Η διαφορά είναι μικρή μεταξύ shunt Salas και LM317. Το 317 κατά την γνώμη μου έχει περισσότερο αέρα, κάτι που προσωπικά μου αρέσει. Και τα δύο είναι σαφώς καλύτερα απο το μαμά regulator.
Χτες κάναμε το τεστάκι του lm317 based τροφοδοτικού στο σπίτι μου με τον Στέλιο, είχαμε και την συμπαράσταση του τετραγονοπαντελονή Τyler λολ
Λοιπόν, με λίγα λόγια, γιατί όπως θα καταλάβετε, πλήρως αξιόπιστα συμπεράσματα βγαίνουν μόνο με συστηματική ακρόαση και στο δικό του σύστημα ο καθένας.
Eίχαμε στη διάθεσή μας
- ένα v2 μαμα με το lm317 σε παπουτσόκουτο (σαφές πλεονέκτημα το κουτί ;-)
- ένα v1 με ηλεκτρολυτικούς του v2, με τη δική του τροφοδοσία να παίζει απο usb cm6631 (i2s) και τρανσπορτ mac/jriver18 και
- ένα v2 μαμά, με τροφοδοσία salas και είσοδο spdif bnc / transport oppo93 απο rca.
- σύστημα: densen B110, chario k lynx
Δικά μου συμπεράσματα.
1) Σε σχέση με την τροφοδοσία του v1, με το lm317 το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο.
Ακούστηκε πιο μπαμπάτσικο μεσοχαμηλά, τόσο σε έκταση όσο και σε σώματα. Επίσης ένοιωσα περισσότερα γκάζια και δυναμικά.
Ψηλά το lm ήταν πιο ευχάριστο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι το προτιμάω ή όχι. Σε αυτό το σημείο το μαμα πιστεύω ήταν πιο ακριβές / τόσο στη πληροφορία όσο και στο κλεισιμο της νότας.
(υπενθυμίζω ότι το μαμα είχε το πλεονέκτημα της usb/i2s, το οποίο μάλλον κυριάρχησε στις υψηλές)
Συνολικά, προτίμησα το το lm317 απο το πρώτο κομμάτι που δοκιμάσαμε - ξεκάθαρα. Μιλάμε για διαφορά που αξίζει και ακούγεται εύκολα, στο επίπεδο του συστήματός μου και φαντάζομαι ότι θα ακουστεί και στα περισσότερα συστήματα.
2) Σε σχέση με το v2/salas (και τα δύο με spdif) ο πράγμα ζόρισε, αν και imo υπήρξε νικητής.
Εύκολα διαπιστώνεις ότι το salaς είχε χαμηλά καλύτερη ατάκα και αυτό του έδινε το πλεονέκτημα και στις μεσσοχαμηλές να αναδειχτούν καλύτερα.
Το lm317 μπέρδευε/πλατίαζε λίγο (imo αισθητά, μιας και ξέρω το σύστημά μου).
Στους προβληματικούς χώρους μας το θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει σωστή και ελεγχόμενη ατάκα, έστω και σε αυτό το σημείο, γιατί στο τσακιρ κέφι χάνεται η μπάλα.
Οι διαφορές στο υπόλοιπο φάσμα imo δεν ήταν άξιες λόγου.
Πιθανόν οι μεσαίες του salas να ήταν και αυτές πιο έξω και σωστές, όμως όρκο δε παίρνω.
Στις υψηλές, επίσης υποψιάζομαι ότι το κλείσιμο της νότας και ο αέρας στα όργανα υπολείπονταν του salas, όμως αυτό συνοδευόταν με πιο ξεκούραστο άκουσμα, τουλάχιστον παροδικά.
Ίσως κάποιοι να το προτιμήσουν.
Στον αέρα των οργάνων imo ήταν στο ίδιο - πολύ καλό - επίπεδο.
Eπίσης μου άφησε την εντύπωση ότι και στα δυναμικά το salas τα πήγε καλύτερα, είχαμε την αίσθηση ότι παίζει πιο δυνατά, χωρίς αυτό να συμβαίνει, αφού είχαν την ίδια έξοδο και έπαιζαν σε κοινό ενισχυτή με την ίδια ένταση.
Γενικά και τελικώς, αν μου έδεναν τα μάτια σε ένα ξένο σύστημα, χωρίς να ξέρω τι παίζει και που να εστιάσω... πολύ δύσκολα θα έβγαζα το συμπέρασμα.
Αν μου έλεγαν εστίασε στις χαμηλές πιθανότατα θα άκουγα τη διαφορά και θα προτιμούσα το salas. Μου άφησε την εντύπωση ότι είναι πιο σωστό χαμηλά.
ps1 H "ψηφιακίλα" μια ανεπαίσθητη σαγράδα στο περίγραμμα των φυσικών οργάνων ήταν εκεί και στα δύο. Ίσως το lm317 να τα πήγε λίγο καλύτερα.
Μιλάμε για κάτι που δεν αξίζει να ασχοληθείς, αλλά κάνει τη διαφορά με το v3, imo, το οποίο είναι όπως λέει και ο Βάσος "κρέμα"... όπως λέω εγώ "αναλογικό".
Δεν το ανέφερα στον Στέλιο, γιατί είναι τόσο ανεπαίσθητο που θα τρώγαμε το βράδυ χωρίς νόημα.
ps2. Με τη σκηνή δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα γιατί έχω πειράξει τις αποστάσεις των ηχείων και την κλίση τους (δοκιμάζω κάτι άλλο τελευταία και μάλλον έχασα το τρισδιάστατο που είχα πετύχει με πιο απομακρυσμένα τα ηχεία και λιγότερο ανοιχτά σε κλίση) οπότε λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο κοντά έπαιζαν το θεώρησα μάλλον άσκοπο.
thats all folks
αναμένουμε τα δικά σας πειραματάκια, έχουμε κανονίσει και 1-2 ακόμα ακροάσεις, όποιος έχει την όρεξη δοκιμάζουμε μαζί. Τα δικά μου στη διάθεσή σας.