Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Παρόλο που πήρα το φουλ κιτ λέω στο τροφοδοτικό να βάλω nichicon ka ηλεκτρολυτικούς και Elna rfs II στον dcg3.
Αναμένω και το ultrabib που θα βάλει ο Θεοδώσης να μας πει τις εντυπώσεις του.

Βάλε και ΚΑ στο DCSTB αφού είναι 105C. Στον DCG3 δοκίμασε και ΚΖ, ES. Για Elna δεν ξέρω δεν μου έχουν κάτσει εντελώς καλά ποτέ κάπου. Αλλά έχουν καλά στοιχεία.

Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

ο Θεοδώσης να μας πει τις εντυπώσεις του.

Για τα BC327-40 μας είπε τελικά γνώμη, η όχι, τώρα που το θυμήθηκα;

Δεν πρόκαμα Νίκο. :smile:

Έχω αλλάξει, όμως, τις κρίσιμες αντιστάσεις σε Audio Note Tantalum
και τον opamp σε OPA2134 χωρίς να παρατηρήσω κάποια βελτίωση.

Επίσης δοκίμασα διάφορα bias (100mA, 135mA, 168mA, 125mA) χωρίς να καταλάβω διαφορες, η αν υπήρχαν ήταν ελάχιστες.

Παρόλο που πήρα το φουλ κιτ λέω στο τροφοδοτικό να βάλω nichicon ka ηλεκτρολυτικούς και Elna rfs II στον dcg3.
Αναμένω και το ultrabib που θα βάλει ο Θεοδώσης να μας πει τις εντυπώσεις του.

Σπυρο, εγω εχω βαλει Elna rfs II στο dcg3 και ειναι super, δεν εχω δοκιμασει ομως αλλους. Οι nichicon ES δεν νομιζω να χωρανε εκει.

Οι Elna RFS II είναι όντως super, αλλά θα πρέπει να είναι γνήσιοι, που σημαίνει αγορά από αξιόπιστους προμηθευτές εκτός eBay.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Δεν πρόκαμα Νίκο. :smile:

Έχω αλλάξει, όμως, τις κρίσιμες αντιστάσεις σε Audio Note Tantalum
και τον opamp σε OPA2134 χωρίς να παρατηρήσω κάποια βελτίωση.

Επίσης δοκίμασα διάφορα bias (100mA, 135mA, 168mA, 125mA) χωρίς να καταλάβω διαφορες, η αν υπήρχαν ήταν ελάχιστες.

Σε Line λειτουργία τα 100mA είναι όντως αρκετά το είχα γράψει. Μπορεί επειδή κατεβαίνουν τα mΩ του DCSTB όσο πιο πολύ τραβάει το φορτίο να επηρεάζεται θετικά το σύνολο ίσως και να φαίνεται κάτι σε μερικούς που είπαν προτιμούν παραπάνω bias γενικά εκτός ανάγκης περί χαμηλών Ω ακουστικών.

Εδώ ο SMG LMG στην απάντηση #192 και άκουγε διαφορές και ήταν κομπλέ με OPA2134 καλύτερα από άλλα έγγραφε. Επειδή άκρη δεν θα βρείτε λόγω διαφέρουν σε σύνολο τα συστήματα και οι χώροι, και τα γούστα, βάλτε ότι σας κάνει από υλικά και τροφοδοτικά γενικώς χωρίς φόβο και πάθος. Το καλό είναι ότι ο προενισχυτής και ικανοποιητικότατος είναι σαν στάνταρντ πακέτο και "ακούει" αλλαγές οπότε η μην τον πειράζετε καθόλου η... ορμάτε παλικάρια. Όσο δεν είναι βιδωμένος & καλωδιωμένος κουκλίστικος σε σασί, ε, και να γίνει καμιά σκανταλιά διορθώνεται.

:HTEHETH63:

Οι nichicon ES δεν νομιζω να χωρανε εκει.

Γιατί το λες; 10mm διαμέτρου C6 & C7 παίρνει. Ο Nichicon ES 100uF/35V είναι 10mm x 20mm DxL (UES1V101MPM1TD)

Muse-ES-SERIES-16mm.jpg

Οι ES 100uF/50V δεν χωράνε γιατί έχουν διάμετρο 12.5mm. Αλλά δεν είναι αναγκαία τα 50V στον DCG3. Και στα 35V καλοί είναι. Είχα διαβάσει ότι το μακρύ πόδι σε αυτούς τους πυκνωτές είναι το εξωτερικό τύλιγμα οπότε καλύτερα να πηγαίνει προς γη για καλύτερη ασπίδα. Αν αυτό ισχύει η έχει κάποια αξία μιας και εδώ δεν είναι σε χρήση για να περνάνε σήμα. Είναι μη πολωμένοι και μπαίνουν όπως θέλετε ηλεκτρικά βέβαια.

Re: Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Μπορεί να κάθεται καλά στο σύστημα του αυτό το ζόρικο που κάνουν οι NOS πλέον κίτρινοι Philips MKT. Είναι γεμάτες τέτοιους οι πλακέτες της φωτογραφίας. Είναι "κουρδισμένα" αυτά τα PSU δεν είναι απλώς τα 317/337. Εξάλλου για Line Stage δεν χρειάζεται υπερ-χαμηλός θόρυβος. Έχει και τουλάχιστο 40dB PSRR o DCG3.

Niko, κάποτε πρέπει να ανοίξει η κουβέντα, κυρίως από εσάς τους ειδικούς, για το τι πραγματικά παίζει ρόλο και τι όχι (κατά περίπτωση) στον ήχο.

Έχει αντίκτυπο στην ηχητική περιοχή το τι γίνεται στην υπερηχητική περιοχή στα κυκλώματα. Πως είναι η καμπύλη κέρδους ανοιχτού βρόγχου, αν υπάρχουν συντονισμοί, πως είναι η μεταβατική συμπεριφορά, τι εύρος ζώνης, τι ρυθμός ανόδου, ποια η απόσβεση και τα περιθώριο φάσης / κέρδους. Τα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά ενισχυτές διόρθωσης λάθους για DC είναι. Έχουν καμπύλες θορύβου και αντίστασης εξόδου, μεταβατική απόκριση, ανάλυση ανοιχτού και κλειστού βρόγχου κανονικά. Παθητικά εξαρτήματα πραγματικά με παρασιτική αντίσταση και αυτεπαγωγή έχουν επάρκειες και ανεπάρκειες ανάλογα μέχρι ποια συχνότητα, έχουν συντονισμούς δικούς τους η σαν συνδυασμοί εξαρτημάτων που μπαίνουν μέσα στην συνάρτηση μεταφοράς του κυκλώματος κλπ κλπ

Με λίγα λόγια όλα τα εξαρτήματα παίζουν ρόλο μικρότερο η μεγαλύτερο ανάλογα τα χαρακτηριστικά τους και την θέση. Κάτι που είναι καλό σε μία θέση κάποιας σύνθεσης μπορεί να είναι ακατάλληλο για μια άλλη θέση μιας άλλης σύνθεσης.

Πράγματι, εγώ πήρα στα 50V και δεν μπαίνουν.

Έχω λίγους 100μF/50V ES (BP) στα χέρια μου και έκανα ένα τεστ ευαισθησίας θορύβου με τον παλμογράφο για το πιο πόδι είναι το εξωτερικό του τυλίγματος και επιβεβαιώθηκε το μακρύ που είχα διαβάσει. Αλλά σε 47μF/35V ES (BP) που είναι σαφώς μικρότερων διαστάσεων (κυρίως διαμέτρου) το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν παρόμοιο σε όποιο πόδι και αν έβαζα γη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Niko, κάποτε πρέπει να ανοίξει η κουβέντα, κυρίως από εσάς τους ειδικούς, για το τι πραγματικά παίζει ρόλο και τι όχι (κατά περίπτωση) στον ήχο.

Το θέμα για το τι τελικά παίζει ρόλο στον ήχο είναι υποκειμενικό. Η Teac στις σειρές Esoteric έχει τις δικές της προτιμήσεις σε παθητικά υλικά και voltage regulators ενώ η Cary Audio Design έχει διαφορετικές προτιμήσεις και μάλιστα κάποιοι αφαιρούν τα labels των υλικών από τα υλικά ώστε να μην φαίνεται ο κατασκευαστής. Με τις εσωτερικές καλωδιώσεις ισχύουν τα ίδια, επικρατεί απόλυτη μυστικότητα για ευνόητους λόγους.
Ωστόσο εμείς γνωρίζουμε ότι όλα παίζουν ρόλο, μέχρι και τα καλώδια ρεύματος επηρεάζουν τον ήχο καθώς και οι ασφάλειες στον ηλεκτρολογικό πίνακα.

Νίκο, θα υπήρχε κάποιο όφελος αν δίναμε υψηλότερη τάση στο dcg3?

Φυσικά με χρήση άλλου opamp, όπως πχ το opa445 με adaptor 2σε1.

Με χρήσιμο όριο τα +/-25V DC, λόγω θερμότητας Μ3 και άλλων επιμέρους ανεκτών τάσεων, υπάρχει βελτίωση THD από τα MOSFET εξόδου γιατί μικραίνουν τα pF παρασιτικής τους χωρητικότητας με μεγαλύτερη τάση τροφοδοσίας και οδηγούνται επαρκέστερα από τα JFET εισόδου. Βέβαια θέλει και προσοχή στο τι τάση φτάνει στο ρελέ. Θα χρειαστεί είτε έξι LED πτώσης αντί τρία εν σειρά που τώρα έχει, η μία 12V Zener προς αντίθετη κατεύθυνση καθόδου, κάτι. Δεν έχω δοκιμάσει τέτοια μόντα για να συνεργαστεί το 12βολτο κύκλωμα καθυστέρησης/ρελέ σε τέτοια τάση ούτε έχω προσαρμόσει 24άρι ρελέ να σου πω με πρακτική βεβαιότητα τις αλλαγές. Αλλά λιγότερη ΤΗD με υψηλότερα rails κατά την διάρκεια της ανάπτυξης σε breadboard είχα μετρήσει. Υποκειμενικά δεν ξέρω αν θα σου αρέσει επίσης, δεν το έχω ακούσει με τέτοιες τάσεις. Θα περίμενα ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση αλλά μπορεί και να σου φανεί πιο κρύο.

Σχετίζεται με τον χρόνο καθυστέρησης του ρελέ. Φορτώνει μέσω της Ra μέχρι να πιάσει αρκετή τάση ώστε να αντιδράσει η Za για να ανοίξει το Qa να ενεργοποιήσει το πηνίο του ρελέ.