Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Εκανα δοκιμή τό rotary tool Proxxon IBS/E στήν βάση Proxxon ΜΒ200 μέ τό σεπόρτι Proxxon ΚΤ70 καί τά φρεζάκια Βολφραμίου Proxxon 27116

Τό όλο σύνολο βιδώθηκε σέ βάση από κ/π
H δοκιμή έγινε σέ ξύλο μιάς πού σέ ξύλο η πλαστικό θά έχει χρήση.

Καταρχάς η βάση είναι πολύ σταθερή,έχει 3 βιδάκια μέ παξιμάδι στά πλάγια γιά να μαζεύουν τά μπόσικα κατά καιρούς,τό ρύθμισα καλύτερα γιατί είχε κάποια μπόσικα από τό εργοστάσιο,αρκετά ακριβείας,έριξα λίγο λάδι στό μέταλο πού ανεβοκατεβαίνει,όντως τό χρειαζόταν για καλύτερη καί ομαλότερη διαδρομή.

Τό σεπόρτι πολύ καλό καί σταθερό,έχει καί αυτό 3 βιδάκια μέ παξιμάδι εμπρός γιά να μαζεύουν τά μπόσικα κατά καιρούς,αυτό ήταν μιά χαρά δέν ήθελε καθόλου ρύθμιση.

Τα φρεζάκια Βολφραμίου άριστα 10 μέ τόνο,πολύ καλή κοπή χωρίς κραδασμούς,ενώ ένα άλλο απλό φρεζάκι έχει κραδασμούς (θυμάσαι Μιχάλη σέ αυτο πού είχα φέρει μαζί μου όταν κάναμε τήν δοκιμή).

Γενικά γιά μικροεργασίες φρεζαρίσματος καί όχι μόνο,ήταν αυτό πού ήθελα νά υπάρχει στό εργαστήριο.

Ακουλουθεί ένα βίντεο καί μερικές φωτογραφίες

https://www.youtube.com/watch?v=MFGoa2n3SuE&feature=youtu.be

prox210.jpg

prox410.jpg

Καλημέρα παιδια μια ερώτηση εχω την dsh και τωρα φτιάχνω τις ξύλινες μπομπονιέρες για την βαπτιση,το ξυλο που χρησιμοποιώ ειναι έλατο 2 εκατοστών το προβλημα που εχω παρατηρήσει ειναι οτι οταν βαλω αυτην την λαμα Normal toothed (18 TPI per 25mm)
For cutting thin materials, soft and hard wood as well as plastics.
NO 28 743*****127 x 1.86 x 0.24mm*****12 pieces κλωτσάει το ξύλο δεν κανει καθαρες κοπες και σαν να ζορίζεται η σεγα και ζεσταίνετε αρκετά ενω όταν εβαλα αυτην Coarse-toothed blades (No. 9: 14 teeth per 25mm)
NO 28 116*****130 x 1.50 x 0.48mm*****12 pieces ειδα μεγάλη διαφορά το μοτερ δεν ζεσταίνετε και κόβει πολυ καθαρα και σωστα λετε να φταιει οτι οταν εβαζα τις πρώτες με pin δεν έσφιξα τις βιδες ειχει που μπαίνουν και οι ακεφαλες;ευχαριστω

σορυ για το διπλό ποστ το διατυπώνω και εδω λόγο οτι ειναι proxxon

Στα σχετικα χοντρα τεμαχια που δουλευεις η αραιη οδοντωση ειναι πιο καταλληλη. Το λεει αλλωστε και στην περιγραφη των λαμων που παρεθεσες, οι πρωτες με τα 18tpi ειναι λεει για πιο λεπτα τεμαχια.
Στα πιο χοντρα πας σε πιο αραιη οδοντωση προκειμενου να αυτοκαθαριζεται η λαμα απο το πριονιδι κατα την ταλαντωση πιο ευκολα, μιας και η νορμαλ δεν εχει τον αερα που θα ειχε σε ενα πιο λεπτο τεμαχιο. Ετσι στουμπωνει κατα καποιο τροπο, οποτε εχεις σκαλωματα, κλωτσηματα και τελικα οχι ομαλη και καθαρη κοπη.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ευχαριστώ και εγω που νόμιζα οτι εκανα κατι λάθος πχ στο σφίξιμο και με τις βίδες αλλα το μοτέρ ειχε ζεσταθεί πολυ ενώ τωρα με την αλλη λάμα δεν καταλαβαίνει τίποτα,εκτός απο proxxon δεν υπαρχουν στην ελληνική αγορα αλλες λαμες με πιο αραιή οδοντωση με pin; στην αμερικη νομιζω εχουν αλλα δεν κυκλοφορούν εδω

Εκτός από τά σωστά πού ανέφερε ο vrass,κοίταξε καί άν έχεις τεντώσει πολύ μέ τόν ρεγουλατόρο τήν λάμα στήν πρώτη περίπτωση (λάμα μέ πινάκια),καί γυρνάει δύσκολα ο στρόφαλος μέ αποτέλεσμα νά κουράζεται τό μοτέρ.
Οταν βάζεις λάμες μέ πινάκια δέν τίς σφίγγεις μέ τήν αλλενόβιδα.

Σκέφτομαι να αγοράσω την μικρή proxxon ds 230/e την οποία χρησιμοποιώ, δανεική από φίλο, αλλά βλέπω ότι παίρνετε όλοι την πιο μεγάλη. Εκτός από το πιο μεγάλο μοτέρ, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους; Η μικρή κόβει πολύ καλά, είναι σταθερή και έχει την δυνατότητα να πατάς το ξύλο που κόβεις χωρίς αυτό να χοροπηδάει.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

η αλήθεια ειναι οτι δεν εχει στήριγμα για το ξυλο εγω τωρα φτιάχνω 250-300 μπομπονιερες για βάπτιση.ειναι πολυ δυνατη σεγα και αν κόβεις και πιο χοντρα ξυλα ειναι δυνατή εγω πηγα αμέσως σε αυτή σαν την τοπ στην ελλαδα βέβαια και πιο ακριβή απο την πιο μικρή

Σκέφτομαι να αγοράσω την μικρή proxxon ds 230/e την οποία χρησιμοποιώ, δανεική από φίλο, αλλά βλέπω ότι παίρνετε όλοι την πιο μεγάλη. Εκτός από το πιο μεγάλο μοτέρ, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους; Η μικρή κόβει πολύ καλά, είναι σταθερή και έχει την δυνατότητα να πατάς το ξύλο που κόβεις χωρίς αυτό να χοροπηδάει.

Αν σε βολευει το υψος κοπης της μικρης proxxon τοτε δεν χρειαζεται καν να κοιταξεις την μεγαλη.
Τα καλα της μικρης τα εχεις δει και τα ανεφερες. Η μεγαλη δεν εχει 'παπουτσακι' για να κραταει το ξυλο σταθερο (για μενα ειναι μειονεκτημα, για αλλους καθολου). Η δυναμη της ομως ξεπερνα ολες τις σεγες στην Ελληνικη αγορα.

ευχαριστώ και εγω που νόμιζα οτι εκανα κατι λάθος πχ στο σφίξιμο και με τις βίδες αλλα το μοτέρ ειχε ζεσταθεί πολυ ενώ τωρα με την αλλη λάμα δεν καταλαβαίνει τίποτα,εκτός απο proxxon δεν υπαρχουν στην ελληνική αγορα αλλες λαμες με πιο αραιή οδοντωση με pin; στην αμερικη νομιζω εχουν αλλα δεν κυκλοφορούν εδω

Εαν ζεσταινεται σχετικα γρηγορα το μοτερ, το πιο πιθανον ειναι να εχεις σφιξει την λαμα παραπανω απο το κανονικο.

Last edited:
Παύλο, και εγώ την μικρή έχω και με αυτήν κάνω ότι κοπές χρειάζονται σεγα. Είχα μπει σε κάποια φάση στον πειρασμό να την πουλήσω και να πάρω την πιο μεγάλη, αλλά πρακτικά δεν την χρειάζομαι. Αν έκανα περίτεχνες κοπές σε πολύ σκληρά και χοντρά ξύλα θατη χρειαζόμουν, αλλά για όσα κάνω η μικρή με καλύπτει και είναι πολύ πρακτική από άποψη όγκου και βάρους.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Προς την ώρα η μικρή με καλύπτει γιατί δεν κόβω πάνω από ένα εκατοστό ξύλο.

Eδω ειναι το 12βολτο (με μετασχηματιστη) μινι τριβειο, pen sander, της proxxon, το PS13. Κατω απο 30 ευρω.
Τα γυαλοχαρτα που παιρνει ειναι αυτοκολλητα και ταιριαζουν στα 5 διαφορετικων σχηματων bits που μπαινουν στο τριβειο.
Τα αυτοκολλητα ειναι στην μεση της φωτο.

42343110441_3c1c08dafb_c.jpg

Επειδη τα ανταλλακτικα αυτοκολλητα κοστιζουν 5 ευρω η τριαδα και επειδη βγαινουν μονο σε 180,240 και 400 grit, δοκιμασα μηπως μπορει να χρησιμοποιηθουν velcro γυαλοχαρτα (οπως το στρογγυλο στη φωτο) και να κολλησουν πανω σε vecro βαση που θα κοπει και θα μπει πανω στο bit. Γινεται, οπως φαινεται και στην φωτο.

Το μειονεκτημα, που ομως δεν επηρρεαζει πολυ στο τριψιμο, ειναι οτι αυξανεται το υψος της κεφαλης του bit και επισης το velcro (τα δυο κομματια) δεν ειναι οσο σταθερο ειναι το οριτζιναλ αυτοκολλητο γυαλοχαρτακι. Παντως στις δοκιμες που εκανα ειναι γενικως οκ και πλεον μπορουν να χρησιμοποιηθουν πιο χοντρα γυαλοχαρτα σε πολυ στενους χωρους που δεν μπαινει τριβειο αλλα ουτε και χερι.

Για την ιστορια, εδω ειναι η δωδεκαβολτη σειρα της proxxon που δουλευουν με μετασχηματιστη και ειναι πολυ φτηνοτερα απο αντιστοιχα ρευματος.
https://www.proxxon.com/en/micromot/handheld-power-tools-12v-and-transformers.php

Μπράβο άρχοντα :a0210:
Σέ χρόνο ρεκόρ τό έφτιαξες,γενικά πώς τό βλέπεις αξίζει έτσι η μετατροπή ? βγάζει περισσότερο υλικό από τά original 180 grit.?
Παίζει να φύγουν από τό velcro τά γυαλόχαρτα λόγο μικρής επιφάνειας πρόσφυσης μέ τούς κραδασμόυς η όχι ?

Περα απο την μικρη αλλα αναμενομενη 'χαλαροτητα', τα γυαλοχαρτα δεν φευγουν απο το τριβειο παρ'ολη την μικρη επιφανεια προσφυσης.
Σιγουρα το αυτοκολλητο γυαλοχαρτο ειναι πιο σταθερο αλλα και με το velcro κανεις την δουλεια σου μια χαρα.

Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να παρεις ενα στρογγυλο γυαλοχαρτο που χρησιμοποιεις στον αλοιφαδορο και να τον τεσταρεις με διαφορα velcro της αγορας. Καποιο σιγουρα θα εχει καλυτερη προσφυση απο τα υπολοιπα. Πχ. το ασπρο velcro που εχω στη φωτο εχει λιγο καλυτερη προσφυση στο γυαλοχαρτο απο το αλλο, το σκουρο.

Περα απο την μικρη αλλα αναμενομενη 'χαλαροτητα', τα γυαλοχαρτα δεν φευγουν απο το τριβειο παρ'ολη την μικρη επιφανεια προσφυσης.
Σιγουρα το αυτοκολλητο γυαλοχαρτο ειναι πιο σταθερο αλλα και με το velcro κανεις την δουλεια σου μια χαρα.

Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να παρεις ενα στρογγυλο γυαλοχαρτο που χρησιμοποιεις στον αλοιφαδορο και να τον τεσταρεις με διαφορα velcro της αγορας. Καποιο σιγουρα θα εχει καλυτερη προσφυση απο τα υπολοιπα. Πχ. το ασπρο velcro που εχω στη φωτο εχει λιγο καλυτερη προσφυση στο γυαλοχαρτο απο το αλλο, το σκουρο.

Ευχαριστώ :a0210:

Σήμερα αγόρασα καί δοκίμασα τό γωνιακό rotary tool τής Proxxon LWB/E
Είναι ένα εργαλείο πού δέν έχει μεγάλη χρήση,αλλά την ώρα πού θά χρειαστεί λύνει τά χέρια,γιά άνοιγμα οπών σέ στενούς χώρους,φρεζάρισμα,γυαλοχαρτάρισμα κ.τ.λ
Εχει ρυθμιζόμενες στροφές από 3.000-15.000 παίρνει κόλλετ μέχρι 3,2 mm,ελαφρύ,μέ ισχύ 100 watt.
Mπορεί να πάρει τρυπάνι μέχρι 4 mm τό σέτ τής Proxxon
H καί μέχρι 6 mm τό σέτ τής Dremel
Η απόσταση από τήν άκρη τού κόλλετ-τσόκ μέχρι τόν βραχίωνα είναι 5,5 cm,σέ συνδυασμό μέ τά κοντά τρυπανάκια τής Proxxon-Dremel τό κάνει "γούντυ ο τρυποκάρυδος"

Aκολουθούν μερικές φωτογραφίες καί βίντεο στό τέλος.

lwb110.jpg

lwb210.jpg

lwb610.jpg

lwb410.jpg

lwb510.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=rRyijMo-VME