Σχετικά με υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Re: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

δεν είχα ποτε iphone.
Οποιαδήποτε εφαρμογή με ΕΓΣΑ87 κάνει.
Αλλά και οι native συντεταγμένες του WGS84 των gps ή του google αρκούν. Θα τις μετατρέψει ο ανάδοχος.

Οι εφαρμογές στο κινητό ή gps σε ΕΓΣΑ87 έχουν ενδιαφέρον γιατί μπορείς ας πούμε άμεσα να τις βάλεις στην θέαση ορθοφωτοχαρτών στο κτηματολόγιο και να δεις πάνω κάτω που πέφτουν.
Κάποιες όπως το Mobile topographer δίνει την δυνατότητα να βελτιωθεί η ακρίβεια μένοντας ακίνητος σε ένα σημείο. Αλλά και πάλι η ακρίβεια απλού gps κινητού αρκεί

Πολύ σωστά τα λες και συμφωνώ μαζί σου. Η διαφορά είναι ότι αφού θα χρειαστεί να γίνουν τοπογραφικά απο πάρα πολύ κόσμο καλό θα ήταν και οι τοπογράφοι να γίνουν λίγο πιο ελαστικοί στις τιμές που ζητάνε. Επίσης καλό θα ηταν να μπορεί κάποιος να βρεί τοπογράφο ανά περιοχή μέσω της ιστοσελίδας του κτηματολογίου που να είναι και κατά κάποιο τρόπο "πιστοποιημένος" γι αυτή τη δουλειά και όχι να μας παρουσιάζεται ο καθέ ένας ως τοπογράφος και στο τέλος να βρεθούμε και με λάθος στην ιδιοκτησία μας ή και καθόλου ιδιοκτησία...

Απάντηση: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

Πως μπορώ να περάσω τις συντεταγμένες σε ένα χάρτη; Έτσι για να έχω και ένα οπτικό αποτέλσμα γιατί το επόμενο ΣΚ θα πάρω σβάρνα τα χωριά να δω τι γίνεται με τα σόγια.

supersonic συμφωνω εν μερει με οσα εγραψες.
Θεωρω οτι δεν χρειαζεται καινουργιο τοπογραφικο γιατι πολυ απλα ο ιδιοκτητης θα δειξει τα συνορα στον τοπογραφο, κατι το οποιο δεν σημαινει οτι ο ιδιοκτητης εδειξε τα σωστα.
Ο σωστος τροπος ειναι η προσκομιση συμβολαιων, οτι τοπογραφικο υπαρχει και προσκομιση των εκτυπωσεων απο τον εντοπισμο των εκτασεων στις ορθοφωτογραφιες, στο site του Κτηματολογιου. Οσοι μπορουν, να κανουν και την ηλεκτρονικη καταχωρηση των ιδιοκτησιων τους.

Εχω καει απο αναδοχο οταν σε μια περιοχη περιπου 2 τ.χλμ. μας ειχε αλλαξει τις εκτασεις σε περιπου 20 ιδιοκτητες. Ενω σε αλλες περιπτωσεις οι αναδοχοι ηταν αψογοι.

Αφελης σωστα.
Αυτη την λεξη εψαχνα να βρω για με μας χαρακτηρίσω.

Αυτο αλριβως ειμαστε καθως ετσι μετα μαζι με το περιουσιολογιο θα φαει η μυγα φορους και το κουνούπι εισφορες.

Πολύ σωστά τα λες και συμφωνώ μαζί σου. Η διαφορά είναι ότι αφού θα χρειαστεί να γίνουν τοπογραφικά απο πάρα πολύ κόσμο καλό θα ήταν και οι τοπογράφοι να γίνουν λίγο πιο ελαστικοί στις τιμές που ζητάνε. Επίσης καλό θα ηταν να μπορεί κάποιος να βρεί τοπογράφο ανά περιοχή μέσω της ιστοσελίδας του κτηματολογίου που να είναι και κατά κάποιο τρόπο "πιστοποιημένος" γι αυτή τη δουλειά και όχι να μας παρουσιάζεται ο καθέ ένας ως τοπογράφος και στο τέλος να βρεθούμε και με λάθος στην ιδιοκτησία μας ή και καθόλου ιδιοκτησία...

αυτό που λες έχει πολύ ενδιαφέρον πραγματικά.
Όταν δηλαδή κάτι που κοστίζει σε κάποιον επαγγελματία α και χρεώνει πχ 1.5α (που στο 1.5α θα υπολογίσεις ΦΠΑ και εφορία και εισφορές και λειτουργικό κόστος) εσύ θέλεις να κοστίζει πχ κάτι διαφορετικό από 1.5α.
Το αν κάποιος θα σου παρουσιάσεται ως τοπογράφος είναι δικό σου θέμα. Δηλαδή λες ότι ο καθένας σου παρουσιάζεται ως γιατρός και ως δικηγόρος και ως συμβολαιογράφος δηλαδή? Και εσύ πηγαίνεις?

Λοιπον θα σου πω ότι αν δεν το έχεις ήδη καταλάβει κάνεις λάθος.
Η δουλειά του τοπογράφου είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτεί ακρίβεια και απαιτεί εξοπλισμό συνήθως ακριβότερο από ενός γιατρού πχ και το αποτέλεσμά της σε δεσμεύει καίρια με το ακίνητό σου, την κατασκευή σου κλπ.
Το αν δεν γνωρίζεις που θα απευθυνθείς είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Είναι δικό σου θέμα να βρεις καλό επαγγελματία όπως σε κάθε άλλη περίπτωση.

επίσης το να κάνεις 2 τοπογραφικά σημαίνει στο 90% των περιπτώσεων 1+1 τοπογραφικό για τον τοπογράφο. Δεν είναι μπισκότα ούτε σαπούνια. Εκτός αν τα δυό τοπογραφικά αφορούν όμορα ή πολύ κοντινά ακίνητα. Τότε δικαιολογείται έκπτωση και καλό θα είναι να την ζητάτε.
Το Κτηματολόγιο και η σελίδα του δεν είναι μεσίτης.

Αφελης σωστα.

Αυτο αλριβως ειμαστε καθως ετσι μετα μαζι με το περιουσιολογιο θα φαει η μυγα φορους και το κουνούπι εισφορες.

Λυπάμαι.
Απλά κάνεις λάθος.

και επειδή επιμένεις σου προτείνω να μην πας καθόλου να δηλώσεις το ακίνητό σου στο κτηματολόγιο.
Γλυτώνεις και τα παράβολα. Θα γλυτώσεις κι απ το ίδιο το ακίνητο μετά από 8-10 χρόνια.
Τους φόρους και τις εισφορές δεν τις γλυτώνεις πάντως διότι δεν σχετίζονται με κτηματολόγιο. Αλλο κτηματολόγιο άλλο περιουσιολόγιο.

Αφελης σωστα.

Επίσης λυπάμαι περισσότερο που έκατσα και ασχολήθηκα μπας και βοηθηθεί κανένας εδώ μέσα.
(το ψιλοπερίμενα βέβαια για να πω την αλήθεια).

αυτό που λες έχει πολύ ενδιαφέρον πραγματικά.
Όταν δηλαδή κάτι που κοστίζει σε κάποιον επαγγελματία α και χρεώνει πχ 1.5α (που στο 1.5α θα υπολογίσεις ΦΠΑ και εφορία και εισφορές και λειτουργικό κόστος) εσύ θέλεις να κοστίζει πχ κάτι διαφορετικό από 1.5α.
Το αν κάποιος θα σου παρουσιάσεται ως τοπογράφος είναι δικό σου θέμα. Δηλαδή λες ότι ο καθένας σου παρουσιάζεται ως γιατρός και ως δικηγόρος και ως συμβολαιογράφος δηλαδή? Και εσύ πηγαίνεις?

Λοιπον θα σου πω ότι αν δεν το έχεις ήδη καταλάβει κάνεις λάθος.
Η δουλειά του τοπογράφου είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτεί ακρίβεια και απαιτεί εξοπλισμό συνήθως ακριβότερο από ενός γιατρού πχ και το αποτέλεσμά της σε δεσμεύει καίρια με το ακίνητό σου, την κατασκευή σου κλπ.
Το αν δεν γνωρίζεις που θα απευθυνθείς είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Είναι δικό σου θέμα να βρεις καλό επαγγελματία όπως σε κάθε άλλη περίπτωση.
Το Κτηματολόγιο και η σελίδα του δεν είναι μεσίτης.

Μπορεί να κάνω όντως λάθος και ειδικά στο θέμα των χρεώσεων. Ο χρόνος θα δείξει.
Σε ότι αφορά το θέμα για το ποιός είναι τοπογράφος και ποιος όχι θα σου πώ ότι απο όταν άρχισα να ψάχνω στα μέρη μου για τοπογράφο όλοι οι μηχανικοί της περιοχής μου είπαν ότι κάνουν και τοπογραφικά. Επειδή δεν είμαι ειδικός για να κρίνω ποιος είναι και ποιος όχι το μόνο που λέω είναι απλά ότι "φοβάμαι" λίγο για το που θα "πέσω" και τι αποτέλεσματα θα πάρω στο μέλλον.
Το κτηματολόγιο δεν είναι σίγουρα μεσίτης απλά θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο το κόσμο, ειδικά στην επαρχία που είναι λίγο χάος.
Δεν προσπαθώ να κάνω τον έξυπνο και ζητώ συγγνώμη αν έδωσα τέτοια εντύπωση.

για να σου δώσω και την άλλη πλευρά.
Έχω στο νησί γύρω στα 10 "αγροτεμάχια" που συνολικά δεν πρέπει να αξίζουν πάνω απο 10 ~15.000. Τα περισσότερα είναι μικρά χωραφάκια μέσα σε ρεματιές που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες για ζαρζαβατικά.
Οι δυο τοπογράφοι που έχει το νησί ζητάνε από 500 ευρώ το κάθε αγροτεμάχιο.

Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μην τα δηλώσω.

Έχω στο νησί γύρω στα 10 "αγροτεμάχια" που συνολικά δεν πρέπει να αξίζουν πάνω απο 10 ~15.000. Τα περισσότερα είναι μικρά χωραφάκια μέσα σε ρεματιές που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες για ζαρζαβατικά.

Ακριβώς αυτό λέω...

Μπορεί να κάνω όντως λάθος και ειδικά στο θέμα των χρεώσεων. Ο χρόνος θα δείξει.
Σε ότι αφορά το θέμα για το ποιός είναι τοπογράφος και ποιος όχι θα σου πώ ότι απο όταν άρχισα να ψάχνω στα μέρη μου για τοπογράφο όλοι οι μηχανικοί της περιοχής μου είπαν ότι κάνουν και τοπογραφικά. Επειδή δεν είμαι ειδικός για να κρίνω ποιος είναι και ποιος όχι το μόνο που λέω είναι απλά ότι "φοβάμαι" λίγο για το που θα "πέσω" και τι αποτέλεσματα θα πάρω στο μέλλον.
Το κτηματολόγιο δεν είναι σίγουρα μεσίτης απλά θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο το κόσμο, ειδικά στην επαρχία που είναι λίγο χάος.
Δεν προσπαθώ να κάνω τον έξυπνο και ζητώ συγγνώμη αν έδωσα τέτοια εντύπωση.

δεν είπα ότι κάνεις τον έξυπνο.

Εξήγησα 5 πράγματα.
Τοπογράφοι είναι οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου.
Τοπογραφικά κάνουν πολλοί βέβαια. Από πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, από εργοδηγούς, από ΤΕΙ κλπ.
Εχει διαφορά να πας σε ΑΤΜ να κάνεις τοπογραφικό ή να πας κάπου που κάνουν ΚΑΙ τοπογραφικά. Νομίζω είναι ξεκάθαρο.
Δεν ξέρω που έψαξες αλλά μπορείς πχ να μπεις στην σελίδα του ΤΕΕ και να δεις ποιοί διπλωματούχοι ΑΤΜ είναι στην περιοχή σου.
Επίσης ένα τοπογραφικό δεν είναι ίδιο με ένα άλλο. ΠΟΤΕ.
Ασχετα αν κάποιο γραφείο σου χρεώσει το ίδιο ή χρεώνει το ίδιο.
Αλλο τοπογραφικό στο βουνό, άλλο στο δάσος, άλλο στην πόλη, άλλο στο χωρίο, άλλο για 500τμ και άλλο για 50 στρέμματα.
Σίγουρα με την ανάγκη που υπάρχει σήμερα για τοπογραφικά (προσέξτε : εγώ έγραψα πιό πάνω ότι μπορείτε να κανετε τη δουλειά σας χωρίς τοπογραφικό) πολλοί θα το εκμεταλλευτούν. Ο πολύς ο κόσμος βέβαια καταλαβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εκεί ποντάρουν πολλοί και διαλαλούν τοπογραφικά που τα κάνουν σε ένα τέταρτο με το κινητό ενδεχομένως όπως θα τα κάνετε εσείς 2 στην τιμή του ενός.
Εγω δεν είπα ότι δεν θα υπάρξουν επιτήδειοι.
Είπα: γίνεται να το κάνεις μόνος σου. Γίνεται και με ΑΤΜ. Γίνεται και να στο κάνει μεσίτης.
Διαλέγεις.

Αν δεν τα δηλώσεις σε 8 χρόνια θα τα χάσεις. Θα τα πάρει το δημόσιο.
Αν δεν τα δηλώσεις και τρέχεις σε ενστάσεις, αντί για μια μέρα σε 10 μήνες θα τρέχεις 2 εβδομάδες. Αν τελειώσει το κτηματολόγιο και μετανιώσεις που δεν τα δήλωσες θα θέλεις 10 αγωγές στο δημόσιο για να πάρεις πίσω ΚΑΙ ΑΝ.

Αν μπεις στο google και τα εντοπίσεις μπορείς να τα δηλώσεις στο κτηματολόγιο χωρίς τοπογραφικά.
Και εγώ στη θέση σου 500 το καθένα για 10 δεν θα έδινα.

Εμ για πες τωρα εσυ! Εχω δικιο η οχι?

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα.
Τα σύντομα ανέκδοτα τύπου Αλβανός τουρίστας
μετά έγινε Ελληνική επιχειρηματικότητα
τώρα έγινε ακόμα πιο σύντομο.
Κτηματολόγιο. Αφού δεν το θέλουμε, με το ζόρι;
Φυσικά όταν θα θες να κάνεις μια αγορά πώληση ακινήτου, πάλι θα θέλει υποθηκοφυλακεία, εφορίες, χαρτόσημα οικόσημα συμβόλαια.... συν ένα ακόμα ένα κωλόχαρτο από το Κτηματολόγιο.
Απλά να τρέχεις πιο πολύ. Θα πει ο άλλος όμως είσαι εξασφαλισμένος! Εξασφαλισμένο πιο πολύ μπλέξιμο με υπηρεσίες.

Πάντως υπάρχει μεγάλη αδικία στο ύψος καταβολής του παραβόλου ανά δικαίωμα...
Δυστυχώς τα συμβόλαια που είναι ποσοστιαία(μεγαλυτερη μαλακια δεν υπαρχει απο αυτο)και περιλαμβάνουν επικαρπία , πλήρη κυριότητα κ.τ.λ έχουν τρομακτικό κόστος...Κάτι που θα πρέπει να ληφθούν επισεις σοβαρά υπόψιν μαζί με τα τοπογραφικά...
Μια τετοια περιπτωση ειναι και η δικη μου στην Λήμνο οπου υπάρχουν 26 αγροτεμάχια με 3 δικαιούχους...με εναν πρόχειρο υπολογισμό μας βγαίνουν 2730 ευρώ..Μόνο τα παράβολα...

Επισεις στα παραπάνω έξοδα δεν βάζω πρωτα τυχόν ξεκαθαρίσματα από κληρονομιές,χρυσικτησιες και συναφή...

Με λίγα λόγια θα είναι πολλοί αυτοί που πραγματικά δεν θα δηλώσουν πολλά...τα κόστη είναι εξωφρενικά...Μόνο Εάν υπάρχει κέρδος από αυτό θα το δηλώσει κάποιος..

Πάντως ο φίλος πιο πίσω ήταν πολύ κατατοπιστικός σχετικά με τα τοπογραφικά...το πρόβλημα είναι ότι επειδή τώρα γυρίζει ο τροχός της τύχης για τους τοπογραφους ζητούν ότι θέλουν.....

Φυσικά όταν θα θες να κάνεις μια αγορά πώληση ακινήτου, πάλι θα θέλει υποθηκοφυλακεία, εφορίες, χαρτόσημα οικόσημα συμβόλαια.... συν ένα ακόμα ένα κωλόχαρτο από το Κτηματολόγιο.

Δεν ισχύουν αυτές οι γενικεύσεις.
Τα υποθηκοφυλακεία καταργούνται από τα κτηματολογικά γραφεία.
Οι εφορίες δεν καταργούνται ποτέ όπως και τα συμβόλαια.

Και φυσικά δεν ισχύει το γιατί να πάμε από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία.
Ο λόγος απλός. Τα πρώτα δεν είναι ψηφιακά και δεν μπορεί να συσχετιστεί η πληροφορία ούτε να ανακτηθεί άμεσα ενώ δεν έχουν χωρική πληροφορία.

Re: Απάντηση: GPS για χρήση στην εφαρμογή του κτηματολογίου.

Πάντως υπάρχει μεγάλη αδικία στο ύψος καταβολής του παραβόλου ανά δικαίωμα...

εδώ έχεις απόλυτο δίκιο.