Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Οπως τα λεει ο Βασιλης και ο Στελιος. Στις ακροασεις που καναμε οι διαφορες ηταν μικρες και στο επιπεδου του προσωπικου γουστου. Δεν τίθεται θεμα οτι θα παιξει με ολες τις τροφοδοσιες και μαλιστα σωστα.

Στου Στελιου οταν καναμε ενα περιπου Α-Β-Γ το shunt εδινε λιγο παραπανω γεμισμα χαμηλα ενω το LM317 ισως να ηταν λιγο πιο ισορροπημένο. Μικρες, πολυ μικρες διαφορες στο συγκεκριμένο συστημα.

Αν υπάρχει κοινό θέλω να είμαι ένας από αυτούς, θα είναι άκρως ενδιαφέρον τουλάχιστον για εμένα αυτό το τεστ.

ευχαρίστως, κι εγώ θέλω extra ears. Οταν θα είμαι έτοιμος θα επανέλθω. Θα ειναι λιγο time consuming όμως γιατι ενώ ειμαι στην φάση που διαλέγω υλικά, περιμένω να επιστρέψει ο main ενισχυτης μου από service και ταυτόχρονα έχω χοντρά μαστορέματα στο σπίτι (φυσικά αέρα, παιδικές επιπλώσεις, εγκυμοσύνες). Σε δεύτερη φάση εφόσον θα ειναι πληρως λειτουργικό θα μπορούσε να είναι και στην διάθεση για ακρόαση και σε αλλα συστήματα περαν του δικού μου. Αν παίξει το τεστ με τον διακόπτη, έχω και εναν τηλεχειρισμό που μπορώ να προσαρμόσω για εναλλαγή από την θέση ακρόασης.

Οπως τα λεει ο Βασιλης και ο Στελιος. Στις ακροασεις που καναμε οι διαφορες ηταν μικρες και στο επιπεδου του προσωπικου γουστου. Δεν τίθεται θεμα οτι θα παιξει με ολες τις τροφοδοσιες και μαλιστα σωστα.

Στου Στελιου οταν καναμε ενα περιπου Α-Β-Γ το shunt εδινε λιγο παραπανω γεμισμα χαμηλα ενω το LM317 ισως να ηταν λιγο πιο ισορροπημένο. Μικρες, πολυ μικρες διαφορες στο συγκεκριμένο συστημα.

οι διαφορές ήταν μικρές σε σχέση με το μαμά regulator ή μεταξύ shunt & 317 ?

Η διαφορά είναι μικρή μεταξύ shunt Salas και LM317. Το 317 κατά την γνώμη μου έχει περισσότερο αέρα, κάτι που προσωπικά μου αρέσει. Και τα δύο είναι σαφώς καλύτερα απο το μαμά regulator.

Στέλιο - Πάνο, επικεντρωθήκατε καθόλου στα φυσικά όργανα (κυρίως έγχορδα και πνευστά) και τις φωνές?
Υπήρξε διαφορά προς το καλύτερο με το lm317 στο περίγραμμα τον οργάνων ή γενικότερα εξάλειψη κάποιας έστω μικρής σκληρότητας / "σαγράδας" ή κάποιος ανεπιθύμητος θόρυβος?

Ο αέρας και η τονικότητα παίζει να είναι εντελώς διαφορετικά σε άλλο σύστημα, γι αυτό ρωτάω. Είναι το μόνο αρνητικό που άκουσα με το συγκεκριμένο στο σύστημά μου.

Πιστεύω, ότι η γραφή μας έχει πολύ υποκειμενικό χαρακτήρα.

Εάν ο χώρος μου σε συνδιασμό με το ηχοσύστημά μου μπερδεύουν ή ενισχύουν τα χαμηλά και συγκρίνω δύο τροφοδοτικά που το ένα λόγω αντίστασης εξόδου αφαιρεί πληροφορία από τις χαμηλές...θα οδηγηθώ φυσικά στην σωστότερη επιλογή για το ηχοσύστημά μου αλλά δεν μπορώ να εξάγω συμπέρασμα για την αξία των τροφοτικών.

Εν ολίγοις, η κουβέντα που κάνουμε για να έχει βαρύτητα θα πρέπει να γίνει σε αυστηρά ουδέτερο σύστημα, έτσι ώστε να υπάρχει βαρύτητα των αποτελεσμάτων.

Διαφορετικά, απλά λέμε ότι αυτό είναι προτιμότερο για το ηχοσύστημά μου (+χώρος) γιατί απλά διορθώνει τις όποιες ατέλειες του.

Για μένα δεν τίθεται θέμα μεταξύ γενιάς LMXXX και shunt, απλά πας με τη μία σε shunt και παίζεις με τις επιλογές των πυκνωτών για καλύτερο ταίριασμα.

Εκεί που υπάρχει θέμα συζήτησης και δοκιμών είναι μεταξύ shunt και νέας γενιάς LDO regulators με την TI & AD να πρωτοστατούν.
Εδώ ναι, υπάρχει λόγος που λέει και το τραγούδι.

Για αυτο και εγραψα στο συστημα του Στελιου και οχι γενικα καλύτερα η κατι αλλο Μανωλη. Προφανως μιλαμε για υποκειμενικά κριτήρια και συμπερασματα που εξαγονται πανω σε ενα συγκεκριμενο συστημα-χωρο κτλ.

Νικολα, ακουσαμε απ ολα και φυσικα φωνες, οργανα κτλ. Ο Στελιος που τα εχει σπιτι του εδω και μερες μπορει να ειναι πιο λεπτομερής στις περιγραφές. Αυτο που εγω αποκομισα ειναι οτι το shunt regulated ps δεν ειναι απαραιτητα η βελτιστη λυση (απο ηχητικής πλευρας δλδ δεν ειναι ξεκάθαρα καλυτερο και αγγίζει το υποκειμενικό)

Η τροφοδοσία των DAC εξαντλείται στο μεγαλύτερο ποσοστό τηρώντας τους κανόνες του σωστού layout
(κοντές γραμμές, πυκνωτές όσο γίνεται εγγύτερα στο chip, κτλ). Τα υπόλοιπα αφορούν την χρήση καλών υλικών.

Και το καλύτερο regulator δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη απόζευξης ή την παρεμβολή μια χαλκολουρίδας με υψηλή αυτεπαγωγή (μιλάμε για υψηλές συχνότητες).

Αυτό από όσο μπορώ να καταλάβω ο Βασίλης τα έχει επιμεληθεί πολύ καλά, με πολλές τοπικές σταθεροποιήσεις, ψαγμένο layout, και υλικά gourmet.

Οι τυχόν μεταβολές των προ-σταθεροποιήσεων, θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή για το αν η εφαρμογή τέτοιων τροφοδοτικών εφαρμόζεται σωστά,
π.χ το salas είναι ένα τροφοδοτικό υψηλής απόδοσης αλλά και υψηλών απαιτήσεων όσο αφορά την υλοποίηση.

Δυστυχώς δεν το έχω φτιάξει οπότε η εκτίμησή μου περιορίζεται μόνο σε αυτά που έχω κατά καιρούς διαβάσει.
Όμως από αντίστοιχες κατασκευές γνωρίζω πως το μεγάλο εύρος λειτουργίας, είναι μια δύσκολη υπόθεση και θέλει σοβαρό monitoring κατά την υλοποίηση.

Το salas έχει feedback sense και αυτό μπορεί να δημιουργεί εξαρτήσεις και πιθανές αστάθειες με το φορτίο.
Θα πρότεινα μια παρακολούθηση τουλάχιστον με παλμογράφο ή ακόμα καλύτερα με spectrum analyzer και εύρος τουλάχιστον 5MHz εν λειτουργία με το συγκεκριμένο DAC.

Ακόμα καλύτερα με differential probe για την αποφυγή εισαγωγής του θορύβου από τις γειώσεις, ειδικά αν πάμε σε ευαίσθητες μετρήσεις παράσιτων ή ταλαντώσεων κάτω από το 1 mV.

Last edited:
Η εμπειρία μου με διάφορα ρεγκ κτλ κτλ διατάξεις τροφοδοσίας , είναι πλεόν μονόδρομος ως αναφορά τα νέας γενιάς ldo , είναι αυτο που λέμε και πρακτικά στις ακροάσεις φύγαν 2 κουρτίνες .. απο την άλλη όμως ξενίζει γιατί αλλάζει δραματικά η πληροφορία που δέχεται το υπόλοιπο σύστημα , συστημα που στις περισότερες των περιπτώσεων ειναι κουρδισμένο για πιο βαρύ μουντό κλασικό μεσάτο θα έλεγα ήχο ,

Και πολύ σωστά όπως λέει και ο Ντίνος η απόζευξη είναι κάτι που μπορεί να κρίνει όλη την δυνατότητα της συσκευής , εκεί λοιπόν η καλύτερη περίπτωση χωρίς παρατράγουδα είναι post dc-dc reg αγκαλία σχεδόν με το τσιπάκι ,, ναι ανεβάινει το κόστος και η δυσκολία σχεδιάσης γιατι μπάινουν παράμετροι έξτρα , αλλά είναι καλή φάση ! δέστε και τα πιό φρεσκά μηχανάκια στην αγορά έχουν ιυοθετίσει αυτην τεχνική αφήνωντας πίσω την παλιά με τον πύκνωτή σκέτο ,
και συνάμα ρίχνεις σε δεύτερό ρόλο την κύρια τροφοδόσία , η απλά την τιουνάρεις πιό εύκολα με πυκνωτές ας πούμε ..

αυτα \\

και 2 αυγά

οι εκτιμήσεις σίγουρα ειναι υποκειμενικές. Τεχνικά όμως εγώ κρατάω αυτό που είπε ο lemon για την αντίσταση εξόδου. Κάνω έναν συλλογισμό λοιπόν και διορθώστε με όπου κάνω λάθος. Στις χαμηλές συχνότητες λοιπόν που περικλειουν μεγαλύτερη ενέργεια το αναλογικό μέρος του dac χρειάζεται στιγμιαία να τραβήξει περισσότερο ρεύμα για να καλύψει τις αναγκες των χαμηλών. Το ρευμα αυτό θα προέλθει απο τον παραλληλο συνδυασμό της εξόδου του regulator και των πυκνωτών που συνδέονται σε αυτή. Η αντισταση εξόδου του reg ειναι δεδομένη, εκτός αν αλλάξουμε reg, ναι? Χρησιμοποιώντας πυκνωτές χαμηλου ESR (ή παραλληλίζοντας πολλούς) δεν βοηθάμε σε αυτόν τον τομέα (με δεδομένο βέβαια ότι το regulator είναι stable με χαμηλου ESR πυκνωτές στην εξοδο) ώστε ο συνδυασμός reg//πυκνωτών να δίνει συνολικά πολυ χαμηλή αντισταση εξόδου? Τα specs του εκάστοτε regulator είναι σε κάθε περίπτωση χρησιμη πληροφορία αλλά ειναι αρκετή?

Για να δούμε και τι θα μας έρθει στο μέλλον
ΙΜΗΟ μελλοντικά DAC chip θα έχουν on-package IVRs, όπως έχουν και οι σύγχρονοι haswell/broadwell της intel
Ενώ όσο περνά ο καιρός οι κάποτε ‛ακριβοί’ πυκνωτές MIM στο σάντουιτς του τσιπ είναι όλο και πιο φθηνοί
Γενικά σήμερα που συζητάμε η ESS έχει ενσωματώσει αρκετή τεχνογνωσία στα τσιπάκια της, η επόμενη εμπνευσμένη σχεδίαση δε ξέρω από πού θα μας έρθει , αλλά κάθε λίγα χρόνια τεχνολογίες που κάποτε θεωρούσαμε εκτός πραγματικότητας θα κοστίζουν λιγότερο από γαριδάκια.

Τα ψηφιακά είναι κατά τη γνώμη μου, πεδίο για να τρίβουμε τα χέρια μας από τη χαρά μας για τα άλματα που γίνονται και το κυριότερο σε προσιτή τιμή.
Μόλις απόκτησα μια νέα ψηφιακή γεννήτρια και μέτρησα στα γρήγορα το jitter του mambo...είναι να τρίβεις τα χέρια σου...το πόσο εξέλιξη πήρε το θέμα του dac (και όχι μόνο), να έχεις με τόσα λίγα ευρούλια, απίθανο ρολογάκι και τα πάντα τόσο ολοκληρωμένα.

Μαζί με όλα αυτά...συμπαρασύρονται και τα περιφερειακά μαζί με την τροφοδοσία. Μάλιστα η έκδοση LDO της TI έχει ενσωματώσει και Sense στην έξοδο του regulator...είμαι ακόμη στη μελέτη!

Η διαφορά είναι μικρή μεταξύ shunt Salas και LM317. Το 317 κατά την γνώμη μου έχει περισσότερο αέρα, κάτι που προσωπικά μου αρέσει. Και τα δύο είναι σαφώς καλύτερα απο το μαμά regulator.

Χτες κάναμε το τεστάκι του lm317 based τροφοδοτικού στο σπίτι μου με τον Στέλιο, είχαμε και την συμπαράσταση του τετραγονοπαντελονή Τyler λολ

Λοιπόν, με λίγα λόγια, γιατί όπως θα καταλάβετε, πλήρως αξιόπιστα συμπεράσματα βγαίνουν μόνο με συστηματική ακρόαση και στο δικό του σύστημα ο καθένας.

Eίχαμε στη διάθεσή μας
- ένα v2 μαμα με το lm317 σε παπουτσόκουτο (σαφές πλεονέκτημα το κουτί ;-)
- ένα v1 με ηλεκτρολυτικούς του v2, με τη δική του τροφοδοσία να παίζει απο usb cm6631 (i2s) και τρανσπορτ mac/jriver18 και
- ένα v2 μαμά, με τροφοδοσία salas και είσοδο spdif bnc / transport oppo93 απο rca.
- σύστημα: densen B110, chario k lynx

Δικά μου συμπεράσματα.
1) Σε σχέση με την τροφοδοσία του v1, με το lm317 το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο.
Ακούστηκε πιο μπαμπάτσικο μεσοχαμηλά, τόσο σε έκταση όσο και σε σώματα. Επίσης ένοιωσα περισσότερα γκάζια και δυναμικά.
Ψηλά το lm ήταν πιο ευχάριστο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι το προτιμάω ή όχι. Σε αυτό το σημείο το μαμα πιστεύω ήταν πιο ακριβές / τόσο στη πληροφορία όσο και στο κλεισιμο της νότας.
(υπενθυμίζω ότι το μαμα είχε το πλεονέκτημα της usb/i2s, το οποίο μάλλον κυριάρχησε στις υψηλές)

Συνολικά, προτίμησα το το lm317 απο το πρώτο κομμάτι που δοκιμάσαμε - ξεκάθαρα. Μιλάμε για διαφορά που αξίζει και ακούγεται εύκολα, στο επίπεδο του συστήματός μου και φαντάζομαι ότι θα ακουστεί και στα περισσότερα συστήματα.

2) Σε σχέση με το v2/salas (και τα δύο με spdif) ο πράγμα ζόρισε, αν και imo υπήρξε νικητής.
Εύκολα διαπιστώνεις ότι το salaς είχε χαμηλά καλύτερη ατάκα και αυτό του έδινε το πλεονέκτημα και στις μεσσοχαμηλές να αναδειχτούν καλύτερα.
Το lm317 μπέρδευε/πλατίαζε λίγο (imo αισθητά, μιας και ξέρω το σύστημά μου).
Στους προβληματικούς χώρους μας το θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει σωστή και ελεγχόμενη ατάκα, έστω και σε αυτό το σημείο, γιατί στο τσακιρ κέφι χάνεται η μπάλα.

Οι διαφορές στο υπόλοιπο φάσμα imo δεν ήταν άξιες λόγου.
Πιθανόν οι μεσαίες του salas να ήταν και αυτές πιο έξω και σωστές, όμως όρκο δε παίρνω.
Στις υψηλές, επίσης υποψιάζομαι ότι το κλείσιμο της νότας και ο αέρας στα όργανα υπολείπονταν του salas, όμως αυτό συνοδευόταν με πιο ξεκούραστο άκουσμα, τουλάχιστον παροδικά.
Ίσως κάποιοι να το προτιμήσουν.

Στον αέρα των οργάνων imo ήταν στο ίδιο - πολύ καλό - επίπεδο.
Eπίσης μου άφησε την εντύπωση ότι και στα δυναμικά το salas τα πήγε καλύτερα, είχαμε την αίσθηση ότι παίζει πιο δυνατά, χωρίς αυτό να συμβαίνει, αφού είχαν την ίδια έξοδο και έπαιζαν σε κοινό ενισχυτή με την ίδια ένταση.

Γενικά και τελικώς, αν μου έδεναν τα μάτια σε ένα ξένο σύστημα, χωρίς να ξέρω τι παίζει και που να εστιάσω... πολύ δύσκολα θα έβγαζα το συμπέρασμα.
Αν μου έλεγαν εστίασε στις χαμηλές πιθανότατα θα άκουγα τη διαφορά και θα προτιμούσα το salas. Μου άφησε την εντύπωση ότι είναι πιο σωστό χαμηλά.

ps1 H "ψηφιακίλα" μια ανεπαίσθητη σαγράδα στο περίγραμμα των φυσικών οργάνων ήταν εκεί και στα δύο. Ίσως το lm317 να τα πήγε λίγο καλύτερα.
Μιλάμε για κάτι που δεν αξίζει να ασχοληθείς, αλλά κάνει τη διαφορά με το v3, imo, το οποίο είναι όπως λέει και ο Βάσος "κρέμα"... όπως λέω εγώ "αναλογικό".
Δεν το ανέφερα στον Στέλιο, γιατί είναι τόσο ανεπαίσθητο που θα τρώγαμε το βράδυ χωρίς νόημα.

ps2. Με τη σκηνή δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα γιατί έχω πειράξει τις αποστάσεις των ηχείων και την κλίση τους (δοκιμάζω κάτι άλλο τελευταία και μάλλον έχασα το τρισδιάστατο που είχα πετύχει με πιο απομακρυσμένα τα ηχεία και λιγότερο ανοιχτά σε κλίση) οπότε λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο κοντά έπαιζαν το θεώρησα μάλλον άσκοπο.

thats all folks
αναμένουμε τα δικά σας πειραματάκια, έχουμε κανονίσει και 1-2 ακόμα ακροάσεις, όποιος έχει την όρεξη δοκιμάζουμε μαζί. Τα δικά μου στη διάθεσή σας.

Μια χαρά τα περνάτε επάνω...

(Μια λάμπα στην έξοδο θα μας σώσει μου φαίνεται...δεν το δοκιμάζει κανείς;Καμπόση ψηφιακίλα θα την φάει,δεν μπορεί.Κι ας φάει και λίγη ανάλυση,έχουμε μπόλικη.:flipout:)

Τι καλά να περάσουμε ρε? Αφού ξεροσφύρι τη βγάζουμε,,, ανάθεμα τη δίαιτα,,, πάνε οι καλές εποχές που θυμάσαι :ADFADF1:

Κατα τα άλλα ο lemon φταίει που δεν έφτιαξε λαμπάτο μπάφερ... είναι που μετράει τα πάντα ευλαβικά, αλλιώς θα σου λεγα... :flipout:

εν τω μεταξύ τώρα συνειδητοποίησα ότι το post βγήκε μεγάλο!
δεν έχω σωτηρία._

Αμα το σώσει ο Στέλιος, γνωστός για το λακωνικό τρόπο έκφρασης έχει καλώς...
(Σωκ σε τρεις μέρες θα σε εξετάσω,,, και δεν είπες κουβέντα που οι spdif έπαιξαν καλύτερα απο την usb/i2s, φαντάζομαι ότι θα μου το φυλάς για αργότερα πονηρέ χαχαχαχαχαχαχαααααα)

Last edited:
Τι καλά να περάσουμε ρε? Αφού ξεροσφύρι τη βγάζουμε,,, ανάθεμα τη δίαιτα,,, πάνε οι καλές εποχές που θυμάσαι :ADFADF1:

Κατα τα άλλα ο lemon φταίει που δεν έφτιαξε λαμπάτο μπάφερ... είναι που μετράει τα πάντα ευλαβικά, αλλιώς θα σου λεγα... :flipout:

Να σου πω;;;
Και στην αποκαθήλωση του τζακιού στην νηστεία θα την βγάλουμε;
Αμ τότε δεν έρχομαι.

Αν δεν έχει επάνω λαμπάτο mambo και μαμ,τζάκι δεν πέφτει,το λέει και στο manual η βαριά.

Για βαριά δεν σταματάω την κέτωση...

Αν παίζει τίποτα που μπαίνει στο ρεύμα και ταυτόχρονα,,, γκρεμίζει, ρουφάει τη σκόνη, σφουγκαρίζει, λειαίνει το μάρμαρο και βάφει το τοίχο,,, να φάμε, να πιούμε και να το ευχαριστηθούμε...

άσε... πάω στα εργαλεία, εσύ μόνο απο δυναμίτη σκαμπάζεις,,,
καλά σε λέει ο Γκόντζακλας νταμάρι,,, ε νταμάρι,,, :smash:

(ελπίζω να μην του δώσαν και το μπανόκουμπο)

Last edited:
Για βαριά δεν σταματάω την κέτωση...

Αν παίζει τίποτα που μπαίνει στο ρεύμα και ταυτόχρονα,,, γκρεμίζει, ρουφάει τη σκόνη, σφουγκαρίζει, λειαίνει το μάρμαρο και βάφει το τοίχο,,, να φάμε, να πιούμε και να το ευχαριστηθούμε...

άσε... πάω στα εργαλεία, εσύ μόνο απο δυναμίτη σκαμπάζεις,,,
καλά σε λέει ο Γκόντζακλας νταμάρι,,, ε νταμάρι,,, :smash:

(ελπίζω να μην του δώσαν και το μπανόκουμπο)

Απ' όλα έχουμε βρε.(Εκτός σφουγγαρίστρας και βούρτσας.)

Αλλά είπα να γίνει η δουλειά the old fashioned way,στρώνει χαρακτήρες κι αφαιρεί νεύρα και απωθημένα.
(Και φτιάχνεις και σιλουέτα,μόνο με δίαιτα δεν κάνεις δουλειά.)

Επί του θέματος,ξανάβαλα τον μικρό μετασχηματιστή (για 92487953875 φορά),i2s δεν βάζω (τα λεγααα.....),και έτσι θα παραμείνει μέχρι ένα από τα δυο μας παραδώσει το πνεύμα.
Μου φαίνεται πιο μαλακό έτσι και πλούσιο χαμηλά,οπότε τόσες ώρες που ακούω εγώ και με τους αγριανθρώπους που ακούω,βολεύει.

Over and out.