Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Δυστυχως οι μερες περασαν περιμενοντας τους μετασχηματιστες αλλα εστω και αργα κατευθασαν οποτε τωρα μενει να γινουν τα σπειρωματα και αμεσως μετα μονταρισμα και καλως εχοντων των πραγματων το start up αναμενεται τελος της αλλης η' αρχη μεθεπομενης εβδομαδας.

Μεχρι τοτε 4 ερωτησεις. :hmmmm2:
1) Οι film πυκνωτες θα πρεπει να ειναι ταιριασμενοι λογω του balanced η' δεν ειναι σημαντικο ?
2) Εκτος απο τους Cb και Cc που διαβασα οτι εναλλακτικα μπορουν να μπουν 0.1uF αντι 0.15uF, μπορει να γινει το ιδιο και στους C5 που η οδηγια λεει 0.15uF ?
3) Τι τιμη να προτιμησω για την ασφαλεια που θα μπει για τα πρωτευωντα των μ/σ ? Slow-Blow και αυτη ?
4) Παροτι αρχικα ηθελα να φτιαξω 2 ladder(λογω balanced) ποτενσιομετρα δεν το προχωρησα για την ωρα γιατι δεν εχω το κουραγιο και γι'αυτο, εχω ομως στα χερια μου ενα παλιο 4-καναλο Alps που ειναι ομως 10k.
Θα ειναι οκει η' δεν ειναι το ενδεδειγμενο ως τιμη ?

Ευχαριστω

1. Δεν έχει σχέση
2. Να μην αλλάξει η τιμή του C5
3. Ότι λένε οι οδηγίες του κατασκευαστή για τους Μ/Τ
4. Καλύτερα > 10Κ αλλά και το 10Κ που δεν προτείνεται θα δουλέψει. Θα είναι πολύ γρήγορο σαν σύστημα σε τετράγωνο σήμα όμως. Αν σου φανεί κάπως επιθετικό το υποκειμενικό αποτέλεσμα, πριν πάς σε 20K-50K ποτενσιόμετρο, άλλαξε την 3.3K αντίσταση σειράς εισόδου με 5.6Κ και δες αν μαλακώνει. Υπάρχει μία πιθανότητα να γλυτώσεις κόπο η/και χρήμα σε ποτενσιόμετρα έτσι.

Αν σου φανεί κάπως επιθετικό το υποκειμενικό αποτέλεσμα, πριν πάς σε 20K-50K ποτενσιόμετρο, άλλαξε την 3.3K αντίσταση σειράς εισόδου με 5.6Κ και δες αν μαλακώνει. Υπάρχει μία πιθανότητα να γλυτώσεις κόπο η/και χρήμα σε ποτενσιόμετρα έτσι.

Ευχαριστω για το tip, εχω ηδη προμηθευτεί με 2 ζευγη 5κ6 και μακαρι να αποφυγω αλλαγες στο ποτενσιομετρο τουλάχιστον για την ωρα.

Καθοτι όπως εχω πει απειρος σε κατασκευες ενισχυσης και όχι ιδιαιτερα καλος γνωστης των τεχνικων, θα κανω κανα 2 "ψιλο-χαζες" ακομα ερωτήσεις.

Ο Πολωνος μου ειπε 850mA ασφαλεια στον κάθε μετασχηματιστη, εδώ μπορει να γινει η δουλεια με μια κοινη ασφαλεια στα 1.6Α η' 1.7Α ? Η' πρεπει απαραιτητα να μπει ασφαλεια ξεχωριστα για τον κάθε μτχ ?

Στο ποτενσιομετρο ως γνωστο το κάθε ένα καναλι από τα 4 εχει εισοδο, εξοδο και γειωση, με την γειωση πως το διαχειρίζομαι το θεμα ? Την αφηνω ασυνδετη, τη συνδεω με σασι, τη συνδεω στο G του κάθε input του DCG3 ?

Και τελος, στο DCSTB σε ολες τις αντιστασεις αντι για metal film ειπα να βαλω τελικα metal oxide, βλακεια ...?

Και κανα 2 φωτο που όμως εχει δουλεια ακομα.

gI6p7db.jpg

FJKo6mJ.jpg

:ernaehrung004:

-Καλύτερα ξεχωριστές ασφάλειες

-Στο G της κάθε εισόδου μέσω της θωράκισης των καλωδίων σήματος

-Metal film φτηνές αλλά περιορισμένων ppm έχω εκεί, δεν έκανα σύγκριση με άλλες. Δεν νομίζω όμως να φανούν διαφορές σε τροφοδοτικά. Οι MOX αντιστάσεις είναι αποδεκτές και πολύ γερές

-Καλή διαρρύθμιση έχεις. Άν και φαίνεται μπόλικη η ψύξη, κακό δεν κάνει. Καλή επιτυχία.

Μαστορια ριχτε μια βοηθεια.. δεν εχω ξανα συμετασχει σε group buy στο diyaudio, και εχω χαθει... Που βλεπω ποσο κοστιζει το φουλ κιτ?.. ενοω και οι 3 πλακετες και ολα τα υλικα εκτος των ΜΣ.. Ποσο βγαινει?..
Αν ειναι οικονομικα εφικτο, λεω να τον δοκιμασω..

Αν μπορειτε επιβεβαιωστε λιγο.. ενα preamp board + υλικα ΑΡΑ (DCG-3 PreAmp board $20 + DCG-full kit (no board, includes transistor kit.) $75 κοστιζει 95$ - Σωστα?
Και για τα τροφοδοτικα εαν παω για dual mono -2 τεμαχια DCSTB board - 2 sections $25 + 2 temaxia DCSTB Full kit (No board, includes transistor kit) per side $40 = 130$ - Σωστα?

για τον προενισχυτή σωστά
για την τροφοδοσία του χρειαζεσαι ένα DCSTB (διπλή συμμετρική τροφοδοσία) οπότε είσαι στα 105 ντάλλαρς

εχω ηδη 2 πλακετες που ειχα φτιαξει παλιοτερα, με Premuium Υλικα, muse - kiwame -scr κτλ... με διπλη σταθεροποιηση, με διπλα 317/337 .. εχει νοημα να δωσω τα 105+ αραγες.. νομιζω πως οχι..

Ανάλογα το σύστημα που έχεις και την υπάρχουσα τροφοδοσία. Η τροφοδοσία σε ένα αξιόλογο σύστημα (δεν εννοώ απαραίτητα ακριβό) παίζει μεγάλο ρόλο.
Εννοείς δύο 317 εν σειρά νομίζω. Επειδή έχω δοκιμάσει μόνο την σειρά LM3XX και LT10XX με έναν σταθεροποιητή πρέπει να πάρεις γνώμη από κάποιον που έχει υλοποιήσει διπλούς σταθεροποιητές σε σειρά σε σχέση με πιο εξελιγμένες λύσεις.
Θα πρέπει να παρατηρήσω πως το DCSTB νομίζω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν VBE ως πρώτο στάδιο σταθεροποίησης - καθαρισμού του ρεύματος. Μπορεί κάποιος να πάρει απλώς την πλακέτα (τα υλικά μπορούν να βρεθούν και εδώ νομίζω)

Ειναι το ιδιο τροφοδοτικο με αυτο που εχω στον opa627 preamp μου, σχεδιασης Τζωρτζακη... εκει ειμαι απολυτα ικανοποιημενος, δεν υπαρχει κατι να με χαλαει.. τελοσπαντων, εφοσον δεν υπαρχει λογος να μη κανουν, θα παιξω..

Αχα, ναι είναι εν σειρά 317 η υλοποίηση του Τζωρτζάκη, με καλά υλικά απ' ότι θυμάμαι (PP πυκνωτές) οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα κάνει την διαφορά στο σύστημά σου.
Εγώ αν και θα χρησιμοποιήσω BIB γιατί τα έχω, θα πάρω την πλακέτα, όχι τίποτα, μεγάλωσα και βαριέμαι τις αποχαλκώσεις (εξάλλου ούτε ένα βύσμα της Furutech δεν κοστίζει)

Η παραγκελεια επεσε... Ψυκτρα 16χ10χ4 fischer - Βυσματα switchcraft - τοροειδη εχω δυο γαιδουρια rcore 2χ24 300va , αλλα μαλλον θα παραγκειλω απο Γιατρα εναν με διπλα τυλιγματα 26-0-26 .. ηδη σκεφτηκα και την διαταξη για να βγει λιγο μαζεμενο..

Καλά και χρυσά τα 317/337, αλλά είναι σχεδιάσεις που μετράνε πια 40+ χρόνια στις πλάτες τους. Πολλά έχουν αλλάξει από το 1976.

Σαν χαρακτηριστικά, δεν έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε έχει σχεδιάσει ο Salas όσο αφορά τον θόρυβο, την αντίσταση εξόδου, το bandwidth, κτλ. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν ακουστές διαφορές στις κατασκευές που συζητάμε εδώ.

Άποψή μου είναι να δοκιμάσεις και τα τροφοδοτικά του Salas. Αν όχι τώρα, ίσως λίγο αργότερα..

Δημητρη δε το καταλαβαινω αυτο.. και οι Λυχνιες ειναι 100 χρονων τεχνολογια αλλα με σωστη υλοποιηση βγαινουν διαμαντια ...
Για δωσε ενα παραδειγμα περι bandwidth.. μηπως δηλαδη αυτο το κατι παραπανω εχει περισσοτερο νοημα σε υλοποιησεις ψηφιακων και οχι αναλογικων..

Ε αμα ειναι με ενα 317 η μετρηση αυτη, τοτε με διπλο θα ναι λογικα ακομα καλυτερα, σωστα;... και αρκετα καλες καμπυλες βλεπω... μου ξεφευγει κατι;

Το δεύτερο 317 δεν θα βελτιώσει ούτε το bandwidth ούτε την αντίσταση εξόδου.. ίσως μειώσει κάπως τον θόρυβο, αλλά και για αυτό διατηρώ επιφυλάξεις. Κάπου θυμάμαι είχα διαβάσει ότι υπάρχουν και αρνητικά στο να βάζεις δυο regulators σε σειρά.

Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Ε αμα ειναι με ενα 317 η μετρηση αυτη, τοτε με διπλο θα ναι λογικα ακομα καλυτερα, σωστα;... και αρκετα καλες καμπυλες βλεπω... μου ξεφευγει κατι;

Είναι αλήθεια ότι σε αυτήν την εφαρμογή προενισχυτή ούτε μεγάλο κέρδος σήματος υπάρχει ούτε ανύπαρκτη δυνατότητα του κυκλώματος για απόρριψη προβλημάτων τροφοδοσίας (PSRR). Δηλαδή τυπικά απλά τροφοδοτικά είναι αποδεκτά. Κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει ποιοτικά αντιληπτό αλλά κάτι χειρότερο δεν σημαίνει καταστροφή. Ναι μεν το όλο σύστημα DCG3-DCSTB είναι ανεπτυγμένο και δοκιμασμένο να δουλεύει καλά ηλεκτρικά και τονικά μαζί για αποφυγή λαθών αλλά όταν δεν υπάρχει χώρος η βρίσκεται ήδη κάποιο αποδεκτό τροφοδοτικό στο ράφι ας δοκιμαστεί.

Τα LM317/337 είναι πολύ σταθερά, εύκολα να συναρμολογηθούν σε ψύξη, αλλά αρκετά θορυβώδη και αργά σε σχέση με το τι μπορεί να επιτευχθεί από ψαγμένα τροφοδοτικά είτε με διακριτά υλικά είτε με μοντέρνα σταθεροποιητικά τσιπάκια (δυστυχώς σε δύσκολα φορμά συναρμολόγησης επιφάνειας χωρίς καν πόδια, απλώς επαφές απο κάτω μόνο).

Ωστόσο κάτι έξτρα μπορεί να βάλει κάποιος μετά από 317/337. Παράδειγμα ένα CLC η ένα πυκνωτή + τρανζιστορ ως φίλτρο πολλαπλασιαστή χωρητικότητας κλπ.

Δύο τσιπάκια σε σειρά καλύτερα όχι. Δεν βοηθούν στον εσωτερικό ευρείας ζώνης θόρυβο που παράγετα απο την αναφορά τάσης μέσα στα 317/337 γιατί το τελευταίο στη σειρά πάλι τον παράγει ενδογενώς. Απλώς τα βάζουν για όταν υπάρχει πολύ κυμάτωση εξωτερική να την φιλτράρουν δύο φορές.

Ευχαριστω για την επεξηγηση...
Μια ακομα ερωτηση, ο ενυσχητακος ζεστενεται πολυ? η ψυκτρα που εχω ειναι λιγο γαιδουρι , 160x100x40 .. και λεω μηπως βαλω μια λιγο ποιο light... 160χ100χ19

Για 100mA πόλωση ίσως η ρηχή αλλά όχι για παραπάνω. Είναι 3.4W θερμότητα ανά κανάλι (+/-17V*0.1A). Δηλαδή 6.8W σύνολο. Θέλει και καλή επαφή της ψύκτρας με το σασί να περάσει ζέστη και εκεί. Το δικό μου με την πλάκα αλουμινίου ενδιάμεσα και μετά σασί έδειξε 38C στα Μόσφετ για 100mA bias. Ψύκτρα σε κλειστό σχετικά κουτί πιθανότατα να περάσει τους 45C. Γιατί δεν θα έχει ιδανικά τον αέρα. Βάλε την βαθιά ψύκτρα καλού κακού.