Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Re: Απάντηση: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Θα ζεσταθούν 15-20% πιο πολύ από ότι τώρα με 18-0-18 VAC είσοδο. Μέτρα θερμοκρασία τους στην δική σου κατάσταση και δες αν σε παίρνει για παραπάνω. Μην περάσουν τους 55C καλό θα είναι.

Ευχαριστώ πολύ. Δεν έχει μπει τίποτα σε κουτί, οπότε μπορώ να το προσαρμόσω. Νομίζω πως έχει αναφερθεί για 45C με 18άρι (αν και σε πιο βόρειες περιοχές) οπότε ναμίζω πως είμαι on the safe side. H τροφοδοσία είναι το μόνο πράγμα που σκοπεύω να αλλάξω για πειραματισμό.

Υπάρχει και πιο ψηλό μοντέλο ψύκτρας στην ίδια σειρά με ίδιο σχήμα και αποτύπωμα αλλά μάλλον δεν θα χρειαστεί.

Re: Απάντηση: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Υπάρχει και πιο ψηλό μοντέλο ψύκτρας στην ίδια σειρά με ίδιο σχήμα και αποτύπωμα αλλά μάλλον δεν θα χρειαστεί.

Ναι βέβαια το έχω υπόψη αλλά ίσως να μην χρειαστούν επειδή ξέχασα να αναφέρω ότι θα χρησιμοποιηθεί ως προενισχυτής οπότε με 100mA ελπίζω σε μικρότερες θερμοκρασίες. Κοντός ψαλμός αλληλούια

Ελπίζω και οι υπόλοιποι να προχωράτε στην κατασκευή.
Για την ώρα το DCSTB δουλεύει όπως πρέπει,, χωρίς φορτίο έχω
+17,26 (5mA)
-17,02 (4.1mA)
και
+17,19 (5.1mA)
-17,12 (4.7mA)

αν και οι Rx είναι πάνω σε βάση, λέω να μην το τυρανίσω περαιτέρω

όσον αφορά το ενισχυτικό στάδιο, θα γίνουν οι τρύπες για τα mosfet και είμαστε έτοιμοι
λέω να ματσάρω τα αντικρυστά τρανζίστορ (Q1, Q2) πρώτιστα μεταξύ τους και μετά ανά κανάλι (πιθανότατα με πάστα και θερμοσυστελώμενο)

το σαββατοκύριακο οι ακροάσεις ελπίζω

Last edited:
Ευχαριστώ Νίκο,

η όλη υλοποίηση ήταν απροβλημάτιστη για μένα και όλα φαίνονται μια χαρά
τοποθετήθηκε στο κουτί δοκιμών που έχω και τα αποτελέσματα

Bias: 113 mA / 113mA με R10 12Ω
DC offset: ρυθμίστηκε στο 0mV (διακύμανση -/+ 5mV χωρίς τελεστικό) από τα 250mV
J3 current : 4.2mA / 4.2mA με R3 220Ω
Θερμοκρασίες : τροφοδοσίας (ψύκτρες) 39 / 43 / 43 / 40 C, ενίσχυσης (τρανζίστορ) 49 / 44 / 44 / 44 / 44 / 49 C

Περίμενα λιγότερο ρεύμα (~ 100mA) με 12Ω αντίσταση για χρήση ως προενισχυτή γραμμής αλλά εφόσον είναι ακριβώς ίδιο και στα δύο κανάλια θα το αφήσω ως έχει.
Όπως περίμενα τα M3 ζεσταίνονται περισσότερο ίσως και λόγω τις όχι τέλειας εφαρμογής στις ψύκτρες (το κενό στην ράγα του ιταλού) αλλά αργότερα θα προστεθεί ράβδος αλουμινίου ή χαλκού. Οι μεσαίες ψύκτρες τροφοδοσίας (+V) ζεσταίνονται επίσης περισσότερο, πιστεύω να είναι εντάξει και με κλειστό καπάκι
Μόνο το ποτενσιόμετρο / επιλογέας (πακέτα με ρελέ) δεν έχε συνδεθεί ακόμα, δεν ξέρω αν το μετρήσω και με παλμογράφο πριν τις ακροάσεις. Τέλος, σκέφτομαιι το Quasimodo για τους μετ/στες.

Όλα καλά μέχρι εδώ, συνέχεια έχουν οι ακροάσεις. :guitarist:

dcg3_1.jpg

Τα Μ3 είναι λογικό να ζεσταίνονται περισσότερο αφού έχουν επάνω τους όλη την αρνητική τάση ενώ τα Μ1 και Μ2 μοιράζονται την αντίστοιχη θετική. Σε κατασκευές με μεγάλη άμεση μεταλλική μάζα ψύξης και καλό πάτημα αυτή η διαφορά διαχέεται και είναι πιο ανεπαίσθητη αλλά στην δική σου περίπτωση δεν είναι και υπερβολική. Βασικά δεν έχεις και πολύ ψύκτρα όπως φαίνεται και από την φωτό άλλωστε αλλά οι θερμοκρασίες αυτές είναι ακόμα αποδεκτές.

Οι μεσαίες ψύκτρες τροφοδοσίας ζεσταίνονται λίγο περισσότερο λόγω εγγύτητας μεταξύ τους, επίσης φυσιολογικό. Βοηθάει πολύ να έχει τρύπες η σχισμές εξαερισμού στην περιοχή των ψυκτρών το καπάκι.

Τα ρεύματα ηρεμίας σου είναι τέλεια ταιριασμένα. Μην τα πειράξεις. Το ύψος της τιμής ρεύματος με κάθε συγκεκριμένη αντίσταση διαφέρει λόγω φύσης ανοχών της διαδικασίας παραγωγής των DN2540 σε VGS (OFF) και IDSS αλλά τα συγκεκριμένα τεμάχια είναι φανερά διαλεγμένα ολόιδια μεταξύ τους. Άλλα μπορεί να έδιναν 95mA & 100mA ή 115mA & 120mA για παράδειγμα. Και θα ήταν κανονικότατα μέσα στο στόχο ακόμα. Άριστα διαλεγμένα φαίνονται και τα J3.

Άκου χωρίς Quasimodo κανά διήμερο να έρθει στα ίσια του το όλο φρέσκο πακέτο ηλεκτρολυτικών πρώτα. Μετά συγκρίνεις Quasimodo με την ησυχία σου να δεις αν θα το προτιμήσεις σε συμφωνία με το όλο ηχοσύστημα.

Τα εύσημα για το καλό ματσάρισμα των τρανζίστορ πρέπει να πάνε στον Τσάγια (aka Tea-Bags), πάντα αξιόπιστος. Τα υπόλοιπα παραγγέλθηκαν από Mouser γιατί δεν ήθελα να μπω στο τρυπάκι της αναβάθμισης, κυρίως για τις αντιστάσεις που στα κύρια σημεία είναι Dale PTF

Θα δοκιμάσω άλλη ψύκτρα για τις αρχικές ακροάσεις
Τοποθετήθηκε και ο τελεστικός πάνω και τώρα το offset είναι -/+ 1mV

Έχω την ιδέα να προσθέσω και το FSP, βάζοντας τους μετασχηματιστές, γέφυρες και κύριους πυκνωτές σε άλλο κουτί. Θα δούμε, ας ακούσουμε λίγη μουσική πρώτα.

Καλά πήγανε όλα τα βασικά DC τσεκ για ρεύματα και τάσεις μέχρι τώρα. Με τι πηγή, ενισχυτή, ηχεία η ακουστικά, θα το δοκιμάσεις;

Ακουστικά δεν προβλέπονται, είχα τα HD600 και τα πούλησα.
Αναλογικά έχει καταλήξει στην Denon DL103 μέσα από δύο πάρα πολύ καλά phono, FSP και AudioNET PAM (το καθένα με τα καλά του)
Ψηφιακά έχω το ESS9018 με NTD1 που σύντομα θα κοντραριστεί με τα επόμενα πρόντζεκτ που είναι R2-R DAC,

Κύρια ηχεία Magnepan 1.6 που λίγο πριν καιρό τα οδηγούσα ενεργά με miniDSP και First One. Το miniDSP θα αντικασταθεί με αναλογικό ΧΟ που σχεδιάζω. Δυστηχώς πρόσφατα όταν χρειάστηκα υποστήριξη για τον εν λόγω ενισχυτή, ο Γάτας (aka Lazy Cat) έγινε κινέζος (είμαι επιεικέστατος) οπότε πίσω στα Avondale που είχα και μπορώ να αναβαθμίσω / επισκευάσω άνετα. Η στάση μου πλέον είναι είτε πλήρες DIY είτε τέρατα αξιοπιστίας, βλέπε Accuphase κ.α.

Το ζευγάρι του DCG3, Avondale NC200, είναι μουσικότατο (σχεδίαση από τα παλιά γαρ) με υπέροχο PRAT. Μειονεκτούν σε σχέση με τα FO στην οδήγηση λόγω watt (170-180 έναντι 250) , χαμηλού DF και χαμηλής πόλωσης αλλά στα δύο προαναφερθέντα υπερέχουν σαφώς.

Οπότε μέχρι να γίνει το αναλογικό ΧΟ δεν έχω μάταιες απαιτήσεις από τον DCG3. Δυστηχώς όποιος τα έχει ακούσει ενεργά δεν ξαναγυρίζει πίσω και δεν περιμένω να πλησιάσω αυτό το άκουσμα για την ώρα.

Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Μόνο το ποτενσιόμετρο / επιλογέας (πακέτα με ρελέ) δεν έχε συνδεθεί ακόμα, δεν ξέρω αν το μετρήσω και με παλμογράφο πριν τις ακροάσεις.

Αυτός ο εξασθενητής / επιλογέας είναι διαλεγμένος να παρουσιάζει αντίσταση γύρω από τα 20Κ όπως πρέπει έτσι;

Ακουστικά δεν προβλέπονται, είχα τα HD600 και τα πούλησα.
Αναλογικά έχει καταλήξει στην Denon DL103 μέσα από δύο πάρα πολύ καλά phono, FSP και AudioNET PAM (το καθένα με τα καλά του)
Ψηφιακά έχω το ESS9018 με NTD1 που σύντομα θα κοντραριστεί με τα επόμενα πρόντζεκτ που είναι R2-R DAC,

Κύρια ηχεία Magnepan 1.6 που λίγο πριν καιρό τα οδηγούσα ενεργά με miniDSP και First One. Το miniDSP θα αντικασταθεί με αναλογικό ΧΟ που σχεδιάζω. Δυστηχώς πρόσφατα όταν χρειάστηκα υποστήριξη για τον εν λόγω ενισχυτή, ο Γάτας (aka Lazy Cat) έγινε κινέζος (είμαι επιεικέστατος) οπότε πίσω στα Avondale που είχα και μπορώ να αναβαθμίσω / επισκευάσω άνετα. Η στάση μου πλέον είναι είτε πλήρες DIY είτε τέρατα αξιοπιστίας, βλέπε Accuphase κ.α.

Το ζευγάρι του DCG3, Avondale NC200, είναι μουσικότατο (σχεδίαση από τα παλιά γαρ) με υπέροχο PRAT. Μειονεκτούν σε σχέση με τα FO στην οδήγηση λόγω watt (170-180 έναντι 250) , χαμηλού DF και χαμηλής πόλωσης αλλά στα δύο προαναφερθέντα υπερέχουν σαφώς.

Οπότε μέχρι να γίνει το αναλογικό ΧΟ δεν έχω μάταιες απαιτήσεις από τον DCG3. Δυστηχώς όποιος τα έχει ακούσει ενεργά δεν ξαναγυρίζει πίσω και δεν περιμένω να πλησιάσω αυτό το άκουσμα για την ώρα.

Κρίμα για την προσωρινή απώλεια της ενεργής διενίσχυσης. Αν τυχόν ο νέος προ δώσει κάποια θετικά στοιχεία στην απλή ενίσχυση όμως, λογικά αυτά θα διογκωθούν και περαιτέρω όταν επιστρέψει η διενίσχυση. Όταν δοκιμάσεις και αν όλα πάνε καλά πες μας νέα σου.

Re: Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Αυτός ο εξασθενητής / επιλογέας είναι διαλεγμένος να παρουσιάζει αντίσταση γύρω από τα 20Κ όπως πρέπει έτσι;

Κρίμα για την προσωρινή απώλεια της ενεργής διενίσχυσης. Αν τυχόν ο νέος προ δώσει κάποια θετικά στοιχεία στην απλή ενίσχυση όμως, λογικά αυτά θα διογκωθούν και περαιτέρω όταν επιστρέψει η διενίσχυση. Όταν δοκιμάσεις και αν όλα πάνε καλά πες μας νέα σου.

αρχικές εντυπώσεις : :music-smiley-004:

Ο εξανσθενιτής/επιλογέας έχει μεταβαλόμενη αντίσταση εισόδου πάντα πάνω από 22Κ και σταθερή εξόδου 8.9Κ.
Το κέρδος είναι για την ώρα 3Χ, η αντίσταση που το ρυθμίζει έχει μπει σε βάση έτσι ώστε να μπορεί να αλλαχθεί εύκολα και γρήγορα

Ο προενισχυτής που αντικατάστησε ήταν ο Β4 του PigletsDad και πρόκειται για unity gain υλοποίηση που φτιάχθηκε πρώτιστα για να οδηγήσει' αυτόν τον ενισχυτή (ο αγαπημένος προ του pinkfishmedia). Όντως πολύ καλή συνέργεια μεταξύ τους, ο τελευταίος που έδιωξε ήταν ο McIntohs C220 (νομίζω πως κι αυτός με την σειρά του ήταν τιουναρισμένος για τον MC252/402 της McIntosh) αλλά στο δικό μου σύστημα κατάληξα πως αρμόζει κάποιος με κέρδος οπότε...

Θα επανέλθω όταν έχει στρώσει καλύτερα
Για όσους ενδιαφέρονται, το δεύτερο GB δεν έχει κλείσει ακόμα νομίζω.

Ποια η ευαισθησία του Magnepan; Περί τα 84dB/2.83V/M; Αν ναι τότε συνήθως βοηθάει κάποιο κέρδος στον προ όταν με κανονικής ευαισθησίας ενισχυτές. Ειδικά αν ακούς στα τρία μέτρα+.
Ο εξασθενητής έτσι όπως περιγράφεις την συμπεριφορά του θυμίζει shunt type. Με αυτή την σταθερή τιμή εξόδου προσομοιάζει την μέγιστη τιμή εμπέδησης που θα είχε ένα απλό ποτ (series type) των 35Κ στη μέση της διαδρομής του. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον ήχο κάπως ποιο αργό σε σχέση με 20Κ series type αλλά ίσως και τονικά πιο ανεκτικό σε επιθετικότερες ηχογραφήσεις. Βέβαια με την ταχύτητα και το φωτεινό ηχόχρωμα των NAIM σε γονίδια τελικών σου μπορεί να είναι και θετικό συγκυριακό ματσάρισμα. Παίζει και δοκιμή servo op-amp τύπων στα γούστα σου βέβαια αν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια υποκειμενική επίδραση τους. Κυρίως τεχνολογίας JFET input λόγω που συμπεριφέρονται καλύτερα για την υψηλή αντίσταση φίλτρου εισόδου τους που βλέπουν στο συγκεκριμένο κύκλωμα.

Last edited:
Όντως ως shunt συμπεριφέρεται ο εξασθαίνητης με συνήθες τιμές (22-50Κ) οπότε επιβάλλεται χαμηλή αντίσταση εξόδου στην πηγή.
Τα 9Κ δεν είναι ιδανικά και έχω σκεφθεί για motorized Khozmo ή LDR (είχα αρχίσει του Vincent πριν με προλάβει η διενίσχυση)

Όσον αφορά το ηχείο, τo συγκεκριμένο μοντέλο έχει ευαισθησία 86db/2.83V, δεν είναι δύσκολο σαν φορτίο σε σχέση με άλλα πάνελ λόγω του απλού κροσόβερ (πρώτου βαθμού για τα πρίμα και δευτέρου τα μπάσα) και της μικρής βύθισης που έχει (IIRC κάπου στα 3Ω).

Το θέμα είναι πως ξέρω και το ηχείο και τα ενισχυτικά οπότε τα συμπεράσμα για τον DCG3 δεν θα είναι βεβιασμένα.
Σε επόμενο στάδιο θα κάνω σύγκριση με ΒΙΒ στην τροφοδοσία.

Εντύπωση μου κάνει η απόδοση στις γυναικείες φωνές π.χ. η φωνή της Katie Melua πάντα ακουγόταν εφηβική, άντε νεανική, και παρόλη την προσπάθεια στην παραγωγή και τις μελιστάλαχτες συνθέσεις, θα ήθελε πολλά χρόνια για να φτάσει την αισθαντικότητα άλλων κορυφαίων γυναικείων φωνών. Αυτή τη φορά ακούστηκε με περισσότερο αίσθημα χωρίς ο ενισχυτής να τείνει να έχει αίσθηση λάμπας. Αντιθέτως είναι πολύ καθαρός, προφανώς οι μετρήσεις παραμόρφωσης είναι ακριβείς.

Η συνέχεια επί των μεγαφώνων

Εντωμεταξύ εκεί έξω διάφοροι κάνουν διάφορα. Βαριές κλασικές κατασκευές, ελαφριές συμπυκνωμένες κατασκευές με διακοπτικά προ PSU & γραμμικά ποστ PSU DCG3 μόνο, άλλοι με τα στάνταρντ PSU DCG3 + DAC+ οθόνη. Από όλα. http://www.diyaudio.com/forums/anal...g3-preamp-line-headphone-195.html#post5140093

627480d1501001070-salas-dcg3-preamp-line-headphone-dcg3-6299-jpg

625897d1500115530-salas-dcg3-preamp-line-headphone-img_2607-jpg

627491d1501004601-salas-dcg3-preamp-line-headphone-headamp001-jpg

Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Εντύπωση μου κάνει η απόδοση στις γυναικείες φωνές π.χ. η φωνή της Katie Melua πάντα ακουγόταν εφηβική, άντε νεανική, και παρόλη την προσπάθεια στην παραγωγή και τις μελιστάλαχτες συνθέσεις, θα ήθελε πολλά χρόνια για να φτάσει την αισθαντικότητα άλλων κορυφαίων γυναικείων φωνών. Αυτή τη φορά ακούστηκε με περισσότερο αίσθημα χωρίς ο ενισχυτής να τείνει να έχει αίσθηση λάμπας. Αντιθέτως είναι πολύ καθαρός, προφανώς οι μετρήσεις παραμόρφωσης είναι ακριβείς.

Η συνέχεια επί των μεγαφώνων

Από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη θα ήταν καλή και επί DCG3 + Beyer DT 770 ακουστικών:music-smiley-004:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

591934d1484335072-salas-dcg3-preamp-line-headphone-img_20170113_210257-jpg

Ο προενισχυτής δείχνει τα χαρακτηριστικά του και επί τω έργω. Δυναμικά Κλάσης Α, μεστότητα mosfet και απαραμόρφωτος ήχος. Αυτό που μου άρεσε είναι η ισορροπία μεταξύ όγκου και τρισδιάτατης εικόνας. Επίσης, απουσία τσυρίγματος στις υψηλές.
Δεν μπαίνω σε λεπτορμέρειες γιατί πρώτον έχω επαναφέρει τον πυκνωτή στην είσοδο του ενισχυτή για ασφάλεια και αλλάχθηκε επίσης ο πυκνωτής στο NFB που είχε μεγάλη επίδραση στα μπάσα (οπότε και τ' αφήνω έξω από τα συμπεράσματα για την ώρα)

Και εδώ κολλάει και η ερώτηση που θέλω να κάνω:
Πόσο ασφαλές είναι το πάντρεμα με DC-coupled ενισχυτές ; Σε περίπτωση μάλιστα που έχουμε ενεργά ηχεία είναι θέμα.
Είχα αποφασίσει να αποσύρρω τους τωρινούς ενισχυτές γιατί αποδίδουν τα μέγιστα με wet tantalum στο feedback που έχουν όμως την τάση να καταστρέφονται με τον καιρό, ιδίως όταν δεν έχουμε πυκνωτή εισόδου, και έτσι έχουμε dc στην έξοδο. Να σημειώσω πως ως γνωστόν, οι περισσότερες, οι προστασίες ηχείων ενεργοποιούνται στα 0.6V έως 1V.

Δεν θα πρόστεθα ένα επιπλέον φίλτρο στην είσοδο έτσι αυθαίρεται από μόνος μου οπότε και ρωτάω, ίσως ρητορικά.
Τι θέλει αυτός ο προενισχυτής άλλο εκτός από το ταίρι του, βλέπε τελικό; Νίκο μην σφυρίζεις αδιάφορα και βγες έξω από τη θάλασσα αμέσως :vroam:

Ο προ δεν πρόκειται να δώσει DC στην έξοδο εκτός και αν πάθει καταστροφική βλάβη. Να καεί η μία γραμμή τάσης τροφοδοσίας του για παράδειγμα.
Άλλος τρόπος είναι να συνδεθεί μία πηγή στην είσοδο του με μεγάλο DC offset που θα ξεπεράσει ακόμα και τα όρια αντίδρασης του servo ώστε να περάσει παρακάτω.
Βέβαια δεν είναι δουλειά του servo να διορθώνει τραγικές πηγές αλλά να παρακολουθεί την ισορροπία εξόδου του ίδιου του προ και μόνο. Έστω έχει πυκνωτή σύζευξης στην είσοδο του ο τελικός και εντάξει.
Βλάβη καταστροφική εσωτερική μπορεί να πάθει και ο κάθε τελικός όμως.... Όλα μηχανήματα είναι. Άσε που εμείς οι DIY τύποι τους κάνουμε και διάφορα πειράματα/πειράγματα κάθε τόσο.
Γενικά μόνο έχοντας σύστημα ανίχνευσης DC με ρελέ ταχύτατης αποσύνδεσης των ηχείων στην ΕΞΟΔΟ του τελικού μπορείς να έχεις αρκετά ήσυχο το κεφάλι σου για καταστροφικά σενάρια στην όλη αλυσίδα.

Για να έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον προενισχυτή έγινε ακρόαση δύο ενισχυτών mosfet που εδώ και καιρό έχω στην διάθεσή μου και μπορούν να οδηγήσουν τα magnepan με το υπάρχον παθητικό XO έχοντας ικανά αποθέματα ισχύος 180 και 200 / 8Ω και αξιοζήλευτο damping factor (> 2000 και οι δύο)
Το συμπέρασμα είναι ότι ο προενισχυτής δεν αλλοιώνει το ηχητικό αποτέλεσμα καθώς ο χαρακτήρας των δύο ενισχυτών ακούγεται ευδιάκριτα. Πρέπει να προσθέσω πως έχουν διαφορετικοί φιλοσοφία κατασκευής μεταξύ τους και διαφέρουν στον ήχο τους όπως τον έχω ακούσει και σε άλλο σύστημα.

Ακόμα δεν μπορώ να διακρίνω, στο δικό μου σύστημα, κάποια έμφαση στο ηχητικό φάσμα και τα επιμέρους χαρακτηριστικά από την πλευρά του DCG3.

Οπότε αρχίζω να μαζεύω υλικά για τελικό...