Προτάσεις για καλώδιο Ethernet cat7 η cat8

Σορυ που σας το λέω αλλά όσοι ΙΤ διαβάζουν ότι ακούσατε διάφορες στον ήχο από Ethernet καλώδιο, θα έχουν σκάσει στα γέλια.

Δεν έχω σκάσει από τα γέλια.

Μου κόπηκαν τα γέλια την πρώτη φορά που άκουσα διαφορές ανάμεσα σε ethernet καλώδια, πριν από πάνω από 7 χρόνια.

Και, πίστεψέ με, δεν ήθελα να ακούσω διαφορές.

Με κολλητό φίλο μου κομπιουτερα, που μίλαγα πριν λίγο και είναι άσχετος με το χόμπυ μας (αυτός είναι άρρωστος με το ψάρεμα) και τον ρώτησα αν μπορεί ένα καλώδιο ethernet να κάνει διαφορά από ένα άλλο στον ήχο,μου εξήγησε χοντρικά,ότι....
Μπορεί να υπάρξει διάφορα όχι γιατί χάνονται ή αλλοιώνονται τα bits .
Η ιστορία γράφεται στον πομπό και στον δέκτη των bits,τους οποίους ΕΝΏΝΕΙ το καλώδιο.
Αν το καλώδιο δεν είναι άριστης ποιότητας η επικοινωνία γίνεται προβληματική και αυτό επηρεάζει τον ήχο.
Οταν του "αντεπιτέθηκα" (😀) και τον ρώτησα αν το καλό καλώδιο θα μου έβγαζε καλύτερα γράμματα στον εκτυπωτή..με κατατρόπωσε λέγοντας μου.
"""Ρε μακακα στον εκτυπωτή το πολύ πολύ να σου καθυστερήσει την εκτύπωση ( πράγμα που σιγά μην το καταλάβεις) ,ενώ στον ήχο θα ακούσεις την παραμόρφωση."""
Ότι λέει και ο Dimdim στο πιο μπακαλιστικο και.....αλανιαρικο 😀

Last edited:
@Τασο

Φίλε μου Τάσο,
Πες στους ΑΙτους να κοιτάξουν να καταφέρουν να δουλέψει ο εκτυπωτής του διπλανού γραφείου και ας αφήσουν τα του ήχου,σε αυτούς που ξέρουν.
Η ιατρική έχει καμμιά 500αρια ειδικότητες.
Δεν πας την γυναίκα σου στον ωρυλα να την ξεγεννησει 😀😀

Και για να τελειώνω τις βραδυνές μου περιπλανήσεις στο θαυμαστό χώρο του ήχου 😁
Κατα την γνώμη μου έχει ΤΕΡΆΣΤΙΑ σημασία η εκφορά του γραπτού μας λόγου.
Την διαφορά μεταξύ δύο μηχανημάτων μπορεί εγώ να την εκφράσω ως.....""πω πω ρε μ@λ@κα , κορδέλες το έκανε το streamer μου το δικό σου """"
Και ο έχοντας με κάνει .. κορδέλες.
ως.....""ρε χαμενε,πιο καλά παίζει το δικό μου""""

Για πες τε μου εσείς,αν τους ακούγατε σε μια παρέα σαν παρατηρητές,τι συμπέρασμα θα βγάζατε???

Καληνύχτα σας φίλοι κύριοι 👋👋

Δηλαδή ρε Μιχάλη το 10μετρο που είχαμε στο Α6 ακούστηκε απλά διαφορετικά από το 3μετρο Ugreen ;;;

Θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να πει κάποιος ότι με το 10μετρο το Α6 έπαιξε καλύτερα ;;
Βεβαίως ακούστηκε διαφορετικά.
Όπως έγραψα και προηγουμένως..."το έκανε κορδέλες""😁

• Haha
  • Like
Reactions: vlad66 and Tzimisce
Δεν έχω σκάσει από τα γέλια.

Μου κόπηκαν τα γέλια την πρώτη φορά που άκουσα διαφορές ανάμεσα σε ethernet καλώδια, πριν από πάνω από 7 χρόνια.

Και, πίστεψέ με, δεν ήθελα να ακούσω διαφορές.

επειδή είσαι άνθρωπος της πράξης και όχι της θεωρίας, πως το εξηγείς ;
Μήπως έγινε καμιά σύγκριση μεταξύ upt και s/ftp ; (shielded)

Μιλάμε ότι άκουσες διαφορές μέσω ethernet σαν χρήση καλωδίου digital (όπως χρησιμοποιούμε όλοι το ethernet) , για μεταφορά data από το internet στο streamer σωστά;

Last edited:
Τα data ως γνωστόν είναι 0 και 1 . Σωστά; . Τι θα πει το καλώδιο είναι "φίλτρο" ; Το ψηφιακό καλώδιο είναι "φίλτρο";
Φαντάζομαι την όποια διαφορά την κάνει η μόνωση. Ε τότε για σιγουριά να χρησιμοποιούμε sftp καλώδια τα οποία και είναι παμφθηνα.
Εχετε ακούσει διαφορές και μεταξύ s/ftp καλωδίων;
Εχει τεμαχίσει κάποιος ethernet των 250 ευρώ το μέτρο να μας πει τι είδους μόνωση έχει μέσα;

Υ.Γ. δεν σας κρύβω ότι δεν περίμενα ποτέ να διαβάσω για routers και switchers που κάνουν διαφορά στον ήχο!

Ούτε εμείς περιμέναμε να γράφουμε, yet here we are.

Ο Tzimisce έχει βάλει firewall μεταξύ του δικτύου του και του streamer του για να παίζει καλύτερα το streamer.

Όλα ακούγονται. Είναι πολύ εκνευριστικό.

Ο θόρυβος που κάνει την μεγάλη ζημιά έρχεται από το router ή κάποιο φθηνό switch. Δεν είναι θόρυβος που προέρχεται από το περιβάλλον, οπότε το shielding δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Προσωπικά δεν έχω κάνει δοκιμή S(F)PT vs. UTP για να δω αν υπάρχουν καν διαφορές. Οι γνώμες αυτών που έχουν κάνει διίστανται.

Υ.Γ. δεν σας κρύβω ότι δεν περίμενα ποτέ να διαβάσω για routers και switchers που κάνουν διαφορά στον ήχο!

Ενώ εμείς γράφαμε RouteOS scripts για να περνάει η ώρα μας βρε! 😂
Ξύπνησα μία μέρα και είπα "πολύ ησυχία έχω στη δουλειά, πως θα κάνω τα νεύρα μου πριονοκορδέλες σήμερα;" και παρήγγειλα το mikrotik.

Οπότε το mikrotik έκανε διαφορά στον ήχο; Και ποιό(α) switchers είναι ηχητικά καλά; (πω πω δεν πιστεύω ότι τα γράφω αυτά 🤣 )

Υ.Γ. Πως γίνεται να οργανωθεί ένα τεστάκι με σωστη μεθοδολογία, για τους άπιστους θωμάδες όπως εμένα;

Last edited:
  • Like
Reactions: Sotiris
Οπότε το mikrotik έκανε διαφορά στον ήχο; Και ποιό(α) switchers είναι ηχητικά καλά; (πω πω δεν πιστεύω ότι τα γράφω αυτά 🤣 )

Υ.Γ. Πως γίνεται να οργανωθεί ένα τεστάκι με σωστη μεθοδολογία, για τους άπιστους θωμάδες όπως εμένα;
Λογικό αυτό που λες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κι' εγώ θα ήθελα να παρακολουθήσω μία τέτοια δοκιμή.
Αλλά αν σκεφτούμε τις προϋποθέσεις και τις δυσκολίες που απαιτούνται για να οργανωθεί σωστά τέτοια προσπάθεια, μου φαίνεται πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο, έως απίθανο να πραγματοποιηθεί.
Και αναφέρομαι μόνο στο τεχνικό μέρος. Δηλαδή ποια μηχανήματα θα συγκριθούν, πως θα συνδεθούν, πως θα γίνονται εναλλαγές, πάνω σε ποιό σύστημα και σε ποιό χωρο θα γίνονται δοκιμές, κλπ.
Είναι πολύ πιο δύσκολο από το βάλε-βγάλε ένα καλώδιο.

Γιατί είναι δύσκολο; Ενα σύστημα που να έχει αντικειμενικά κάποια ποιότητα με ένα streamer, κι ένα πενταπλό switcher με ολα τα καλώδια πάνω του και μπαινοβγάζουμε το καλώδιο στο streamer. Αναγκαστικά θα υπάρχει μια καθυστέρηση δευτερολεπτων μεταξύ αλλαγών καλωδίων , για να πάρει πάλι IP το streamer κλπ.

Ενώ εμείς γράφαμε RouteOS scripts για να περνάει η ώρα μας βρε! 😂
Ξύπνησα μία μέρα και είπα "πολύ ησυχία έχω στη δουλειά, πως θα κάνω τα νεύρα μου πριονοκορδέλες σήμερα;" και παρήγγειλα το mikrotik.
Η μόνη ΛΟΓΙΚΗ εξήγηση ειναι λόγω καλωδίου να κλείδωσε με μεγαλύτερη ταχύτητα το streamer με αποτέλεσμα να ανεβάσει το bitrate (όπως κάνει π.χ. το netflix, youtube κλπ )
Τα data είναι 0 και 1. Ούτε 0,2 ούτε 0,6 .

Και test να οργανωθεί πρέπει να είμαστε όλοι ανοιχτόμυαλοι και να αποδεχτούμε την αντίθετη άποψη.
Εδώ στα test που κάναμε μεταξύ των προβολέων, υπήρχε κόσμος που δεν προτιμούσε την crispy εικόνα των dlp γιατί τους άρεσε η "αναλογική" εικόνα (βλέπε jvc hd1).
Και οταν βγηκε το 4K ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν να αγοράσουν επειδή είχε πιο crispy εικόνα από το 1080p 😂

Η μόνη ΛΟΓΙΚΗ εξήγηση ειναι λόγω καλωδίου να κλείδωσε με μεγαλύτερη ταχύτητα το streamer με αποτέλεσμα να ανεβάσει το bitrate (όπως κάνει π.χ. το netflix, youtube κλπ )
Τα data είναι 0 και 1. Ούτε 0,2 ούτε 0,6 .
Όλη η κουβέντα γίνεται γιατί λέγεται ότι το καλώδιο μεταφέρει "άχρηστη" πληροφορία και δημιουργεί πρόβλημα στον χρονισμό του dac στον streamer.
Μπορώ να το δεχτώ αλλά αν χρησιμοποιήσεις ένα τυπικά καλό καλωδιο utp και όχι του καλαθιού, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.
Μακάρι να το δω (ακούσω) και να το πιστέψω

Τα data ως γνωστόν είναι 0 και 1 . Σωστά; . Τι θα πει το καλώδιο είναι "φίλτρο" ; Το ψηφιακό καλώδιο είναι "φίλτρο";
Φαντάζομαι την όποια διαφορά την κάνει η μόνωση. Ε τότε για σιγουριά να χρησιμοποιούμε sftp καλώδια τα οποία και είναι παμφθηνα.
Εχετε ακούσει διαφορές και μεταξύ s/ftp καλωδίων;
Εχει τεμαχίσει κάποιος ethernet των 250 ευρώ το μέτρο να μας πει τι είδους μόνωση έχει μέσα;

Να πω κι εγώ ως παντελώς άσχετος τα δυο σεντσια μου και μετά πέστε να με φάτε:Τα data μεταφέρονται με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικού παλμού. Το καλώδιο εκτός από τα data μεταφέρει και άλλες μορφές ηλεκτρομαγνητικού παλμού, κοινώς σκουπίδια δικτύου κλπ. Αυτά τα σκουπίδια ένας εκτυπωτής τα αγνοεί επειδή δεν είναι γράμματα. Ένα DAC δε μπορεί να τα αγνοήσει και τα μετατρέπει και αυτά, σε θόρυβο. Άρα ένα καλώδιο ethernet που μεταφέρει λιγότερα σκουπίδια μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ήχο.

Τα είπα καλά δάσκαλε;

Και τίποτα. Υπάρχουν αυτοί που είναι βέβαιοι ότι άκουσαν διαφορές κι αυτοί που πιστεύουν ότι οι πρώτοι φαντασιώνονται άκουσμα διαφοράς.
Χωρίς κάποια μεθοδολογία που να επαληθεύει κάποιον από τους δύο είναι απλώς η γνώμη του ενός εναντίον της γνώμης του άλλου.

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, υπήρχαν άτομα που ήταν βέβαια ότι καταλάβαιναν διαφορά μεταξύ mp3 και wav (flac δεν υπήρχε τότε). Όταν όμως τους περνούσες από double blind test, ο αριθμός τους μειωνόταν δραματικά. Μετά από χρόνια ξέρουμε πως όντως υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε διαφορά, αλλά είναι ένα μικρό υποσύνολο - και γι' αυτό άλλωστε ο απωλεστικά συμπιεσμένος ήχος αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.