Προσωπικες εμπειριες...

Status
Not open for further replies.
Τα παρακατω που περιγραφω είναι δικές μου εμπειρίες (εξ´ ιδιων κρίνω αλλότρια ) πρωτο και κυριωτερο λαθος ΤΟ ΣΤΕΡΕΩΦΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ BEST BUY ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΏΣΑΜΕ

Αρχισα λοιπον να βαζω βαθυτερα το χερι στην τσεπη. Οσο περναγε ο καιρος και ακουγα τους μεγαλυτερους και εμπειροτερους τοσο περισσοτερα ακουγα. Οσο σταματησα να το παιζω ειδημων και να λοξοκοιταζω με μισο ματι (ξερετε το βλεμα του "σταυραετου") τοσο καλυτερα ενιωθα. Ετσι μετα απο χρονια και αρκετες αλλαγες εφτασα εδω που εφτασα. Οχι επειδη εχω λεφτα αλλα εκανα υπομονη και λατρευα αυτο το χομπι αν μπορω να το πω ετσι. Τωρα μπορω να πω οτι ναι ακουω και τα καλωδια και την φαση στο ρευμα και την Μυξα της diana krall και μου αρεσει! Εμαθα, ακουσα, δοκιμασα, ξοδεψα και πανω απο ολα καταλαβα οτι αλλο να λεω οτι εχω ακουσει και αλλο οτι το εζησα!

Χωρίς διάθεση αμφισβήτησης από την εμπειρία σου, όσο πιο βαθιά έβαζες το χέρι ήταν το ίδιο βαθιά και η απόλαυση που ένιωθες η ποιότητα δηλαδή και η άξια σε αυτό το σπορ συμβαδίζουν η είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα?

Αρχισα λοιπον να βαζω βαθυτερα το χερι στην τσεπη. Οσο περναγε ο καιρος και ακουγα τους μεγαλυτερους και εμπειροτερους τοσο περισσοτερα ακουγα. Οσο σταματησα να το παιζω ειδημων και να λοξοκοιταζω με μισο ματι (ξερετε το βλεμα του "σταυραετου") τοσο καλυτερα ενιωθα. Ετσι μετα απο χρονια και αρκετες αλλαγες εφτασα εδω που εφτασα. Οχι επειδη εχω λεφτα αλλα εκανα υπομονη και λατρευα αυτο το χομπι αν μπορω να το πω ετσι. Τωρα μπορω να πω οτι ναι ακουω και τα καλωδια και την φαση στο ρευμα και την Μυξα της diana krall και μου αρεσει! Εμαθα, ακουσα, δοκιμασα, ξοδεψα και πανω απο ολα καταλαβα οτι αλλο να λεω οτι εχω ακουσει και αλλο οτι το εζησα!

Τελικά επειδή όπως τα λες μέχρι εδώ περνάς το μήνυμα ότι <χωστέ τα βαθιά και θα ανταμειφθείτε απόλυτα> θα ήθελα αν έχω λάθος να τοποθετηθείς καλύτερα.

Χωρίς διάθεση αμφισβήτησης από την εμπειρία σου, όσο πιο βαθιά έβαζες το χέρι ήταν το ίδιο βαθιά και η απόλαυση που ένιωθες η ποιότητα δηλαδή και η άξια σε αυτό το σπορ συμβαδίζουν η είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα?

Δυστυχως φιλε στο 90% ισχυει οτι πληρωνεις παιρνεις...

Εμενα θα με ενδιεφερε περισσοτερο το στορυ με το αυτοκινητο σου και γιατι μας τα αραδιαζεις τωρα. Ποιος ο τελικος σκοπος?
Εξαλλου αυτο το Ντενον δεν ηταν και χαιεντ μηχανημα.
φαση στο ρευμα ακουνε ολοι ακομα και η .... συζηγος οπως λεμε.
Καλωδεια δυστυχως δεν ακουμε, αφου χρεισημοποιουμε σωστα καλωδια εξαρχης συμφωνα με τις προδιαγραφες του κατασκευαστη η της απλης και σωστης γνωσης μας!
Αν σου αρεσει το στορυ με το αυτοκινητο γραψου στο ρχ8 φορουμ να στην διηγηθω! Οσο για το αν το ντενον δεν ειναι hiend τοτε ξερεις ποσοι με τετοια μηχανηματα γραφουν στην κατηγορια αυτη που λεγεται hiend? Αυτοι ειναι οι λεγομενοι ξερολες που δεν εχουν ακουμπησει σοβαρο μηχανημα στην ζωη τους αλλα εχουν πληρη αποψη!-bye-

Α! εαν δεν ακουτε καλωδια τοτε κατι φταιει στο συστημα σας! Τωρα ποιες ειναι οι προδιαγραφες του κατασκευαστη που αφορουν καλωδια αυτο ειναι κατι που θα ηθελε μεγαλυτερη εξηγηση!

Έστω και 90%, η ουσία είναι ότι δεν είναι κανόνας.

Πάντως είναι πολύ τεράστιο το θέμα συζήτησης πόση τελικά είναι η διαφορά ποιότητας από τα 10.000 και πάνω και πόση από τα 10.000 και κάτω.

Πάντως διπλάσια λεφτά δεν σημαίνει διπλάσια απόλαυση σίγουρα.

Τελικά επειδή όπως τα λες μέχρι εδώ περνάς το μήνυμα ότι <χωστέ τα βαθιά και θα ανταμειφθείτε απόλυτα> θα ήθελα αν έχω λάθος να τοποθετηθείς καλύτερα.

Ξερεις Αντωνη επειδη ετυχε να ακουσω καποια συστηματα απο συμφορουμητες οι οποιοι εδω εχουν απιστευτη αποψη για καλωδια, αντικραδασμικα, πικαπ κτλ και αυτο που ακουσα δεν ειχε καμια σχεση με την υψηλη πιστοτητα προσπαθω να εξηγησω οτι αν εχεις καποιο hiend συστημα με καλο πικαπ και cd τοτε μπορεις να κανεις μια συγκριση μεταξυ τους για να βγαλεις τον "νικητη". Οταν ομως δεν εχεις πικαπ και δεν εχεις ασχοληθει δεν μπορεις να λες οτι το ψηφιακο παιζει καλυτερα. Αντιστοιχα με τα καλωδια και με οτιδηποτε αλλο αν καταλαβαινεις...

Αυτο που θα ηθελα παντως θα ηταν οσοι γραφουμε σε αυτην την κατηγορια ετσι τυπικα να λεμε και με τι συστημα ακουμε. Γιατι ρε γαμωτο αυτη η κατηγορια ασχολειται με ακριβα καλωδια, ακριβα μηχανηματα, λαμπες, πικαπ, αντικραδασμικα, στρωτηρια και οτι αλλο υπαρχει γυρω απο το hiend. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσος χλευασμος για οσους δινουν χρηματα για την υψηλη πιστοτητα και καθε χρονο στην εκθεση βλεπω ατομα που στην ουσια δεν γουσταρουν αυτο που λεγεται hiend(οι ιδιοι που χλευαζουν). Πολυ προκλητικο το βρισκω παντως.

Ξερεις Αντωνη επειδη ετυχε να ακουσω καποια συστηματα απο συμφορουμητες οι οποιοι εδω εχουν απιστευτη αποψη για καλωδια, αντικραδασμικα, πικαπ κτλ και αυτο που ακουσα δεν ειχε καμια σχεση με την υψηλη πιστοτητα προσπαθω να εξηγησω οτι αν εχεις καποιο hiend συστημα με καλο πικαπ και cd τοτε μπορεις να κανεις μια συγκριση μεταξυ τους για να βγαλεις τον "νικητη". Οταν ομως δεν εχεις πικαπ και δεν εχεις ασχοληθει δεν μπορεις να λες οτι το ψηφιακο παιζει καλυτερα. Αντιστοιχα με τα καλωδια και με οτιδηποτε αλλο αν καταλαβαινεις...

Από το ψηφιακό στα πικαπ και από τα πικαπ στα καλώδια, το θέμα εδώ είναι η ηχητική ποιότητα και κατά πόσο αυτή συμβαδίζει με τα λεφτά της αγοράς.

Εμένα η ερώτηση μου είναι απλή, από ποιο πόσο και πάνω πληρώνεις δυσανάλογα από αυτό που εισπράττεις? Γιατί υπάρχει και αυτή η άποψη και μάλιστα ορισμένοι πολύ έμπυροι ισχυρίζονται ότι πολλές φορές πληρώνεις δυσανάλογα για ανούσιες διαφορές που δεν αλλάζουν τον δείχτη ποιότητας η την απόλαυση αν θέλεις.

Αυτο που θα ηθελα παντως θα ηταν οσοι γραφουμε σε αυτην την κατηγορια ετσι τυπικα να λεμε και με τι συστημα ακουμε. Γιατι ρε γαμωτο αυτη η κατηγορια ασχολειται με ακριβα καλωδια, ακριβα μηχανηματα, λαμπες, πικαπ, αντικραδασμικα, στρωτηρια και οτι αλλο υπαρχει γυρω απο το hiend. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσος χλευασμος για οσους δινουν χρηματα για την υψηλη πιστοτητα και καθε χρονο στην εκθεση βλεπω ατομα που στην ουσια δεν γουσταρουν αυτο που λεγεται hiend(οι ιδιοι που χλευαζουν). Πολυ προκλητικο το βρισκω παντως.

Πολύ απλό και sorry που γίνομαι φορτικός γιατί πολύ απλά κάποιος που δεν ασχολήθηκε σε βάθος με το σπορ και χωρίς εμπειρίες έχει ως μόνο κριτήριο την απόδειξη πληρωμής του ταμείου που είναι τεράστιο υπεροπτικό σφάλμα.

Γιάννη μου, καλά όλα αυτά αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εσένα (αυτά άλλωστε είναι σαν την κιθάρα - πάντα κάποιος παίζει καλύτερα από εσένα) και έχουν καταλήξει σε διαφορετικές λύσεις. Ξέρεις ότι ξέρω καλά ανθρώπους που για παράδειγμα έχουν φάει με το κουτάλι εταιρείες όπως nad, counterpoint, musical fidelity, adcom, conrad johnson, micromega, goldmund, esoteric audio research, meridian, 15 διαφορετικές μάρκες καλωδίων, αντικραδασμικά κλπ κλπ, δεν αλλάξανε δηλαδή μόνο ένα ζευγάρι ενισχυτών ας πούμε ή μια πηγή ή ένα ηχείο... και ψάχνοντας σε εξωφρενικό βαθμό το θέμα, έχουν καταλήξει σε diy λύσεις και τροποποιημένα behringer.

Επίσης υπάρχουν πολλοί καθαροί χαϊεντάδες (πάλι με μεγαλύτερη εμπειρία από εσένα), που δεν δίνουν τόση σημασία σε μπούρδες περί κατευθυντικότητας καλωδίων και μαλλιαρών τριχών. Στην προηγούμενη συζήτηση πήρε μέρος και κάποιος που έχει την μεγαλύτερη συλλογή από καλώδια που έχω δει και διαφωνούσε πλήρως με την νοοτροπία του πίστευε και μη ερεύνα ή "άκου και θα δεις". Μπορεί να εξανίστασαι με το δίκιο σου σε κάποια σημεία και τραβηγμένα παραδείγματα, αλλά ΟΧΙ, δεν αντιπροσωπεύεις ούτε εσύ ούτε κατά την ταπεινή μου άποψη κάποιος άλλος εδώ μέσα το υπέρτατο high end. Υπάρχουν εμπειρότεροι χαϊεντάδες (αν μου επιτρέπετε τον παράλογο όρο) που έχουν διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων και έχουν επίσης χώσει πολλά χρήματα στο χόμπι, πιθανώς τα διπλάσια ή τα τριπλάσια από όσα έχεις χώσει εσύ. Ξέρεις επίσης ότι οι γνώμες είναι τόσες πολλές όσες και οι χομπίστες. Παράδειγμα ότι η επιλογή σου στα ηχεία, για άλλους είναι κορυφαία, ενώ για άλλους είναι άλλη μια ντιούικη υλοποίηση του πωπού, κρίνοντας όχι το αποτελέσμα αλλά την φιλοσοφία. Μην μπαίνεις στο ίδιο τρυπάκι...

Στις εποχές που διανύουμε, η πληροφορία είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη που δεν είναι ανάγκη κάποιος να αλλάξει 50 συσκευές για να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτά είναι λάθη του παρελθόντος, όπου στο βασίλειο των τυφλών έκανε κουμάντο ένας μονόφθαλμος. Πέντε φόρα να διαβάσει πλέον κάποιος θα πάρει αρκετές πληροφορίες ώστε να στήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα με τα χρήματα που διαθέτει. Στην εποχή που διανύουμε, η πληροφορία και η γνώση, είναι μεγαλύτερη δύναμη από την αγοραστική.

Μην επικεντρώνεστε εκεί. Φυσικά το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα πλέον.

ΙΜΟ ο χομπίστας περνάει,εκ των πραγμάτων,κάποια στάδια μέχρι να αντιληφθεί τι πραγματικά σημαίνει αναπαραγωγή άνω του μέτριου ή τι πραγματικά σημαίνει εξαιρετική αναπαραγωγή.Στην διάρκεια αυτών των σταδίων,θεωρούμε πάντα,ότι έχουμε πετύχει κάτι εξαιρετικό.

Για παράδειγμα,παλιότερα,είχα ΥΒΑ(ενισχυτής που "πάταγε" σε Α/Β σύγκριση μηχανήματα που κόστιζαν πάνω απο 2 φορές όσο αυτός) κι ΑΤC & Audio Physics ηχεία,που επίσης ήταν εξαιρετικά για το κόστος τους.Θεωρούσα,ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρω καλύτερο ήχο. Αποδείχθηκε,μέσα απο τις ακροάσεις και τα συγκριτικά που έκανα,ότι απλά δεν ήξερα,δεν είχα την ευκαιρία μέχρι τότε να ακούσω...

Ετσι σήμερα πλέον,λέω,ότι μέτριο για μένα είναι,η συντριπτική πλειοψηφία οποιουδήποτε συστήματος, που κοστίζει περίπου κάτω απο 15000.

Κακά τα ψέμματα,υπάρχουν πολύ καλοί ενισχυτές κι ηχεία μέχρι τα 3000-5000,αλλά είναι απλά πολύ καλοί.Η ψευδαίσθηση ξεκινάει με μηχανήματα πολύ υψηλότερης τιμής-και βάζω σαν βασικό κριτήριο την τιμή,γιατί ο ανταγωνισμός στην αγορά,επιτρέπει μόνο κάποιες εξαιρέσεις μηχανημάτων-που ωστόσο δεν μπορούν με την σειρά τους,να ανταγωνιστούν σε κανένα τομέα,μηχανήματα αρκετά υψηλότερων κατηγοριών.

Ετσι δεν πρέπει,να βάζουμε φραγμούς ή να κατηγοριοποιούμε τους χομπίστες.Ο καθένας γράφει ανάλογα με τις εμπειρίες του και την αντίληψη,που έχει διαμορφώσει στη συγκεκριμένη φάση.

Κι εγώ έγραφα,ότι ειναι κοροϊδία να δώσεις μεγάλα ποσά για μηχανήματα, ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα καλώδια,ότι,ότι......

Σήμερα,δεν τα πιστεύω πιά,απλά γιατί οι πιό πρόσφατες εμπειρίες μου(σύν την μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα-σημαντικό αυτό...),μου ανέτρεψαν, ότι πίστευα παλιότερα.

Σήμερα,απλά ξέρω,ότι ο δρόμος στο χόμπυ μας είναι πολύ μακρύς και με συνεχείς ανατροπές....

Πάντως αν έχεις φτάσει στην τελειότητα αρχίζεις και ψάχνεις τα υπόλοιπα (καλώδια,αντικραδασμικά κλπ) και πιστεύω οτι αν έχεις συμβιώσει αρκετό καιρό με το ίδιο σύστημα μπορείς να διακρίνεις τις διαφορές ακόμα και απο τις διχάλες των καλωδίων.
Αν υπάρχει όμως ένας αδύναμος κρίκος τότε όλα πάνε περίπατο.

Eγω θα επαναλαβω κατι που ειχε πει καποιος καποτε και απο τοτε εχει γινει συνθημα στο στομα μερικων.

"Συστημα που να σου δημιουργει την ψευδαισθηση του live κατω απο 5000 ευρω ανα συσκευη συμπεριλαμβανομενου τη καλωδιωση του συστηματος" ΔΕΝ υπαρχει. Με προχειρους υπολογισμους ξεκιναμε απο περιπου τα 20.000.
Χωρις αυτο να ειναι σιγουρο. Προυποθεση το σωστο ματσαρισμα και ενας καλος χωρος.
Υπαρχουν και φτηνοτερα μηχανηματα που παιζουν απλα καλα.

Πάντως αν έχεις φτάσει στην τελειότητα αρχίζεις και ψάχνεις τα υπόλοιπα (καλώδια,αντικραδασμικά κλπ) και πιστεύω οτι αν έχεις συμβιώσει αρκετό καιρό με το ίδιο σύστημα μπορείς να διακρίνεις τις διαφορές ακόμα και απο τις διχάλες των καλωδίων.
Αν υπάρχει όμως ένας αδύναμος κρίκος τότε όλα πάνε περίπατο.

Για μάς τους "κοινούς θνητούς",δεν πιστεύω,ότι μπορούμε να φθάσουμε ποτέ την "τελειότητα".Πόσοι απο εμάς,μπορούν να έχουν τα χρήματα και το σπίτι,που θα στεγάσει για παράδειγμα,την νέα ναυρχίδα της Focal ή τα απίστευτα κι εξίσου απλησίαστα μονομπλόκ π.χ Boulder,Jadis,Gryphon, N.Pass;

Status
Not open for further replies.