοχλεί και το υπερπολλαπλάσιο "χρώμα" των ηχείων και γιατί δεν ασχολείσαι κυρίως μ' αυτό;
Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα;Δηλαδή άν τα υπόλοιπα μηχανήματα "μπορούν" τα ηχεία θα αναπαράγουν ότι λαμβάνουν;
Επίσης δεν σ' απασχολεί ο θόρυβος των μηχανημάτων που κυριολεκτικά σκοτώνει τα χαμηλό κατώφλι πληροφορίας.Εκ των πραγμάτων ελάχιστα μηχανήματα μπορούν να αναπαράγουν χωρίς να "θάψουν" πάνω απο 20 bit.
Το ρώτησε κι ο Μορφέας.Πόσα μηχανήματα/συστήματα μπορούν να αναπαράγουν αψεγάδιαστα έστω και τα 16 bit;

Τα ηχεία Διονύση τα διαλέγω για το χρώμα τους (το αναπόφευκτο), ή εγώ προσωπικά για το λιγώτερο δυνατόν χρώμα. Από κει και πέρα θέλω ενισχυτικό με την ελάχιστη δυνατή προσωπικότητα για να ακούω όσο γίνεται μόνο την φυσιογνωμία των ηχείων, που πιθανά ακριβοπλήρωσα, και κατ' επέκταση την φυσιογνωμία της παραγωγής όπως την ήθελε ο παραγωγός της ηχογράφησης και όχι όπως τη θέλει κάθε λάμπα με το χρώμα, τις τυχόν ανεπάρκειές της και τις απαιτήσεις της για ηχεία με κύριο χαρακτηριστικό τους την ευαισθησία. Το τονίζω οτι αυτά είναι αυστηρά προσωπικές απόψεις και φυσικά ο καθένας επιλέγει το χρώμα που θέλει να ακούει τις μουσικές του κατά το γούστο του. Άλλο όμως το γούστο και άλλο η υψηλή πιστότητα με οτι λέει αυτός ο ταλαίπωρος όρος
Τώρα σχετικά με το οτι ούτε τα 16μπιτα δεν αποδἰδονται σωστά, φαίνεται οτι εγώ και όλοι οι υπόλοιποι τις φανταζόμαστε τις διαφορές από τα 16 στα 24. Ή όταν ακούω από ένα ζευγάρι ATC 10 το κατεβασμένο στα 16 υλικό από τα 24 της ηχογράφησής μου, λες να νομίζω οτι είναι 2 κλάσεις χειρότερο?

Τα γραμμόφωνα είναι ακόμα καλύτερα έχουν αυθεντικό ήχο που δεν έχει μολυνθεί από τον σατανικό ηλεκτρισμό.
Από τα μόρια του αέρα κατευθείαν στο κερί ορίτζιναλ κατάσταση όχι...
Αυτά τα λέω για το Θέμη για να καταλάβει επιτέλους τα λάθη του!

Musicalicius μάλλον αστειεύεσαι για το γραμμόφωνο, αλλά μια φορά έτυχε να ακούσω σε ένα πολύ σοβαρό γραμμόφωνο με αναδιπλούμενη κόρνα και σε βεβαιώ οτι έπαθα κάτι. Ήταν πραγματικά σαν να είχε κλειστεί ο τραγουδιστής μέσα στο κουτί. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα.

Nα επιχειρήσω ένα σουμάρισμα;:AFADF0:

1.Λόγω εγγενών προβλημάτων στις υπάρχουσες τεχνολογίες,κυρίως των ήχείων και λιγότερο των ενισχυτικών καθώς και των μεθόδων ηχογράφησης(θόρυβος,παραμορφώσεις,δυνατότητα ανταπόκρισης στο τεράστιο δυναμικό εύρος/ταχύτητες/εντάσεις μιάς ζωντανής ηχογράφησης...),δεν φάινεται να είναι προσιτή-εφικτή η αναπαραγωγή HD 24/96 και 24/192,για την μεγάλη πλειοψηφία των ηχητικών συστημάτων κι ηχογραφήσεων,στους οικιακούς χώρους.

2.Ο θόρυβος περιβάλλοντος ενός μέσω οικιακού χώρου(55-.... db),έρχεται να επιδεινώσει τα παραπάνω προβλήματα,καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ακουστότητα πληροφορίας χαμηλής έντασης.

3.Ασφαλώς ποιοτικές διαφορές είναι ακουστές μεταξύ των διαφόρων format,αλλά δεν εξασφαλίζεται ούτε μπορεί να πιστοποιηθεί,ότι όλη η εγγεγραμμένη πληροφορία σε HD format αναπαράγεται...

Κάπως έτσι τα αντιλαμβάνομαι εγώ.

Χώρος ακρόασης με 20db θόρυβο δεν υπάρχει. Αν μιλάμε για οικιακό χώρο υπολογίστε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 55db, και λίγα λέω.

Εντάξει, τα 20db που είπα είναι τραγικά αισιόδοξα, έως θεωρητικά..

Πρακτικά μιλάμε όντως για πολύ μεγαλύτερα νούμερα.

Για παράδειγμα, αν δείτε εδώ: http://www.engineeringtoolbox.com/nr-noise-rating-d_60.html το NR30 που χαρακτηρίζεται ως οικιακό περιβάλλον έχει θόρυβο από 76 έως 23db, ανάλογα τη συχνότητα.

Πρακτικά περισσότερο ρόλο παίζει το πως μετριέται ο θόρυβος.. π.χ. με A-weighting το νούμερο όντως θα φανεί κοντά στα 50-55db.

Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυση

Nα επιχειρήσω ένα σουμάρισμα;:AFADF0:

1.Λόγω εγγενών προβλημάτων στις υπάρχουσες τεχνολογίες,κυρίως των ήχείων και λιγότερο των ενισχυτικών καθώς και των μεθόδων ηχογράφησης(θόρυβος,παραμορφώσεις,δυνατότητα ανταπόκρισης στο τεράστιο δυναμικό εύρος/ταχύτητες/εντάσεις μιάς ζωντανής ηχογράφησης...),δεν φάινεται να είναι προσιτή-εφικτή η αναπαραγωγή HD 24/96 και 24/192,για την μεγάλη πλειοψηφία των ηχητικών συστημάτων κι ηχογραφήσεων,στους οικιακούς χώρους.

2.Ο θόρυβος περιβάλλοντος ενός μέσω οικιακού χώρου(55-.... db),έρχεται να επιδεινώσει τα παραπάνω προβλήματα,καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ακουστότητα πληροφορίας χαμηλής έντασης.

3.Ασφαλώς ποιοτικές διαφορές είναι ακουστές μεταξύ των διαφόρων format,αλλά δεν εξασφαλίζεται ούτε μπορεί να πιστοποιηθεί,ότι όλη η εγγεγραμμένη πληροφορία σε HD format αναπαράγεται...

Κάπως έτσι τα αντιλαμβάνομαι εγώ.

Δεν συμφωνώ καθόλου με την απαισιοδοξία αυτή για τις δυνατότητες των σημερινών συστημάτων. Η ομοιογένεια, η λεπτομέρεια, η πρόσληψη ισχύος, η ποιότητα των μονάδων και καμπινών των σημερινών ηχείων, ουδεμία σχέση έχει με τα πριν 25 και 35 χρόνια αντίστοιχα πολλάπλασιας τιμής.
Τα ενισχυτικά SS και tube είναι πολύ πιο ήσυχα από παλιά και τα σπίτια στην πλειονότητα τους είναι με διπλά τζάμια.Θα έλεγα λοιπόν οτι εισπράτουμε ικανά την ανωτερότητα HD υλικού σήμερα με πολύ λιγώτερα χρήματα.

Απάντηση: Re: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυση

Η δυναμική περιοχή στα 24bit, δεν ενδιαφέρει για το πόσο δυνατά θα ακούσουμε ένα forte, αλλά το πόσο ακουστά θα είναι τα low level details και το ambience της ηχογράφησης. Αυτή ακριβώς είναι η μαγεία και η κύρια ανωτερότητα του HD. Είναι πιο πολύ από εμφανές στο σβήσιμο μιας συγχορδίας. ....

+++1000

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλ

Δεν συμφωνώ καθόλου με την απαισιοδοξία αυτή για τις δυνατότητες των σημερινών συστημάτων. Η ομοιογένεια, η λεπτομέρεια, η πρόσληψη ισχύος, η ποιότητα των μονάδων και καμπινών των σημερινών ηχείων, ουδεμία σχέση έχει με τα πριν 25 και 35 χρόνια αντίστοιχα πολλάπλασιας τιμής.
Τα ενισχυτικά SS και tube είναι πολύ πιο ήσυχα από παλιά και τα σπίτια στην πλειονότητα τους είναι με διπλά τζάμια.Θα έλεγα λοιπόν οτι εισπράτουμε ικανά την ανωτερότητα HD υλικού σήμερα με πολύ λιγώτερα χρήματα.

Μα νομίζω συμφωνούμε...Εισπράτουμε ΙΚΑΝΑ(? %..) την ανωτερότητα του HD.

όλες οι απόψεις ωραίες και χρόνια πολλά σε όλους..

τώρα αν δέσει το γλυκό.....επαναλαμβάνω αν....ακούστε κι αυτό, είναι εύκολο να διακρίνετε κι από τα ηχειάκια του υπολογιστή σας.....

http://www.youtube.com/watch?v=CFYa5yjHhH8&feature=related

Με 8 watts...
και χωρίς χρώμα!

http://www.youtube.com/watch?v=3VT-YDXRu-k&NR=1

είναι μικρά τα δείγματα, αλλά...

Last edited:
τώρα αν δέσει το γλυκό.....επαναλαμβάνω αν....ακούστε κι αυτό, είναι εύκολο να διακρίνετε κι από τα ηχειάκια του υπολογιστή σας.....

http://www.youtube.com/watch?v=CFYa5yjHhH8&feature=related

Από τα ηχειάκια του PC μου ακούω.. ότι ο χώρος της επίδειξης είναι χάλια.

Αυτό βέβαια μπορεί να ισχύει μπορεί και όχι.. Εξάλλου, δεν ξέρουμε ούτε καν πως έχει γίνει η εγγραφή του video.

τα ηχειάκια του υπολογιστή?

κάπου το έχω ξαναακούσει αυτό...:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων

Μα νομίζω συμφωνούμε...Εισπράτουμε ΙΚΑΝΑ(? %..) την ανωτερότητα του HD.

ΙΚΑΝΑ παραπάνω από τα 16 εννοώ φυσικά. Τώρα το % εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, το θέμα πάντως είναι οτι αξίζει με το παραπάνω και σε μέτρια συστήματα.