Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Τα BF256 είναι JFET δεν έχουν hFE αλλά έχουν IDSS. Κανονικά όταν προέρχονται απο κιτ είναι ματσαρισμένα με κατάλληλες R3 κιόλας. Για να τσεκάρεις απο πριν οτι θα δώσουν τα mA που πρέπει όταν εντός κυκλώματος κοίτα αυτό το ποστ: http://www.diyaudio.com/forums/anal...cg3-preamp-line-headphone-46.html#post4880741

Τα BC560 τα μετράς κανονικά με το hFE τεστ του πολύμετρου

Τελεια.

Μεχρι το τελος της εβδομαδας τα parts λογικα θα ειναι εδω οποτε μολις μπουν θα ενημερωσω για το αποτελεσμα.

Ευχαριστω για την βοηθεια. :2thumb22sup:

Άλλαξα τις Dale αντιστάσεις, στις κρίσιμες θέσεις και έβαλα τις Audio Note tantalum non magnetic.

Δεν παρατήρησα καμιά βελτίωση, μην πω ότι μου φανηκε οτι χάλασαν και λίγο τα δυναμικά.

Λέτε να θέλουν στρώσιμο ?

Συνάδελφοι, δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί κάπου και δεν το πρόσεξα, ποιο είναι το κόστος της κατασκευής προσεγγιστικά; Μιλάω μόνο για πλακέτες υλικά και απλό τροφοδοτικό. Μία "οικονομική" υλοποίηση ενισχυτή ακουστικών με βάση το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Re: Απάντηση: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Συνάδελφοι, δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί κάπου και δεν το πρόσεξα, ποιο είναι το κόστος της κατασκευής προσεγγιστικά; Μιλάω μόνο για πλακέτες υλικά και απλό τροφοδοτικό. Μία "οικονομική" υλοποίηση ενισχυτή ακουστικών με βάση το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Εάν είσαι μέλος στο www.diyaudio.com τότε θα μπορέσεις να δείς το παρακάτω excel-όφυλλο:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FTBYOWNm60GSMK7YjpFp0BeCMLmUxigO9HVEtkEYe7I/edit#gid=0

Για ένα kit που θα έχει πλακέτες και τα υλικά αυτών πρέπει να επιλέξεις τις στήλες Z, AA, AB, AD, AE, AG(x2)

Z+AA είναι το i-select του Νίκου. Δλδ επιλογέας εισόδων και έλεγχος έντασης. Εάν έχεις δικό σου ή άλλη επιλογή ok
http://www.diyaudio.com/forums/grou...erize-type-input-selector-volume-control.html

AB+AD είναι η πλακέτα του προενισχυτή
http://www.diyaudio.com/forums/atta...as-dcg3-preamp-line-headphone-1dcg3detail.jpg

AE+AGx2 είναι τα DCSTB . Το ΑΕ όπως βλέπεις είναι τα 2 πλακετάκια ενώ το AG είναι διπλό γιατί είναι τα υλικά αυτών ανα κανάλι, άρα πρέπει να παραγγείλεις δύο.
http://www.diyaudio.com/forums/atta...alas-dcg3-preamp-line-headphone-dcstb-2-.jpeg

Μετά θα χρειαστείς μετασχηματιστές, volume control (συζήτηση στο post #82 σελ 9 του παρόντος) καθώς και κουτί (εάν το βάλεις μέσα!), βύσματα rca, ακουστικών, διακόπτη on/off κλπ

Γενικά θα ξεπεράσει τα 300 για να μοιάζει σαν το post #3
http://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=133043&stc=1&d=1476448140

Απάντηση: Re: Απάντηση: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Εάν είσαι μέλος στο www.diyaudio.com τότε θα μπορέσεις να δείς το παρακάτω excel-όφυλλο:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FTBYOWNm60GSMK7YjpFp0BeCMLmUxigO9HVEtkEYe7I/edit#gid=0

Για ένα kit που θα έχει πλακέτες και τα υλικά αυτών πρέπει να επιλέξεις τις στήλες Z, AA, AB, AD, AE, AG(x2)

Z+AA είναι το i-select του Νίκου. Δλδ επιλογέας εισόδων και έλεγχος έντασης. Εάν έχεις δικό σου ή άλλη επιλογή ok
http://www.diyaudio.com/forums/grou...erize-type-input-selector-volume-control.html

AB+AD είναι η πλακέτα του προενισχυτή
http://www.diyaudio.com/forums/atta...as-dcg3-preamp-line-headphone-1dcg3detail.jpg

AE+AGx2 είναι τα DCSTB . Το ΑΕ όπως βλέπεις είναι τα 2 πλακετάκια ενώ το AG είναι διπλό γιατί είναι τα υλικά αυτών ανα κανάλι, άρα πρέπει να παραγγείλεις δύο.
http://www.diyaudio.com/forums/atta...alas-dcg3-preamp-line-headphone-dcstb-2-.jpeg

Μετά θα χρειαστείς μετασχηματιστές, volume control (συζήτηση στο post #82 σελ 9 του παρόντος) καθώς και κουτί (εάν το βάλεις μέσα!), βύσματα rca, ακουστικών, διακόπτη on/off κλπ

Γενικά θα ξεπεράσει τα 300 για να μοιάζει σαν το post #3
http://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=133043&stc=1&d=1476448140

Ευχαριστώ για τις αναλυτικές πληροφορίες!
Όχι δεν είμαι μέλος στο diyaudio.com και μάλλον βλέπω θα είναι χρήσιμο να γίνω.

Δεν είχα στο νού μου ολοκληρωμένο προ σαν αυτόν του ποστ 3. Ένα "απλό ενισχυτάκι" ακουστικών θέλω για τα HD600 μου και ίσως χωρίς καν volume control. Πάντως μου φαίνονται too much τα τρανζίστορ στην έξοδο για ένα ακουστικό που χρειάζεται 5-10mA για να τραγουδίσει ανθρώπινα. Στην χειρότερη δε περίπτωση καμιά 25mA στο κανάλι για να φωνάξει με 120db. Θα μελετήσω τα λινκ του diyaudio.

Οφ τόπικ τώρα, μου φαίνεται κάπως ...ανορθόδοξο μία τέτοια δουλειά από έλληνα και μάλιστα ενεργό μέλος του φόρουμ να υποστηρίζεται από ξένα φορουμ και μέσω εκείνων να έχουμε πρόσβαση στα υλικά κλπ.... Τέλος πάντων! Θα υπάρχει λόγος φαντάζομαι...

:grinning-smiley-043

Ο Salas είναι συντονιστής στο diyaudio εδώ και αρκετά χρόνια, το υποστηρίζει ανελλιπώς και το κυριότερο είναι άψογος σε ότι έχει να κάνει με τα σχέδιά του και κυρίως με την υποστήριξη των ντιούηδων που απασχολούνται με τα σχέδιά του.
Στις κατασκευές του υποστηρίζεται από ένα άλλο μέλος που μεταξύ μας τον φωνάζουμε "Τσάγια", ο οποίος οργανώνει τα GB στο diyaudio καθότι μη Έλληνας, αυτός φτιάχνει τις λίστες, οργανώνει τα υλικά και τα αποστέλλει.

Τον Salas τον γνωρίσαμε μέσω του diyaudio, τον προσκαλέσαμε πριν μερικά χρόνια να συμμετάσχει και εδώ, το έκανε με χαρά ο άνθρωπος, οπότε μόνο ευτυχείς μπορούμε να είμαστε που ανήκει και στη δική μας κοινότητα.

Πάντως με μεγάλη μου χαρά δισπιστώνω πως στο φόρουμ έχει μαζευτεί ένας πολύ δυνατός πυρήνας ανθρώπων που έχουν προάγει το diy σε επίπεδα ...R&D της Nokia! Σας θαυμάζω παίδες και σας ζηλεύω! Εγώ τα τελευταία χρόνια περνάω από το φόρουμ μία φορά τον χρόνο και η αλήθεια είναι μου έχει λείψει το κολλητήρι. Δυστυχώς τα χρόνια περνάνε! Τα μηχανήματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, οι διαστάσεις μικραίνουν, τα μάτια αδυνατίζουν μα πάνω απ όλα έχει αδυνατίσει το πορτοφόλι!
Φέτος λέω να ξαναπιάσω κολλητήρι. Τι διάολο!... Αντίσταση ρεεεε!:drummer:

@SMG LMG

Τι απέγινε με το τεχνικό πρόβλημα; Λύθηκε;

Με τα πολλα λυθηκε επιτυχως.

Το πρόβλημα ηταν στη βαση του τελεστικου, βασικα ειχα την φαεινη ιδεα να ξεκολλησω από την πλακετα τις βασεις που εστειλε ο Tea μεσα στο κιτ και να βαλω άλλες και καλα καλυτερες με επιχρυσες επαφες και ποδια κτλ αλλα εκει εγινε και η ζημια γιατι στο ένα pin της βασης δεν αφαιρεθηκε επαρκως η κολληση με αποτέλεσμα να κανει ζημια στην πλακετα όταν εβγαινε οποτε όταν μπηκε η νεα βαση παροτι εδειχνε να κολληθηκε καλα τελικα να μην κανει καλη επαφη και γι'αυτο οι δυο φασεις σταματουσαν στο -1Vdc. Τεσπα, τελος καλο όλα καλα.

Οι εντυπώσεις μετα από 6-7 ωρες λειτουργιας είναι πολύ θετικες. Πανησυχος προ, ταχύτατος, φωτεινος και μεταξένιος τοσο οσο. Ακομα βεβαια στρωνει και ωρα με την ωρα αλλαζουν τα πραγματα είναι η αληθεια. Στην αρχη ηταν αργος, πολύ γλυκος, βελούδινος και λιγο σκοτεινος. Τα μπασα αργα και διογκωμένα πολύ τις πρωτες 2-3 ωρες, τωρα όμως γαζωνει στα χαμηλα και εχει ο θεος μεχρι το τελος της εβδομαδας. Να επισημανω ότι στα DCSTB εβγαλα τους 2200uF και εχω βαλει 3300uF και πιστευω μαζι με τα Ixys να κανουν καλη δουλεια μολις στρωσουν κι αλλο.

Το βηματικο ποτενσιομετρο της Alps με δυσκολευει καπως γιατι εχει μεγαλα σκαλοπάτια στον ηχο και είναι ψιλοπρόβλημα. Να φταιει ότι είναι 10k η' ότι είναι μονο 23 βηματα ?

Αν και θελει αρκετη δουλεια ακομα, μια φωτο εν δραση :

E2HZOdL.jpg

Last edited:
Με τα πολλα λυθηκε επιτυχως.

Το πρόβλημα ηταν στη βαση του τελεστικου, βασικα ειχα την φαεινη ιδεα να ξεκολλησω από την πλακετα τις βασεις που εστειλε ο Tea μεσα στο κιτ και να βαλω άλλες και καλα καλυτερες με επιχρυσες επαφες και ποδια κτλ αλλα εκει εγινε και η ζημια γιατι στο ένα pin της βασης δεν αφαιρεθηκε επαρκως η κολληση με αποτέλεσμα να κανει ζημια στην πλακετα όταν εβγαινε οποτε όταν μπηκε η νεα βαση παροτι εδειχνε να κολληθηκε καλα τελικα να μην κανει καλη επαφη και γι'αυτο οι δυο φασεις σταματουσαν στο -1Vdc. Τεσπα, τελος καλο όλα καλα.

Οι εντυπώσεις μετα από 6-7 ωρες λειτουργιας είναι πολύ θετικες. Πανησυχος προ, ταχύτατος, φωτεινος και μεταξένιος τοσο οσο. Ακομα βεβαια στρωνει και ωρα με την ωρα αλλαζουν τα πραγματα είναι η αληθεια. Στην αρχη ηταν αργος, πολύ γλυκος, βελούδινος και λιγο σκοτεινος. Τα μπασα αργα και διογκωμένα πολύ τις πρωτες 2-3 ωρες, τωρα όμως γαζωνει στα χαμηλα και εχει ο θεος μεχρι το τελος της εβδομαδας. Να επισημανω ότι στα DCSTB εβγαλα τους 2200uF και εχω βαλει 3300uF και πιστευω μαζι με τα Ixys να κανουν καλη δουλεια μολις στρωσουν κι αλλο.

Το βηματικο ποτενσιομετρο της Alps με δυσκολευει καπως γιατι εχει μεγαλα σκαλοπάτια στον ηχο και είναι ψιλοπρόβλημα. Να φταιει ότι είναι 10k η' ότι είναι μονο 23 βηματα ?

Αν και θελει αρκετη δουλεια ακομα, μια φωτο εν δραση :

E2HZOdL.jpg

Μπράβο για την ανακάλυψη της ύπουλης αυτής βλάβης και για την τελική επιτυχία σου. Πολλά καλώδια "φουντωτά" βλέπω ακόμα, φαντάζομαι θα τα στρίψεις και κοντύνεις πάραυτα.
Όντως θα εξελιχθεί ηχητικά άλλο λίγο μετά το πρώτο σοκ των ηλεκτρολυτικών του μέσα στις επόμενες 48 ώρες παιξίματος. Να του αφήνεις 20-30 λεπτά προθέρμανση γενικά στο μέλλον όποτε θα πρόκειται για προσεκτική και δυνατή ακρόαση.

Σίγουρα το ποτενσιόμετρο 10Κ ανοίγει πιο εύκολα ένταση από ότι το 20Κ αλλά και 23 βήματα δεν είναι πολλά ειδικά όταν το κέρδος είναι σε μεγάλη επάρκεια για κάποιο δεδομένο σύστημα. Αν τον χρησιμοποιήσεις μόνο για Line Level Preamp μπορείς να τον κάνεις και 2Χ χωρίς να σου λείψει δύναμη, αν τον έχεις και για χρήση μεσαίας ευαισθησίας ακουστικών τότε το κάτω από 3Χ ίσως να τους λείψει σε ήσυχες ηχογραφήσεις. Κάνε τις δοκιμές σου και κρίνε. Πώς τον κάνεις 2Χ, 3Χ, 4Χ, με αλλαγή τιμής μίας αντίστασης έχω γράψει στις οδηγίες (παράγραφος τέσσερα). Για 2Χ δεν χρειάζεται να αποσυναρμολογείς και να αναποδογυρίζεις πλακέτες για να ξεκολλήσεις το εξάρτημα απλώς για ένα τέστ, και με παραλληλισμό γίνεται αφού μικραίνει η τιμή.

Εστω και με καθυστερηση -και λογω καυσωνα- τελικως καταφερα και εκανα αρκετες δοκιμες με το DCG3 (και με τελεστικα) και μπορω πλεον,
να μεταφερω καποιες γενικότερες προσωπικες μου εκτιμήσεις για τον προενισχυτη.

Βασικα δοκιμασα 5 διαφορετικα τελεστικα επανω στο DCG3.
Τα AD823, OP275, LME49720, OPA2227 και OPA2134. Ειχα και ένα 6ο που ειχα βγαλει από μια essence, το JRC2114 αλλα δεν ειχα άλλο κουραγιο, αν και δεν είναι κατι σπουδαιο ούτως η' αλλως.

Το αρχικως προτεινομενο AD823 δεν ηταν κακο, ομως καπως κρατημενο ηχητικα, ισως και λιγο βαρυ σε σχεση με αλλα,παρολα αυτα ηταν πολυ μουσικο.

Το 275 που είναι και προσωπικα το καλυτερο μου οπου το εχω χρησιμοποιησει, εδω δυστυχως "πατωσε", ηταν στεγνο, λεπτοηχο με οχι και πολυ καθαρο ηχο.

Το 49720 εβγαλε τελειως λαμπατο χαρακτηρα όχι απαραίτητα με την καλη εννοια του ορου. Πολύ ευφωνικος χαρακτήρας με μειωμενη εκταση των υψηλων και λιγο θολο.
Χαμηλο χαλια, πολυ φουσκωμενο και αργο.

Το OPA2227 τα πηγε πολύ καλυτερα από τα προηγουμενα με πιο ισορροπημενο ηχο σε ολο το φασμα, πολύ μουσικο χαρακτηρα και καλυτερο χαμηλο από τα προηγουμενα.

Τελος το OPA2134 ηταν και το καλυτερο απο ολα και φυσικα εμοιαζε πολυ οπως ηταν φυσικα αναμενομενο με το OPA2227 αλλα ηταν πολυ πιο ανοιχτο ηχητικα και ακομα πιο βελτιωμενο σε ολο το φασμα με απιθανο χαμηλο.

Εν ολιγοις το DCG3 με το OPA2134 επανω, ειναι σκετη απολαυση. Ηχος αμεσος, ρεαλιστικος, ταχύτατος καλοκουρδισμενος με χαμηλο εκπληκτικο και παραλληλα τοσο μουσικο και εθιστικο χαρακτηρα που σε κανει να "κολλας" μαζι του ατελειωτα.

Εχει βεβαια και καποια σημεια που μειονεκτει, πχ οπως η αναλυση και η πληροφορια στο βαθος της σκηνης, παντα ομως σε σχεση με προενισχυτες reference κατηγοριας.

Το DCG3 αν ειχε βγει στο εμποριο απο καποια αρκετα επωνυμη εταιρια ανετα θα πουλιοταν στα 5-6 χιλιαρικα και θα μιλουσαν ολοι για giant killer κιολας.

Σίγουρα το ποτενσιόμετρο 10Κ ανοίγει πιο εύκολα ένταση από ότι το 20Κ αλλά και 23 βήματα δεν είναι πολλά ειδικά όταν το κέρδος είναι σε μεγάλη επάρκεια για κάποιο δεδομένο σύστημα. Αν τον χρησιμοποιήσεις μόνο για Line Level Preamp μπορείς να τον κάνεις και 2Χ χωρίς να σου λείψει δύναμη.

Τελικως δοκιμασα το 2Χ αλλα εχασε σε διαυγεια και γενικα μου ακουγοταν καπως αδιαφορο ηχητικα και λιγο στεγνο ισως ? Εδώ δεν ξερω όμως ποια ηταν η κυρια αιτια του όχι καλου αποτελέσματος, δηλαδή ισως να φταιει το μειωμενο gain αλλα ισως και να φταινε οι αντιστασεις που χρησιμοποιησα. Δλδ, ηδη στο gain χρησιμοποιώ τις ιαπωνικες Akane για το 3Χ και για να ριξω το gain όμως επειδή δεν ειχα αλλες προσεθεσα Dale αντιστασεις τις οποιες δεν συμπαθω καθολου γιατι -παντα προσωπικα- μου "ακουγονται" στεγνες με λιγο (εως πολύ) γκριζο ηχητικο χαρακτηρα.
Δεν ξερω δεν θα ορκιστω για το ποιο φταιει περισσοτερο τελικα, σιγουρα όμως κατεληξα ότι το 3Χ ακούγεται πολύ καλυτερα. Ειδικα με το πικαπ είναι τελειο το gain, στο ψηφιακο με βασανιζει περισσοτερο λογω των 5v εξοδο και των 128dB S/N. Όμως το ψηφιακο το χρησιμοποιώ σπανια οποτε δεν με ενδιαφερει και πολυ.

Πολλά καλώδια "φουντωτά" βλέπω ακόμα, φαντάζομαι θα τα στρίψεις και κοντύνεις πάραυτα.

Χαλι μαυρο είναι, τα παρα-αφησα αλλα επειδή ειναι εσωτ. καλωδιωση της Siltech και λυπάμαι να τα κοψω γιατι δεν μπορω να τα ξαναβρω (νομιζω δεν πωλουνται στο εμποριο) απλα θα τα συστρέψω μεταξυ τους τουλαχιστον για να μη δειχνουν τοσο χαλια.

Τελος να πω κι εγω ένα μεγαλο respect και πολλα συγχαρητηρια για αυτό το μεγαλο δωρο γενικοτερα στην audiophile κοινοτητα. :worshippy:

Και να κλεισω με ένα τελευταιο οφτοπικ όμως ερωτημα, παιζει να μπορει και το SFSP να υλοποιηθει σε balanced μορφη όπως και το DCG3 ? :offtopic:

:2thumb22sup:

Last edited:
Ένα ευχαριστώ για το που μυράστηκες τις ακουστικές σου εμπειρίες. Πολύ κατατοπιστικό. Αν ακούς διαφορές από την αλλαγή του opa υποθέτω πως το ίδιο θα συμβαίνει με τις σημαντικές αντιστάσεις όπως αυτή που καθορίζει το κέρδος
Έχω στην διάθεσή μου πλέον όλα τα υλικά εκτός των μετασχηματιστών. Ταλαντεύομαι γιατί θέλω να μπουν όλα σ' ένα κουτί οπότε αν πάω σε ΕΙ-core του Αντωνιάδη (δοκιμασμένοι στα ψηφιακά) θα πρέπει να προσαρμόσω το ανάλογο διαχωριστικό για τα πεδία ή να μπουν εκτός σε στυλ ενισχυτή λυχνίας
Συνέχεια επί του κολλητηριού...

@SMG LMG

Χαίρομαι που σου αρέσει.

To 2134 το έχω δοκιμάσει και αυτό, όπως και το 275 και άλλους τελεστικούς στο σέρβο, αλλά στα συστήματα μου προτιμώ το 823. Και στο ρακ και στα ακουστικά. Κάποιες πληροφορίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν αν σκεφτείς να το πας πιο πέρα:

Για περισσότερη λεπτομέρεια και ραφινάρισμα γενικά αλλά και στο βάθος της σκηνής, θέλει κάτι καλύτερο από ALPS pot. Ίσως και κάποιο ψάξιμο με bulk foil κύριες αντιστάσεις αλλά και βέλτιστη εσωτερική καλωδίωση/τακτοποίηση. Πολλά λεφτά σε υλικά για λίγο παραπάνω απόδοση δηλαδή αλλά έτσι πάνε αυτά. Επίσης παίζει και με ματσαρισμένη τετράδα 2SK170BL χωρίς άλλες αλλαγές που δίνει περισσότερη διαγωγιμότητα και κάπως πιο κοντρόλ και κοντράστ ήχο. Ίσως λιγότερο ρευστό ήχο αλλά αυτά είναι υποκειμενικά. Όπως και με 2SK117BL αλλά και LSK170. Υπάρχουν σημειωμένα τα GDS στα παντ των UPA για αυτό το λόγο. Να δοκιμάζει κανείς και παραπλήσια διακριτά JFET δηλαδή. Προβλέψεις για τους μερακλήδες...

Τελικως δοκιμασα το 2Χ αλλα εχασε σε διαυγεια και γενικα μου ακουγοταν καπως αδιαφορο ηχητικα και λιγο στεγνο ισως ? Εδώ δεν ξερω όμως ποια ηταν η κυρια αιτια του όχι καλου αποτελέσματος, δηλαδή ισως να φταιει το μειωμενο gain αλλα ισως και να φταινε οι αντιστασεις που χρησιμοποιησα. Δλδ, ηδη στο gain χρησιμοποιώ τις ιαπωνικες Akane για το 3Χ και για να ριξω το gain όμως επειδή δεν ειχα αλλες προσεθεσα Dale αντιστασεις τις οποιες δεν συμπαθω καθολου γιατι -παντα προσωπικα- μου "ακουγονται" στεγνες με λιγο (εως πολύ) γκριζο ηχητικο χαρακτηρα.
Δεν ξερω δεν θα ορκιστω για το ποιο φταιει περισσοτερο τελικα, σιγουρα όμως κατεληξα ότι το 3Χ ακούγεται πολύ καλυτερα. Ειδικα με το πικαπ είναι τελειο το gain, στο ψηφιακο με βασανιζει περισσοτερο λογω των 5v εξοδο και των 128dB S/N. Όμως το ψηφιακο το χρησιμοποιώ σπανια οποτε δεν με ενδιαφερει και πολυ.

Χαλι μαυρο είναι, τα παρα-αφησα αλλα επειδή ειναι εσωτ. καλωδιωση της Siltech και λυπάμαι να τα κοψω γιατι δεν μπορω να τα ξαναβρω (νομιζω δεν πωλουνται στο εμποριο) απλα θα τα συστρέψω μεταξυ τους τουλαχιστον για να μη δειχνουν τοσο χαλια.

Τελος να πω κι εγω ένα μεγαλο respect και πολλα συγχαρητηρια για αυτό το μεγαλο δωρο γενικοτερα στην audiophile κοινοτητα. :worshippy:

Και να κλεισω με ένα τελευταιο οφτοπικ όμως ερωτημα, παιζει να μπορει και το SFSP να υλοποιηθει σε balanced μορφη όπως και το DCG3 ? :offtopic:

:2thumb22sup:

Το 2Χ δεν ακούγεται διαφορετικό γενικά είπαν λίγοι χρήστες που είχαν πολύ συνολικό κέρδος στο σύστημα τους και το έριξαν από 3Χ, ίσως δεν ήταν επαρκές κέρδος για το φόνο και έκοψε δυναμικά, για τις διαφορές στις αντιστάσεις που αναφέρεις δεν ξέρω, μπορεί και να επηρέασαν. Το τεχνικά σίγουρο είναι ότι όσο κέρδος αφαιρείται μετατρέπεται σε αρνητική ανάδραση.

Ναι το FSP (Folded Simplistic Phono) έχει υλοποιηθεί και σε διπλό balanced από λίγους χρήστες στο παρελθόν. Όσον αφορά την είσοδο από κεφαλή το hiss θα ανεβεί 3dB λόγω διπλού κυκλώματος αλλά υπάρχει και ένα πλεονέκτημα 5-10dB σε "βράσιμο" και hum κυρίως αν τα καλώδια από την κεφαλή είναι εξειδικευμένα για balanced input phono. Στριφτά διπλά με θωράκιση που δεν μεταφέρει σήμα και πάει από σασί πικάπ στo σασί του φόνο μόνο. Πέραν του ότι ένα balanced phono θα οδηγεί και τον προενισχυτή γραμμής από ισορροπημένη έξοδο βέβαια. Οι ηλεκτροακουστικοί μετατροπείς (κεφαλές, μικρόφωνα, μεγάφωνα κλπ) είναι φύση floating και current balanced εκτός και αν έχουν αναφερθεί σε κυκλωματική γη από εμάς για κάποιο λόγο όπως Single Ended κλπ.

*Ξέχασα να αναφέρω ότι σε συνδυασμό με κάπως πιο μουντά ποτενσιόμετρα όπως ALPS και γενικά αγώγιμου πλαστικού, με τον OPA2604 ήταν κάπως ζωντανότερα τα πράγματα και όταν η συνέργεια του όλου συστήματος η κάποιων ακουστικών απαιτούσε ακόμα περισσότερο ζωηράδα και αντίθεση τα έδινε ο ΤLE2082. Αυτός είχε και εντυπωσιακό χτύπημα στο μπάσο. Όμως μου φαινόντουσαν και αρκετά ακατέργαστοι στα όρια του επιθετικού ίσως, περισσότερο ο δεύτερος, ειδικά όταν με καθαρά διακοπτικά ποτενσιόμετρα που ανεβάζουν την ανάλυση και σταθεροποιούν το βάθος λόγω και τέλειας ισορροπίας καναλιών. Ωραία πιο ανοιχτά σε σχέση με αγώγιμου πλαστικού αλλά με κάποιες χρωματικές ιδιορυθμίες και ανακρίβειες ήταν τα κάρμπον ποτενσιόμετρα. Με τα διακοπτικά και τα κάρμπον μέσο όρο καθόταν καλά ο AD823 και ο OPA2134 με τον δεύτερο λίγο πιο κλειστό. Οι εμπειρίες και οι εκτιμήσεις σε λεπτά θέματα διαφέρουν, ειδικά απο σύστημα σε σύστημα, για αυτό άλλωστε βάλαμε και βάση να αλλάζουμε τσιπάκια σέρβο. Βέβαια υπήρξαν και αρκετοί που ανέφεραν ότι δεν ακούν αλλαγές έστω και μικρές απο τα διάφορα τσιπάκια σέρβο που προσπάθησαν στον DCG3 και είναι σεβαστό.

Last edited:
..ακουνε τον τελεστικο του servo που δουλευει <1Hz?! μμμ.. πολυ ενδιαφερον αυτο!
αντε και ακουγεται,
γιατι δεν τον βγαζουν εκτος,
ουτος η αλλως στο Χ2 αντε Χ3 δεν εχει και ιδιαιτερο νοημα υπαρξης,
..δεν εχει βρεθει ακομα κανενας θαραλεος πιουριστας?

Αν δεν υπάρχει πυκνωτής σύζευξης εισόδου στον τελικό η κάποιο ασφαλέστατο κύκλωμα προστασίας DC είναι ύπουλη κατάσταση γιατί αυτός ο προ κρατάει πολύ χαμηλά mV και χωρίς τελεστικό όταν τον ρυθμίζεις. Εκεί μπορεί κάποιος να ξεθαρρέψει να τον παραλείψει αλλά να ανοίξει κάποια φορά στο μέλλον και να κάτσει αλλού για αλλού το όφσετ. Τότε αντίο γουφεράκια και ακουστικάκια. Νίπτω τας χείρας μου και δεν προτείνω τέτοια. Μόνο που αλλάζει η θερμοκρασία δωματίου από εποχή σε εποχή δεν ξέρει κανείς τι θα παίξει.

*Κόβει γύρω στα 2.5HZ στο δικό μας σχέδιο. Ίσως κάπου να ακούγεται ελάχιστη υπογραφή από το τι φέρνει στον κόμβο εξόδου σαν ολοκληρωτής. Γιατί αυτό είναι ένα σέρβο. Με TL072 επίτηδες χαμηλών προδιαγραφών μπόρεσα και μέτρησα λίγη άνοδο αρμονικής και 6dB έξτρα πάτο στο γρασίδι. Με κανέναν άλλο πιο μοντέρνο τσιπ δεν μπόρεσα όμως. Πολύ καλύτερα από πυκνωτή σύζευξης, δοκιμάστηκε και ως CCG3, αλλά αν κάτι φέρνουν ίσως εκεί στον κόμβο εξόδου να προσθέτουν κάτι εκ παραδρομής ως ενεργά εξαρτήματα. Άλλους που ρώτησα ακούνε κάτι άμα αλλάζουν τσιπ άλλοι όχι.

Πριν την παραγγελία μετ/στη θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν ανοχές οι ψύκτρες (του DCSTB) για λίγο μεγαλύτερο rail. Λέω αντί για 18άρι να παραγγείλω 19V για να κάνω ένα συγκριτικό με ΒΙΒ (στοχεύω σε διαφορά 9V)

Και φυσικά ενδιαφέρουν όλους που έχουν τον εν λόγω προενισχυτή και αυτούς που το σκέφτονται, οι οποιεσδήποτε εμπειρίες με αλλαγές υλικών που μπορεί να προσδόσουν ένα διαφορετικό ηχητικό χαρακτήρα πιο κοντά στα γούστα και τα υπόλοιπα μηχανήματα του καθενός.

Θα ζεσταθούν 15-20% πιο πολύ από ότι τώρα με 18-0-18 VAC είσοδο. Μέτρα θερμοκρασία τους στην δική σου κατάσταση και δες αν σε παίρνει για παραπάνω. Μην περάσουν τους 55C καλό θα είναι.