Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Θες την ταπεινή μου γνώμη.Αν ανέβεις στα 400ευρώ πάρε από το Γάλλο μία fuji η οποία φωτογραφικά είναι ανώτερη από όλες τις άλλες που σκέφτηκες.http://www.purnimadigital.com/fujif...digital.com/fujifilm-x-a1-16-50-mm-rouge.html

Eυχαριστω για την προταση,αλλα επρεπε να την ειχα δει νωρίτερα! Τελικα πηρα την a5000 σε λευκο χρώμα. Ας ελπισουμε ότι θα την καλυψει. Ευχαριστω και τους υπολοιπους για τις προτάσεις - συμβουλες!

Αναζήτηση κατάλληλης mirrorless μηχανής

Καλημέρα σε όλους! Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας για ένα θέμα που με "απασχολεί" τελευταία.
Είμαι κάτοχος μιας DSLR μηχανής Pentax K-X γύρω απο την οποία έχω στήσει ένα σύστημα φακών αποτελούμενο απο τους Sigma 8-16, Tamron 17-50, Sigma 70-200, Pentax FA-35, Pentax F-50 1.7, Pentax M-50 1.7.
Όμως επειδή κυκλοφορώ λόγω δουλειάς στην πόλη αλλά και εκτός Αθηνών, είναι πολλές φορές που βρίσκομαι μπροστα σε κάποιο "φωτογραφικό θέμα" και δεν έχω μηχανή να το αποτυπώσω. Καλή χρυσή η Pentax αλλά δε με διευκολύνει απο πλευράς φορητότητας, επίσης θα ήθελα και μια μηχανή κάπως πιο διακριτική σε σχέση με την DSLR γιατί θα ήθελα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω και με street φωτογράφηση. Ετσι προσανατολίζομαι στην αγορά μιας mirrorless μηχανής η οποία θα ήθελα όμως να δίνει ισοδύναμα αν όχι καλύτερα αποτελέσματα απο την entry level dslr που έχω.

Θα ήθελα σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου προτείνετε κάποιες μηχανές που θεωρείτε αξιόπιστες και ποιοτικές, ενώ δε με ενδιαφέρει να είναι κάπως περασμένο μοντέλο ή να ψάξω για μεταχειρισμένη ή απο το εξωτερικό. Επίσης ανέφερα παραπάνω τι φακούς έχω σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αντάπτορα και στη νέα μηχανή. Το budget μου θα έλεγα ότι είναι πάνω κάτω τα 500 ευρώ.

Υπάρχει μηχανή που να πληρεί η να προσεγγίζει τις απαιτήσεις μου.

Ευχαριστώ πολύ

Νίκος

Re: Αναζήτηση κατάλληλης mirrorless μηχανής

Αν την θες μονο για street δες λιγο την RICOH GR , ειναι πολυ μικρη, εχει απσς αισθητηρα και 28μμ φακο , και κανει λιγο παραπανω απο 500 ευρω (ενας φιλος την πηρε απο ebay λιγο κατω απο 500 ευρω)
τωρα αν θες να αλαζεις φακους, δες καμια πανασονικ γμ η γφ με κανενα pancake φακο, εγω εχω την gx1 και μαζι με τον 14/2.5 ειναι οτι πρεπει για Street, χωραει και στη τσεπη του τζιν , αν δεν εχεις φιλτρο πανω στο φακο.
νομιζω και η πενταχ δεν ειχε βγαλει μια μιρορλες καποτε? δεν ξερω τι γινεται με τους φακους
Αυτη εδω ειναι http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-01

Last edited:

Η απόλυτα μικρότερη είναι η panasonic GM1, καταπληκτική μινιατούρα με ότι αυτό συνεπάγεται: τα απολύτως απαραίτητα κουμπιά, όχι σκόπευτρο (ούτε ως extra), και είναι λίγο πάνω από το budget σου ~570 από Γερμανία - περισσότερα γι αυτήν θα βρείς στο σχετικό νήμα. Καλή περίπτωση η olympus e-pl5, λίγο μεγαλύτερη με περισσότερα κουμπιά, αναδιπλούμενη οθόνη και σταθεροποίηση στο σώμα - σημαντικό αν θες να χρησιμοποιήσεις φακούς με adapters, και παίρνει EVF, δεν έχει όμως ενσωματωμένο φλας (υπάρχει ένα μικρό στην συσκευασία με θηκάκι που προσαρμόζεται στο "λουρί" - αν το χρησιμοποιείς). Επίσης όπου να ναι θα εμφανισθεί η e-pl7 χωρίς σημαντικές αλλαγές, οι φήμες λένε ότι θα είναι πανομοιότυπη εξωτερικά αλλά με τον επεξεργαστή της τελευταίας γενιάς της OM-D M10+ wi fi κ.λ.π. Ο αισθητήρας βέβαια των OM-D M5/10, e-pm2, e-pl5 είναι ίδιος. Οπότε το παρόν μοντέλο είναι στα ~400 . Οι κιτ και των δύο πολύ καλοί, και υπάρχει μεγάλη ποικιλία "μαζεμένων" σε όγκο - βάρος primes σε προσεγγίσιμες τιμές.

Για τις Sony ας μιλήσουν οι κάτοχοι...

Last edited:

Πάντως επειδή κι εμένα με απασχολούσε το θέμα, αν θες μια μηχανή που να χωρά στην τσέπη (εννοώ τσέπη παντελονιού ή πουκαμίσου ή σακακιού κλπ, όχι τσέπη αδιάβροχου μπουφάν), οι παραπάνω μηχανές χωράνε (όσες χωράνε) μόνο με ένα pancake σταθερό φακό. Αν λοιπόν υπάρχει ζήτημα απόλυτης φορητότητας και δεν θέλεις να κυκλοφορείς με κάτι μεγάλο και μακρύ να προεξέχει απ' το παντελόνι σου ( :) ), τότε πρέπει να κοιτάξεις μια μικρή advanced compact. Ωστόσο η ποιότητα εικόνας θα είναι από λίγο έως αρκετά πιο κάτω από την dslr σου και ιδίως σε υψηλά ISO.

Πάντως υπάρχουν και κόμπακτ μηχανές, που χωρούν πολύ άνετα σε τσέπες και είναι πολύ ικανές. Είναι οι Oly Xz2, Panasonic Lx7, Canon s120. Με χρήση raw κάνουν θαύματα. Από εκεί και πέρα η πιο μκρή με εναλάξιμους φακούς είναι η Panasonic Gm1 που ανέφερε και ο Δημήτρης και με διαφορά.

δες την sony rx100 (1 ιντσα αισθητήρα - 400 ευρώ) και την olympus xz-2 (1/1,7 ιντσα αισθητήρα 270 ευρώ).
και οι δύο είναι premium compact μηχανές.
Η πρώτη χωράει πιο εύκολα στην τσέπη.

Έχουν σαφώς μικρότερο αισθητήρα. Αλλά δίνουν καλά αποτελέσματα λόγω καλού φακού.

Έχω την Sony a6000. κορυφαία (ακριβή) mirrorless APS-C αισθητήτα, και kit φακό αρκετά μικρό.
Παρόλλα αυτά, επειδή κάνει θόρυβο το κλείστρο, και δεν μπαίνει εύκολα σε τσέπη, τελικά δεν είναι και η πιο βολική για street.
Πολύ βολικότερη απο´την Pentax που έχεις τώρα...
αλλά αν θέλεις κατά 100% να είσαι stealth, τότε πρέπει να κοιτάξεις μηχανές με σιωπηλό κλείστρο και μικρό μέγεθος.

Θα κοίταζα Rikoh, sony rx-100.

Δεν ειναι προϋπόθεση να χωράει στην τσέπη του παντελονιού μου , ας χωράει και στο χαρτοφύλακα που συνήθως κουβαλαω. Δηλαδή και λίγο παραπάνω μέγεθος δε με χαλάει.

Τότε πας σε mirrorless, κάποια από αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πήγαινε δες τες από κοντά και ότι σου κάτσει στο χέρι. Προσωπικά προ καιρού πήγαινα για την GM1, αλλά λόγω σταθεροποιητή και αναδιπλούμενης οθόνης προτίμησα την e-pl5. Καμία από τις 2 δεν μπαίνει σε τσέπη παντελονιού, αλλά όπως είπες κι εσύ χωράνε άνετα σε μικρό χαρτοφύλακα. Επίσης είναι διακριτικές οπτικά, δεν φοβίζουν τον κόσμο όπως οι DSLR - και όσες τους μοιάζουν (όπως η OM-D δυστυχώς...).

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Ευχαριστω για την απαντηση!
Για την s120 λες ε? Ακριβουτσικη για το budget μου απο ελλαδα, τωρα απο εξωτερικο την βλεπω αρκετα φθηνοτερη...αλλα απο που ομως αξιοπιστη αγορα?
Μηπως να κοιταξω και καμια mirrorless πχ samsung nx1000-2000 που παιζουν στα χρηματα αυτα, αλλα οι γνωσεις μου σε ρυθμισεις ειναι ελαχιστες και αυτο ειναι που με φοβιζει περισσοτερο. συν την αναγκη αγορας καλυτερου φακου αργοτερα..
Επειδη το μπατζετ μου δεν μου επιτρεπει να ξεπερασω τα 300 ευρω βλεπω οτι η OLYMPUS XZ-2 ειναι στα μετρα μου πιστευω...Τι λετε? Υπαρχει κατι αλλο σε αυτα τα χρηματα?

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Εννοείται ότι θα σε καλύψει. Είναι μια advanced compact, και με τις χειροκινητες ρυθμίσεις,,
θα ανακαλύψεις καινούρια πράγματα στη φωτογραφία.

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Εννοείται ότι θα σε καλύψει. Είναι μια advanced compact, και με τις χειροκινητες ρυθμίσεις,,
θα ανακαλύψεις καινούρια πράγματα στη φωτογραφία.
Eυχαριστω!
Θα προσπαθησω μαλιστα να ερθω σε επαφη και με φωτογραφο επαγγελματια να μου δειξει 3-4 πραγματακια για τις χειροκινητες επιλογες της καθως πιστευω οτι τετοιου ειδους μηχανες θελουν και λιγακι ψαξιμο για να αποδοσουν τα μεγιστα..

Απάντηση: Re: Αναζήτηση κατάλληλης mirrorless μηχανής

Αλλη μια ψήφος για την GM1 + 12-32, εχω πιο ολοκληρωμένες mirrorless αλλα αυτή με εχει ξετρελάνει με το μικρό μέγεθος της σε συνδιασμο με το τι κρύβει μεςα της,

Θα είναι η πρώτη σου, πάρε όποια βρεις σε καλή κατάσταση και τιμή. Και ζύγισε καλά αν θέλεις να τα δουλεύεις όλα στο "auto" ή θέλεις εύκολα και γρήγορα να επεμβαίνεις στις ρυθμίσεις. Αν θέλεις δηλαδή να γίνονται όλα μέσω μενού από την οθόνη ή με direct buttons
Να πω επίσης ότι έχω μια πληροφορία για πολύ καλή προσφορά σε ένα μοντέλο mirrorless τελευταίας κοπής, όποιος/όποια ενδιαφέρεται ας στείλει μήνυμα. Δεν έχει φιξαριστεί ακόμα αλλά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά!

Απάντηση: Re: Αναζήτηση κατάλληλης mirrorless μηχανής

Πάντα ήμουν υπέρ των πολλών εξωτερικών κουμπιων για την επιλογή των βασικών φωτογραφικών λειτουργιών, μαλιςτα παρότι εχουν περάσει απο τα χέρια μου σχεδόν όλα τα κινητά αφής προτιμώ τα κλασικά πληκτρολόγια κουμπιων και εχω βαςικο τηλεφωνο με κλασσικό πληκτρολόγιο,

ομως στις φωτογραφικές μηχανές παρατηρώ οτι η οθόνη αφής πλέον ειναι σούπερ απαραίτητη και ο ταχύτερος τρόπος να κανεις πολλά πράγματα ακομη και σε μηχανές με εξωτερικά κουμπιά, π.χ. Γρηγόρη επιλογή σημείου εςτιαςης ή του σημείου φωτομέτρησης σε σποτ φωτογράφηση κ.ά...

Αν μαλιςτα εχει σχεδιαστεί σωστα και έξυπνα η οθόνη αφής. τρανό παράδειγμα η GM1 με 6-7 Function buttons αφής απογειώνεται η ευχρηστία της μηχανής, άλλωστε ακόμα και κουμπιά να εχει η μηχανή αν δεν δεις την οθόνη για να συνεχίσεις και να ξανά επιλέξεις τιμές κλπ. δεν συνεχίζεις , απο την στιγμή που υπάρχει αλληλεπίδραση με την οθόνη δεν χρειάζεσαι πολλά εξωτερικά κουμπιά,

Όλα τα ανωτέρω αντίστρέφονται σε μηχανή όπου γίνεται χρηση κυρίως του ΕVF , εκεί η χρηση εξωτερικών κουμπιων επιβάλλεται πολλές φορες.

Last edited:
Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Εξαιρετική η ΧΖ2 δεν το συζητώ, αλλά με περιορισμούς λόγω αισθητήρα, όπως και να το κάνουμε είναι αδυναμία που δεν κρύβεται. Με 300 παίρνεις mirrorless και πέραν της φορητότητας κερδίζεις σε όλα τα υπόλοιπα

Re: Απάντηση: Re: Αναζήτηση κατάλληλης mirrorless μηχανής

Πολύ σωστά αυτά που λες!!! Προσωπικά στην D7100 που δουλευω με το σκόπευτρο δεν με νοιάζει η μη ύπαρξη οθόνης αφής, άλλα στην Samsung Nx300 αν δεν είχε όθόνη αφής δεν νομίζω να την είχα καν στην κατοχή μου....

Πέρασα για μια ματιά απο το Πλαίσιο. Ξεχώρισα την Samsung nx-300 στα 449 την pm-2 στα 369 και την PL-5 που όμως υπήρχε μόνο σε σετ με δυο φακούς στα 749. Ο πωλητής μου έδειξε και την Sony A5000 που λέει ειναι σε προσφορά στα 399 .

Πέρασα για μια ματιά απο το Πλαίσιο. Ξεχώρισα την Samsung nx-300 στα 449 την pm-2 στα 369 και την PL-5 που όμως υπήρχε μόνο σε σετ με δυο φακούς στα 749. Ο πωλητής μου έδειξε και την Sony A5000 που λέει ειναι σε προσφορά στα 399 .

Για την Nx300 τουλάχιστον, σε όλα τα φωτογραφικά μαγαζιά την έχουν maximum 399 ευρω, ενώ άνετα στο μαγαζί την παίρνεις μετρητά στα 370 ευρώ ή και ακόμα λιγότερα...