Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Δεν υπάρχει άπονο setup NAS :P

Aν χρησιμοποιείς Archphile βλέπεις εδώ:

http://archphile.org/howto/nas-configuration

και εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.p...ubox-i?p=1057358981&viewfull=1#post1057358981

Να σημειωθεί ένας από τους βασικούς λόγους που έφτιαξα το Archphile ήταν ότι με τις άλλες διανομές μετά από τυχαία reboots έχανα το NAS μου το οποίο το έβλεπαν με smbclient και χρειαζόταν να σκανάρω τη βιβλιοθήκη από την αρχή. Για το λόγο αυτό πήγα στην κλασική λύση fstab όπου δεν ανοίγει ρουθούνι ποτέ.

Last edited:

Χρήστο,

δεν κάνω αυτοαναφορικά posts, σε αυτό είμαι ξεκάθαρος! Προσπαθώ να δώσω μια σαφή εικόνα για το τι σημαίνει open source και τι απαιτήσεις θα πρέπει να έχουμε.

Πέρα από αυτό, από τη στιγμή που το totaldac και το aurender είναι Linux με MPD, σε διαβεβαιώνω ότι και με αυτά θα έχεις τα ίδια προβλήματα εφόσον δε συνεργάζονται καλά με το dac σου ή με το NAS σου!

H μεγάλη διαφορά είναι ότι τέτοιες εταιρίες θα σου δώσουν περιορισμούς, πχ θα βάλεις έναν μόνο δίσκο USB, δε θα χρησιμοποιήσεις Wifi κλπ κλπ, πράγματα που έγκαβλοι σαν και μένα και τους άλλους δημιουργούς διανομών δεν δέχονται και προσπαθούμε να φτάσουμε αυτά τα λινουξάκια στα άκρα. Θα ήταν πολύ έυκολο και για μενα να σας πω ότι υποστηρίζω ένα δίσκο με αφορμή μια audiophile σάλτσα και να είχε τελειώσει η υπόθεση!

Το ξέρω ότι δεν κάνεις αυτοαναφορικά ποστ, και σε παρακολουθώ και σέβομαι πολύ αυτό που κάνεις.

Ούτως ή άλλως τους περιορισμούς αυτούς τους έχουμε βρει μόνοι μας λίγο ή πολύ και πορευόμαστε με αυτούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι το NAS το οποίο δεν έχω καταφέρει να κάνω να λειτουργεί σωστά σε δειγματοληψίες πάνω από 24/96, αλλά το έχω δεχτεί και πορεύομαι με αυτό... άλλωστε το 90% των αρχείων μου παίζει αψεγάδιαστα... τα υπόλοιπα τα ακούω στο σύστημα των ακουστικών μου με Win7/i7 και foobar... dont worry be happy... :flipout:

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Το έχουμε πει πολλές φορές,αλλά δεν είναι κακό να το λέμε.
Άλλοι διαλέγουν να προσφέρουν (όπως ο Μιχάλης καλή ώρα),άλλοι τιμολογούν αυτή την προσπάθεια κατά την κρίση τους.
Και σε νορμάλ επίπεδα κι αν αυτό που προσφέρουν προσφέρει και ευκολία κι αναγνωρίζει παράλληλα και μια ολόκληρη κοινότητα που μοχθεί,το θεωρώ αποδεκτό.

Όταν όμως μας δουλεύουν στα μούτρα μας (ποιος δεν θυμάται το beast των 49.000 ευρώ με τα 3.500 ευρώ hardware; ) και ποντάρουν στην άγνοια,στην καλή πίστη ή το οτιδήποτε άλλο αυτό πρέπει να λέγεται.
Κι ευτυχώς υπάρχει κόσμος να μας ανοίγει τα μάτια.
Κι αυτό όλοι το εκτιμούν (εκτός πια κι αν δεν ζουν αυτή την εποχή σε αυτόν τον πλανήτη,εκεί πάσο. )

Εδω και αρκετές εβδομάδες ειχα αγοράσει ενα NAS (Synology DS215j) μαζι με ενα σοβαρό σκληρό (5Τ/128ΜΒ cache) για την συλλογή μου αλλα το streamerακι μου δεν ηθελε να δει το NAS. Την λυση (αφου τον ζαλισα) την έδωσε ο DimDim και την γράφω και εδω γιατι μπορεί να ειναι λογος προβλήματος και για άλλους.

Το user name που ειχα δώσει ειχε κενα. Δλδ Dr Pan K. οταν βάλαμε ενα αλλο ενιαίο (DrPanK) η σύνδεση εγινε άμεσα. Δημητρη, χιλια ευχαριστώ!

Το σημαντικό ειναι οτι δοκιμάζοντας το σετ απ (Synology>15m CAT6> Rpi-Archphile>DAC) με τα πλέον βαριά αρχεία (DSDx2, DXD) δεν έκανε ουτε κιχ, μηδέν package drops!

Θα το κάνω και εγώ. Μόνο που έχω ένα CAT7. Ελπίζω να μην είναι πρόβλημα. :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παναγιώτη που έβαλες τον δίσκο? Στον κάτω όροφο?
:)

Σταυρο το ΝΑΣ ειναι συνδεδεμένο αντιδιαμετρικά στο δωμάτιο σε σχεση με το σύστημα (οπως το θυμάσαι) και κριμένο σε ειδική εσοχή του τοίχου για να μην το ακουω. Υπάρχει και wifi αλλα για ευνοήτους λογούς ( :bird: ) προτιμώ το καλώδιο.

Chris1967 να το δούμε αυτό με το nas σου, γιατί δεν θα έπρεπε να παρουσιάζετε πρόβλημα ισα ισα θα έλεγα.
PanK χαίρομαι που όλα σου πάνε καλά με το NAS!

Tux δεν είναι μόνο η aurender όλοι στην πιάτσα mpd χρησιμοποιούν
Το κακό είναι ότι ντρέπονται να το πουν ότι χρησιμοποιούν Linux , λίγες εταιρίες το παραδέχονται burmeister , Logitech
Οι άλλοι κρύβονται στην ντουλάπα
Σου λένε μην το ανοίξεις θα χάσεις την εγγύηση και αλλά τέτοια κόλπα
Κρίμα για όλους αυτούς…
Ακόμα πιο κρίμα γιατί δεν σου δίνουν να διαβάσεις την GPL άδεια … και άλλες καταπατήσεις του open source, και άλλες ‛παρανομίες’ βαση άδειας

Μόνο ένας μηχανικός της dcs έχει δώσει patch για mpd και κανείς άλλος ,
Στην πιάτσα πάντως λέμε ότι μηχανικός open source που κρύβεται, δεν είναι καλός μηχανικός. Αν και στις συγκεκριμένες εταιρίες νομίζω ότι φταίει το marketing τους.

Παρόλα αυτά όσο και να προσπαθούν να πείσουν με το marketing τους για την ανωτερότητα της λύσης τους, εγώ πάντα γελάω … γιατί οι καλοί μηχανικοί είναι εκεί έξω και γράφουν κώδικα, λ.χ. δείτε τις αλλαγές στον τελευταίο Kernel για usb audio https://lkml.org/lkml/2015/6/7/219 … ε αυτές τις αλλαγές τις κάνουν κάποιοι από τους καλύτερους στον πλανήτη. Και κάθε μήνα έχουμε και νέα patches, Νέα καλή δουλεία!
Καμία εταιρία, με ένα δύο μηχανικούς , δεν ,μπορεί να προσπεράσει όλη την κοινότητα !

Και ένα τελευταίο … tuxx είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν είχε archphile στην έκθεση μονάχου ? Εγώ δεν είμαι σίγουρος!

Tnx Τασο, το σετακι NAS-Rasp εχει γινει πια και ιδιαίτερα χρηστικό.

To MPD χρησιμοποιειται πρακτικα απο ολους. Aurender και Auralic ειναι τα 2 πιο δυνατά παραδείγματα. Στην πρόσφατη εκθεση του Μονάχου μιλησα με τους ανθρώπους τις Auralic και μου το επιβεβαίωσαν (τονίζοντας ομως οτι παρακάμπτουν πλήρως την ALSA με οτι αυτο σημαίνει).

@Τάσο, χλωμό να είχαν Archphile, Volumio μπορεί. Tο Archphile είναι για geeks :P

@Παναγιώτη, όταν λένε ότι παρακάμπτουν την alsa, μάλλον θα εννοούν χρήση jack (συνήθως ο jack πάει πακέτο με real time σύστημα) κλπ. Τα outputs που μπορεί να δώσει ο mpd είναι τα παρακάτω:

http://www.musicpd.org/doc/user/output_plugins.html

Σύστημα σαν την ALSA είναι και το OSS αλλά το βλέπω πολύ χλωμό εν έτει 2015 να χρησιμοποιούν κάτι τέτοιο.

Σε λίγο καιρό με την πίεση που δέχονται τους βλέπω να βγάζουν πλήρη κώδικα στη φόρα, οπότε ότι ενδιαφέρον και καλό έχουν στήσει θα το υιοθετήσουν και οι υπόλοιποι.

Μεταξύ ALSA και Jacκ πάντως,προτιμώ χαλαρά το δεύτερο.
Για να μιλήσω κι αντικειμενικά το πρώτο μου βγάζει νεύρα :flipout:

Εγώ με jack και real time σύστημα έχω ασχοληθεί πριν 8-10 χρόνια περίπου όταν έκανα κάποιες ηχογραφήσεις κιθάρας στο Ardour. Από κει και πέρα για το στήσιμο του Archphile ακολούθησα την πεπατημένη και δεν ασχολήθηκα καν (βέβαια δεν υπάρχει ακόμη σωστός real time kernel για τις συκευές μου - όταν υπάρξει θα δοκιμάσω εννοείται). Ή μόνη αλληλεπίδραση με την alsa ήταν στις πρώτες εκδόσεις του Archphile όπου έδινα κάποιες εντολές για να ορίσω το usb dac ως συσκευή 0. Μετά αποφάσισα να απενεργοποιήσω την onboard του rpi και τέλειωσε το πανηγύρι :D

Σε γενικές γραμμές το όλο στησιμο χωράει πολύ "κάψιμο". Υπάρχει πχ ένας ιταλός που έχει κάνει το audiolinux:

http://www.tophifi.it/

Και αυτός είναι βασισμένος σε Archlinux. Αν δείτε τι έχει κάνει, έχει γράψει 100 scripts, έχει κάψει το κεφάλι του με το low latency και τελικά δίνει μια διανομή που είναι λες και χειρίζεσαι το CERN.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι στο καλό κερδίζει μειώνοντας το latency όταν ο τελικός σκοπός είναι να ακούσει ένα flac. Αν έκανε ηχογραφήσεις ή αν έστελνε εντολές ελέγχου σε κανένα drone θα τον συμμεριζόμουν :D

Last edited:

γίνεται προσπαθεια για περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του ήχου από τους προγραμματιστες, οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμενα εργαλεία, μετρητικα συστηματα και αποδεκτά ηχητικά συστήματα αναφοράς. Δεν έχω έχω βρει πουθενα συγκριτικές δοκιμές σε επιπεδο διανομής (λογισμικού) με μετρήσεις αντίστοιχες με αυτές που διαβαζουμε στον ειδικό τύπο για τον ήχο και το high end.

Εννοείς ότι έχει παρουσιάσει ποτέ κανείς μετρήσεις που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ηχητικές διαφορές μεταξύ π.χ. Amarra και Jriver? Γιατί εγώ τόσα χρόνια δεν έχω βρει τίποτα.

Tnx Τασο, το σετακι NAS-Rasp εχει γινει πια και ιδιαίτερα χρηστικό.

To MPD χρησιμοποιειται πρακτικα απο ολους. Aurender και Auralic ειναι τα 2 πιο δυνατά παραδείγματα. Στην πρόσφατη εκθεση του Μονάχου μιλησα με τους ανθρώπους τις Auralic και μου το επιβεβαίωσαν (τονίζοντας ομως οτι παρακάμπτουν πλήρως την ALSA με οτι αυτο σημαίνει).

Χμμμμ πιθανότατα εννοούν ότι κάνουν Bypass το Mixer / resampler της alsa
Όπως όλοι δηλαδή

Re: Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

γίνεται προσπαθεια για περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του ήχου από τους προγραμματιστες, οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμενα εργαλεία, μετρητικα συστηματα και αποδεκτά ηχητικά συστήματα αναφοράς. Δεν έχω έχω βρει πουθενα συγκριτικές δοκιμές σε επιπεδο διανομής (λογισμικού) με μετρήσεις αντίστοιχες με αυτές που διαβαζουμε στον ειδικό τύπο για τον ήχο και το high end.

Ειδικά το Hi End δε θα έλεγα ότι αγαπάει τις μετρήσεις με εξαίρεση τις απολύτως απαραίτητες. Μια μεγάλη γκάμα πρακτικών που εφαρμόζονται στο χώρο αυτό δε συνοδεύονται από τις απαραίτητες μετρήσεις που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

Πάμε στο software τώρα. Το καλό με τον ανοιχτό κώδικα (MPD, deadbeef κλπ.) ή τελοσπάντων με το μη εμπορικό software (πχ Foobar2000) είναι ότι κατά 99% δε θα δείτε κάποιον δημιουργό προγράμματος να ισχυρίζεται αηδίες. Όλο το snake oil αναφορικά με το software αναπαραγωγής μουσικής ξεκινάει από εταιρίες οι οποίες προσπαθούν να προωθήσουν προγράμματα με όρους προϊόντων hi end.

Δεν έχει πει ποτέ ο δημιουργός του MPD ότι έχει φτιάξει τον καλύτερο ηχητικά player ούτε έχει ισχυριστεί ότι είναι το καλύτερο software στον κόσμο.

Πάμε τώρα στις διανομές Linux. Εδώ ο καθένας μπορεί να πουλήσει την παπάτζα του ότι έχει κάνει το τάδε και το δείνα που τον καθιστούν καλύτερο από κάποιον άλλο. Σε κάθε περίπτωση μακριά από μας αυτά!

Σε ότι με αφορά, το Archphile δεν εφαρμόζει καμία εξωτική πρακτική ούτε ισχυρίζομαι ότι είναι το καλύτερο. Για να είμαι ακριβής, έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν έχω μπει στον κόπο ποτέ να κάνω κάποιο Α/Β τεστ είτε με άλλη διανομή είτε με κάποιο Windows πρόγραμμα, διότι απλά δε με απασχολεί.

Η όλη λογική υλοποίησης έχει βασιστεί στην πολύχρονη εμπειρία μου με το Linux. Χρησιμοποιώ και Linux Servers αλλά και Desktop και πάντοτε βρίσκω το Linux Desktop σαφέστατα λιγότερο σταθερό απ’ ότι έναν Server χωρίς γραφικό περιβάλλον. Ευαγγελίζομαι λοιπόν τον μινιμαλισμό και την απουσία desktop γιατί έτσι διασφαλίζεται ότι θα έχω τα λιγότερα δυνατά memory leaks, κολλημένα processes στο 100% κλπ. Είμαι πιστός στο Linux Desktop πάρα πολλά χρόνια, αλλά δε θα το διαφήμιζα για την σταθερότητά του. Το Linux είναι ώριμο στην Server υποδομή του και με τη λογική αυτή κινήθηκα και στο Archphile.

Όσον αφορά στην επιμονή μου για το λιγότερο δυνατό software, αυτό επίσης δεν πηγάζει από κάποια πεποίθησή μου ότι μια τέτοια υλοποίηση θα ακουστεί καλύτερα. Είναι κατ’ εμέ καθαρά θέμα ορθής πρακτικής. Βασικός μου κανόνας είτε σε windows, είτε σε android κλπ. είναι να ξεφορτώνομαι το software που δεν χρησιμοποιώ και να κλείνω και τα άχρηστα processes. Στο Archphile, o τελικός σκοπός μου είναι να ξέρω ότι η CPU μου χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα processes που έχω επιλέξει εγώ και όχι γιατί ο τάδε updater προσπάθησε να κατεβάσει τη νέα έκδοση ενός προγράμματος και κόλλησε.

Κλείνοντας, σε ότι αφορά όλες τις διανομές που συζητάμε εδώ μέσα, το μόνο snake oil κατ’ εμέ είναι τα περιβόητα profiles που έχουν τα volumio/runeaudio. Επί της ουσίας πειράζουν κάποιες παραμέτρους του Kernel και υπάρχει κόσμος που τα χρησιμοποιεί και ισχυρίζεται ότι ακούει διαφορές. Εγώ δεν άκουσα ποτέ μου και δεν ασχολήθηκα με αυτό εκτός από το να δείξω στους χρήστες πως θα κάνουν μια ανάλογη δοκιμή αν το επιθυμούν.

Last edited:

Εννοείς ότι έχει παρουσιάσει ποτέ κανείς μετρήσεις που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ηχητικές διαφορές μεταξύ π.χ. Amarra και Jriver? Γιατί εγώ τόσα χρόνια δεν έχω βρει τίποτα.
Ούτε εγώ έχω διαβάσει συγκριτικά μεταξύ των δύο παραπάνω software media players, αν και ορισμένοι ορκίζονται οτι υπάρχουν διαφορές που τις ακούνε μόνο οι πιστοί του high end. Το stereophile παρουσίαζει αναλυτικές μετρήσεις αλλά μόνο για τις συσκευές. Δεν θυμάμαι αν έχει ποτέ δημοσιεύσει μετρήσεις για το λογισμικό, οποιοδήποτε λογισμικό.

@ Tux
Η λογική του μινιμαλισμού είναι απολύτως αναγκαία, σε καποιες περιπτώσεις προβληματικου h/w. Με το Raspberry Pi2 η αναγκαιότητα αυτή έχει πλεον περιοριστεί. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι αν τρέχουν 40 processes στο παρασκήνιο το RPi2 θα παίζει απροβληματιστα τα αρχεια υπερ-υψηλής ανάλυσης .
Σε ευχαριστώ για την εξαιρετική παρουσίαση και τις απαντήσεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Περιμένουμε feedback...

Αγαπητε NikTsel, σε ενημερωνω οτι παρέλαβα το dac του DIYINHK την Παρασκευή ,το συνέδεσα στο RPi2 με πολυ κοντά καλωδιάκια (10cm), που μονο για I2S δεν κάνουν, και έκανα αρκετές ακροάσεις.
Εμαι πολύ ικανοποιημενος και δεν μου λείπει απολυτως τίποτα, επειδη η κατασκευή που θα φτιαξω προορίζεται για φορητό σύστημα αναπαραγωγης. Για μουσικοφιλους συστήνεται ανεπιφηλακτα, έχει ζεστό ηχο και δεν ξυρίσει ποτέ. Με ακουστικά ο θόρυβος εναι εντυπωσιακά χαμηλός. Για 32 είναι να γελαει κανεις ποσο καλα μπορει να παιξει ενα τοσο μικρο dac . Δοκιμασα 3-4 τροφοδοτικα (5v) και ολα ακούστηκαν με το δικο τους τρόπο. Τελικα το θεμα τροφοδοτικου, είναι το Α και το Ω. Το ίδιο το chip είναι τοσο καλό που δεν έχει χαρακτήρα.
Με τα αρχεία πολυ υψηλής αναλυσης (DXD, DSF ,,) τα πάει μια χαρά !
Mε το OpenElec που χρησιμοποιώ δεν ακούγεται "τσικ¨, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο

Last edited:

Ευχαριστώ πολύ

Σε σχέση με άλλα dac τέτοιου τύπου έτυχε να κάνεις κάποια σύγκριση; Για να έχω μια εικόνα απόδοσης;

Συγκριτικά με άλλα ακριβότερα dac παίζει χειρότερα, όμως οι διαφορες είναι μικρές που μόνο ένας έμπειρος ακροατής θα μπορεσε να τις αντιληφθεί , εφόσον και το υπολοιπο συστημα τον βοηθάει σε αυτό. Δεν θέλω να αναφέρω μάρκες που παίζουν καλυτερα ή χειρότερα, επειδή μπορεί να κάνω και λάθος.