Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Ο νόμος του Ohm που ανέβασα δεν σε κάλυψε;

πού εφαρμόζεται?
εννοείς όσον αφορά την ισχύ?

ούτε θυμάμαι που τον ανέβασες.
Τον ξέρω τον νόμο, δε γέρασα τόσο, αλλά ώρες ώρες χρειάζεται να ξέρω, πού ακριβώς να τον εφαρμόσω και με τι σκεπτικό.

Δες εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthre...σκευή)?p=1056408379&viewfull=1#post1056408379

Όπως έχω γράψει, η R (dummy load) που χρειάζεσαι για το βουβάλι υπολογίζεται έτσι: R=V/I, π.χ. R = 5.5V / 0,350A = 15,7Ω για τάση τροφοδοσίας βουβαλιού 5.5v και κατανάλωση βουβαλιού 350mA. Αν τα νούμερα είναι διαφορετικά (π.χ. μεγαλύτερη κατανάλωση), αλλάζει αντίστοιχα το αποτέλεσμα.

Τα ίδια και για τις αντιστάσεις του Legato, π.χ. R=15/0.350 = 42,86Ω και με ισχύ P=15*0,35=5,25W δηλαδή πας για 10W τούβλα. Τα ίδια θα βάλεις και στο - του τροφοδοτικού.

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

πΧ V= 5,5ν και I=500ma=0,5Α μας κάνουν V/I=R=5,5/0,5= 11R >>>>> P=0,5*5,5=2,75W άρα με μία αντίσταση 11R των W ή με 2x22R 2W
Tα γράφει και το manual!!!!!

Δες εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthre...σκευή)?p=1056408379&viewfull=1#post1056408379

Όπως έχω γράψει, η R (dummy load) που χρειάζεσαι για το βουβάλι υπολογίζεται έτσι: R=V/I, π.χ. R = 5.5V / 0,350A = 15,7Ω για τάση τροφοδοσίας βουβαλιού 5.5v και κατανάλωση βουβαλιού 350mA. Αν τα νούμερα είναι διαφορετικά (π.χ. μεγαλύτερη κατανάλωση), αλλάζει αντίστοιχα το αποτέλεσμα.

Τα ίδια και για τις αντιστάσεις του Legato, π.χ. R=15/0.350 = 42,86Ω και με ισχύ P=15*0,35=5,25W δηλαδή πας για 10W τούβλα. Τα ίδια θα βάλεις και στο - του τροφοδοτικού.

thank you !

Για να σας πω λοιπόν τι κατάφερα χτες..

Για αρχή έβαλα παλμογράφο ξανά πάνω σε όλες τις τάσεις. Τελικά έχω τον ίδιο θόρυβο παντού (με την ίδια "υπογραφή").

Άλλαξα το sense του +5V αλλά δεν είχα βελτίωση. Ίσως μάλιστα έχω επιδείνωση, καθότι το lock έγινε πολύ πιο ασταθές.

Δοκίμασα και με εξωτερικό τροφοδοτικό +5V από 7805. Το αποτέλεσμα ήταν να "βρομίζει" και αυτό με το που τα έβαζα όλα σε λειτουργία.

Δοκίμασα με γείωση στο κουτί και χωρίς. Καμία σοβαρή διαφορά.

Δοκίμασα με τις πλακέτες (βουβάλι + IVY) απομακρυσμένες μεταξύ τους (και με τα σήματα αποσυνδεδεμένα). Καμία διαφορά.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι το κακό γίνεται με το που παίρνει ρεύμα το τροφοδοτικό του +/-15V. Τότε χαλάνε όλα.

Οπότε, εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή. Δεν ξέρω αν η λύση είναι να φύγουν οι πυκνωτές του 0,1uF όπως λέει ο Νίκος παραπάνω. Ομολογώ ότι δεν μου αρέσει πολύ σαν ιδέα (η τοπική αποζευξη προφανώς έχει λόγο ύπαρξης..). Δεν ξέρω δηλαδή πως θα μετράει (και ακούγεται) το IVY III χωρίς αυτούς.

Μήπως είναι καλύτερη ιδέα αντί να κάνω αυτό να βάλω ηλεκτρολυτικούς στο zobel του +/-15V?

δεν έχεις κανένα απλό τροφοδοτικό?
εκείνο του κινέζου?

θες να σου στείλω ένα LCDPS ?

Έχω διάφορα τροφοδοτικά.. Μπορώ να δοκιμάσω με ένα συμβατικό +/-12 ή 15V, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έτσι ξέρω ότι θα παίξει σωστά. Το θέμα είναι γιατί δεν παίζει με τα Salas.

Έχω διάφορα τροφοδοτικά.. Μπορώ να δοκιμάσω με ένα συμβατικό +/-12 ή 15V, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έτσι ξέρω ότι θα παίξει σωστά. Το θέμα είναι γιατί δεν παίζει με τα Salas.

το θέμα είναι αν η φασματική υπογραφή αυτή που βλέπεις είναι στο γονίδιο του βουβαλιού ή του ivy και ενδεχομένως τη δείς και σε άλλο τροφοδοτικό.

Πληροφοριακά τo legato σε αντίθεση με το IVY δεν έχει πυκνωτάκι στην είσοδο των ρευμάτων στην balanced μορφή του αλλά μόνο στο στάδιο μετατροπής σε single end (100nf στον τελεστικό και στο buffer)

Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Μήπως είναι καλύτερη ιδέα αντί να κάνω αυτό να βάλω ηλεκτρολυτικούς στο zobel του +/-15V?

Όχι τά τοπικά 0.1μF στά τελεστικά, άν έχει κανένα γενικό στίς εισόδους τάσης ρώταγα. Anyway, βάλε 47uF αντί για ζόμπελ. Δέν υπάρχει περίπτωση, κάπως σωστά θά παντρεύονται μέ κάποια προσέγγιση άν δέν είναι παρεμβολές, ή εστω άν μέ ζόμπελ είναι πιό ευαίσθητο σέ αυτές σάν σύστημα.

Την γείωση του probe του παλμογράφου που την ενώνεις; Δοκίμασε να την ενώνεις στο πλησιέστερο σημείο γείωσης της πλακέτας εκεί που μετράς να δεις αν αλλάζει κάτι στην μορφή. Αν το κάνεις αυτό δοκίμασε --με και χωρίς-- να ενώνεται το βουβάλι με την γείωση της εγκατάστασης του σπιτιού.

Last edited:
Λοιπόν, χτες πέρασα μια βόλτα από τον Τάσο (tmjuju) με σκοπό να δούμε πως τα πηγαίνει το δικό του βουβάλι (32s) με τα δικά του Salas (1.1).

Για να μην πολυλογώ, ενώ στην αρχή έδειξε συμπεριφορά ίδια με τα δικά μου και στην πορεία βλέπαμε διάφορα "περίεργα", κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι το gnd του παλμογράφου (κροκοδειλάκι) σε κάποιες περιπτώσεις δεν ακουμπούσε σωστά στα σχετικά molex (παρότι μας δινόταν η εντύπωση ότι όλα είναι ΟΚ). Τότε ήταν που βλέπαμε τα πολύ "περίεργα', πράγμα λογικό (floating ground γαρ). Με το που έκανε σωστή επαφή, όλα καθάριζαν.

Όπως φαντάζεστε, μου μπήκαν φίλοι στ' αυτιά, θυμήθηκα και αυτό που είχα γράψει: "ελπίζω να μην έχω κάνει καμία χοντρή μ%#^&$% και συζητάμε άδικα" και έφυγα για το σπίτι..

Όντως λοιπόν, είχε συμβεί αυτό που φαντάζεστε. Άλλες μετρήσεις είχαν γίνει με σωστή γείωση και άλλες με floating ground. Γιαυτό είχα τόσο περίεργη συμπεριφορά.

Το bottom line, με σωστές μετρήσεις, είναι αυτό: Το +5.25V μου είναι μια χαρά, βράχος, ότι και να γίνει στο κουτί.

Το +/-15V μου όμως όντως έχει θέμα, απλά δεν είναι αυτό που συζητάγαμε.

Αν θυμάστε, στην αρχή είχα μετρήσει μια υψίσυχνη ταλάντωση η οποία είχε διορθωθεί όταν είχα αλλάξει τα καλώδια του sense. Όπως τελικά προκύπτει, η αλλαγή των sense δεν είχε διορθώσει τελείως το πρόβλημα. Είχε μειωθεί, αλλά δεν είχε εξαλειφθεί.

Οπότε, έβγαλα τους Evox MMK 10uF και έβαλα στη θέση τους Panasonic MKT 6,8uF. Η κατάσταση βελτιώθηκε λίγο αλλά όχι πολύ.

Στη συνέχεια έβγαλα τους Panasonic, βραχυκύκλωσα τις αντιστάσεις, και κόλλησα πρόχειρα Elna Silmic II 47uF:

IMG_5341_resize.JPG

Το αποτέλεσμα που πήρα ήταν το παρακάτω:

+15V, μέτρηση πάνω στο molex του IVY III:

+15-SFTP-CAT5e-silmic-on-ivy_web.jpg

και αντίστοιχα για τα -15V:

-15-SFTP-CAT5e-silmic-on-ivy_web.jpg

Οπότε βλέπω ένα spike μικρού πλάτους ανά ~30ms.

Φοβάμαι ότι δεν προέρχεται από παρεμβολή άλλης πλακέτας (θα το ψάξω αργότερα..).

Πως θα καταφέρω να το φάω τελείως;

Επίσης, όταν μετράω πάνω στην πλακέτα του τροφοδοτικού (αντί για στο molex του IVY) παίρνω πολύ χειρότερα αποτελέσματα. Αυτό είναι λογικό;

ΥΓ. Δοκίμασα και με το κουτί γειωμένο και χωρίς.. δεν αλλάζει κάτι. Επίσης το lock μου είναι πλέον μια χαρά (παράξενο αυτό.. δεν θυμάμαι να άλλαξα κάτι που να το επηρεάζει).

Τί διαφορετικό υπάρχει στό δικό σου από αυτό τού φιλου σου, εκεί λογικά είναι οί απαντήσεις. Είναι τα τροφοδοτικά του αλλιώς σέ κάτι; Είναι τά ψηφιακά του αλλιώς σέ κάτι; Άν τό πάς σέ άλλο δωμάτιο τού σπιτιού καί μετρήσεις αλλάζει κάτι;

Υ.Γ. Ή συχνότητα στίς τελευταίες φωτό είναι περίεργα χαμηλή γιά ταλάντωση. Βάλε τούς 47uF ακριβώς επάνω στά sense.

Τί διαφορετικό υπάρχει στό δικό σου από αυτό τού φιλου σου, εκεί λογικά είναι οί απαντήσεις. Είναι τα τροφοδοτικά του αλλιώς σέ κάτι; Είναι τά ψηφιακά του αλλιώς σέ κάτι; Άν τό πάς σέ άλλο δωμάτιο τού σπιτιού καί μετρήσεις αλλάζει κάτι;

Βασικά για αρχή έχει buffalo 32s το οποίο έχει ενσωματωμένο το IVY στάδιο εξόδου, το οποίο είναι λίγο διαφορετικό από το δικό μου (π.χ. μόνο SMD εξαρτήματα αλλά και λογικά κάπως διαφορετικό σχέδιο).

Επίσης έχει για C101/201 πυκνωτές 10uF ηλεκτρολυτικούς ενώ εγώ έχω 220uF.

Στο zobel έχει Panasonic 4,7uF ΜΚΤ (αν είδα καλά - σωστά Τάσο; ).

Θα δοκιμάσω να το μετρήσω και σε άλλο χώρο.

Υ.Γ. Ή συχνότητα στίς τελευταίες φωτό είναι περίεργα χαμηλή γιά ταλάντωση. Βάλε τούς 47uF ακριβώς επάνω στά sense.

Εννοείς να βάλω επιπλέον 47uF πάνω στα sense ή να μεταθέσω αυτούς του zobel εκεί;

Βάλε πρώτα επιπλέον νά μήν βγάζεις εξαρτήματα καί βλέπουμε. Μπορώ νά δώ σχέδια τών δύο σας τροφοδοτηθέντων κυκλωμάτων, μανούρικου καί ήρεμου;

Το δικό μου υπάρχει.. είναι εδώ: http://www.twistedpearaudio.com/docs/linestages/ivy3_schematic_1_0.pdf

Το ήρεμο δυστυχώς είναι μέρος του Buffalo32s του οποίου δεν έχω (και δεν ξέρω αν έχει κυκλοφορήσει) σχηματικό. Θεωρητικά είναι στην ίδια φιλοσοφία με το IVY, αλλά χωρίς σχηματικό...