Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Κάποιος με ουδέτερο χαρακτήρα και άπλευτο ρεύμα. Σχέδια υπάρχουν όπως και έτοιμες πλακέτες.
Προτίμησή μου: Holton και FO. Βγαίνουν έξω όμως λόγω χώρας προέλευσης ο πρώτος και λόγω αξιοπιστίας και υποστήριξης ο δεύτερος.
Οπότε μάλλον CFA με BJT (αν και έχω συμπαθήσει τα lateral)

Όπως και στον προενισχυτή, βλέπω τι υπάρχει και τι κριτήρια έχω και καταλήγω σε δύο-τρεις επιλογές.
Τον DCG3 είμαι ευτυχής που τον επέλεξα ελπίζω και ο τελικός να έχει την ίδια κατάληξη.

Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Κάποιος με ουδέτερο χαρακτήρα και άπλευτο ρεύμα. Σχέδια υπάρχουν όπως και έτοιμες πλακέτες.
Προτίμησή μου: Holton και FO. Βγαίνουν έξω όμως λόγω χώρας προέλευσης ο πρώτος και λόγω αξιοπιστίας και υποστήριξης ο δεύτερος.
Οπότε μάλλον CFA με BJT (αν και έχω συμπαθήσει τα lateral)

Όπως και στον προενισχυτή, βλέπω τι υπάρχει και τι κριτήρια έχω και καταλήγω σε δύο-τρεις επιλογές.
Τον DCG3 είμαι ευτυχής που τον επέλεξα ελπίζω και ο τελικός να έχει την ίδια κατάληξη.

Την ευτυχία σου πότε θα την μοιραστούμε ;

Έχω προσθέσει επιπλέον επιφάνεια ψύξης που εξέχει και είναι επίφοβη η μεταφορά του. Το πιθανότερο να μπει πάνω σε μεγάλη πλαϊνή ψύκτρα για να μην υπάρχει θέμα ψύξης.
Ντιούικη κατάσταση όπου η τελική τοποθέτηση σε κουτί είναι όνειρο θερινής νυχτός.

Αυτός ο προενισχυτής ολοένα κερδίζει όλο και περισσότερους και δεν έχουν άδικο.
Τον είχαμε ακούσει στο σπίτι του Salas και έπαιξε πάρα πολύ καλά, κατάφερα να τον ακούσω και στην υλοποίηση που έχει φτιάξει ο Δημήτρης (ΔημΔημ), με αρκετό ρεύμα ηρεμίας - στο σπίτι μου πριν φύγω για διακοπές.

Ο Δημήτρης δεν το έχει σε κουτί αλλά σε σανίδα και για ποτ του έβαλα το 2ο εργαστηριακό Vicol R2R shunt attenuator που έχω με αντίσταση εισόδου τα 20Κ και έξοδο 9.75-10.5K.

Αν και το κέρδος που είχε σεταριστεί δεν μου χρειαζόταν, είχα και την ευκαιρία να τον ακούσω σε αντιδιαστολή με τη δική μου Artemis (R2R Shunt Attenuator + DCB1) η οποία έχει ταιριάξει πάρα πολύ καλά στο σύστημά μου και μάλιστα και τα δύο είχαν και τον ίδιο τρόπο εξασθένισης.

Ο DCG3 έδωσε ρέστα σε χαμηλο-μεσαίες εντάσεις, διαχωρισμός, σκηνή, φωνές ειδικά οι γυναικείες, δυναμικά ήταν όλα στη θέση τους και δείχνει με τις πρώτες νότες τις αρετές του.

Σε σχέση με το συνδυασμό R2R Shunt Attenuator + DCB1, απέδωσε καλύτερα σε χαμηλο-μεσαίες εντάσεις με περισσότερα δυναμικά τα οποία αμβλύνθηκαν όταν η ένταση ανέβηκε στη συνήθη της ακρόασης όπου φαίνεται να είναι το Sweet spot του συνδυασμού με το DCB1.
Σε αυτές τις εντάσεις είχα περισσότερη πληροφορία με το DCB1 πίσω από τα ηχεία (σκηνή προς τα πίσω) κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα, σε αντιδιαστολή ο DCG3 παραμένει σταθερός και ομοιόμορφος σε όλο το φάσμα ανεξαρτήτου έντασης.

Πάντως για άλλη μια φορά ο DCB3 με ενθουσίασε και φυσικά δεν μπορώ να πω ότι τον άκουσα με τις πιθανές βελτιώσεις του για καλύτερο τιουνάρισμα πάνω στο σύστημά μου κάτι που με την Artemis έχουν γίνει.

Last edited:
5K εμπέδηση γραμμής θέλει από το attenuator. 10Κ σταθερά είναι ίσα με την εμπέδηση γραμμής που βάζει ένα 40Κ ποτ σειράς στη μέση θέση αντίστασης του. Δοκίμασε και με 20Κ Log σειράς. Τώρα του έχεις κόψει 25% εύρος ζώνης η και περισσότερο.

Νικόλα, με λίγα λόγια εάν κάποιος το χτίσει με shunt attenuator πρέπει να το ρυθμίσει με αντίσταση εξόδου περίπου στα 5Κ, έτσι;
Του έκοψα θα συμπλήρωνα, γιατί μια δοκιμή στην πλακέτα του Δημήτρη είχα κάνει...

Άντε να χειμωνιάσει περισσότερο για μαζώξεις...

Ναι, υπάρχει φίλτρο εισόδου, άρα πρέπει να προσέχει κανείς να μένει σε συγκεκριμένη περιοχή πρόσθετης εμπέδησης εισόδου. Το τσέκαρα εντωμεταξύ και έχεις χάσει 37.5% εύρος ζώνης τώρα για την ακρίβεια.

Του έκοψα θα συμπλήρωνα, γιατί μια δοκιμή στην πλακέτα του Δημήτρη είχα κάνει...

Για την επόμενη φορά που θα το δοκιμάσεις, ώστε να βεβαιωθείς ότι θα το ακούσεις και σωστά, να σου δώσω πιο συγκεκριμένη τεχνική εικόνα. Έχε γύρω από από 350ns ρυθμό ανόδου σε τετράγωνο και γύρω στο 1ΜHz -3dB εύρος ζώνης. Με ότι και τύπου εξασθενητή (σειράς, σκάλας, παράλληλο) όταν ανοιγμένος στη μέγιστη τιμή αντίστασης εξόδου του. Φυσικά μαζί με την επίδραση και της όλης καλωδίωσης.

Οι παρακάτω εικόνες είναι από το πρωτότυπο με 20k Log κοινό ποτενσιόμετρο άνθρακα (Alpha) στη μεγαλύτερη θέση αντίστασης εξόδου του (όταν κόβει μισό το σήμα). Φαίνονται τάσεις δοκιμής, συχνότητες, ρυθμοί ανόδου. Η δεύτερη εικόνα είναι απλώς ζουμ σε μία περίοδο της πρώτης για λεπτομέρεια. Είναι μετρήσεις από την line out. Δεν είναι παρμένες με προμπ αλλά με BNC καλώδια εργαστηρίου και αντάπτορες στα RCA του προ.

Εσύ που έχεις τα απαραίτητα εργαλεία, αλλά και όποιος άλλος έχει καλή γεννήτρια και παλμογράφο, αν σε τεχνική αμφιβολία βάλτε το ποτενσιόμετρο να κόβει το σήμα εισόδου 50% και ρυθμίστε γεννήτρια για ίδιες κυματομορφές σε ίδια πλάτη και συχνότητες ώστε να επιβεβαιώσετε παρόμοιους ρυθμούς ανόδου στην έξοδο του προ. Ανάλογα τι παρασιτικές χωρητικότητες υπάρχουν από τι τύπου και μήκος εσωτερικής καλωδίωσης η και από την κατασκευή του ίδιου του volume controller ακόμα, μπορεί να παίξει η κατάσταση προς το λίγο πιο αργός ρυθμός ανόδου. Αλλά αν σημαντικά πιο αργός μπορείτε να μικρύνετε την τιμή του εξασθενητή για ικανή διαφορά η και να μικρύνετε το καλώδιο της εξόδου του προς την είσοδο της πλακέτας για λίγη ταχύτητα ακόμα.

568533d1473276917-salas-dcg3-preamp-line-headphone-ds2_quickprint1-png

568534d1473276917-salas-dcg3-preamp-line-headphone-ds2_quickprint2-png

568535d1473276917-salas-dcg3-preamp-line-headphone-ds2_quickprint3-png

Last edited:
Υπέροχη (όπως πάντα) τεχνική τεκμηρίωση και ακριβείς οδηγίες για ναυτιλόμενους.

Θα επαναλάβω τη δοκιμή Νικόλα, με την πρώτη ευκαιρία, έχοντας ως οδηγό τις οδηγίες σου, να είσαι πάντα καλά.

Δεν βλέπω ιδιαίτερη κίνηση στην λίστα προπαραγγελιών για τον ενισχυτή, κρίμα. Αυτή η μόδα που θέλει τα DAC να οδηγούν τελικούς κάποτε πρέπει να σταματήσει. Να αναφέρω πως έχοντας ένα DAC που στο στάδιο εξόδου που περιλαμβάνει τρανζίστορ για τελικούς και κατανάλωση μεγαλύτερη από πολλούς τελικούς έκανα και εγώ την απόπειρα.
Αποτέλεσμα: Τα Hypex Ncore οδηγούμενα κατευθείαν από το DAC ακούστηκαν ελαφρώς υποδιέστερα από DAC -> DCG3 -> Hypex UCD400. Και σαφώς τα UCD400 δεν είναι καλύτερα από τα Ncore (έχουν τον ίδιο χαρακτήρα πάντως) απλώς έλλειπε ο σωστός προενισχυτής.
Έχω αρκετά σχέδια για τελικούς και άλλα τόσα για DAC, το μόνο σχέδιο για προενίσχυση είναι για τον αξασθενιτή.

Φτιάχτηκαν αρκετοί DCG3 σε ένα χρόνο, ειδικά στο εξωτερικό. Εντάξει δεν είναι η μικρή φτηνή κατασκευή να ολοκληρώσει κανείς που αποφασίζεται εύκολα, κυρίως έμπειροι ασχολήθηκαν. Εκφράστηκαν πάντως όλοι ως ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Μια φορά που θα έχεις όρεξη να δοκιμάσεις και ταιριασμένα ζευγάρια Toshiba 2SK170BL που παίρνει ο DCG3 εναλλακτικά στην θέση των μονολιθικών NEC uPA. Να δεις τι από τα δύο σου αρέσει καλύτερα με τους ενισχυτές σου. Οι σωστές θέσεις drain gate source είναι ήδη σημειωμένες στην μάσκα της πλακέτας με γράμματα d g s και αριθμό 1 η 2 μπροστά για το δεξί και αριστερό τμήμα του κάθε διαφορικού. Θέλει ξεκόλλημα των μονολιθικών και τοποθέτηση των TO-92 βέβαια.

Νόμιζα πως τα LSK389 θα ήταν η πρώτη επιλογή για δοκιμή, τα επιλέγεις λόγω χαρακτηριστικών ή υπήρξε feedback από χρήστες ;
Όπως και να έχει είμαι τόσο ευχαριστημένος από τον ήχο που έχω αφήσει και την τροφοδοσία για πολύ μετέπειτα. Μόνη διαφοροποίηση από το αρχικό ΒΟΜ οι αντιστάσεις στο σήμα, που κι' αυτές ίδιας μάρκας (Dale) είναι απλά καλύτερη σειρά.
Με λίγα λόγια, το κιτ περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται, εκτός των μετασχηματιστών, rca, ποτενσιόμετρου και καλωδιών, με κόστος κάτω από 200 δολλάρια.
Οι πλήρες οδηγίες και η άριστη υποστήριξη κάνουν το όλο εγχείριμα απροβλημάτιστο, δεν χρειάζονται παρά βασικές γνώσεις και λίγη υπομονή.

Τα 2SK170BL (η και αρκετά GR αφού στα 3mA και άνω μας κάνουν) είναι αυτά που έχουν την περισσότερη διαφορά σε χαρακτηριστικά σε σχέση με τους εναλλακτικούς τύπους μεταξύ τους. Άρα αν είναι να δοκιμάσεις κάτι άλλο ας είναι το πιο διαχωρισμένο. Δημιουργεί πιο πολύ ανάδραση η παραπάνω διαγωγιμότητα του. Έτσι κατεβάζει και άλλο την μέτρηση παραμόρφωσης σε χαμηλές και μεσαίες συχνότητες αλλά έχει και παραπάνω χωρητικότητα που ανεβάζει πιο απότομα την καμπύλη παραμόρφωσης ανά συχνότητα προς πρίμα. Όμως χωρίς το απόλυτο ποσοστό της να είναι πιο μεγάλο από τα άλλα στις υψηλές. Τα έχω περάσει και μετρήσει όλα τα πιθανά συμβατά ενεργά εξαρτήματα από την πολύ αρχή των δοκιμών. Υποκειμενικά δεν έχω αρκετό δείγμα να σου πω τόσοι στους τόσους το προτιμάνε η όχι σε σχέση με τάδε τύπου ενισχυτές η πηγές η ηχεία. Αλλά και δεν θέλω να σε επηρεάσω.

Είμαι σε σκέψη να φτιάξω τον προενισχυτή και θα ήθελα να ρωτήσω τον Νίκο αν μπορώ να χρησιμοποιήσω για ποτενσιομετρο ένα ldr κιτ που εχω και συγκεκριμένα αυτό:
http://www.diyaudio.com/forums/anal...d-ldr-volume-source-selection-controller.html

Αλλιώς λέω να φτιάξω αυτό εδώ αλλά δεν έχει επιλογές για εισόδους.
http://www.diyaudio.com/forums/analog-line-level/220792-muses-72320-electronic-volume.html

Και το Muses έχει βάλει κάποιος (Ταϊβανός, φωτογραφίες του με το κιτάκι απο Ιαπωνία) και το LDR που ανέφερες o Savvas αλλά νομίζω και άλλοι. Τα LDR με controller όταν αγορασμένα έτοιμα, έστω σαν modules, δεν τα λες και φτηνα... https://www.tortugaaudio.com/evolution-of-ldr-volume-control/ Τα LDR υποκειμενικά αρέσουν πολύ γενικά αλλά μετρητικά μπορούν να προσθέσουν παραμορφώσεις: https://www.neurochrome.com/tortuga-audio-ldr3/

Κιτ με το Muses:
http://akizukidenshi.com/catalog/g/gK-06469/
http://www.analog-forum.de/wbboard/index.php?thread/118905-muses-72320-volume-attenuator/

Attachments

• P7100015.jpg
    P7100015.jpg
    185.3 KB · Views: 169
  • P7100013.jpg
    P7100013.jpg
    164.3 KB · Views: 167
Επίσης δοκίμασα ένα συμβατό εναλλακτικό, μικρότερο σε ft MHZ αλλά με καλύτερο συντελεστή θορύβου, τύπο τρανζίστορ σε ένα σημείο του κυκλώματος. Το BC327-40 για τα Q1 Q2 ως ματσαρισμένα ζευγάρια του καθρέπτη ρεύματος (>450 Hfe). Με τα original BC560C αντικειμενικά περνούν λίγο σωστότερα οι γωνίες τετράγωνων παλμών λόγω ψηλότερης ταχύτητας τους και βρίσκονται πολύ πιο άνετα ζεύγη υψηλού Hfe (500+) αναμεσά τους. Στο δικό μου σύστημα υποκειμενικά μου άρεσε ο τόνος και η μουσική ανάλυση με τον εναλλακτικό τύπο λίγο καλύτερα, συμφώνησε και ένας άλλος που τα δοκίμασε απο Αμερική, αλλά σε κάποιον άλλον απο Δανία άρεσαν τα ορίτζιναλ λίγο καλύτερα αφού βρήκε το αποτέλεσμα με τον εναλλακτικό τύπο απλώς λίγο πιο στρογγυλό και βαρετό. Ωστόσο είχαμε άλλη μάρκα τρανζίστορ και δεν γνωρίζω τι Hfe και τι ταίριασμα πέτυχε. Γενικά δύσκολα βρίσκονται αρκετά δείγματα μεγαλύτερου από 350 Hfe στις περισσότερες μάρκες σε αυτόν τον τύπο. Ακόμα πιο μανίκι όταν πρέπει να γίνουν και ζεύγη καλύτερα απο 5% ταιριασμένα. Αυτός προτιμά OP2134 ως U1 στο servo επίσης. Απλά αναφέρω πραγματάκια που αν βάλετε θηλυκά πιν, όπως και με τον DC servo τελεστικό που έχει βάση, μπορούν εύκολα να αλλάζονται (αφού γίνει ξανά η διαδικασία όφσετ) να έχετε να συγκρίνετε :ears:

Attachments

• Q1_Q2 _BC327-40_Altern.jpg
    Q1_Q2 _BC327-40_Altern.jpg
    199 KB · Views: 154
Να προσθέσω επίσης την Academy Audio
http://www.academyaudio.com/volume-control
Η μεγάλη έκδοση περιλαμβάνει opamps που μπορεί κάποιος να τα παρακάμψει

Η λύση του (Diyaudio) Meldano κοστίζει συνολικά 32 ευρώ, 3 μικρές πλακετούλες με τον controller και το προγραμματισμένο τσιπάκι χωρίς όπως το τσιπάκι της Muse και τα υπόλοιπα (κυρίως smd) υλικά

Σέβομαι τις μετρήσεις αλλά ακουστικά το εντελώς αντίθετο έχουν καταθέσει οι χρήστες με τα LDR, πολύ πιθανόν όλα αυτά να ακούγονται σε μηχανήματα πολύ υψηλών επιδόσεων.
Το τσιπάκι της Muse έχει σίγουρα καλύτερες μετρήσεις, σήμερα/αύριο μάλλον θα το παραγγείλω για να το συγκρίνω με το LDR

Θέλει ζεύξεις AC ωστόσο το Muses στο datasheet. Και servo op-amps δείχνει εκεί. Έξτρα πράγματα. Ότι έχει βολές έχει και τα παραπανίσια του. Στο ποτενσιομετράκι Alpha άνθρακος του 1.5 Ευρώ αγροτικό και χειροκίνητο μου φαίνεται θα καταλήξουμε :Banane0: