Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Βασικά το SB είναι αυτό που έχει σαφή προσανατολισμό, αλλά τέσπα.. ;)

Παίζει μέσω USB εδώ και αρκετά χρόνια.. το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι δεν δίνει DSD, αλλά ακόμα και αυτό είναι κοντά..

Μια σύγκριση θα είχε όντως ενδιαφέρον.

doukstore, doukmall. O ίδιος είναι. :)

Προσοχή όμως. Τα μεγάλα κουτιά θα σταματήσουν τελωνείο!

Ο douk έχει και αποθήκη στη Γερμανία. Δυστυχώς όχι για όλα τα είδη κουτιών που διαθέτει.

Θα τα βρείτε από τις φωτογραφίες με το σήμα EU warehouse

π.χ. http://www.ebay.co.uk/itm/FULL-alum...632?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item41898b4f48

ε οταν σας τα λεγαμε για το σκουιζ τοσα χρονια,εσεις ξαναανακαλυπτετε τωρα το τροχο

Ως λογική είναι όμοια. Ένα embedded device με linux που εκτελέι χρέη transport. Από κει και έπειτα ξεκινούν οι διαφορές που καθιστούν μια λύση με linux+mpd αρκετά πιο ευέλικτη ως προς το nas που θα χρειαστεί κλπ. Δεν έχω κάνει ποτέ Α/Β με squeezebox. Έχω δοκιμάσει όμως picoreplayer και ηχητικά ήταν μια χαρά. Βέβαια η απαίτηση που έχει ως προς το server κομμάτι προσωπικα θα με απέτρεπε 100% από το να το επιλέξω για transport μου.

Βασικά αστειεύομαι. :)

Όμως το pi2 είναι πιο σύγχρονη σχεδίαση με σαφή προσανατολισμό και θα ήταν ενδιαφέρον μία δοκιμή ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο καλύτερη είναι στην πράξη...

Το Pi έχει προσανατολισμό 180 μοίρες από το audio. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή που έχουν κάνει στην onboard κάρτα ήχου η οποία είναι 11 bit. Αν κάποια από τις δύο συσκευές είναι "audio grade" με τυπικούς όρους, αυτό είναι το squeezebox. Τo Pi όμως δίνει αυτή την τεράστια ευελιξία. Μπορείς να κάνεις custom εγκατάσταση, μπορείς να διαλέξεις από πληθώρα MPD based διανομών, μπορείς να βλάλεις picoreplayer που είναι squeezebx κλώνος κλπ κλπ. Πέρα από αυτό, πλέον έχει και δυνατό hardware που μέχρι τώρα δεν έχει κωλώσει ακόμα και σε εξωτικές επιλογές (dxd κλπ).

Bάσει των παραπάνω και αν συνυπολογίσουμε το κόστος απόκτησης, είναι ότι πιο ελκυστικό σε transport αυτή τη στιγμή.

Να καταθεσω και εγω την εμπειρια μου ...Παρεληφθη προχθες το Ras 2 με κουτακι, τροφοδοτικο ,sd πακετο .Η χρηση του ναι μεν θα ειναι για audio αλλα επειδη βρισκεται σε κοινοχρηστο χωρο που υπαρχει τηλεοραση επελεξα να στηθει με openelec μιας και το δουλευα πριν ετσι με ενα φορητο που εχω με εξοδο hdmi .
Dac προδιαγραφων δεν υπαρχει ετσι παιρνω την οπτικη απο την τηλεοραση και την δινω στο παλιο dac που εχω .
Προεκυψαν δυο ζητηματα ...
Με το υπαρχον τροφοδοτικο του και με ενα αλλο μεγαλυτερου αμπεραζ που ειχα ευκαιρο δεν διαβαζει κανεναν απο τους εξωτερικους δυομισαριδες που εχω καθως και ενα δανικο (βεβαια αυτος ηταν usb3) οποτε σε αυτη την περιπτωση τον ηπιαμε που λενε ...Οπερ σημαινει εξτρα κοστος για δικτιακο η εξωτερικο με δικη του τροφοδοσια .
Εβαλα τακα τακα Volumio μηπως και ζοριζοταν το μηχανακι με το openelec ουτε εκει διαβασε δισκους ...
Μεσω δικτυου δεν ειχα προβλημα αναπαραγωγης το openelec ειναι αυτο που ειναι ,το volumio απο web interface ηταν γρηγορο και ευκολο στην χρηση.
Συμπερασμα ειναι πολυ καλη λυση μικροσκοπικο ψαρωτικο αρκει να πληρουνται προυποθεσεις γιατι μετα ανεβαινει το κοστος...
Στο openelec δεν εχει μεγαλες απαιτησεις σε πορους .Το δευτερο ζητημα που αντιμετωπισα και αφορα την χρησh με openelec ειναι οτι ενω το μηχανακι εχει CEC δυνατοτητα οπερ μπορεις να το χειρηστεις με το τηλεκοντρολ της τηλεορασης σε εμενα δεν δουλευει αν και εχω καινουργια τηλεοραση και αλλαξα καναδυο hdimi καλωδια .Το δουλευω με bluetooth mouse .
Οποτε τωρα πρεπει να εκταμιευσω σε ενα δισκο και ενα dac ...
Ισως αν γινουν αυτα προμηθευτω και ενα δευτερο για audio μονο .

Σε τι σύστημα αρχείων είναι φορμαρισμένοι οι δίσκοι σου; Είναι χωρίς εξωτερική τροφοδοσία;

Μιχάλη είναι και στα δύο fat32 και ntfs (ο ενας πρεπει να ειναι σαν τον δικο σου που ειχα δει σε καποια φωτο transcend καφεπορτοκαλι usb2 και είναι χωρίς εξωτερική τροφοδοσία οπότε δεν μπορεί μάλλον το ρας να τους δουλέψει φαντάσου ότι ένα usb 3 δανεικό δεν τον άναψε καν. Το τροφοδοτικό που το πήρα μαζί σε openelec όταν κούμπωσε ο δίσκος έβγαλε στην οθόνη αυτό το πολύχρωμο τετραγωνάκι , το δεύτερο τροφοδοτικό που του προσαρμοσα έχει λέει δυνατότητα 3,8 αμπέρ (ήταν από άλλη συσκευή και του άλλαξα το βύσμα) ναι μεν δεν έβγαζε ειδοποίηση αλλά και πάλι δεν δούλευε ο δίσκος του έδωσα και ξεχωριστή τάση από το καλώδιο σπλιτερ που έχει μήπως το έσωζα αλλά πάλι τζίφος. Κάπου διάβασα ότι δίνεις κάποιες εντολές και η usb του ρας δίνει ποιο πολύ ρεύμα αλλά δε ήθελα να το δοκιμάσω και επίσης νομίζω ότι ισχύει μόνο για raspbian οπότε στα λειτουργικά που δουλεύουμε εμείς δεν θα έχει εφαρμογή. Μου φαίνεται ότι είχε και σχετικά βιντεακια στο youtube

Αν είναι σαν τον δικό μου, τότε θα σου δουλέψει μόνο αν τον καρφώσεις πριν τροφοδοτήσεις/μπουτάρεις για κάποιο λόγο που δεν έχω ακόμη καταλάβει.

Ο douk έχει και αποθήκη στη Γερμανία. Δυστυχώς όχι για όλα τα είδη κουτιών που διαθέτει.

Θα τα βρείτε από τις φωτογραφίες με το σήμα EU warehouse

π.χ. http://www.ebay.co.uk/itm/FULL-alum...632?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item41898b4f48

Το τελευταίο κουτί που παρέγγειλα απ' αυτόν (για το daphile computer) ήρθε από την Κίνα με DHL και πλήρωσα τελικά x2 συγκριτικά με την τιμή που είχε αναρτημένη στο site του. Δεν γνώριζα τι έχει και τι δεν έχει στην (Ευρωπαϊκή) αποθήκη του και ούτε ήμουν υποχρεωμένος...

Αν είναι σαν τον δικό μου, τότε θα σου δουλέψει μόνο αν τον καρφώσεις πριν τροφοδοτήσεις/μπουτάρεις για κάποιο λόγο που δεν έχω ακόμη καταλάβει.
Έχω την εντύπωση ότι το δοκίμασα και έτσι αλλά θα το δοκιμάσω άλλη μια να πω με σιγουριά. Να φταίει ότι είναι σχεδόν γεμάτος και να αργεί 320γιγα και έχει ελεύθερα καμιά 30αρια. Anyway θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω. Δεν έχω βρει και ώρα να ψάξω σε κανένα φόρουμ.

έχει πλάκα ότι με τον δημοφιλή client GMPC κάνεις πολύ ωραίο search (στην περίπτωση μου στην ψιλο-αχανή βιβλιοθήκη των 12 τεράτων, πράγμα που ο φουκαράς ο φούμπαρ [που βέβαια έχει τα δικά του καλά] ουδέποτε κατάφερε ) και αυτόματα σου υπολογίζει την διάρκεια των αποτελεσμάτων ... πχ. βάζω Μάλερ, μου παραδίδει τάχιστα τα περιεχόμενα και αμέσως υπολογίζει την διάρκεια τους (στην περίπτωση μου 17 ημέρες, 4 ώρες, 7 λεπτά και 9 δεύτερα) ... δεν είναι υπέροχο ;

17 ημέρες μουσική Μάλερ, υπέροχο πραγματικά

Να καταθεσω και εγω την εμπειρια μου ...Παρεληφθη προχθες το Ras 2 με κουτακι, τροφοδοτικο ,sd πακετο .Η χρηση του ναι μεν θα ειναι για audio αλλα επειδη βρισκεται σε κοινοχρηστο χωρο που υπαρχει τηλεοραση επελεξα να στηθει με openelec μιας και το δουλευα πριν ετσι με ενα φορητο που εχω με εξοδο hdmi .
Dac προδιαγραφων δεν υπαρχει ετσι παιρνω την οπτικη απο την τηλεοραση και την δινω στο παλιο dac που εχω .
Προεκυψαν δυο ζητηματα ...
Με το υπαρχον τροφοδοτικο του και με ενα αλλο μεγαλυτερου αμπεραζ που ειχα ευκαιρο δεν διαβαζει κανεναν απο τους εξωτερικους δυομισαριδες που εχω καθως και ενα δανικο (βεβαια αυτος ηταν usb3) οποτε σε αυτη την περιπτωση τον ηπιαμε που λενε ...Οπερ σημαινει εξτρα κοστος για δικτιακο η εξωτερικο με δικη του τροφοδοσια .
Εβαλα τακα τακα Volumio μηπως και ζοριζοταν το μηχανακι με το openelec ουτε εκει διαβασε δισκους ...
Μεσω δικτυου δεν ειχα προβλημα αναπαραγωγης το openelec ειναι αυτο που ειναι ,το volumio απο web interface ηταν γρηγορο και ευκολο στην χρηση.
Συμπερασμα ειναι πολυ καλη λυση μικροσκοπικο ψαρωτικο αρκει να πληρουνται προυποθεσεις γιατι μετα ανεβαινει το κοστος...
Στο openelec δεν εχει μεγαλες απαιτησεις σε πορους .Το δευτερο ζητημα που αντιμετωπισα και αφορα την χρησh με openelec ειναι οτι ενω το μηχανακι εχει CEC δυνατοτητα οπερ μπορεις να το χειρηστεις με το τηλεκοντρολ της τηλεορασης σε εμενα δεν δουλευει αν και εχω καινουργια τηλεοραση και αλλαξα καναδυο hdimi καλωδια .Το δουλευω με bluetooth mouse .
Οποτε τωρα πρεπει να εκταμιευσω σε ενα δισκο και ενα dac ...
Ισως αν γινουν αυτα προμηθευτω και ενα δευτερο για audio μονο .

Το θεμα των δισκων επιλυθηκε απλα χρειαζοταν λιγο ψαξιμο απο μερους μου ...
Η λυση ειναι απλη και λογικα εφαρμοζεται σε ολα τα λειτουργικα για το Pi προσθετουμε μια γραμμη στο config.txt που εχει προφανως το εκαστοτε λειτουργικο
(το config.txt απο οτι καταλαβα παιζει τον ρολο του BIOS )
Ετσι λοιπον εχουμε ...
Βγαζουμε την καρτα εντοπιζουμε το config.txt και προσθετουμε την γραμμη

max_usb_current=1

Σωζουμε και ειμαστε οκ με αυτη την γραμμη το Pi δινει 1,2 Α στις θυρες USB

Προυποθεση απο εκει και περα να εχουμε ενα καλο τροφοδοτικο γιατι το τροφοδοτικο που πηρα μαζι με το Pi δεν αντεξε καθ'ολη την διαρκεια της ενημερωσης της μουσικης συλλογης και εκανε διακοπες(αναβοσβηνει το κοκκινο led της τροφοδοσιας δειγμα οτι η ταση πεφτει κατω απο τα 4,6 volt) μολις ζεσταθηκε τωρα παιζει με ενα ποιο ισχυρο 3,8Α και σκαναρει παλι την συλλογη και τα πιτσιρικια βλεπουν ταινια ταυτοχρονα ...

Αυτη η ρυθμιση σε αλλα λειτουργικα Archphile,Volumio κλπ κλπ ισως λυνει προβληματα με εξωτερικα Dac που ζητουν περισοτερο ρευμα νομιζω οτι ενα τετοιο θεμα ειχε και ο Dr.PanK
ισως λοιπον με αυτο τον τροπο να λυνεται.

Επισης μπορει να περαστει η γραμμη μεσω SSH αλλα νομιζω ειναι πιο ευκολο να βγαλεις την καρτα .

Η πηγη της λυσης ειναι εδω...
http://openelec.tv/forum/134-usage/75660-how-can-we-set-1-2a-for-usb-on-raspberry-pi-2

Ναι, κάτι παρόμοιο είχα συναντήσει με ένα ντακ. Θα δοκιμάσω την λύση από περιέργεια και θα επανέλθω.

Απ όσο ξέρω αυτή η επιλογή θέλει αρκετή προσοχή καθως δέχεται να δημιουργήσει διαφορά θέματα. Νομίζω ότι θέλει παραπάνω ψάξιμο απ ότι μια απλή εφαρμογή.

Καποια απο αυτα που βρηκα μεχρι τωρα δεν αναφερουν κατι μειονεκτικο περα του οτι χρειαζεται καλο τροφοδοτικο .Εννοειται οτι η βελτιστη λυση ειναι στην περιπτωση δισκων αυτοι που εχουν δικη τους τροφοδοσια...
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=46&t=102634&p=714841
Εδω στα specs το εχουν σαν πλεονεκτημα...
http://www.modmypi.com/raspberry-pi/rpi2-model-b/raspberry-pi-2-model-b-new
http://thepihut.com/products/raspberry-pi-2-model-b
Θα το ψαξω ομως περισοτερο.

Σε μία ανάλογη δοκιμή που έκανα στο Pi2 με την max_usb_current=1 και με έναν USB δίσκο λίγο απαιτητικό σε ισχύ (αφού προέρχεται από έναν 2,5άρη δίσκο netbook μέσα σε θήκη), μου παρουσίασε το εξής κουφό... Όταν σύνδεα το δίσκο, μου σβήνανε τα 2 LED στην πόρτα Ethernet και έπαυε να δουλεύει το δίκτυο. Το Pi2 το έχω πάνω σε τροφοδοτικό 2,1A.

Γι’ αυτό προσοχή! Η καλύτερη και δοκιμασμένη λύση είναι ένα USB Hub με δική του τροφοδοσία.

Σε μία ανάλογη δοκιμή που έκανα στο Pi2 με την max_usb_current=1 και με έναν USB δίσκο λίγο απαιτητικό σε ισχύ (αφού προέρχεται από έναν 2,5άρη δίσκο netbook μέσα σε θήκη), μου παρουσίασε το εξής κουφό... Όταν σύνδεα το δίσκο, μου σβήνανε τα 2 LED στην πόρτα Ethernet και έπαυε να δουλεύει το δίκτυο. Το Pi2 το έχω πάνω σε τροφοδοτικό 2,1A.

Γι’ αυτό προσοχή! Η καλύτερη και δοκιμασμένη λύση είναι ένα USB Hub με δική του τροφοδοσία.
Σίγουρα μιλάμε πάντα για ύπαρξη σοβαρού τροφοδοτικού και μάλλον όλα αυτά που κυκλοφορούν είναι ψιλό της πλάκας. Και εμένα με αυτό που πήρα πακέτο 2,1 αμπέρ τα είδε όλα έτυχε και είχα ένα ρυθμιζόμενο που στα 5 έβγαζε 3,8 και δεν μασάει τίποτα.

Σίγουρα μιλάμε πάντα για ύπαρξη σοβαρού τροφοδοτικού και μάλλον όλα αυτά που κυκλοφορούν είναι ψιλό της πλάκας. Και εμένα με αυτό που πήρα πακέτο 2,1 αμπέρ τα είδε όλα έτυχε και είχα ένα ρυθμιζόμενο που στα 5 έβγαζε 3,8 και δεν μασάει τίποτα.

Έκανα την δοκιμή και με το τροφοδοτικό της Samsung που έχω στην ταμπλέτα μου και που είναι 5,3V στα 2A. Πάλι το ίδιο μου έκανε.

Δεν είναι θέμα τροφοδοτικού γιατί όταν παρουσίαζε πρόβλημα το Ethernet, το υπόλοιπο τμήμα της συσκευής και φυσικά και ο επεξεργαστής, συνέχιζε να δουλεύει κανονικά.

Ίσως είναι με τις περιπτώσεις του εμένα πάντως με τον δίσκο καρφωμένο πάνω εδώ και σχεδόν δύο μέρες παίζει κανονικά τον κάνει idle όταν δεν χρησημοποιειται τον ξαναεπαναφερει όταν χρειάζεται, γενικά δείχνει ότι δουλεύει σωστά (με openelec πάντα) στις υπόλοιπες θύρες δεν έχω τίποτα μόνο ένα Bluetooth δέκτη για το ποντίκι.