Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Είπα από την αρχή ότι ο δίσκος μου είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε ρεύμα. Σύντομα θα έχω έναν σύγχρονο 2,5άρη Toshiba δίσκο οπότε θα το ξαναδοκιμάσω. Σαν λειτουργικό έχω το rasbian αλλά δεν νομίζω να τίθεται θέμα λειτουργικού.

Θα δοκιμάσω και έναν USB 3 δανεικό και θα ενημερώσω βέβαια είναι πολύ οριακά αν υποθέσουμε ότι το ρας τραβάει περίπου 700ma δεν μένουν και πολλά να δώσει το τροφοδοτικακι χωρίς να ζεσταθεί με αποτέλεσμα είτε να ρίχνει την τάση η την ένταση.

Πάντως υπάρχει αναφορά σε forums ότι όταν δουλεύεις στο boot configure την εντολή max_usb_current=1, σε κάθε επανεκκίνηση το gpio38 που είναι υπεύθυνο για να ενεργοποιήσει το διπλάσιο ρεύμα στα usb ports, ξεκινάει έχοντας την τιμή 0 και αν κατά την εκκίνηση υπάρχει και usb δίσκος συνδεδεμένος, για 2-3 δευτερόλεπτα μέχρι το συγκεκριμένο gpio πάει στο 1, ο δίσκος ανοιγοκλείνει. Αυτό δεν ξέρω το κατά πόσο είναι καλό για τον δίσκο.

Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει και κατά το πόσο είναι οριακό το ρεύμα των 600 mA για τον δίσκο.

Καλησπέρα

Εχω εγκαταστήσει το Volumio εδώ και δυο μέρες
Το πρόβλημα ειανι οτι δεν παίζει HD αρχεία, εκτός και αν θέσω το Sample Rate Coverter σε Fastest Sinc Interpolator
Απο οτι λέει, αυτο επηρεάζει την ποιότητα του ήχου.
Ειναι λογικό αυτο; Δηλαδή να ειανι απαραίτητη αυτή η ρύθμιση, ή πρεπει να κοιτάξω κάτι άλλο ?
Θενκς!
Νίκος

Το κράτησα ελαχιστες ημερες αλλα νομιζω οτι δεν θα επρεπε να εχεις προβλημα. Τι ντακ έχεις?

Δοκίμασες το MoOde (TCMODS) ?

Αυτή η ρύθμιση έχει να κάνει με το sample rate_converter option στο mpd.conf.

Τα αρχεια που προσπαθεις να ακουσεις σε τι ποιότητα είναι; Υποστηρίζονται απο το DAC σου;

Το κράτησα ελαχιστες ημερες αλλα νομιζω οτι δεν θα επρεπε να εχεις προβλημα. Τι ντακ έχεις?

Δοκίμασες το MoOde (TCMODS) ?

Όχι ακόμα, (για το TC MODS)
Dac εχω το chord Hugo

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτή η ρύθμιση έχει να κάνει με το sample rate_converter option στο mpd.conf.

Τα αρχεια που προσπαθεις να ακουσεις σε τι ποιότητα είναι; Υποστηρίζονται απο το DAC σου;

Απο 24/88 και άνω είχα συνεχή σπασίματα
Το DAC τα υποστηρίζει ολα.
Τι θα έπρεπε να κοιτάξω?
Θενκς!

H πιο πάνω ρύθμιση όπως είπα και πριν αφορά σε ρύθμιση του resampling με libsamplerate. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις resample, ειδικά με την libsamplerate (η χρήση sox είναι η πιο ευρέως αποδεκτή γι' αυτή τη δουλειά). Τσέκαρε αν μπορείς να απενεργοποιήσεις εντελώς το resampling. Αν δεν έχει κάποια τέτοια ρύθμιση μάλλον θα πρόκειται για bug, οπότε δοκίμασε κάποια εναλλακτική διανομή.

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

σχετικα με το truncation που πραγματοποιει το raspberry Pi , κόβωντας τα πάντα πάνω απο τα 16 bit θα εχουμε καποια τεκμηριωμενη μετρηση , ή θα ακουμε τελικά τα αγαπημένα μας HD formats κομμένα και ραμμένα στα 16 bits ;
Ξενερωσα οταν το έμαθα αλλά ελπίζω να διαπψευτουν εκείνος που το ανακαλυψαν πρώτοι.

Τι ακριβώς εννοείς; Το rpi εφόσον παίζει με usb dac δεν πειράζει την ποιότητα της αναπαραγωγής. Αν παίζει i2s αλλάζει η ιστορία.

Μπορείς να δώσεις κάποιο λινκ;

Re: Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

σχετικα με το truncation που πραγματοποιει το raspberry Pi , κόβωντας τα πάντα πάνω απο τα 16 bit θα εχουμε καποια τεκμηριωμενη μετρηση , ή θα ακουμε τελικά τα αγαπημένα μας HD formats κομμένα και ραμμένα στα 16 bits ;
Ξενερωσα οταν το έμαθα αλλά ελπίζω να διαπψευτουν εκείνος που το ανακαλυψαν πρώτοι.

Αυτο οταν χρησιμοποιείς την Ι2Σ μεταγωγή αν δεν κανω λάθος. Με την USB δεν πρεπει να υπάρχει θέμα (εκτος και αν μου εχει ξεφυγει κατι χοντρο)

επειδη ειμαι εκτος δικτυου 3g , δεν μπορώ να βρω τα αντίστοιχα threads με τις σχετικες παρατηρήσεις. Για την διασυνδεση I2s μπορεί να ειχαν γινει οι παρατηρησες .

But after reading a little more into the subject, I had some worries which were confirmed by a fellow Volumio user (Ralph); namely that the potential for sound quality using RPi + i2s seems to be limited. The mentioned limitations are: 24 bit does NOT work over RPi i2s, 24-bit music will be truncated to 16bit due to DMA limitations, making 24 bit audio sound slightly worse than a CD

https://volumio.org/forum/sound-quality-limitations-raspberry-i2s-dacs-t2391.html

μπορεις Μιχαλη να δεις αν απο την διασυνδεση I2s οι λεξεις ειναι 24bits και ότι όντως υπάρχει χρήσιμη πληροφορία απο το 17o bit εως το 24ο ;
ευχαριστώ πολύ !

Επισης οσα dac μπαινουν σαν καπελακια πανω απο το raspberry, επειδη θεωρω οτι λαμβάνουν το ψηφιακό σημα απο τις I2s διεπαφές, τελικά ισως να μην εκμεταλλεύονται την πληροφορια υψηλης αναλυσης εως τα 24 bits.

Θα κάνω εκτενή έρευνα μέσα στο ΣΚ. Παρόλα αυτά, το λινκ πιο πάνω είναι παλιό και πιθανοτατα δεν ισχύουν πια όσα αναφέρονται εκεί καθώς είμαστε αρκετούς κερνελς μετα.

Με μια πρόχειρη ματιά από κινητό δε βλέπω κάτι απενεργοποιημενο αναφορικά με τα 24 bit στον πηγαίο κώδικα:

https://github.com/raspberrypi/linux/blob/rpi-3.18.y/sound/soc/bcm/bcm2708-i2s.c

Καλησπέρα

Το θέμα με τα σπασίματα εχει σταματήσει, απο οτι καταλαβα μαλον υπεύθυνο ήταν το γεγονός οτι προσπαθούσα να παίξω μουσική ενώ έκανε update στην library.
Τώρα το θέμα που αντιμετωπιζω ειναι οτι με έναν σκληρό 1.5 TB, σχεδόν γεμάτο, αργεί απελπιστικά πολυ να κάνει update, και μερικές φορές δεν κάνει και καθόλου.
Με έναν άλλο στο 1 TB και όχι τόσο γεμάτο, συμπεριφέρεται καλύτερα.
Υπάρχουν γενικές γραμμές που πρεπει να ακολουθούμε ; Εχω εγκαταστήσει το TCmods.
Anyway, απο απόδοση (όταν παίζει !) ειναι πολυ καλό.
Το ακούω τώρα με τα LCD3 και το Hugo, και ειναι όντος πολυ καλό. Το αντίστοιχο σεταπ με ενα MacBook Pro υπολείπεται παρά πολυ.
Τι μπορεί να κάνει ενα μηχανάκι των 30 Ευρο!

Θα κάνω εκτενή έρευνα μέσα στο ΣΚ. Παρόλα αυτά, το λινκ πιο πάνω είναι παλιό και πιθανοτατα δεν ισχύουν πια όσα αναφέρονται εκεί καθώς είμαστε αρκετούς κερνελς μετα.

Με μια πρόχειρη ματιά από κινητό δε βλέπω κάτι απενεργοποιημενο αναφορικά με τα 24 bit στον πηγαίο κώδικα:

https://github.com/raspberrypi/linux/blob/rpi-3.18.y/sound/soc/bcm/bcm2708-i2s.c

Λοιπόν, την εποχή που συζητιόταν το θέμα αυτό, στον κώδικα του i2s module, υπήρχε το εξής:

Code:
// | SNDRV_PCM_FMTBIT_S24_LE : disable for now, it causes white noise with xbmc

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το section είναι:

Code:
switch (params_format(params)) {
    case SNDRV_PCM_FORMAT_S16_LE:
        data_length = 16;
        bclk_ratio = 50;
        break;
    case SNDRV_PCM_FORMAT_S24_LE:
        data_length = 24;
        bclk_ratio = 50;
        break;
    case SNDRV_PCM_FORMAT_S32_LE:
        data_length = 32;
        bclk_ratio = 100;
        break;

Coder δεν είμαι για να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται, αλλά δεν βλέπω τίποτα σχετικό με τα 24 bit να είναι commented.

Καλησπέρα

Το θέμα με τα σπασίματα εχει σταματήσει, απο οτι καταλαβα μαλον υπεύθυνο ήταν το γεγονός οτι προσπαθούσα να παίξω μουσική ενώ έκανε update στην library.
Τώρα το θέμα που αντιμετωπιζω ειναι οτι με έναν σκληρό 1.5 TB, σχεδόν γεμάτο, αργεί απελπιστικά πολυ να κάνει update, και μερικές φορές δεν κάνει και καθόλου.
Υπάρχουν γενικές γραμμές που πρεπει να ακολουθούμε ; Εχω εγκαταστήσει το TCmods.
Το ακούω τώρα με τα LCD3 και το Hugo, και ειναι όντος πολυ καλό. Το αντίστοιχο σεταπ με ενα MacBook Pro υπολείπεται παρά πολυ.

Ανάλογο πρόβλημα με το σκανάρισμα της library είχαν και άλλα μέλη του avclub. Νομίζω ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Tim που φτιάχνει τη διανομή για να το διερευνήσει.

BTW, για όποιον θέλει να πειραματιστεί, πλέον υπάρχει και Runeaudio για RPI2:

http://sourceforge.net/projects/run...io_rpi2_0.3-beta_20150304_2GB.img.gz/download

Μιχαλη , στον πηγαίο κώδικα φαίνεται οτι σίγουρα ο προγραμματιστης εχει φροντίσει και έχει συμπεριλάβει και τις περιπτωσεις για 24 και 32 bit . Επισης αναφέρει οτι είναι προτιμότερο η συχνότητα δειγματοληψιας νσ ειναι ακέραιο πολλαπλάσιο των 8 Khz

ΙΚ βαλε κάνα ενδεικτικό λαμπάκι να σου αναφέρει το dac τι δέχεται από i2s
Από USB δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα,
a/ και υπάρχουν οι σχετικές αναφορές από χρήστες που έχουν ενδεικτικά λαμπιόνια στα dac τους
b/ και περάνει και DSDoverPCM το οποίο απαιτεί 24bit frames – όπου δεν είναι δυνατό να μηδενίσεις μπιτ και να περνά πάλι το πακετοποιημένο DSD

Καλησπέρα

με το tcmods είχα προβλήματα στο θέμα της βιβλιοθήκης ...( 4 δίσκοι των 3 τεράτων) ... ουδέποτε την διάβασε όλη [τον 4ο δίσκο], ενώ έκανε και ώρες για να τελειώσει το διάβασμα των τριών πρώτων δίσκων ...

με το archphile του Μιχάλη οι δίσκοι διαβάστηκαν σε 25 λεπτά και από τότε δεν έχω προβλήματα ... επίσης παίζει απροβλημάτιστα sacd.iso που οι άλλες διανομές δεν ....