Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Έχει ασχοληθεί κάποιος με ασύρματη μετάδοση του ήχου σε ηχεία μαζί με το ρας; κάτι δλδ σαν αντί Sonos?

Λοιπόν... μετά από τόσους μήνες, έλυσα τελικά το πρόβλημα με την μετάδοση αρχείων υψηλής ανάλυσης.

Το NAS (Lenovo ix2) μου είχε το πρόβλημα, αρχεία πάνω από 24/96 δεν έπαιζε χωρίς σταματήματα κλικ/ποπ, αλλά εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι έπαιζε ταινίες 1080 χωρίς πρόβλημα (που νομίζω έχει πολύ παραπάνω πληροφορία από ένα απλό μουσικό αρχείο έστω και υψηλής ανάλυσης).

Έβλεπα επίσης ότι οι δίσκοι είχαν αρκετή δραστηριότητα και δεν έκαναν power down παρότι είχα κάνει τις ρυθμίσεις σωστά, οπότε αναγκαζόμουν και να το σβήνω όταν δεν έκανα χρήση (πράγμα δώρο άδωρον για NAS).

Επίσης διαπίστωσα πολύ χαμηλές ταχύτητες μεταφορά αρχείων πολύ χαμηλότερες από την ήδη χαμηλή ταχύτητα διαμεταγωγής αυτό του NAS.

Τελικά όλα λύθηκαν με την απλή απενεργοποίηση του DLNA του NAS. Η δραστηριότητα σταμάτησε και οι δίσκοι κάνουν spin down τώρα, επίσης βελτιώθηκε αφάνταστα η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων. Ελπίζω το πρόβλημα που είναι ήδη γνωστό στα Lenovo φόρα να λυθεί με κάποιο firmware update.

Αυτό είναι πολύ περίεργο και ίσως off topic για εδώ, αλλά το αναφέρω επειδή είχα σπάσει το κεφάλι μου να δω τι φταίει.

Τώρα όλα τα αρχεία παίζουν νεράκι.

Λοιπόν... μετά από τόσους μήνες, έλυσα τελικά το πρόβλημα με την μετάδοση αρχείων υψηλής ανάλυσης.

Το NAS (Lenovo ix2) μου είχε το πρόβλημα, αρχεία πάνω από 24/96 δεν έπαιζε χωρίς σταματήματα κλικ/ποπ, αλλά εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι έπαιζε ταινίες 1080 χωρίς πρόβλημα (που νομίζω έχει πολύ παραπάνω πληροφορία από ένα απλό μουσικό αρχείο έστω και υψηλής ανάλυσης).

Έβλεπα επίσης ότι οι δίσκοι είχαν αρκετή δραστηριότητα και δεν έκαναν power down παρότι είχα κάνει τις ρυθμίσεις σωστά, οπότε αναγκαζόμουν και να το σβήνω όταν δεν έκανα χρήση (πράγμα δώρο άδωρον για NAS).

Επίσης διαπίστωσα πολύ χαμηλές ταχύτητες μεταφορά αρχείων πολύ χαμηλότερες από την ήδη χαμηλή ταχύτητα διαμεταγωγής αυτό του NAS.

Τελικά όλα λύθηκαν με την απλή απενεργοποίηση του DLNA του NAS. Η δραστηριότητα σταμάτησε και οι δίσκοι κάνουν spin down τώρα, επίσης βελτιώθηκε αφάνταστα η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων. Ελπίζω το πρόβλημα που είναι ήδη γνωστό στα Lenovo φόρα να λυθεί με κάποιο firmware update.

Αυτό είναι πολύ περίεργο και ίσως off topic για εδώ, αλλά το αναφέρω επειδή είχα σπάσει το κεφάλι μου να δω τι φταίει.

Τώρα όλα τα αρχεία παίζουν νεράκι.
Και στην δικιά μου μπακατελα Dlink 320 l το dlna έτρωγε το 100% της cpu όποτε κατάλαβες που βρέθηκε

Μετά από αρκετούς μήνες και διάφορες δοκιμές (περιστασιακά) με κινητά, cd transport και δε συμμαζεύεται, κατέληξα στο ότι το RPi2 αποτελεί την καλύτερη ψηφιακή πηγή που πέρασε ποτέ από τον χώρο μου.

Καιρός λοιπόν να τη σουλουπώσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να περισσότερο φιλική στο δικό μου σετάπ.

Αρχικά, θα μείνει μόνο ο εσωτερικός δίσκος 2Τ. Για να χωρέσουν όλα τα τραγούδια, θα πέσει "γόμα" σε άχρηστο μουσικό υλικό.

Επίσης, θα ξεφορτωθώ και το Ethernet καλώδιο (παρότι Cat7) και γι' αυτό παρέγγειλα ήδη συμβατό wifi dongle.

Σημαντικό ότι το τελευταίο, το οποίο αφορά αποκλειστικά στον έλεγχο του RPi2, θα μπαίνει αυτόματα σε idle mode ώστε να μην παρενοχλεί το bus.

To RPi2 θα μπορεί πλέον να βρίσκεται παντού. Θα συνδέεται απλά στο ρεύμα και στο dac (Hugo) χωρίς την προηγούμενη ακαταστασία με τους 2 επιπλέον σκληρούς (και τις τροφοδοσίες τους), αλλά και το καλώδιο Ethernet.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...για να προλάβω κάποιους (ονόματα δε λέμε), λέγοντας εσωτερικό δίσκο εννοώ εξωτερικό δίσκο usb που βρίσκεται εντός κουτιού... :)

Έχω κάνει δοκιμές με WiFi dongle πολυ καιρό πριν και για νορμάλ αρχεία ήταν μια χαρά ακόμα και για σερβίρισμα αρχείων.

Βέβαια με το παραπάνω σεταπ χρησιμοποιουσα i2s dac και όχι usb.

Τα περί idle κλπ δεν είναι δεδομένο ότι θα δουλέψουν σε Linux out of the box και μπορει να χρειαστεί χέρι για τη σωστή λειτουργία.

Πάντως αν έπρεπε να παίξω με δίσκο θα έψαχνα board το οποίο να προσφέρει σύνδεση esata.

Για το συγκεκριμένο έχουμε κάνει αγώνα να μην μπαίνει σε idle :-)

Αν θυμάμαι καλά στο archphile έχω conf εξ ορισμου που κάνει το αντίθετο από αυτό που θες. Δεν ξέρω τι κάνουν βέβαια στις άλλες διανομές.

Γιατί είχε πρόβλημα και δε σερβιρε σωστά τα αρχεία. Απ ότι βλέπω στο τελευταίο script το είχα απενεργοποιησει ως feature αλλά δε θυμάμαι με σιγουρια.

Σταύρο πάλι δεν σε καταλαβαίνω,... τι καλύτερο από το ethernet και το cat7... θες πάλι να πρωτοτυπείς μου φαίνεται...

Στο σκριπτ δημιουργίας της διανομής έχω το εξής:

# disabling power management for edimax wifi dongles

#echo -e "${red}Disabling power management for Edimax wifi dongles...${NC}"

#cat > /etc/modprobe.d/8192cu.conf <<"EOF"

##options 8192cu rtw_power_mgnt=0 rtw_enusbss=0

#EOF

Βέβαια είναι ως σχολιο που σημαίνει ανενεργό αλλά δε θυμάμαι πως είναι στο τελευταίο archphile. Θα πρέπει να κάψω ένα image και να δω.

Πάντως βέβαια και χωρίς power management θα περνάνε ελάχιστα δεδομένα και δεν θα έχεις θέμα bandwidth.

Ως προς το καλώδιο που είχες, το οποίο είναι σαφώς προτιμότερο ακόμα και για τη δουλειά που θες, δεν είχες κανένα λόγο για cat7. Με ένα 5e ήσουν υπερκαλυμμενος.

Διάβασε ρε Χρήστο μου... :)

Λιγότερα καλώδια, εύκολο στη μετακίνηση εντός σπιτιού.

Η μουσική μου θα είναι όλη σε 1 δίσκο στο εσωτερικό. Σύνδεση μόνο με φορητό dac.

Εγώ έχω παίξει για μήνες με το WiFi του udoo χωρίς προβλήματα.

Επίσης σε δοκιμή ενός eeepc 701 μέσα από Wifi έπαιξαν τέλεια ακόμα και DSD.

Η γενικότερη ένσταση που έχω προς εδώ είναι ότι ως προς το rpi δεν υπάρχει ο απαραίτητος "σεβασμός".

Τι εννοώ με αυτό. Πρόκειται για μια συσκευή των 40 ευρώ που έχει φτιαχτεί για όλα τα άλλα εκτός από αυτό που θέλουμε εμείς. Πονάει κυρίως σε ένα σημείο και αυτό είναι το USB. Αν λοιπόν θέλουμε να συμβιωσουμε απρόβληματιστα με ένα rpi καλό είναι να κινουμαστε στην οδό με τη λιγότερη χρήση usb, δηλαδή όχι Wifi dongle εκτός και αν το dac είναι i2s, όχι πολλοί δίσκοι πάνω, όχι usb hub κλπ.

Σαφώς και πολλά από τα σενάρια που λέω πιο πάνω θα δουλέψουν. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι φρονιμο να φτάνουμε μια συσκευή στα όρια της ειδικά στο σημείο που πονάει.

Το setup που λες Σταύρο θέλει 3 usb για να λειτουργήσει και εγώ θα το είχα απορρίψει εξ αρχής. Από κει και πέρα μόνο μια δοκιμή θα μας δώσει την απάντηση!

Ήδη ήμουν στα 4 usb (3 x hdd + usb dac) + Ethernet (δίκτυο).

Τώρα τουλάχιστον κατεβαίνω στα 3 usb (1 x hdd + usb dongle + usb dac).

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Ήδη ήμουν στα 4 usb (3 x hdd + usb dac) + Ethernet (δίκτυο).

Τώρα τουλάχιστον κατεβαίνω στα 3 usb (1 x hdd + usb dongle + usb dac).

Τα δίκτυα γενικώς πάντως δημιουργούν ένα κάρο προβλήματα κι αυτό ακόμα κι όταν είναι ανεξάρτητα (ethernet,κλπ)
Τα προγράμματα που βελτιστοποιούν την αναπαραγωγή τύπου fidelizer,στις extreme ρυθμίσεις ρίχνουν τσεκούρι στα πάντα,είσαι αποκλεισμένος από τον υπόλοιπο κόσμο (με επιλογή βέβαια).

Μιχάλη,άλλη σύνδεση για τους σκληρούς δεν έχει εκτός της USB;