Θα ήθελα να σας γράψω την εμπειρία μου από την 5χρονη χρήση της Lowepro Computrekker AW. Για πληροφορίες για την τσάντα δείτε στο
www.cambags.com/fr/bag-type/backpac...gs/item/18-lowepro-computrekker-aw-nikon.html . Ακόμα καλύτερα
http://www.cambags.com/bag-type/bac...gs/item/18-lowepro-computrekker-aw-nikon.html .
Ας ξεκινήσω από τα θετικά:
1. Μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στην κακομεταχείρηση. Πραγματικά δεν έπαθε τίποτε. Μέσα στο αυτοκίνητο, σε καράβια, στην παραλία, με βάρος και χωρίς, στην πλάτη κλπ. δεν έχει πάθει τίποτε, ούτε κι έχει δείγματα φθοράς. Το σημαντικότερο τεστ τη φορούσα σε δυο διαδηλώσεις και δεν έπαθε τίποτε. Μάλιστα τη δεύτερη φορά με έσωσε από γκλομπιά, που έπεσε πάνω στην τσάντα κι όχι στο κεφάλι ή τους ώμους μου. Ούτε καν την κατάλαβα.
2. Χωρά πολλά. Συγκεκριμένα χωρά ένα 15άρι λάπτοπ, 2 σώματα, 3 φακούς ζουμ 2.8 (και τηλεφακό), 3-4 σταθερούς και ένα φλας, συν φορτιστές, φωτόμετρα, κι άλλα μικροκαλαμπαλίκια. Σε αυτό προσθέτουμε και τρίποδο (εξωτερικά).
3. Προστατεύει απόλυτα τον εξοπλισμό μας. Αδιάβροχη .... τουλάχιστον εγώ τη φορούσα σχεδόν δυο ώρες σε κανονική βροχή χωρίς το αδιάβροχο και δεν πήρε μέσα ούτε καν υγρασία. Το ίδιο και με ακραία υγρασία. Πάνω σε πλοίο με +38 και υγρασία 95% δεν πέρασε η υγρασία μέσα. Από τις ακραίες θερμοκρασίες επίσης. Με -20 (!!!!) ο εξοπλισμός για 15-20 λεπτά ήταν σε ανεκτή θερμοκρασία. Το ίδιο και σε θερμοκρασία +40 βαθμούς.
4. Εύκολα προσαρμόσιμη στις ανάγκες μας.
5. Αντέχει μεγάλο βάρος. Συγκεκριμένα μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από 12 κιλά και να μην παραμορφώνεται κατά τη μεταφορά της. Δεν συμβαίνει το ίδιο με όλες τις τσάντες αυτό.
Ας πάμε τώρα και στα αρνητικά.
1. Μπορεί να αντέχει μεγάλο βάρος, αλλά το σύστημα των ιμάντων της δεν είναι ικανό να σε κρατά ξεκούραστο κατά τη μεταφορά τέτοιου βάρους στην πλάτη. Συγκεκριμένα με 8 κιλά βάρος (δηλ. ένα λαπτοπ, ένα σώμα, 3 ζουμ 2.8) τα κουβαλά άνετα και μάλιστα χωρίς να ενεργοποιείς τη ζώνη της μέσης. Όταν ξεπερνά τα 10 κιλά τότε είναι απαραίτητη η χρήση της ζώνης της μέσης, αλλά τότε αποκτά μια τάση πισθόβαρη. Μπορείς πάντως να την κουβαλάς γι αρκετή ώρα. Προσωπικά είμαι 80 και πλέον κιλά έχω καλή μέση, κι αντέχω με τέτοιο βάρος στην πλάτη για περισσότερο από τρεις ώρες. Όμως όταν φορτωθεί με 15 κιλά (φουλ εξοπλισμό συν το τριπόδι) τότε είναι οριακή η δυνατότητα κουβαλήματος της τσάντας. Προσωπικά δεν μπορώ να την κουβαλήσω περισσότερο από 30 λεπτά. Το ορειβατικό σακίδιο που χρησιμοποιώ, ένα POLO 50 άρι, έχει σαφέστατα καλύτερο σύστημα μεταφοράς. Εδώ φαίνεται η ηλικία της τσάντας.
2. Οι εξωτερικές διαστάσεις της τσάντας δεν δείχνουν τρομακτικές, αλλά δεν βοηθούν να είσαι ευέλικτος. Συγκεκριμένα έχει μεγάλο βάθος, άρα όταν την κουβαλάς γεμάτη, αποκτάς μεγάλο μήκος, άρα έχεις πρόβλημα να μπαινοβγαίνεις σε ασανσέρ, σε δωμάτια, σε μουσεία, κλπ. Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά δεν είναι ... σε πολλές περιπτώσεις θα σας σταματήσουν για λόγους ασφαλείας και θα εχουν δίκιο. Θα ήταν καλύτερα αν η τσάντα είχε μεγαλύτερο ύψος και πλάτος και μικρότερο βάθος κατά 7-8 εκ. Εδώ η σειρά Vertex παρότι εξίσου ή και περισσότερο ογκώδης έχει πλεονέκτημα. Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη τώρα η τσάντα ωθεί πολλούς να μη τη χρησιμοποιούν.
3. Το εσωτερικό χρώμα παραμένει γκρι, άρα δεν αναδεικνύει όλα όσα υπάρχουν κρυμμένα μέσα στην τσάντα όπως κάνουν π.χ. οι KΑΤΑ. Έτσι μπορείς να ψάχνεις κάποια μικροπράγματα και να μη τα βρίσκεις παρά μόνο ψαχουλεύοντας.
Συνολικά πρόκειται για μια τσάντα παλιάς σχεδίασης, αλλά πλέον φθηνή και πολύ αξιόπιστη.
Ελπίζω να βοήθησα....