Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Ένα μικρό λαθάκι στη τοποθέτηση ενός εξαρτήματος με πήγε 2 μέρες πίσω, αλλά το διόρθωσα και τώρα όλα καλά.

Έχω λοιπόν δυο μέρες που τον ακούω και οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Salas για αυτό το πρόσφατο δημιούργημα του.

Μην έχοντας, προς το παρόν, τελικό ενισχυτή, τον σύνδεσα ανάμεσα στο CD και τον ολοκληρωμένο μου.
Παρόλο που τον έχω με μια προσωρινή τροφοδοσία, κοινή και για τα δύο κανάλια, η διαφορά που έκανε ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Μεγαλύτερη ανάλυση, πιο πολλά άκρα, με διαύγεια και αέρα που το μέγεθος τους το αντιλαμβάνεσαι πιο πολύ όταν τον απομακρύνεις από την ακουστική αλυσίδα.

Όποιος βρει το λάθος κερδίζει... :chinscratch:

pre1.jpg

Στη συνέχεια λέω να του βάλω κάποιες μπουτίκ αντιστάσειςσε επιλεγμένα σημεία και θα χαμηλώσω το ρεύμα ηρεμίας στα 100mA γιατί με την αντίσταση των 10Ω που έχω τώρα είναι στα 135mA. Και βέβαια θα αλλάξω την τροφοδοσία σε 2 BIB, ένα ανά κανάλι.

Συγχαρητήρια για την επιτυχή κατασκευή. Αφού είναι ολοκληρωμένος ο ενισχυτής με δικό του στάδιο γραμμής ήδη στην αλυσίδα, και άρα ο DCG3 ήταν πλεονασμός ίσα ίσα για την δοκιμή, αφού δεν τα έκανε μαντάρα είναι καλό σημάδι. Εκτός και αν ο ενισχυτής έχει στάδιο γραμμής παθητικό. Με ακουστικά όμως δεν μου φαίνεται να έκανες δοκιμή ακόμα...

Ευχαριστώ Νίκο και για τις άμεσες απαντήσεις σου.

Ο ολοκληρωμένος έχει ένα ποτενσιομετρο στην είσοδο και ακολουθούν οι 6c45pi, 6sn7, 845.
Πράγματι εχω δοκιμάσει 3-4 προενισχυτές με αυτο τον τρόπο και οι περισσότεροι χάλαγαν τον ήχο.
Με τον DCG3 συνέβη το αντίθετο. Δεν το περίμενα.

Τα ακουστικά δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Αντιθέτως με ενδιαφέρει ένα καλό volume αντάξιο της ποιότητας του DCG3.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θα ειναι LDR ? Θα ειναι R2R ? Θα δούμε.

Last edited:
Ladder δυστυχώς βγάζει μόνο σε 10Κ και 100Κ ποτενσιόμετρα.
Σε shunt έχει περισσότερες επιλογές.
Επίσης για τον Θεοδόση, να μην κατεβάσει την πόλωση, αφού έχει αρκετή ψύξη βλέπω.

Re: Απάντηση: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Khozmo ladder?

Τόσο καλό ειναι αυτο το khosmo ? Γιατί απ ότι βλέπω έχει το βάρος του σε χρυσό.

Παρεπιπτόντως, ποια θα ήταν η ιδανική τιμή αντίστασης του.

Έχει 48 στάδια στάθμης και κατασκευή μηχανική πολύ καλή για αυτό είναι ακριβό. Το series type 25Κ όμως είναι 53% φτηνότερο του σκαλωτού (το σκαλωτό έχει διπλό διακόπτη και διπλές αντιστάσεις). Ένα Goldpoint series type κοστίζει παρόμοια ενώ έχει 24 θέσεις και είναι ανοιχτής κατασκευής αρκετά υποδεέστερης μηχανικά π.χ. Άρα δεν είναι ακριβό το Khozmo συγκριτικά. 25Κ είναι πολύ καλή αντίσταση για αυτόν το pre. Τα shunt type έχουν δύο μόνο αντιστάσεις στο σήμα μεν αλλά μεταβάλουν την αντίσταση εισόδου ως προς την πηγή και αν αυτή δεν είναι πολύ χαμηλής εσωτερικής αντίστασης τότε δεν θα είναι σταθερός και ο ήχος σε όλες της θέσεις. Στην πράξη όμως οι περισσότερες πηγές δεν παρουσιάζουν σημαντική εσωτερική αντίσταση (ειδικά οι ψηφιακές με τελεστικούς εξόδου) και ενώ το shunt type είναι οικονομικότερο σαν το series type (που ομοιάζει του κλασικού πανταχού παρών ποτενσιόμετρου) ωστόσο δεν φέρει μακριά αλυσίδα αντιστάσεων και ακούγεται καθαρό σαν το σκαλωτό. Υπάρχει σε 25K.

Είναι η δεύτερη υλοποίηση που φτιάχνω με τις πλακέτες του DCG3.
Μερικές τρύπες στο σασί για RCA κτλπ για να τελειώσει.

Attachments

• IMG_20170106_103608.jpg
    IMG_20170106_103608.jpg
    188.4 KB · Views: 205
Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Για τα LDR έχετε άποψη ?
Και εννοώ αυτά που ελέγχονται με μικροκοντρολερ.

Είχα δοκιμάσει από τις αρχές που έγιναν κάποιες υλοποιήσεις ελεγχόμενες αναλογικά με ποτ, μάλιστα με ειδικά πολύ ταιριασμένα φωτοευαίσθητα στοιχεία που μου είχαν στείλει κάτι παιδιά από το Τέξας τιμής ένεκεν γιατί συνδύαζαν και τροφοδοτικά μου οι χρήστες τους. Να σου πω, ήταν όντως πολύ διάφανα, αλλά σαν να έλειπε λίγος όγκος. Βέβαια το χειρότερο ήταν ότι κάθε τόσο ήθελαν μέτρημα και καλιμπράρισμα. Δεν τα βρήκα πρακτικά τότε. Όμως έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι, τώρα βάζουν άλλα στοιχεία με Αρντουίνο κοντρόλ κιόλας και δεν ξέρω που το έχουν φτάσει. Του Βίνσεντ για παράδειγμα μπορεί πρακτικά και ηχητικά να έχει λύσει όλα τα προβλήματα.

Επίσης για τον Θεοδόση, να μην κατεβάσει την πόλωση, αφού έχει αρκετή ψύξη βλέπω.

Ο Νίκος λέει ότι 100mA ειναι το ιδανικό για line.
Γιατί να ανεβάσω τσάμπα τη θερμοκρασία και κυρίως στα ΒΙΒ ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Είχα δοκιμάσει από τις αρχές που έγιναν κάποιες υλοποιήσεις ελεγχόμενες αναλογικά με ποτ, μάλιστα με ειδικά πολύ ταιριασμένα φωτοευαίσθητα στοιχεία που μου είχαν στείλει κάτι παιδιά από το Τέξας τιμής ένεκεν γιατί συνδύαζαν και τροφοδοτικά μου οι χρήστες τους. Να σου πω, ήταν όντως πολύ διάφανα, αλλά σαν να έλειπε λίγος όγκος. Βέβαια το χειρότερο ήταν ότι κάθε τόσο ήθελαν μέτρημα και καλιμπράρισμα. Δεν τα βρήκα πρακτικά τότε. Όμως έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι, τώρα βάζουν άλλα στοιχεία με Αρντουίνο κοντρόλ κιόλας και δεν ξέρω που το έχουν φτάσει. Του Βίνσεντ για παράδειγμα μπορεί πρακτικά και ηχητικά να έχει λύσει όλα τα προβλήματα.

Τα θέματα καλιμπραρίσματος έχουν μάλλον λυθεί με τον μικροκοντρολερ.

Του Βίνσεντ το εχω και μου αρέσει, αλλα δεν εχω κάνει συγκριτικό με ladder η shunt.

Εφόσον υπάρχει βάλτο μαζί και βλέπεις. Έχει και το καλό ότι διαλέγεις εμπέδηση με τον μικροελεγκτή. Βάλε το στα 20Κ 30Κ 40Κ και κάπου μπορεί να κάνει τον καλύτερο τόνο για το σύστημα σου σε συνδυασμό με την επιρροή της εμπέδησης αυτής στο συνολικό εύρος ζώνης του προενισχυτή. Διάφανο ήχο θα έχει σίγουρα. Όλα τα LDR έχουν.

Ο Νίκος λέει ότι 100mA ειναι το ιδανικό για line.
Γιατί να ανεβάσω τσάμπα τη θερμοκρασία και κυρίως στα ΒΙΒ ?

Αφού έχεις ΒΙΒ άστο στα 100mA τότε.
Στο άλλο που έχω φτιάξει το έχω με ΒΙΒ ένα για τα δύο κανάλια. Συνολική κατανάλωση 230μΑ σε κάθε πόλο και στο ΒΙΒ έχω 350mA. Με ψύξη στο πάτωμα είναι ΟΚ πάντως.

Re: Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

και εγω τις ιδιες εντυπώσεις ειχα με τις υλοποιήσεις "πρωτης γενιας". Πολύ μπελας και πηραν δρομο. Τωρα βεβαια εχουν παει σε άλλο επιπεδο αλλα δεν εχω δοκιμασει. Theo θα σου συνιστουσα r2r που είναι και σιγουρακι

edit: τωρα ειδα ότι εχεις του Vincent. Ακομα κρατιέσαι?

Μιας και δεν μπορω να χρησιμοποιησω το I-Select η' κατι παρομοιο λογω balanced συνδεσμολογιας, ειμαι ενα βημα πριν την αγορα 2πλου ποτενσιομετρου(Ladder) και ενος επιλογεα, rotary switches και τα δυο.

Η βασικη σκεψη ειναι τα 2 ποτενσιομετρα, μοιραια λογω Ladder, αλλα και ο επιλογεας να ειναι 4Deck.

Υποθετικα ομως, αν χρησιμοποιηθει αντι του επιλογεα με 4Deck και 1Pole per Deck, ενας που να ειναι 2Deck και 2Pole per Deck,
με σκεπτικο μονο 1Deck για καθε καναλι και οι δυο πολοι του ενος deck να διαχειριστουν το positive & negative του ενος καναλιου καθε εισοδου θα ειναι σωστο ?
Η' να παραμεινω στην αρχικη σκεψη ? Δλδ, 2 Deck για καθε καναλι, με 1Pole/1Deck για το positive και 1Pole/1Deck για το negative του καθε καναλιου ... :stoned:

Ευχαριστω

Με R10= 10 Ωμ τώρα εχω 135mA.
Για να το πάω στα 100mA θα πρέπει να βάλω 12 Ωμ ?

Λογικά θα πάς λίγο πάνω από τα 100mA καθώς υπάρχουν διαφορές στα 2540.
Μόνο με δοκιμή στο κύκλωμα ή σε breadboard θα δεις πραγματικά.

Μιας και δεν μπορω να χρησιμοποιησω το I-Select η' κατι παρομοιο λογω balanced συνδεσμολογιας, ειμαι ενα βημα πριν την αγορα 2πλου ποτενσιομετρου(Ladder) και ενος επιλογεα, rotary switches και τα δυο.

Η βασικη σκεψη ειναι τα 2 ποτενσιομετρα, μοιραια λογω Ladder, αλλα και ο επιλογεας να ειναι 4Deck.

Υποθετικα ομως, αν χρησιμοποιηθει αντι του επιλογεα με 4Deck και 1Pole per Deck, ενας που να ειναι 2Deck και 2Pole per Deck,
με σκεπτικο μονο 1Deck για καθε καναλι και οι δυο πολοι του ενος deck να διαχειριστουν το positive & negative του ενος καναλιου καθε εισοδου θα ειναι σωστο ?
Η' να παραμεινω στην αρχικη σκεψη ? Δλδ, 2 Deck για καθε καναλι, με 1Pole/1Deck για το positive και 1Pole/1Deck για το negative του καθε καναλιου ... :stoned:

Ευχαριστω

Βασικά μοτίβα ανά ντεκ στη βιομηχανία είναι αυτά στο σχήμα. Με έναν διακόπτη μονού ντεκ 4pole/3way θα μπορούσες να επιλέξεις μέχρι 4 σήματα απο 3 εισόδους για παράδειγμα.

gt_38d0c428cf91384a94b92e677056867a78.gif

Παίζει!

Salas_DCG3_1 (Large).jpg

Για την ώρα τροφοδοτείται από το πρόχειρο τροφοδοτικό πάγκου μου (LM317/337).

Το έστησα με ρεύμα bias 150mA μιας και θα το δοκίμαζα με τα αναίσθητα ακουστικά μου.

Τα uPA που πήρα από το Ebay μετρήθηκαν και ήταν ακριβώς ίδια, οπότε δεν χρειάστηκε να διαλέξω ποια να βάλω.

Για να ματσάρω τα BC560C μέτρησα περίπου 20 μέχρι να βρω 4 που να έχουν ίδιο Hfe.

Στην R3 έβαλα 220Ω αντί για 150, μιας και τα BF256B μου αποδείχτηκαν αρκετά ζόρικα.. με 220Ω πήρα ρεύμα Id 4.3mA στο ένα και 4.5mA στο άλλο.

Για τα M3 πήρα 4 από Mouser και απλά επέλεξα τα 2 που είχαν τις πιο κοντινές μετρήσεις. Η τελική διαφορά στο bias μεταξύ των καναλιών κατέληξε να είναι ~10mA.

Συνολική κατανάλωση έχω ~330mA στο θετικό rail και ~320mA στο αρνητικό, δηλαδή ακριβώς όση θα έπρεπε.

Μέτρησα διακύμανση DC offset περίπου +/-3mV χωρίς τον τελεστικό, η οποία πήγε στο ~1mV με τον τελεστικό. Μπορεί να είναι και μικρότερη, το Fluke μου δεν μετράει πιο κάτω και δεν μου έκοψε να βάλω παλμογράφο (είχε περάσει η ώρα..).

Επειδή είχε περάσει η ώρα, άκουσα ελάχιστα.. Απλά επιβεβαίωσα ότι παίζει μια χαρά, χωρίς θορύβους και βόμβους, και οδηγεί τα T50RP αρκετά καλά.

Για πρόχειρη πηγή είχα το ταυλο-ντάκ (βλέπε φωτό :p) και αστεία τροφοδοσία, οπότε αυτό που έκανα δεν το λες ακριβώς "κριτική ακρόαση". Η πρώτη εντύπωση όμως είναι πάρα πολύ καλή.

Τις επόμενες μέρες θα του βάλω πάνω σοβαρή τροφοδοσία και θα το ταΐσω από πηγή που ξέρω καλά, ώστε να βγάλω συμπεράσματα.

Πάντως ωραίο προτζεκτάκι.. όσο fun πρέπει.. :smile: