Καλημέρα,
Ενισχυτής θα είναι ο υφιστάμενος.
Ο Rotel RA05.
Ο οποίος θα μείνει αρχικά και στην περίπτωση λύσης ενεργών ως προενισχυτής για έλεγχο της έντασης.
Ρεαλιστικά οι διαθέσιμες διαστάσεις μάλλον θα είναι στα 30-40 εκ πλάτος για να μην είναι όλα κολλητά όλα μεταξύ τους.
Πρακτικά, η διαθέσιμη απόσταση είναι η διαφορά πλάτους καναπέ και γραφείου συν 10 εκατοστά.
Με βάση όσα έχουν αναφερθεί και τις διαστάσεις του χώρου, έχω καταλήξει περίπου στα εξής:
Στον συγκεκριμένο χώρο ο καναπές δεν θα γίνει ιδανικό sweet spot όπου κι αν μπει.
Η μόνη θέση όπου φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί σωστότερη γεωμετρία / σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο είναι το γραφείο, αν αυτό μπει στον πίσω τοίχο.
Από τον καναπέ μπορώ να έχω από καλό έως πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον όχι ιδανικό τρίγωνο.
Άρα το δίλημμα που βλέπω είναι το εξής:
on-wall ηχεία για καλύτερο συνολικό συμβιβασμό σε τοίχο, χώρο, όγκο και πιο “ήσυχη” εγκατάσταση
ή ηχεία σε βάσεις / βραχίονες για λίγο πιο στοχευμένη και ακριβή απόδοση στον καναπέ, με μεγαλύτερο όγκο και περισσότερη πολυπλοκότητα.
Αν έχω καταλάβει σωστά τα βασικά πλεονεκτήματα των on-wall στη δική μου περίπτωση είναι:
Είναι σχεδιασμένα να παίζουν σωστά κολλητά/κοντά στον τοίχο, μειώνουν πολύ τον όγκο στο δωμάτιο λόγω μικρότερου μεγέθους εγκατάστασης
ίσως να ταιριάζουν περισσότερο σε all-around χρήση χώρου και κρατώντας τον υπάρχοντα Rotel αποφεύγω επιπλέον πολυπλοκότητα όπως καλώδια ρεύματος σε κάθε ηχείο.
Από την άλλη για την περίπτωση μου χάνω την δυνατότητα toe-in / tilt, fine tuning προς τον καναπέ και απόλυτη στόχευση στο ιδανικό σημείο ακρόασης
Δεν ξέρω πως θα ακούγονται στην πράξη τα onwall καθώς από ότι είδα συνήθως έμπαιναν δίπλα σε τηλεοράσεις αλλά φαίνεται να είναι ο καλύτερος συνολικός συμβιβασμός.
Αν όντως θα εκμεταλλεύονται τον τοίχο αντί να τον πολεμούν και θα επιτρέπουν πολύ καλή ακρόαση στο γραφείο και καλό συνολικό άκουσμα στον καναπέ με καλύτερη ενσωμάτωση στον χώρο.
Από την άλλη ίσως τα μόνιτορ σαν πιο δοκιμασμένες λύσεις να είναι πιο αποτελεσματικά.
Για τα focal είδα ότι υπάρχουν προτεινόμενες βάσεις η Triad-Orbit SM-UM1 όπως και για τα HEED η IsoAcoustics V120.
Με έξτρα,υψηλό, κόστος και αυτές.
Anti-Vibration Monitor Stands - IsoAcoustics V120 Featuring IsoAcoustics award winning isolation technology, our V120 Mount is a studio monitor ceiling and
www.athensproaudio.gr
The IsoAcoustics M07 Mounting Adapter connects TYPE 07 monitors to V120 mounts, L- or C-Brackets. World-class isolation for wall or ceiling applications.
hedd.audio
Wall Mount for Speakers Universal use, Flexible and lockable tilting and swivelling options, Maximum load capacity: 11.8 kg, High compatibility thanks to flexible mounting plate, 130 mm distance between wall and mounting plate, Weight: 0.7 kg
www.thomann.de
Ενδεχομένως να υπάρχουν και εναλλακτικές πιο οικονομικές βάσεις όπως και ηχεία.
Χτες μου προτάθηκαν για παράδειγμα και τα Kali IN-8 v2.
Επίσης, μπορεί το κόστος κάποιων λύσεων να ακούγεται υπερβολικό για το μέγεθος του χώρου, αλλά αν ο χώρος ήταν πιο κοντά σε ένα τυπικό δωμάτιο / σαλόνι, δεν θα χρειαζόταν να ψάχνω τόσο εξειδικευμένες λύσεις και θα υπήρχαν πολύ περισσότερες και πιο προσιτές επιλογές όπως και ηχεία δαπέδου. Εδώ ουσιαστικά μάλλον πληρώνω περισσότερο τον συμβιβασμό του χώρου και της τοποθέτησης παρά το ίδιο το μέγεθος του δωματίου.
Προφανώς μπορεί να υπάρχει και πιο προσιτή λύση που να μου διαφεύγει και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Οπότε μάλλον καταλήγω
σε παθητικά on-wall όπως Focal On Wall 301/302, Dali Sonik / αντίστοιχα
ή, αν πάω σε ενεργά, near - wall λύσεις τύπου Focal Shape 65 ώστε να είναι όσο πιο κοντά στον τοίχο.
Συνοπτικά θα μπορούσα να πω ότι η λύση που ψάχνω είναι:
Κύρια θέση ακρόασης τον καναπέ ακόμη και όχι σαν ιδανική θέση αλλά με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα ( έστω και αν με αυτό σαν στόχο καταλήξει η ιδανική θέση να δημιουργηθεί στο γραφείο).
Σωστή συμπεριφορά κοντά/ πάνω σε τοίχο.
Μικρότερο δυνατό όγκο στον χώρο.