SET και μετρήσεις

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: SET και μετρήσεις

Η ανάδραση και το phase splitter με την αντιφασική λειτουργία, αν δεν προκαλούν λάθη φάσης-χρονισμού, τότε τι στην ευχή προκαλούν;
Αποδεδειγμένα προκαλούν λάθη φάσης, τα οποία τα μαζεύουν με την ανάδραση, έτσι που στο τελικό αποτέλεσμα δεν μετράς τίποτα, ή λιγότερα τέλος πάντων από ένα SET.Αν έχεις δε ένα καλοσχεδιασμένο p-p σαν του Πάνου του Τσιτιμάκη, μετράς πολύ καλύτερα από SET χωρίς καθόλου ανάδραση. Παρόλα αυτά, εμείς προτιμάμε ενίοτε τη μουσικότητα του δεύτερου.

By the way, δεν θα έλεγα ότι είναι η επιτομή της διακριτικότητας να βγαίνουμε στον αέρα ενός forum και να κατηγορούμε για "κοινότυπα λάθη" ένα συντονιστή που τυχαίνει επώνυμος δοκιμαστής με 14 χρόνια δοκιμών στην πλάτη. Και μάλιστα χωρίς να είμαστε βέβαιοι για την έκβαση της συζήτησης.

Αν θίγεσαι προσωπικά επειδή κάνεις ένα λάθος κοινό σε όσους δεν έχουν - όπως εσύ - τεχνικές γνώσεις, κακώς. Σέβομαι την εμπειρία σου σαν ακροατή, αλλά εδώ μιλούσαμε τεχνικά. Οδηγώ 20 χρόνια, αλλά αυτό δεν με κάνει μηχανολόγο-μηχανικό με άποψη στο σχεδιασμό κινητήρων.
Προσωπικά, όταν κάποιος μου υποδεικνύει το λάθος μου - με αποδείξεις - τον ευχαριστώ και δημοσίως που με έβγαλε από την πλάνη .


Άν λειτουργούσα ανάλογα, θα είχα χαρακτηρίσει λάθος πολλά post αλλά δεν το κάνω επειδή πιστεύω ότι πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα, αφενός, και αφετέρου, επειδή δεν πιστεύω στη μία και μόνη αλήθεια.

Στη σχεδίαση ενισχυτών, αν δεχόμαστε τα πορίσματα της επιστήμης, όλα είναι ξεκάθαρα από το '50, τουλάχιστον τα μετρήσιμα μεγέθη. Παρόλα αυτά εμείς - και εγώ μαζί - άλλα ακούμε. Κάπου αλλού βρίσκεται η αιτία!!

Επειδή δεν θέλω να εκληφθεί το όλο θέμα ως προσωπική αντιπαράθεση, ας το αφήσουμε.

Έλαβα μέρος στη συζήτηση, επειδή κι εγώ ακούω με SET και πολύ θα ήθελα να βρώ κάποιο αντικειμενικό λόγο που να δικαιολογεί το καλύτερο -κατ'εμέ- ηχητικό αποτέλεσμα στις μεσαίες.
Απ´την άλλη, επειδή χρόνια τώρα φτιάχνουμε, μετράμε, διαβάζουμε, δεν μπορώ να δεχτώ κάτι λανθασμένο.

Internet King:
Στο συγκεκριμένο θέμα -παραμόρφωση φάσης - δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό εργαστήριο.
Αν δεις την απόκριση σε τετραγωνικό παλμό διαφόρων συχνοτήτων, αρκεί. Παλμογράφους και γενήτριες έχουμε μπόλικες.

Αν όμως κάποιος αμφισβητεί την σχέση της μέτρησης με τα πραγματικά μουσικά σήματα, δηλαδή δεν δέχεται πράγματα που διδάσκονται στα πανεπιστήμια 50 χρόνια, τι να του πείς; Να τον στείλεις να σπουδάσει;

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος
 
Όλα τα προηγούμενα στάδια προενίσχυσης, είτε υλοποιούνται με τελεστικούς είτε όχι, ακόμη και το στάδιο οδήγησης του τελικού ενισχυτή, λειτουργούν σε τάξη Α. Δεν υπάρχει τελεστικός χαμηλής ισχύος (δηλ. όχι ολοκληρωμένο module ενισχυτή) που να λειτουργεί σε τάξη Α/Β.

Διαφωνώ . Οι περισσότεροι τελεστικοί (opamps) λειτουργούν σε τάξη Α/Β και το τελικό στάδιο δεν είναι Single Ended Transistor.
Υπάρχουν όμως κάποια πρόσθετα κυκλώματα (current sources) που μπορούμε να προσθέσουμε εξωτερικά για την λειτουργία του τελεστικού σε τάξη Α. Φυσικά παίζει ρόλο και η εμπέδηση του φορτίου που βλέπει ο τελεστικος στην έξοδο.
Σε κάθε περίπτωση μια δυνατή τάξη A/B επαρκεί γιατί όταν οι απαιτήσεις του φορτίου σε ρεύμα είναι μικρές τότε ο τελεστικός λέμε ότι πρακτικά λειτουργεί σε τάξη Α. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα τρανσίστορς βρίσκονται πάντα στην ιδανική γραμική περιοχή λειτουργίας τους. To Feedback βοηθάει για την δραστική μείωση και τις μη γραμμικότητας των transistors (non-linearities).
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: SET και μετρήσεις

Internet King:
Στο συγκεκριμένο θέμα -παραμόρφωση φάσης - δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό εργαστήριο.
Αν δεις την απόκριση σε τετραγωνικό παλμό διαφόρων συχνοτήτων, αρκεί. Παλμογράφους και γενήτριες έχουμε μπόλικες.

Κωνσταντίνος

Κι εγώ Κωνσταντίνε παλμογράφους και γεννήτριες χρησιμοποιώ. Είναι όντως πολύ βασική και απλή η μέτρηση.
Ανέφερα σε προηγούμενο post οι μετρήσεις να πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για ευνόητους λόγους.

Χαιρετίσματα.
 
Προς ΙΚ: καθόλου δεν με ενδιαφέρει να σε πείσω μέσω τυφλής δοκιμής ή μαθηματικών αποδείξεων για κάτι που δεν ακούς, δηλαδή την πασιφανή διαφορά της single-ended τοπολογίας. Πρόσεξε, δεν λέω υπεροχή, λέω διαφορά.

Αυτό που μπορείς να λες πλέον με ασφάλεια είναι ότι υπάχουν διαφορές. Καλό είναι όμως να αποφεύγεις να δίνεις λάθος ή φανταστικές εξηγήσεις σε καθαρά τεχνικά ζητήματα.

Πάντα με καλή πρόθεση και διάθεση για αναζήτηση.
Kαλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι σε όλα τα μέλη.
Ι.Κ
 
Last edited:
Λάθος κάνεις εσύ ΙΚ, που θεωρείς ότι δεν ακούγονται τα χρονικά λάθη από την αντιφασική λειτουργία. Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος, ο οποίος γράφει ότι "η ανάδραση και το phase splitter αποδεδειγμένα προκαλούν λάθη φάσης, τα οποία τα μαζεύουν με την ανάδραση", μια πρόταση από μόνη της εξαιρετικά αντιφατική και άλογη. Μάλιστα, με αυτή τη σκέψη καταλήγει για μια ακόμη φορά στο απολαυστικό γι'αυτόν συμπέρασμα ότι κάνω λάθος.
Η απάντηση για τον ήχο των SET είναι μπροστά σου Κωνσταντίνε, και είναι η απουσία αντι-φασικής λειτουργίας, με άλλα λόγια η ενίσχυση από ένα και μόνο εξάρτημα όλης της περιόδου. Είναι άλλωστε η μόνη διαφορά με τα pp. Σίγουρα δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά ούτε κι εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι κάνω λάθος. Οπότε ας κρατάμε τουλάχιστον τα προσχήματα...
 
Επίσης, καλό είναι να περισσεύουν οι σπόντες, Κωνσταντίνε, καλυμμένες από ένα ελαφρύ πέπλο ευγένειας, περί των τεχνικών μου γνώσεων. Αυτη η καραμέλα είναι η αγαπημένη κάποιων ενοχλημένων αντιπροσώπων και απλά την αναπαράγεις. Γιατί άραγε;
Δυστυχώς γι αυτούς, όποτε άσκησα κριτική σε μηχάνημα τους, δεν άργησα να επιβεβαιωθώ από συναδέλφους του εξωτερικού. Aκόμη και για το Playstation που εξύμνησα το 1999, προκαλώντας την οργή συγκεκριμένων εμπόρων, δεν άργησα να επιβεβαιωθώ ως άποψη. Σήμερα το έχει αναφοράς ο Jeff Day του 6mmons παρέα με Harbeth SHL5. Όσο για το single-ended, από "περίεργος" το 1996, έχω γίνει μόδα. Τόσο, που σκέφτομαι να το γυρίσω στο solid state.
Aν και πόσες τεχνικές γνώσεις έχω αυτό το ξέρω μόνο εγώ. Μπορείς να είσαι σίγουρος όμως ότι δεν καταπίνω αμάσητα τα θεωρήματα αλλά προσέχω πάντα το κόστος των προσεγγίσεων ενώ δεν σκύβω το κεφάλι στις μετρήσεις, μολονότι αυτές κάνουν μια τίμια δουλειά και τίποτε περισσότερο.
Όσο για τις δικές σου γνώσεις και τη δική σου αντίληψη, έχω πια τις αμφιβολίες μου:

Είσαι ένας ακροατής που προσέχει τα καλύτερα στοιχεία των SET ενώ παράλληλα γνωρίζει (;) τη μόνη διαφορά στις τοπολογίες, τις σειρές των ημιτόνων και τα προβλήματα του PP γύρω από το σημείο μηδέν. Δεν υποψιάστηκες ποτέ, έστω να πιθανάλογήσεις, ότι η διαφορά που ακούς σχετίζεται με τη διαφορά στην λειτουργία; Δεν σου λέω να το δεχτείς άκριτα απλά να το δεχτείς προσωρινά ως την πιο πιθανή εξήγηση.
Δηλάδή είναι πιο εύκολο για εσένα να απορρίψεις αυτή την εκδοχή από την εκδοχή ότι η ακοή σου δεν είναι ευαίσθητη σε αυτά τα (ελαχιστοποιημένα) λάθη φάσης.
Έτσι, με εμφανίζεις ως άσχετο αλλά στην ουσία είσαι παράλογος.
Για την ακρίβεια, είσαι σε λάθος βάρκα. Είμαι σίγουρος ότι στη μουσική και το hi-fi ακούς συχνότητες και όχι χρόνους/διάρκειες/επιταχύνσεις, κάτι που σου περιορίζει την αντίληψη του ήχου αλλά και τη μουσική απόλαυση. Όχι τελείως, όμως. Κρυφοκοιτάς και προς την άλλη βάρκα, απλά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

... Η απάντηση για τον ήχο των SET είναι μπροστά σου Κωνσταντίνε, και είναι η απουσία αντι-φασικής λειτουργίας, με άλλα λόγια η ενίσχυση από ένα και μόνο εξάρτημα όλης της περιόδου. Είναι άλλωστε η μόνη διαφορά με τα pp...

Δεν είναι η μόνη διαφορά και μαζί πιστεύω ότι δεν είναι και η πιο ουσιαστική. Ενα καλοζυγισμένο PP δεν έχει λάθη χρονισμού. Μια ουσιαστική διαφορά αν μιλάμε για λαμπάτα είναι ότι στο SE ο εξόδου βρίσκεται σε περιοχή γραμικής λειτουργίας απο τα 0W ενώ στο PP θα χρειαστεί κάποια ισχύ γι αυτό. Επίσης η κατανομή των αρμονικών είναι μια άλλη βασική διαφορά αν μιλάμε για καθόλου ή μικρά ποσά ανάδρασης. Ανάδραση η οποία όντως επηρεάζει (κατά την προτίμηση μου αρνητικά) το τελικό αποτέλεσμα.
 
μια και μιλαμε για ΣΕ και μονοδρομα ηχεια, υπαρχει ενα καλο διαβασμα που μπορειτε να κατεβασετε απο το site N. Pass με τιτλο : Current Source Amplifiers and Sensitive / Full-Range Drivers (απο εδω: http://www.passdiy.com/articles.htm )
 
Στο site της Dared βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις μετρήσεις των λαμπάτων ενισχυτών. Σε αυτό ο συγγραφέας παίρνει τις μετρήσεις πάμπολλων ενισχυτών του Stereophile και συγκρίνει το φάσμα της παραμόρφωσής τους με την παραμόρφωση του ίδιου του αφτιού. Και συνάγει ότι οι ενισχυτές που έχουν καλύτερες κριτικές στο Stereophile έχουν φάσμα παραμόρφωσης που κρύβεται μέσα στην παραμόρφωση του αφτιού.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Ενα καλοζυγισμένο PP δεν έχει λάθη χρονισμού.

Ώστε πουσπουλάκιας λοιπόν. Σε είχα καταλάβει...
Σχετικά με τη "μόνη διαφορά" αναφερόμουν φυσικά στη βασική αρχή λειτουργίας και όχι στις επιμέρους κατασκευαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πολύ καλά.
Όσο για αυτό που δηλώνεις, επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω. Έχω στην κατοχή μου αρκετό καιρό ένα τέλειο pp, τον Mactone MA-2A3 ο οποίος δείχνει άψογος χρονικά και με τρομερή διαφάνεια κάτω του 1W, αλλά όταν συγκριθεί άμεσα με τον Cary CAD-2A3 ακούγεται πιο "αναμενόμενος" ερμηνευτικά, με λιγότερο ελεύθερη έκφραση και ρυθμική ζωντάνια.
Ηχητικά ο pp είνα πιο απαραμόρφωτος και αραχνοϋφαντος, αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετά πιο μονοκόμματο μπάσο από τον SET. Συνήθως τα λαμπάτα pp ακούγονται λίγο παχιά και ακίνητα στα χαμηλά, αλλά ο Mactone σου κόβει έκταση για να σου προσφέρει αυξημένη ευκινησία και πλαστικότητα χαμηλού. Παρόλα αυτά μένει λίγο πίσω από τους Cary οι οποίοι μάλιστα έχουν πολύ και βαθύ μπάσο για τα δεδομένα των SET.
Το καλύτερο χρονικά pp που έχω ακούσει είναι μάλλον το Tripath. Πλησιάζει πολύ χρονικά σε SET αλλά έχει δύναμη μπάσου και χαμηλές παραμορφώσεις από pp. (Μόλις έχω νέα από το RWA Sig 30 θα τα καταθέσω)
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Ώστε πουσπουλάκιας λοιπόν. Σε είχα καταλάβει...

Εχω φτιάξει 1-2 για να μου θυμήζουν ότι δεν πρέπει να ξανασχοληθώ μ αυτή την τοπολογία.

Για τα υπόλοιπα αργότερα...
 
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Λάθος κάνεις εσύ ΙΚ, που θεωρείς ότι δεν ακούγονται τα χρονικά λάθη από την αντιφασική λειτουργία. Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος, ο οποίος γράφει ότι "η ανάδραση και το phase splitter αποδεδειγμένα προκαλούν λάθη φάσης, τα οποία τα μαζεύουν με την ανάδραση", μια πρόταση από μόνη της εξαιρετικά αντιφατική και άλογη. Μάλιστα, με αυτή τη σκέψη καταλήγει για μια ακόμη φορά στο απολαυστικό γι'αυτόν συμπέρασμα ότι κάνω λάθος.
Είπα να το αφήσουμε, αλλά εδώ έκανα λάθος εγώ: Είδα μόνο το phase splitter και όχι το ανάδραση που έγραφες. Το σωστό είναι φυσικά ότι τα λάθη του splitter διορθώνει η ανάδραση. Δεν το απολαμβάνω καθόλου να κάνεις λάθος, απλά το διαπιστώνω.
Η απάντηση για τον ήχο των SET είναι μπροστά σου Κωνσταντίνε, και είναι η απουσία αντι-φασικής λειτουργίας, με άλλα λόγια η ενίσχυση από ένα και μόνο εξάρτημα όλης της περιόδου. Είναι άλλωστε η μόνη διαφορά με τα pp. Σίγουρα δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά ούτε κι εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι κάνω λάθος. Οπότε ας κρατάμε τουλάχιστον τα προσχήματα...

Όταν δεν μπορώ να αποδείξω κάτι, λέω απλά "δεν ξέρω γιατί, αλλά..." Δεν έχω την ανάγκη να εφευρίσκω θεωρίες που δεν μπορώ να ελέγξω.

Στην αρχή μιλούσες για παραμορφώσεις φάσης, πράγμα που δεν ισχύει. Τώρα μιλάς για διαφορά τοπολογίας, που είναι άλλο πράγμα. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, ναι υπάρχει ηχητική διαφορά, το έγραψα κι εγώ από την αρχή.
 
Στο site της Dared βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις μετρήσεις των λαμπάτων ενισχυτών. Σε αυτό ο συγγραφέας παίρνει τις μετρήσεις πάμπολλων ενισχυτών του Stereophile και συγκρίνει το φάσμα της παραμόρφωσής τους με την παραμόρφωση του ίδιου του αφτιού. Και συνάγει ότι οι ενισχυτές που έχουν καλύτερες κριτικές στο Stereophile έχουν φάσμα παραμόρφωσης που κρύβεται μέσα στην παραμόρφωση του αφτιού.

Πράγματι, λογική εξήγηση.
Το αυτί έχει μέγιστη ευαισθησία στην περιοχή της φωνής. Η περιοχή αυτή μπορεί να αναπαραχθεί με ιδιαίτερα μικρές σχετικά απαιτήσεις ισχύος οπότε οι SET δεν έχουν πρόβλημα. Στο μπάσο που υπάρχει πρόβλημα παραμορφώσεων στους SET λόγω αυξημένων ρευμάτων, το αυτί έχει χαμηλότερη ευαισθησία και δεν καταλαβαίνει εύκολα παραμορφώσεις. Όσο για τις υψηλές συχνότητες και πάλι το αυτί ή δεν καλο-ακούει από μια ηλικία και μετά ή και να ακούει δεν καταλαβαίνει το ίδιο εύκολα τις παραμορφώσεις.

Ίσως να χρειαζόμαστε περισσότερες μετρήσεις στην περιοχή φωνής για να καταλάβουμε τι κάνει τους SET να ακούγονται καλύτερα...
 
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Επίσης, καλό είναι να περισσεύουν οι σπόντες, Κωνσταντίνε, καλυμμένες από ένα ελαφρύ πέπλο ευγένειας, περί των τεχνικών μου γνώσεων. Αυτη η καραμέλα είναι η αγαπημένη κάποιων ενοχλημένων αντιπροσώπων και απλά την αναπαράγεις. Γιατί άραγε;
Δεν είναι καθόλου σπόντες, το έγραψα σαφέστατα: από τις απαντήσεις σου προκύπτει ότι δεν ξέρεις. Από αντιπροσώπους θα σε γελάσω, εσείς είστε επαγγελματίες του χώρου και μπορεί να έχετε διάφορους λόγους να συμφωνείτε-διαφωνείτε.
Δυστυχώς γι αυτούς, όποτε άσκησα κριτική σε μηχάνημα τους, δεν άργησα να επιβεβαιωθώ από συναδέλφους του εξωτερικού. Aκόμη και για το Playstation που εξύμνησα το 1999, προκαλώντας την οργή συγκεκριμένων εμπόρων, δεν άργησα να επιβεβαιωθώ ως άποψη. Σήμερα το έχει αναφοράς ο Jeff Day του 6mmons παρέα με Harbeth SHL5. Όσο για το single-ended, από "περίεργος" το 1996, έχω γίνει μόδα. Τόσο, που σκέφτομαι να το γυρίσω στο solid state.
Μπράβο σου, στο θέμα "ακρόαση" είσαι opinion leader, trend setter ή ότι άλλο θές. Δεκτό. Περιορίσου σε αυτό, κι άσε την τεχνολογία στους πιο ειδικούς.
Aν και πόσες τεχνικές γνώσεις έχω αυτό το ξέρω μόνο εγώ. Μπορείς να είσαι σίγουρος όμως ότι δεν καταπίνω αμάσητα τα θεωρήματα αλλά προσέχω πάντα το κόστος των προσεγγίσεων ενώ δεν σκύβω το κεφάλι στις μετρήσεις, μολονότι αυτές κάνουν μια τίμια δουλειά και τίποτε περισσότερο.
Με συγχωρείς πάρα πολύ, όταν εκφράζεσαι δημόσια το μαθαίνουν κι άλλοι (τι ξέρεις). Στο σχολείο το λέγαμε "εξετάσεις". Είναι σαν κι αυτές που δίνει ο γιατρός σου, για πείσει την κοινωνία ότι δεν θα δώσει καθαρτικό για τον πονοκέφαλο. Δεν αρκεί τις γνώσεις μου να τις αξιολογώ μόνος μου.

Όσο για τις δικές σου γνώσεις και τη δική σου αντίληψη, έχω πια τις αμφιβολίες μου:

Είσαι ένας ακροατής που προσέχει τα καλύτερα στοιχεία των SET ενώ παράλληλα γνωρίζει (;) τη μόνη διαφορά στις τοπολογίες, τις σειρές των ημιτόνων και τα προβλήματα του PP γύρω από το σημείο μηδέν. Δεν υποψιάστηκες ποτέ, έστω να πιθανάλογήσεις, ότι η διαφορά που ακούς σχετίζεται με τη διαφορά στην λειτουργία; Δεν σου λέω να το δεχτείς άκριτα απλά να το δεχτείς προσωρινά ως την πιο πιθανή εξήγηση.
Φυσικά.Έτσι ακριβώς: Με τη διαφορά στη λειτουργία. Αλλά δεν έφτιαξα και θεωρίες αέρα-πατέρα ότι φταίνε οι φασικές παραμορφώσεις που δεν υπάρχουν ή
η παραμόρφωση crossover που είναι μη μετρήσιμη. Το τι ακριβώς κάνει τη διαφορά, παραμένει ερώτημα.

Δηλάδή είναι πιο εύκολο για εσένα να απορρίψεις αυτή την εκδοχή από την εκδοχή ότι η ακοή σου δεν είναι ευαίσθητη σε αυτά τα (ελαχιστοποιημένα) λάθη φάσης.
Πάλι τα ίδια. Καλά το πήγαινες ως εδώ, κρίμα. Αν το PP έχει "χ" λάθη φάσης, το SET έχει 5 φορές "χ". Δεν είναι θέμα αντίληψης, αλλά μέτρησης, είναι μετρήσιμο πράγμα.
Έτσι, με εμφανίζεις ως άσχετο αλλά στην ουσία είσαι παράλογος.
Για την ακρίβεια, είσαι σε λάθος βάρκα. Είμαι σίγουρος ότι στη μουσική και το hi-fi ακούς συχνότητες και όχι χρόνους/διάρκειες/επιταχύνσεις, κάτι που σου περιορίζει την αντίληψη του ήχου αλλά και τη μουσική απόλαυση. Όχι τελείως, όμως. Κρυφοκοιτάς και προς την άλλη βάρκα, απλά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη.

Ευχαριστώ για το ψυχολογικό προφίλ, μου γλίτωσες το 200άρι στην Τένια Μακρή(είναι αυτή με την εκδήλωση αγάπης του ταύρου προς τον ιδιοκτήτη, από κλιπάκι μεσημεράδικου που έδειξε ο Λαζόπουλος). Όποιος δεν υιοθετεί αυθαίρετες εξηγήσεις, αυτομάτως ανήκει στους "άλλους".
Πολύ βολικός δυισμός άσπρο-μαύρο.
Λες και φταίω εγώ που οι παλμογράφοι επιμένουν να βρίσκουν λιγότερα λάθη φάσης π.χ. στα SS
απ' ότι σε ένα SET. Άρα πρέπει να αμφισβητηθεί η "αφοσίωσή" μου στο θεσμό single ended.

Για πολλοστή φορά ας ξαναγράψω τα ίδια. Παίζουν - κατ' εμέ - καλύτερα, αλλά δεν ξέρουμε γιατί. Δεν έχω διαβάσει καμμία θεωρία πειστική, και δεν εννοώ τις απλές παρανοήσεις τις δικές σου, αλλά κουταμάρες απίστευτες (βλέπε Hiraga) που καταρρέουν δια της απλής λογικής.
Μεταξύ των γνωστών μου, κάποιος έχει κάνει ένα εκπληκτικό PP, που μετράει δηλαδή φοβερά. Παρόλα αυτά, μάλλον θα μετατραπέί σε SET, γιατί κατά κοινή ομολογία ηχητικά είναι "κάπως".

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Όταν δεν μπορώ να αποδείξω κάτι, λέω απλά "δεν ξέρω γιατί, αλλά..." Δεν έχω την ανάγκη να εφευρίσκω θεωρίες που δεν μπορώ να ελέγξω. QUOTE]

Με γειά σου με χαρά σου.
Εγώ, πάλι, όταν ξέρω ότι ένας ενισχυτής push-pull "κόβει στη μέση" το ημίτονο, το μοιράζει σε δύο λάμπες, το ενισχύει και καλείται στο τέλος να το ξαναενώσει, και αυτό το κάνει για άπειρα ημίτονα τα οποία έρχονται στην είσοδό του με αυστηρά καθορισμένη χρονική σειρά, έ, τότε, δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι κάπου τα κάνει σαλάτα. Μα στο splitter, στις λάμπες, στον μ/τ, δεν με νοιάζει ακριβώς που-το σίγουρο είναι ότι ο περίφημος συγχρονισμός δεν επιτυγχάνεται ποτέ απόλυτα.
Η σκυτάλη δεν αλλάζει την κατάλληλη στιγμή και ο χρόνος διασπάται ανεξέλεγκτα. Αυτή είναι και η ουσία του crossover distortion και όχι ένα σκέτο συχνοτικό νουμεράκι.

Αυτό που ελάχιστα μπορεί να μετρηθεί στο πεδίο της συχνότητας, ειδικά όταν εφαρμοστεί ανάδραση, μπορεί κάλλιστα να υποσκάπτει την υφή του ήχου σε συστήματα με ηχεία υψηλής ευαισθησίας, σοβαρή ανάλυση και -τι σύμπτωση!- καλή συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου.

Όταν βλέπω ανθρώπους να πιστεύουν ότι ένα τέτοιο πρόβλήμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χρήση ανάδρασης, που δημιουργεί με τη σειρά της άλλα προβλήματα στο χρόνο, τότε πραγματικά ανησυχώ για το αν, μιλώντας για φάση και χρονισμό, αναφερόμαστε στο ίδιο πράγμα.

Εκείνο που εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω Κωνσταντίνε είναι το τί ζόρι τραβάς με εμένα, που επιτρέπω στον εαυτό μου να σκεφθεί ως ανωτέρω.
Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι εφευρίσκω θεωρίες -δεν είμαι δα τέτοια ψωνάρα- απλά προτείνω ερμηνείες. Ήλπιζα ότι αυτό θα ήταν σαφές σε εσένα.

Δεν μπορείς να (κατα)κρίνεις τις τεχνικές μου γνώσεις από τις ερμηνείες που προτείνω σε θέματα στα οποία δεν έχεις δώσει απάντηση ή δεν έχεις διαβάσει κάποια επίσημη απάντηση, με τη λογική ότι δεν μπορούν να αποδειχτούν.
Δεν στέκει ο συνειρμός σου. Μπορείς να πεις ότι διαφωνείς με αυτό που προτείνω και όχι ότι "δεν ξέρω από τεχνολογία". Το ότι το λες με τόσο δεικτικό στυλάκι μου βρωμάει ως ύποπτο αφού δεν μου φαίνεσαι παράλογος τύπος. Μήπως πας για τη διαφήμιση; Γιατί αν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να συνεργαστούμε.
 
Αγαπητέ Πάρη με ξεσκέπασες! Για συνεργασία υο πήγαινα από την αρχή.
Πρόταση συνεργασίας: Από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία, αναλαμβάνεις μερικές ώρες την εβδομάδα από το προγραμμά μου (διδάσκω πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπ/ση).
Εγώ σε αντάλλαγμα θα σου φτιάξω ένα SET με ότι λάμπα τραβάει η ψυχή σου - τα "βαριά" υλικά δικά σου, τα ψιλά (αντιστασοπυκνωτές, δίοδοι) δικά μου.

Πέρα από πλάκα, δεν είναι ανάγκη να έχω να προτείνω δική μου θεωρία, για να ελέγξω αν μια υπάρχουσα συμφωνεί με το πείραμα.
Η ανάδραση και πάλι λέω δεν εισάγει λάθη χρονισμού, αντίθετα τα διορθώνει, γι' αυτό και οι SS ενισχυτές έχουν κάτι απίστευτες αποκρίσεις σε τετραγωνικό παλμό, άπιαστες για λάμπα (και επειδή δεν έχουν μετ/τές). Τουλάχιστον έτσι λέει η βιβλιογραφία των μηχανικών που σχεδιάζουν ενισχυτές εδώ και 60-70 χρόνια.
Παραδείγματα:
Radiotron's designers handbook 4th edition (1952), pp 306-400. Υπάρχει δωρεάν στο ιντερνετ.

D.T.N. Williamson "design for a hιgh quality amplifier" Wireless World, April 1947. Υπάρχει στο ιντερνετ επίσης.

Η.W. Bode, "Network analysis and feedback amplifier design" New York 1945, chapters 16-19. Αυτό είναι πιο τεχνικό, έχει περισσότερα μαθηματικά, τα δυο πρώτα μόνο τις 4 πράξεις, άντε και καμμιά ρίζα.

Εσύ αυτό με την ανάδραση που εισάγει λάθη χρονισμού, πού το βρήκες??

Το άλλο είναι όμως το καλύτερο: Αντιγράφω:

Η σκυτάλη δεν αλλάζει την κατάλληλη στιγμή και ο χρόνος διασπάται ανεξέλεγκτα. Αυτή είναι και η ουσία του crossover distortion και όχι ένα σκέτο συχνοτικό νουμεράκι.
Κυρίες και κύριοι, μόλις γίνατε μάρτυρες μιας νέας θεωρίας στη σχεδίαση ενισχυτών. Ξεχάστε τα περί μετρήσεων crossover distortion της βιβλιογραφίας. Μετά από μισό αιώνα, η επικρατούσα γνώση ανασκευάζεται: είναι θέμα αλλαγής σκυτάλης, όχι ένα "νουμεράκι" (και μάλιστα στάθμη όχι "συχνοτικό").
Υπό το φως της νέας γνώσεως, αλλείψτε τους μετ/τές εξόδου στα PP με ταλκ. Έτσι θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση (γλιστρήματα) η αλλαγή σκυτάλης.
Αυτό είναι για διδακτορικό! Αδικείσαι μαζί μας.

Άντε, καλό καλοκαίρι, γιατί ούτως ή άλλως άκρη δεν βγαίνει.
Κωνσταντίνος
 
Ωραία ,, λοιπόν , τι προτείνεται στον κοσμάκη που διαβάζει τώρα? τα se παίζουν καλά αλλά οχι δυνατά , τα πουςπουλια δυνατά αλλά οχι καλά ? τα μονοδρομά παιζουν μονο με se ? τα αλλά μονο με τρίδρομα? ,,, γιατι εντέλει κατακεί πηγε το γενικό ρεζουμέ!!! εαν λοιπόν τα πουσπουλια ακούγοναται χάλια στα κορνοειδη
μεγαφωνα γιατι να παιζουν καλά αλλού? και τουμπάλιν!! με τα se! και η βαλίτσα παει μακριά!!!! εγω παντως νομίζω οτι καλά μετρεί καλά και παίζει!!! γιαυτο ισως
και σχεδόν σιχαινομαι τα βυνίλια (αλλα αυτο ειναι τελειως προσωπικό θέμα)
ΤΟ ολλο ζήτημα παντως μου θιμίζει το βιβλιο της ραδιοτεχνίας εκδοση 1954
το οποίο 60 χρόνια πρίν εχει απαντήσει αυτά τα ζητήματα από καθηγητάδες που βλέπουν τον θεο απο κοντα τωρα !!! εμέις τι διαολο μαλώνουμε ? εχει χαθει λιγάκι το point που λένε και τα αγγλόπαιδα της βρετανίας ,
και ρε γαμώτο μιλάμε γιά χαμηλής συχνότητας ενισχυτές δεν ανακαλύπτουμε τα μικροκύματα και την συμπεριφορά τους μεσω κατοπτρικης κυματοδηγικής χοάνης !!!
αυτάααα!!!!! λοιπόν και εις αλλα με υγεία!!!
 
Θα πω κάτι που είχε πει κάποιος λίγο παραφρασμένο:
ΘΕΛΩ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΜΟΥ ΝΑ ...ΜΑΜΑΝΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΩΤΑ!!!!