Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player
To απόγευμα το πηρε και το δικο μου ματι, δείχνει ενδιαφέρον. Στην ουσια απομακρύνεται απο τους πρώην συνεργατες του Rune, καλο αυτο για εμας (πολυφωνία)
Δεν γράφω ως "ανταγωνιστής" ή κάτι ανάλογο (άλλωστε το project μου μάλλον οδεύει προς μια τελική "funeral edition" ) αλλά ως χρήστης όλων αυτών των διανομών.
Και το runeaudio αλλά και το volumio μέχρι στιγμης δεν έχουν δώσει 1 beta που να μην έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Εδώ λοιπόν ο Michelangelo, ενώ είναι ενάμιση χρόνο σε beta αποφασίζει να πάει σε alpha! Ενώ λοιπόν δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα της υπάρχουσας έκδοσης βαδίζει μαζί με την ομάδα του σε ένα εντελώς διαφορετικό κώδικα που σημαίνει ότι πιθανότατα ανοίγει ένας νέος κύκλος με άγνωστο το πότε θα προκύψει μια έκδοση όπου θα είναι απροβλημάτιστη για τον περισσότερο κόσμο.
Βέβαια έχει μια λογική να θέλει να αλλάξει interface ώστε να μην πατάει στο software των πρώην συνεργατών.
Στον αντίποδα όσων αναφέρω παραπάνω, υπάρχει μια ελπίδα για μια καλή έκδοση, καθώς απ' ότι φαίνεται πρέπει να έχει φτιαχτεί και πάλι ομάδα από developers και δεν μιλάμε για προσπάθεια ενός ανθρώπου.
Αν δούμε τι συμβαίνει όμως και στο Runeaudio, εδώ και επίσης περίπου ενάμιση χρόνο έχουν δώσει νομίζω 2 beta, επίσης όχι απροβλημάτιστες για τον περισσότερο κόσμο. Έχουν ανακοινώσει από την αρχή του project τους ότι θα υποστηριξουν επιπλέον συσκευές και υπάρχει κόσμος που έχει μείνει με το...udoo ή το ....cubox στο χέρι.
Προς θεού, δεν κατηγορώ κανέναν. Έτσι είναι το open source. Δεν πλήρωσες, δεν έχεις καμία απαίτηση. Έχει έρθει μια εποχή για μένα που τους καταλαβαίνω απόλυτα. Όταν δεν προλαβαίνεις να ανασάνεις κυνηγώντας να βγάλεις τα προς το ζην, εύκολα αφήνεις ένα μεγαλεπήβολο project/χόμπυ στη μοίρα του. Φαντάζομαι ότι και στον Michelangelo κάτι τέτοιο συμβαίνει. Εργάζεται στο Udoo, καταπιάνεται με διάφορα άλλα επαγγελματικά projects κλπ και το volumio ως φυσικό επακόλουθο δεν αποτελεί γι' αυτόν πρώτη προτεραιότητα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό λοιπόν ο μόνος developer που προσπαθεί να κάνει κάτι είναι ο Tim του Moode. Παλεύει βγάζοντας νέες bugfixing εκδόσεις, επικεντρώνεται σε μία συσκευή (σωστότατη απόφαση κατ' εμέ) και όπως αντιλαμβάνομαι απ' όσα διαβάζω, μάλλον η κοινότητα χρηστών του πλέον είναι ευχαριστημένη.
Αναφορικά με το Archphile και όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό project. Από όλες τις διανομές είναι η μόνη στην οποία δεν γίνεται development και η μόνη που δεν ασχολείται με την δημιουργία mpd client. Ο φόρτος εργασίας των υπολοίπων είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς εστιάζουν στο κομμάτι της αλληλεπίδρασης του χρήστη με τον client. Κατ' εμέ όλοι μαζί ανακαλύπτουν συνεχώς τον τροχό, καθώς αν δεν είχαν τσακωθεί θα είχαν φτιάξει έναν και μόνο client ο οποίος μετά από τόσο καιρό θα ήταν διαμάντι.
Τώρα όσον αφορά στο ποιες διανομές επικεντρώνονται ή όχι στον ήχο, εδώ θα μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες μου. Όλοι όσοι φτιάχνουμε mpd based διανομές, κάνουμε το ίδιο πράγμα. Στήνουμε έναν mpd με bit perfect configuration και απλά κάποιοι κάνουν αμφιβόλου ακουστικού αποτελέσματος microconfiguration. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να ακουστεί η μια καλύτερα από την άλλη. Ίσως όταν υπάρξει ένας stable real time kernel για το Rpi, o πρώτος που θα τον χρησιμοποιήσει να διαφοροποιηθεί κάπως από τους υπόλοιπους. Έχοντας παίξει βέβαια με real time configuration και mpd σε laptop, πραγματικά αμφιβάλλω για τα οφέλη μιας real time υλοποίησης όταν ο τελικός σκοπός είναι η ακρόαση.