Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

το θέμα μας εδώ δεν είναι οι διανομές Linux και οι διαφορες
,φανταστικες ή πραγματικές που μπορεί να αποδειχθεί μελλοντικά ότι όντως υπάρχουν.
Αντιλαμβανομαι οτι το rasperry PI2 δεν θα πρέπει να να περιορίζεται ηχητικά από το εκάστοτε λογισμικό συστήματος. Αν υπάρχουν προβλήματα και κάποια διανομη

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

... εδώ ειναι ο χώρος για να τεκμηριωθουν τα οποια προβλήματα υπάρχουν

ή λέμε απλώς ότι υπάρχουν για να προκαλεσουμε τον διάλογο , στην καλύτερη περίπτωση.

Τοτε ίσως θα ήταν καλύτερα να σβήσουν μόνο τα μηνύματα εκείνα που ήθελαν το OpenELEC να μην μπορεί να παίξει bit perfect τα μουσικά αρχεία υψηλής ανάλυσης, πράγμα το οποίο δεν υφίσταται μέχρις αποδείξεως του αντίθετου.

καληνύχτα σας

Για ένα δεύτερο σύστημα στο γραφείο, βρήκα ένα diy dac το οποίο βασιζεται στο PCM5102 chip και το οποίο διατίθεται από τον πολύ γνωστό diyer DIYINHK, α οποίος μείωσε την τιμή για το συγκεκριμένο dac στα 32 (περιλαμβάνονται τα ταχυδρομικά τέλη για αποστολή στην Ελλάδα).

http://www.diyinhk.com/shop/audio-k...-dac-i2s-input-ultra-low-noise-regulator.html

Θα τροφοδοτηθεί με 5V από το RPi2. Το Rpi2, όπως είναι γνωστό, δεν δίνει στο GPIO το master clock (MCLK), όμως το συγκεκριμένο DAC δεν το χρειάζεται, αφού το δημιουργεί τοπικά με PLL (από το BCLK).
Το μικρό jitter που μπορεί να οφείλεται στο ίδιο το PLL, πιστεύω ότι δεν θα γίνεται αντιληπτό, από άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών ή από άτομα ηλικίας <40 ετών που διαθέτουν συστήματα αξίας <50.000 (λέμε τώρα...)
Θα το λάβω σε περίπου 2 εβδομάδες .

Αναφέρεται οτι έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του ήχου. Δεν φαίνονται οτι ειναι ερασιτέχνες οι τύποι. Από αύριο ξεκινάμε τις ακροάσεις σε διαφορετικές συστήματα προκειμενου να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπερασματα, ο,τι και να σημαίνει αυτό.

Re: Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Για ένα δεύτερο σύστημα στο γραφείο, βρήκα ένα diy dac το οποίο βασιζεται στο PCM5102 chip και το οποίο διατίθεται από τον πολύ γνωστό diyer DIYINHK, α οποίος μείωσε την τιμή για το συγκεκριμένο dac στα 32 (περιλαμβάνονται τα ταχυδρομικά τέλη για αποστολή στην Ελλάδα).

http://www.diyinhk.com/shop/audio-k...-dac-i2s-input-ultra-low-noise-regulator.html

Θα τροφοδοτηθεί με 5V από το RPi2. Το Rpi2, όπως είναι γνωστό, δεν δίνει στο GPIO το master clock (MCLK), όμως το συγκεκριμένο DAC δεν το χρειάζεται, αφού το δημιουργεί τοπικά με PLL (από το BCLK).
Το μικρό jitter που μπορεί να οφείλεται στο ίδιο το PLL, πιστεύω ότι δεν θα γίνεται αντιληπτό, από άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών ή από άτομα ηλικίας <40 ετών που διαθέτουν συστήματα αξίας <50.000 (λέμε τώρα...)
Θα το λάβω σε περίπου 2 εβδομάδες .
Περιμένουμε feedback...

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Node.js στην ουσία κάνει γρήγορο το web interface. Δεν θα κάνει διαφορά σε όσους δεν χρησιμοποιούν web interface αλλά τρίτους android/iOS clients. Οποτε φροντίστε να δοκιμάσετε το web του.
systemd, όλα τα linux distributions γυρνάνε σε systemd αυτή την εποχή για πιο γρήγορο boot
Καλές δοκιμές σε όλους

To απόγευμα το πηρε και το δικο μου ματι, δείχνει ενδιαφέρον. Στην ουσια απομακρύνεται απο τους πρώην συνεργατες του Rune, καλο αυτο για εμας (πολυφωνία)

Δεν γράφω ως "ανταγωνιστής" ή κάτι ανάλογο (άλλωστε το project μου μάλλον οδεύει προς μια τελική "funeral edition" ) αλλά ως χρήστης όλων αυτών των διανομών.

Και το runeaudio αλλά και το volumio μέχρι στιγμης δεν έχουν δώσει 1 beta που να μην έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Εδώ λοιπόν ο Michelangelo, ενώ είναι ενάμιση χρόνο σε beta αποφασίζει να πάει σε alpha! Ενώ λοιπόν δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα της υπάρχουσας έκδοσης βαδίζει μαζί με την ομάδα του σε ένα εντελώς διαφορετικό κώδικα που σημαίνει ότι πιθανότατα ανοίγει ένας νέος κύκλος με άγνωστο το πότε θα προκύψει μια έκδοση όπου θα είναι απροβλημάτιστη για τον περισσότερο κόσμο.

Βέβαια έχει μια λογική να θέλει να αλλάξει interface ώστε να μην πατάει στο software των πρώην συνεργατών.

Στον αντίποδα όσων αναφέρω παραπάνω, υπάρχει μια ελπίδα για μια καλή έκδοση, καθώς απ' ότι φαίνεται πρέπει να έχει φτιαχτεί και πάλι ομάδα από developers και δεν μιλάμε για προσπάθεια ενός ανθρώπου.

Αν δούμε τι συμβαίνει όμως και στο Runeaudio, εδώ και επίσης περίπου ενάμιση χρόνο έχουν δώσει νομίζω 2 beta, επίσης όχι απροβλημάτιστες για τον περισσότερο κόσμο. Έχουν ανακοινώσει από την αρχή του project τους ότι θα υποστηριξουν επιπλέον συσκευές και υπάρχει κόσμος που έχει μείνει με το...udoo ή το ....cubox στο χέρι.

Προς θεού, δεν κατηγορώ κανέναν. Έτσι είναι το open source. Δεν πλήρωσες, δεν έχεις καμία απαίτηση. Έχει έρθει μια εποχή για μένα που τους καταλαβαίνω απόλυτα. Όταν δεν προλαβαίνεις να ανασάνεις κυνηγώντας να βγάλεις τα προς το ζην, εύκολα αφήνεις ένα μεγαλεπήβολο project/χόμπυ στη μοίρα του. Φαντάζομαι ότι και στον Michelangelo κάτι τέτοιο συμβαίνει. Εργάζεται στο Udoo, καταπιάνεται με διάφορα άλλα επαγγελματικά projects κλπ και το volumio ως φυσικό επακόλουθο δεν αποτελεί γι' αυτόν πρώτη προτεραιότητα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό λοιπόν ο μόνος developer που προσπαθεί να κάνει κάτι είναι ο Tim του Moode. Παλεύει βγάζοντας νέες bugfixing εκδόσεις, επικεντρώνεται σε μία συσκευή (σωστότατη απόφαση κατ' εμέ) και όπως αντιλαμβάνομαι απ' όσα διαβάζω, μάλλον η κοινότητα χρηστών του πλέον είναι ευχαριστημένη.

Αναφορικά με το Archphile και όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό project. Από όλες τις διανομές είναι η μόνη στην οποία δεν γίνεται development και η μόνη που δεν ασχολείται με την δημιουργία mpd client. Ο φόρτος εργασίας των υπολοίπων είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς εστιάζουν στο κομμάτι της αλληλεπίδρασης του χρήστη με τον client. Κατ' εμέ όλοι μαζί ανακαλύπτουν συνεχώς τον τροχό, καθώς αν δεν είχαν τσακωθεί θα είχαν φτιάξει έναν και μόνο client ο οποίος μετά από τόσο καιρό θα ήταν διαμάντι.

Τώρα όσον αφορά στο ποιες διανομές επικεντρώνονται ή όχι στον ήχο, εδώ θα μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες μου. Όλοι όσοι φτιάχνουμε mpd based διανομές, κάνουμε το ίδιο πράγμα. Στήνουμε έναν mpd με bit perfect configuration και απλά κάποιοι κάνουν αμφιβόλου ακουστικού αποτελέσματος microconfiguration. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να ακουστεί η μια καλύτερα από την άλλη. Ίσως όταν υπάρξει ένας stable real time kernel για το Rpi, o πρώτος που θα τον χρησιμοποιήσει να διαφοροποιηθεί κάπως από τους υπόλοιπους. Έχοντας παίξει βέβαια με real time configuration και mpd σε laptop, πραγματικά αμφιβάλλω για τα οφέλη μιας real time υλοποίησης όταν ο τελικός σκοπός είναι η ακρόαση.

Μιχάλη είσαι μέσα στο μυαλό μου. Οι ιταλοί όταν αρχησα να ασχολούμαι δεν απάντησαν καν στα μέιλ μου. Εσύ και ο Τιμ το κυνηγάτε πιο σοβαρά και με ξεκάθαρες απόψεις.

Ιδανικά για εμένα θα έπρεπε να συνεργαστείτε για ένα κορυφαίο λειτουργικό αλλά διαβάζω πως ετοιμάζεσαι να μας αφήσεις.. πολύ κρίμα

Παναγιώτη,

δεν ξέρω πως επικοινώνησες μαζί τους, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα projects σε σχέση με το Archphile και το Μoode. Έχουν πολύ μεγαλύτερη βάση χρηστών και είναι δύσκολο να απαντούν σε κάθε ερώτηση ή request ξεχωριστά.

Ακόμα και γω που στο Archphile έχω μικρή βάση, συνεχίζω να λαμβάνω emails από κόσμο που δεν κάνει τον κόπο να γραφτεί στο forum μου ή τελοσπάντων σε κάποιο forum που είμαι μέλος. Αν αναλογιστούμε ότι εγώ πχ λαμβάνω 10 emails το μήνα, υπολόγισε ότι αυτοί λαμβάνουν ακόμη και 100δες.

Αυτό που προβλέπω είναι ότι κάποιο από τα Volumio/Runeaudio θα κάνει το επόμενο βήμα παίζοντας με κάποιον μεγαλο streamer κατασκευαστή. Τότε ίσως προκύψει κάτι πραγματικά σοβαρό από τις κοινότητες αυτές, αν και λογικά αν γίνει κάτι τέτοιο θα πάμε σε community και custom version.

Άσχετο με το παραπάνω, αλλά για να καταλάβει καλύτερα η κοινότητά μας τι προσφέρουν αυτές οι διανομές και τι συζητάμε τόσο καιρό εδώ μέσα, δείτε ένα εμπορικό προιόν:

http://www.totaldac.com/D1-server-eng.htm

http://www.totaldac.com/fichiers/d1-server_user guide.pdf

Αν δείτε το manual θα καταλάβετε ότι πρόκειται για μια hardware υλοποίηση βασισμένη σε cubox και για ένα Linux τύπου Archphile, χωρίς καν ενσωματωμένο client. Επίσης για να αποφεύγονται προβλήματα, δεν μπορείς να καστομάρεις τίποτα. Ακόμα και το NAS σου θα πρέπει να το ονομάσεις με συγκεκριμένο τρόπο για να είναι συμβατό με τη μια γραμμή που έχουν επιλέξει να έχουν στο fstab τους.

Δείτε και την τιμή:

-d1-server music server (DSD included): 4990euros incl VAT in EU, 4590euros excl VAT out of EU

Υποθέτουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί το καλύτερο δυνατό hardware γύρω από την πλακέτα του cubox (το οποίο δε βρίσκεται στο κουτί του αλλά είναι κανονικά ανεπτυγμένο ως πλακέτα). Ένα cubox (το πιο ακριβό κανει 150$ λιανική) λοιπόν με τέλεια περιφεριακά και μια Linux διανομή (real time) που προσφέρει το 1/10 από οτι κάθε μια από τις διανομές που έχουμε συζητήσει παραπάνω κοστίζει λίγο κάτω από 5k και ότι στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται αναπαραγωγή DSD!!! (τρομερό feature! - εμείς εδώ βγάλαμε τα μάτια μας για να ακούμε SACD ISO αλλά δε μας λένε Totaldac :D )

Επίσης στα features αναφέρει:

internet radios via Airplay
streaming such as Qobuz and Deezer and Tidal and Wimp via Squeezbox / LMS / Ipeng8
upnp/DLNA compatible with Jriver and Jremote and more

και βέβαια αυτό που εννοεί είναι ότι tidal, internet radios κλπ θα τα ακούτε όχι εγγενώς, αλλά στέλνοντάς τα από άλλο μηχάνημα με airplay κλπ.

Σας λέω με το χέρι στην καρδιά ότι όποια διανομή και να χρησιμοποιήσετε είναι καλύτερη από αυτή την εμπορική υλοποίηση σε επίπεδο software. To πρόβλημα με το Volumio ή το Moode ή και γω δεν ξέρω ποιο, είναι ότι δεν πληρώσαμε, άρα δεν εκτιμάμε :D

Last edited:

Δυστυχώς, έχεις μεγάλο δίκιο Μιχάλη.

Αλλά πόσο να χρεώσει η totaldac? 700 ? Τότε είναι που θα υποψιαζόταν ο υποψήφιος αγοραστής... :)

H TotalDac καλά κάνει και χρεώνει όσο θέλει. Το θέμα είναι εμείς να καταλάβουμε τι απολαμβάνουμε χωρίς κόστος Σταύρο!

Επιτυχία θα θεωρηθεί όταν ακόμη και εκείνος που διαθέτει τη θέληση και τα χρήματα να αγοράσει ένα "totaldac" επιλέγει τελικά να πάει σε πολύ οικονομικότερη λύση (όπως αυτές που περιγράφουμε στο φόρουμ) και ταυτόχρονα να αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένος!

Η totaldac επιλέγει μόνο έξοδο AES και spdif για το dac με τους γνωστούς περιορισμούς (μέχρι 192k, προβληματική διασύνδεση). Χμμ...

Επίσης, για το dac της δείχνει εσωτερική φώτο, γιατί όχι για το server?
:)

To θέμα δεν είναι η totaldac. Δες πχ άλλη mpd based λύση η οποία παράλληλα κάνει violate την άδεια GPL (και ο totaldac κάνει violation πιθανότατα - δεν έχω βρει κάποιο source της λύσης του):

http://www.computeraudiophile.com/f10-music-servers/aurender-auplayer-mpd-source-code-24791/

Εδώ μαθαίνουμε ότι στα Aurender τρέχει custom MPD 0.17 (Είναι αρχαίος MPD αλλά έχει έξτρα καλούδια πχ tidal, ενσωματωμένο UPNP support κλπ - o developer του MPD με το που ακούει για 0.17 προτείνει άμεση αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση καθώς ο MPD έχει ξαναγραφτεί σχεδόν από το μηδέν). Η Aurender κάνει μεγάλες προσπάθειες να κρύψει το software που χρησιμοποιεί, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και έχει αρχίσει δειλά δειλά να δίνει κώδικα υπό τον φόβο αγωγών κλπ.

Και ξανατονίζω: To πρόβλημά μας δεν είναι οι εταιρίες. Και γω αν μπορούσα θα είχα κάνει μια μικρή εταιρία και θα έφτιαχνα εμπορικούς streamers. Το θέμα μας είναι ότι θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι μέσα από τη γνώση που μοιραζόμαστε στο Avclub έχουμε καταφέρει να χτυπήσουμε στα ίσια μηχανήματα χιλιάδων ευρώ. Και μπορεί αυτό να μας φαίνεται προφανές, αλλά δεν είναι! Για να το πούμε και ανάποδα, διάφοροι επαγγελματίες διανθίζουν προφανείς λύσεις κυρίως χαρνγουερικά και ζητούν ένα χέρι και ένα πόδι για την απόκτησή τους.

Y.γ. Δεν λέω ότι ένα Raspberry με μια Audio διανομή χτυπάει το Aurender προφανώς, αλλά οτι προσφέρει ανάλογα ή ακόμη και περισσότερα features. Εϊναι στο χέρι του καθενός βέβαια να αγοράσει ανάλογο hardware και τότε σίγουρα θα μπορεί να λέει ότι "χτυπάει" το κάθε Aurender.

Y.γ.2 Ζητώ συγνώμη για το offtopic, αλλά αν διαβάσετε τα forums όλων αυτών των διανομών θα δείτε διάφορους αναιδείς τύπους, να γράφουν αγενή μηνύματα και να απαιτούν από τους developers οτιδήποτε τους κατεβαίνει στο κεφάλι, λες και πλήρωσαν για κάποιο προιόν ή για support!

Last edited:

Μιχάλη έχεις απόλυτο δίκιο, δεν εκτιμάμε αυτό που έχουμε... το τσάμπα (και πίσω από το τσάμπα τον κόπο τον δικό σου και των άλλων).

Παρά τους μικροπροβληματισμούς (και ενίοτε το σπάσιμο @@ών που θέλω να τα πετάξω όλα από το μπαλκόνι) εγώ δηλώνω ότι καθαρότερη αναπαραγωγή δεν έχω ξανακούσει.

Και αυτός είναι ο λόγος για τα πεντοχίλιαρα και τα δεκαχίλιαρα και βάλε των επωνύμων λύσεων.

Εν πάσι περιπτώσει και ας γίνομαι κουραστικός ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι σε σένα (για τον προγραμματισμό και όλο τον κόπο) και στο Πάνο (που έφερε αυτό το θέμα στο προσκήνιο) -bye-

Χρήστο προσυπογράφω!

PS. Φώναξέ με όταν τα πετάξεις απ' το μπαλκόνι να τα μαζέψω... :)

Χρήστο,

δεν κάνω αυτοαναφορικά posts, σε αυτό είμαι ξεκάθαρος! Προσπαθώ να δώσω μια σαφή εικόνα για το τι σημαίνει open source και τι απαιτήσεις θα πρέπει να έχουμε.

Πέρα από αυτό, από τη στιγμή που το totaldac και το aurender είναι Linux με MPD, σε διαβεβαιώνω ότι και με αυτά θα έχεις τα ίδια προβλήματα εφόσον δε συνεργάζονται καλά με το dac σου ή με το NAS σου!

H μεγάλη διαφορά είναι ότι τέτοιες εταιρίες θα σου δώσουν περιορισμούς, πχ θα βάλεις έναν μόνο δίσκο USB, δε θα χρησιμοποιήσεις Wifi κλπ κλπ, πράγματα που έγκαβλοι σαν και μένα και τους άλλους δημιουργούς διανομών δεν δέχονται και προσπαθούμε να φτάσουμε αυτά τα λινουξάκια στα άκρα. Θα ήταν πολύ έυκολο και για μενα να σας πω ότι υποστηρίζω ένα δίσκο με αφορμή μια audiophile σάλτσα και να είχε τελειώσει η υπόθεση!