Πρόταση ηχείων για μικρό δωμάτιο

Μην αφησεις κενο χωρο για τη θερμομονωση. Η θερμομονωση πρεπει να ειναι αδιαλλειπτη για να κανει δουλεια διαφορετικα δημιουργουνται θερμογεφυρες που με τη σειρα τους οδηγουν σε συμπυκνωση υδρατμων και πιθανη εμφανιση μουχλας (εξαρταται βεβαια απο τις συνθηκες στον συγκεκριμενο χωρο αλλα απο τη στιγμη που ο μηχανικος ειπε οτι πρεπει να γινει θερμομονωση εσωτερικα, υποθετω οτι το εχει μελετησει και εχει βασιστει στο οτι θα γινει σωστα).

Αν βαλεις On-wall ηχεια θα κανεις μια κανονικη τρυπα με ουπατ και θα βαλεις βιδες να τα κρεμασεις πανω απο τη θερμομονωση.
Αν βαλεις βασεις τοιχου θα πρεπει να ρωτησεις τον μηχανικο αν θα μπορεις να το κανεις πανω απο τη θερμομονωση.
αυτό θα τοαποφασίσει το συνεργείο.
Εγώ διαστάσεις και σημείο θα υποδείξω.
Το πως θα γίνει θα το αποφασίσουν αυτοί.

• Like
Reactions: Spiros Z
Στα παθητικά on-wall
Γενικα ειμαι υπερ των on-wall αλλα το προβλημα εδω ειναι οτι ελαχιστες υλοποιησεις ειναι ανω του μετριου. Τα περισσοτερα ειναι σχεδιασμενα να εκτελουν χρεη surround, εχουν συνηθως πολυ μικρα γουφερ για χρηση ως L/R με αποσταση ακροασης 3 μετρα και συνηθως ειναι σχεδιασμενα για χρηση σε συνδυασμο με subwoofer.
Προσωπικα δεν θα εβαζα on-wall χωρις subwoofer.
Τα Focal δεν με εχουν πεισει καθολου. Τα On-wall εχουν πολλες ομοιοτητες με τα in-wall με κλειστη πλατη και στα τα λιγα reviews που κυκλοφορουν, εχω δει τραγικες υλοποιησεις απο πολυ γνωστες μαρκες συμπεριλαμβανομενων των focal παρ ολο το υψηλο κοστος τους.

Αν το λέει η καρδούλα σου κι η εγκατάστασή σου, μπορείς να έχεις και τρίδρομο on-wall και με 9" γούφερ ομοαξονικό σε όλα τα μεγάφωνα που μπαίνει σε mount box επάνω σε τοίχο. Το 9" γούφερ υπάρχει και σε δίδρομο και μπαίνει σε μικρότερου βάθους mount box.

Γενικώς λύσεις υπάρχουν, διάθεση για να σκεφτόμαστε έξω από τα κουτάκια μόνο χρειάζεται.
Διάθεση υπάρχει.

Διάθεση για έξτρα σκαψίματα δεν υπάρχει.

Σκάψιμο σε τοίχο εσωτερικά μόνο για τον νέο ηλεκτρολογικό πίνακα αν χρειαστεί και την οπτική ίνα ιντερνετ, αν χρειαστεί και αυτό.

Δεν έχω ξεκινήσει ακόμη και όλο σκάνε έκτακτες εργασίες.

Βγάλε, μετρητή ρεύματος , βγάλε ένα διακοσμητικό.

Τα κλιματιστικά στην ταράτσα να μείνει κενός ο τοίχος κλπ λούκια, σωλήνες αερίου.

Για τα ηχεία πάλι είμαι είμαι λευκός καμβάς.

Ότι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.

Τώρα τα βινύλια, cd και εξοπλισμό που αγόρασα πρόσφατα δεν θέλω να τα αποχωριστώ.

Ακόμη, τουλάχιστον.

Τα onwall focal η αλήθεια μου άρεσαν πάντως σαν λύση, χωροταξικά.

Γενικα ειμαι υπερ των on-wall αλλα το προβλημα εδω ειναι οτι ελαχιστες υλοποιησεις ειναι ανω του μετριου. Τα περισσοτερα ειναι σχεδιασμενα να εκτελουν χρεη surround, εχουν συνηθως πολυ μικρα γουφερ για χρηση ως L/R με αποσταση ακροασης 3 μετρα και συνηθως ειναι σχεδιασμενα για χρηση σε συνδυασμο με subwoofer.
Προσωπικα δεν θα εβαζα on-wall χωρις subwoofer.
Τα Focal δεν με εχουν πεισει καθολου. Τα On-wall εχουν πολλες ομοιοτητες με τα in-wall με κλειστη πλατη και στα τα λιγα reviews που κυκλοφορουν, εχω δει τραγικες υλοποιησεις απο πολυ γνωστες μαρκες συμπεριλαμβανομενων των focal παρ ολο το υψηλο κοστος τους.
Το θέμα με το να ακούσω κάτι κάπου δεν ξέρω αν θα έχει πολύ σχέση εδώ.

Θα δω τι θα μου προτείνουν και σε μαγαζιά αν καταφέρω να πάω όταν ξανά κατέβω Αθήνα.

Ίσως πάω στα shape 65 και τέλος.

Διάθεση υπάρχει.

Διάθεση για έξτρα σκαψίματα δεν υπάρχει.

Σκάψιμο σε τοίχο εσωτερικά μόνο για τον νέο ηλεκτρολογικό πίνακα αν χρειαστεί και την οπτική ίνα ιντερνετ, αν χρειαστεί και αυτό.

Δεν έχω ξεκινήσει ακόμη και όλο σκάνε έκτακτες εργασίες.

Βγάλε, μετρητή ρεύματος , βγάλε ένα διακοσμητικό.

Τα κλιματιστικά στην ταράτσα να μείνει κενός ο τοίχος κλπ λούκια, σωλήνες αερίου.

Για τα ηχεία πάλι είμαι είμαι λευκός καμβάς.

Ότι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.

Τώρα τα βινύλια, cd και εξοπλισμό που αγόρασα πρόσφατα δεν θέλω να τα αποχωριστώ.

Ακόμη, τουλάχιστον.

Τα onwall focal η αλήθεια μου άρεσαν πάντως σαν λύση, χωροταξικά.

Κανένα σκάψιμο και κανένα μη επαρκές ηχείο.

Μην ακούς άσχετους με το άθλημα που δεν έχουν ιδέα από on-wall. On-wall σημαίνει χωρίς σκάψιμο. Με σκάψιμο είναι τα in-wall και αναλόγως μεγέθους και εγκατάστασης (γυψοσανίδα π.χ.) θέλουν και bracket προ-εγκατάστασης.

Αυτό που θέλω να μου πεις είναι το budget και τo βάθος που θέλεις να εξέχει από την επιφάνεια του τοίχου. Γιατί όπως καταλαβαίνεις, όσο μεγαλώνει ένα ηχείο σε δρόμους, τόσο ακριβότερο και ογκώδες γίνεται.

Το σκάψιμο δικιά μου λεκτική υπερβολή.

Αφού τελειώσω με τις εργασίες η αγορά.

Κάπου στα 1.500 με 2.000 θα μπορούσα να διαθέσω.

Τα χρήματα που κόστιζαν οι ακριβότερες λύσεις που ανέφερα, focal 65 με βάσεις πχ.

Αν με μικρότερο ποσό έχω σχεδόν παρόμοιο αποτέλεσμα θα προτιμήσω την vfm λύση.

Το πόσο να εξέχει δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο περιορισμό.

όσο πιο πολύ θα εξέχουν τόσο θα μπαίνουν μπροστά στο ΙΚΕΑ έπιπλο στην πλευρά με το παράθυρο, αν τοποθετηθούν κάτω από 1 μέτρο..

Έως 20 με 30 εκατοστά θα είναι άνετα αν μπουν στον τοίχο σε ύψος κάτω από 1 μέτρο.

Πιο πολύ κερδίζω αν είναι στενά όπως τα focal onwall.

Τα χρήματα που κόστιζαν οι ακριβότερες λύσεις που ανέφερα, focal 65 με βάσεις πχ.

όσο πιο πολύ θα εξέχουν τόσο θα μπαίνουν μπροστά στο ΙΚΕΑ έπιπλο στην πλευρά με το παράθυρο, αν τοποθετηθούν κάτω από 1 μέτρο..

Έως 20 με 30 εκατοστά θα είναι άνετα αν μπουν στον τοίχο σε ύψος κάτω από 1 μέτρο.

Σε ενδιαφερει ακομα η δυνατοτητα ακροασης των ηχειων τοσο απο τον καναπε οσο και απο το γραφειο η πλεον εχεις προσανατολιστει μονο στην ακροαση απο τον καναπε?

Τα στενά ηχεία σημαίνουν μικρότερα αλλά περισσότερα woofer, τα τετράγωνα σημαίνουν μεγαλύτερο γούφερ και ομοαξονική αρχιτεκτονική για τα υπόλοιπα μεγάφωνα του συστήματος.

Επί της ουσίας μιλάμε για επιλογές ηχείων in-wall και in-ceiling που μπαίνουν σε on-wall και on-ceiling mount box το οποίο θα βάλεις επάνω στον τοίχο, αναρτώντας το εκεί. Αυτός είναι ο τρόπος να έχεις επιλογές πολλές. Μετατρέπεις δηλαδή ένα ηχείο χωρίς καμπίνα σε ηχείο με καμπίνα μικρού βάθους υπολογισμένη για να παίζει με το ηχείο αυτό και το αναρτάς σε τοίχο. Δεν σκάβεις. Αν έσκαβες θα μιλούσαμε για back-box και όχι για mount-box.

Υπάρχει περιορισμός στο πλάτος; Ρωτάω γιατί βλέπω ότι έχεις μια προτίμηση στα μικρού πλάτους ηχεία.

Σε στενά λόγω του περιορισμένου χώρου στον πίσω τοίχο

Στα 3,5 μέτρα που είναι ο πίσω τοίχος η μεγάλη ραφιέρα στο πίσω μέρος του τοίχου καταλαμβάνει 50 cm, μετά θα μπει ηχείο, μετά το γραφείο 1,40 πλάτος, μετά πάλι ηχείο και τέλος το έπιπλο ικεα με το πικαπ που καταλαμβάνει 0,60 από τον πίσω τοίχο.

Σε ενδιαφερει ακομα η δυνατοτητα ακροασης των ηχειων τοσο απο τον καναπε οσο και απο το γραφειο η πλεον εχεις προσανατολιστει μονο στην ακροαση απο τον καναπε?
Και από τον καναπέ αλλά αποδεχόμενος το ότι δεν μπορεί να υπαρξει το ισοσκελές τρίγωνο όπως έχει αναφερθεί.
Βασικά από εκεί θέλω κυρίως να ακούω.
Αλλά και από το γραφείο. όπου αν έχω καταλάβει εκεί θα είναι η ιδανικότερη θέση.
Απλά δεν εξυπηρετεί πάντα μόνο από το γραφείο.

Σε στενά λόγω του περιορισμένου χώρου στον πίσω τοίχο

Στα 3,5 μέτρα που είναι ο πίσω τοίχος η μεγάλη ραφιέρα στο πίσω μέρος του τοίχου καταλαμβάνει 50 cm, μετά θα μπει ηχείο, μετά το γραφείο 1,40 πλάτος, μετά πάλι ηχείο και τέλος το έπιπλο ικεα με το πικαπ που καταλαμβάνει 0,60 από τον πίσω τοίχο.

Ένα μέτρο ωφέλιμου πλάτους βγάζει αυτό, άρα 50 πόντους πλάτους μάξιμουμ για το κάθε ηχείο.

Εφόσον είναι σωστός ο υπολογισμός μου, δεν έχεις θέμα είτε βάλεις mount box τετράγωνο (μεγαλύτερο πλάτος αλλά μικρότερο ύψος) είτε παραλληλόγραμμο (μικρότερο πλάτος αλλά μεγαλύτερο ύψος).

Οι επιλογές υπό αυτή τη συνθήκη είναι πολλές. Λόγω Rotel προβλέπω κάτι σε 7ιντσο δίδρομο αν μιλάμε για ομοαξονικό και κάτι αντίστοιχο για τα παραλληλόγραμα- ίσως δυομισάδρομο εδώ - που δεν θα είναι ομοαξονικά βέβαια, αλλά θα είναι σε διάταξη D' appolito πάντως για όσο το δυνατόν περισσότερη ομοιομορφία στην ακρόαση εκτός άξονα. Βέβαια στην απόσταση αυτή, σιγά μη σε ενδιαφέρει κι όλας τέτοια λεπτομέρεια.

Last edited:
Και από τον καναπέ αλλά αποδεχόμενος το ότι δεν μπορεί να υπαρξει το ισοσκελές τρίγωνο όπως έχει αναφερθεί.
Βασικά από εκεί θέλω κυρίως να ακούω.
Αλλά και από το γραφείο. όπου αν έχω καταλάβει εκεί θα είναι η ιδανικότερη θέση.
Απλά δεν εξυπηρετεί πάντα μόνο από το γραφείο.
Aν σε ενδιαφερει να ακους και απο τον καναπε και απο το γραφειο, ισχυει οτι ειχα πει σε προηγουμενα ποστ. Αν η θεση των ηχειων θα ειναι σταθερη, θα μπορεις να ακους σωστα μονο απο μια θεση. Ειτε απο το γραφειο ειτε απο τον καναπε αναλογα που θα τοποθετησεις τα ηχεια.
Αν βαλεις τα ηχεια σε τηλεσκοπικες βασεις τοιχου (ειτε βαση για τηλεοραση με Vesa mount και πατεντα αν τα ηχεια δεν εχουν προβλεψη, η αν βρεις τηλεσκοπικη βαση ηχειων που να κανει για τα ηχεια που θα επιλεξεις) θα εχεις την δυνατοτητα να τους αλλαζεις θεση και να ακους και απο τις δυο θεσεις ακροασης.
Επισης αν το υψος της θεσης ακροασης ειναι διαφορετικο, ειναι εγγυημενο οτι δεν θα ακους σωστα σε τουλαχιστον μια απο τις δυο θεσεις λογω της περιορισμενης διασπορας στον καθετο αξονα, εκτος αν τα ηχεια ειναι ομοαξονικα.
Επισης η τοποθετηση των ηχειων κοντα στον τοιχο, αναλογα με τη σχεδιαση του ηχειου, μπορει να χρειαζεται ισοσταθμιση για να μειωσει το φουσκωμενο μπασο που θα προκυψει απο την θεση των ηχειων κοντα στον τοιχο, κατι που το υπαρχον συστημα που εχεις, δεν διαθετει.
Tα on-wall ηχεια ειναι σχεδιασμενα ωστε να παιζουν σωστα επανω στον τοιχο χωρις να χρειαζονται καποια ισοσταθμιση, αλλα η χρηση on-wall ακυρωνει την επιλογη της ακροασης απο δυο διαφορετικες θεσεις οποτε αυτο ειναι ενα διλημμα.
Η αλλη επιλογη ειναι να επιλεξεις ηχεια ομοαξονικα με αποκριση στα χαμηλα που να επιτρεπει την τοποθετηση κοντα σε τοιχο. Ηχεια που ειναι καταλληλα για τοποθετηση κοντα σε τοιχο ειναι τα περισσοτερα ηχεια κλειστου τυπου, αλλα και οσα bass reflex, εχουν σχεδιαση extended bass shelf.
Screenshot_316_.png
Τα ηχεια που βλεπω να καλυπτουν ολες αυτες τις προδιαγραφες ειναι τα KEF R3 Meta απο τα οποια ειναι το απο πανω διαγραμμα το οποια ομως κοστιζουν 2300 ευρω και ο rotel θα τους πεσει μαλλον οριακος.

Υπάρχουν και ηχεία με δυνατότητα περιστροφής των drivers, αλλά εκεί συνήθως μιλάμε για αρκετό βάθος, δεν έχουν mount box και έτσι αρχίζει να μειώνεται το πλεονέκτημα του χαμηλού βάθους. Και κάτι άλλα ψιλά που έχουν να κάνουν με το πως εκμεταλεύονται τον πίσω τοίχο..