Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM vs Canon EF 24-70mm f/2.8L USM

Προσπάθησα να παρακολουθήσω το πολύ αναλυτικό τεστ που παραθέτει ο Ναθ. Καλά τα αγγλικά είναι άθλια καθώς μεταφδράζονται από τα κινεζικά, και καλό είναι να τα αποφεύγουμε για τα συμπεράσματα.

προσοχή το τεστ αφορά full frame μηχανές κι ειδικότερα τη NIKON D700. σε APSC μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Από τις φωτογραφίες βλέπω τα εξής:

1. Ανάλυση. Στα διαγράμματα φαίνεται ότι ο SIGMA υστερεί ελαφρά εντελώς ανοιχτός και πολύ κλειστός (π.χ. 2,8 και 16) και μάλλον υπερτερεί στα μεσαία. Σε όλες τις εστιακές αποστάσεις. Σε πραγματικές φωτογραφίες με εστίαση στο άπειρο η θέση αυτή αποδεικνύεται πραγματικότητα.

2. Γεωμετρικές παραμορφώσεις Ο SIGMA υπερτερεί ειδικά στο ευρυγώνιο άκρο.

3. Βινιέτα Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ του ΝΙΚΟΝ. Ορατή από όλους ειδικά στο ευρυγώνιο άκρο. Στο 2.8 μάλλον άχρηστο το τελικό καρέ για φωτογραφία φύσης (και ποιός τραβά φύση με 2,8 από την άλλη; ) Πολύ περίεργο διότι ο SIGMA έχει 82 άρι φίλτρο ενώ η ΝΙΚΟΝ 77άρι , άρα ο SIGMA θεωρητικά έχει πλεονέκτημα.

4. Flare Ο SIGMA δείχνει θολούρες στο κόντρα φως, ο ΝΙΚΟΝ όχι.

5. Χρώματα Το σάιτ ισχυρίζεται ότι ο SIGMA έχει πιο κορεσμένα χρώματα και μάλλον περισσότερο από το κανονικό. Το δείχνει και το όργανο. Σε κανονικές φωτογραφίες τοπίου δεν φάνηκε κάτι τέτοιο, στο πρόσωπο της κοπέλας όμως το χρώμα της ΝΙΚΟΝ, με δεδομένο ότι πρόκειται για κινέζα φαίνεται πιο φυσικό. Έχω πάντως επιφυλάξεις.

6. Κοντραστ Στο μικροκοντράστ το σάιτ ισχυρίζεται ότι ο ΝΙΚΟΝ είναι καλύτερος και από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι ισχύει 100%. Και μάλλον έτσι πρέπει να είναι διότι στο θέμα αυτό (μικροκοντράστ) οι νέοι ΝΙΚΟΝ (δηλ. 14-24, 24-70) και μόνο αυτοί, δεν έχουν αντίπαλο, παρά μόνον τους ZEISS.

Τελικά φαίνεται ότι ο SIGMA βελτιώθηκε πολύ, αλλά ο ΝΙΚΟΝ είναι φακός του 2007, άρα δεν είναι τόσο εύκολος αντίπαλος όσο ο 24-70 της CANON.

Όμως... πολύ σημαντικά για μένα.

1. Ο ΝΙΚΟΝ είναι μακρύς φακός, σχεδόν σαν τον 70-200/4.0 της CANON. Not the best case for me for allround lens. Ο SIGMA είναι σαφώς πιο εύκολος και μικρός πάνω στη μηχανή, και ελαφρύς (αλλά λίγο).
2. Ο Ο SIGMA έχει ακριβύνει πολύ, αλλά ο ΝΙΚΟΝ είναι πολύ πιο ακριβός φακός. Στη Γερμανία ο SIGMA ξεκινά από 830 ευρώ, ενώ ο ΝΙΚΟΝ από 1440. Δηλ. 600 και πλέον ευρώ περισσότερο. Όσο καλύτερος κι αν είναι ο NIKON υπάρχει μια πραγματικότητα για όλους εμάς τους ερασιτέχνες. Ότι με τα λεφτά του ΝΙΚΟΝ 24-70 2.8 αγοράζει κανείς τον SIGMA 24-70 2.8 και τον SIGMA 70-200 2.8 (εντάξει συμπληρώνει κι ένα γραμμάτιο των 100-150 ευρώ), αλλά καταλαβαίνετε τί θέλω να πω.

Για μένα το μόνο σοβαρό μειονέκτημα του SIGMA είναι η βινιέτα σε εντελώς ανοιχτό διάφραγμα που κάνει τα καρέ άχρηστα. Με όλα τα άλλα θα μπορούσα να ζήσω. Κι αυτό είναι μια εξαιρετική επίδοση για τη SIGMA.

Last edited:
Αν και δεν εχω την πλήρη εικονα για να μπορώ να κρίνω, νομίζω οτι στις τιμές αυτές ο Sigma πρέπει να αποτελει πολύ καλο value/money για τους Nikonians δεδομενου της υψηλής τιμής του Nikon 24-70.

Μπράβο στην Sigma που δειχνει να μπορεί να κοντράρει στα ισια τους εξαιρετικους αναλογους φακους από Canon/Nikon μερια..

Προσωπικά το μονο που θα με απασχολουσε ίσως ειναι το θεμα της ποιοτητας κατασκευης. Και αυτό οχι σε σχέση με την βαρια χρήση που ενδεχομένως θα κανει ενας επαγγελματιας φωτογράφος (ο οποιος μαλλον θα επενδύσει στους μαμά φακους) αλλά θεματα "γραμμης παραγωγής" δηλαδη κακο κομμάτι, front/back focusing κλπ.. Τα οποια μεχρι πρόσφατα ηταν σχετικά συχνό φαινομενο στους Sigma

H εμφάνιση του 24-70 2.8 της SIGMA και η ικανότητα να κυνηγά τους 24-70 της ΝΙΚΟΝ και της CANON, έφερε ένα καλό αποτέλεσμα. Προσγείωσε ακόμη περισσότερο την τιμή του SIGMA 24-60 2.8 ενός πολύ καλού φακού όπως λέει ο Τάσος και ένας ακόμη φίλος που τον απέκτησε. Δεν ειναι δύσκολο πλέον να τον βρει κανείς μεταχειρισμένο στα 200 ευρώ.

Μια ακομα πρωτια για την φωτογραφικη κατηγορια του AVCLUB.

Σας παρουσιαζουμε μετα απο την ευγενικη παραχωρηση του επισημου αντιπροσωπου της Sigma στην Ελλαδα κυριου Τσακναριδη
τον νεο φακο ζουμ 24-70 F2.8 IF EX DG HSM της Ιαπωνικης εταιρειας διπλα διπλα με το αντιστοιχο βαρυ πυροβολικο της Canon 24-70 L .

dgm_24_70_hsm.gif

Στα 790 γραμμαρια σε σχεση με τα 715 του προκατοχου του δεν ειναι οτι τον λες ελαφρυ φακο. Ειναι βεβαια και το κοντοχοντρο σουλουπι του που σε πλανα με αυτον τον τροπο. Ο Canon 24-70 L ας πουμε ειναι στα 950! γραμμαρια αλλα λογω του μηκους του και του μοιρασματος του βαρους του δεν σου φαινεται τοσο βαρυς.
Στην πραξη βεβαια 160 γραμμαρια ειναι κατι.

Η διαφορα του νεου Σιγμα σε σχεση με τον παλαιο ,εκτος του αθορυβου (HSM) μοτερ και της εσωτερικης λειτουργιας του μηχανισμου εστιασης (ΙF -internal focus) ειναι η προσθηκη στα ηδη εξαιρετικα κρυσταλλα ενος ακομα στοιχειου απο την κορυφαια σειρα της εταιρειας (ΕLD- extraordinary low dispercion).

Η τιμη που θα κυκλοφορησει ο νεος Σιγμα θα ειναι πιθανοτατα στα 910 ευρω (αυτη εκτιμαται απο την αντιπροσωπεια σαν η κατωτερη street price) .
Φυσικα το θεμα της τιμης ενος φακου ειναι κατι που θα δειξει με τις πρωτες παραδοσεις που θα κυμανθει. Σημειωσατε δε οτι η τιμη του Σιγμα ειναι με τα νεα αυξημενα τιμολογια της εταιρειας (αυξημενα λογω ανοδου ισοτιμιας Γιεν) οπως και καθε αλλης φωτογραφικης εταιρειας που εδρευει στην Ιαπωνια και τιμολογειται σε γιεν.

Η street price του φακου διαμορφωθηκε ηδη στα 838 ευρω απο τουλαχιστον ενα καταστημα το οποιο προμηθευεται απο τον αντιπροσωπο της Sigma.

Αρχιζει και με τρωει η μοντουρα μου....
.:flipout:

H εμφάνιση του 24-70 2.8 της SIGMA και η ικανότητα να κυνηγά τους 24-70 της ΝΙΚΟΝ και της CANON, έφερε ένα καλό αποτέλεσμα. Προσγείωσε ακόμη περισσότερο την τιμή του SIGMA 24-60 2.8 ενός πολύ καλού φακού όπως λέει ο Τάσος και ένας ακόμη φίλος που τον απέκτησε. Δεν ειναι δύσκολο πλέον να τον βρει κανείς μεταχειρισμένο στα 200 ευρώ.

Δεν μπορώ να πω πως είμαι και ξετρελαμένος με τον 24-60. Ίσως γιατί περίμενα αντίστοιχη απόδοση του 15-30 -στον οποίο βρήκα έναν, με μία λέξη, καταπληκτικό ευρυγώνιο-στανταρ ζουμ, τουλάχιστον για μικρό αισθητήρα (στο ff τα άκρα πάσχουν).
Σίγουρα στα 220 ευρώ που μου βγήκε δεν υπάρχει εναλλακτική, για στάνταρ ζουμ σε ff, από 24mm και με 2.8.

Αναζητώντας μια λύση για αυτό το εύρος εστιακών αποστάσεων 24-70 περίπου, και παράλληλα οικονομική μιας και είμαι ερασιτέχνης, βλέπω με ενδιαφέρον τον Sigma 24-70 EX DG.

Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο σημαντικές είναι οι διαφορές του από το μοντέλο που αξιολογείται εδώ μιας και η τιμή του είναι σημαντικά χαμηλότερη...

Εναλλακτικές ανάλογης ποιότητας θα με ενδιέφεραν επίσης...

Για χρηση με ποιο σωμα ?

Εναλλακτικες στην κατηγορια αυτη (οπτικης αποδοσης) δεν υπαρχουν.

Canon γενικότερα...(digital) - αυτή τη στιγμή έχω την 20D θα προχωρήσω όμως σε αναβάθμιση - μάλλον σε 50 ή 60D μετά το καλοκαίρι...

Δηλαδή αν βρείς ένα σώμα Canon 5D στα 600 + 800 o Sigma 24-70, με 1400 έχεις σώμα FF με αξιοπρεπές zoom?

Οταν οπτικα χτυπαει στα ισια τον καλυτερο -μεχρι στιγμης, αν και αυτη η στιγμη μπορει να ειναι πολυ βραχεια...- αντιστοιχο φακο της Canon εσυ τι λες ?

Θα περασει παρα πολυς καιρος για να αναζητησεις κατι καλυτερο αν αναζητησεις ποτε....

Θα περασει παρα πολυς καιρος για να αναζητησεις κατι καλυτερο αν αναζητησεις ποτε....

Είσαστε κακές επιρροές... Με βάζετε σε σκέψεις... ακριβές σκέψεις :behead:

Είσαστε κακές επιρροές... Με βάζετε σε σκέψεις... ακριβές σκέψεις :behead:

επειδή σε ξέρω υπάρχει και η εναλλακτική λύση 17-40 4.0 L, 50 1.8, 70-200 4.0 με σύνολο 800-850 ευρώ αν το ψάξεις πολύ (αλλά έτσι κι αλλιώς εσύ ψάχνεις).

Οταν οπτικα χτυπαει στα ισια τον καλυτερο -μεχρι στιγμης, αν και αυτη η στιγμη μπορει να ειναι πολυ βραχεια...- αντιστοιχο φακο της Canon εσυ τι λες ?

τον καλύτερο στο σύστημα της CANON. Γιατί ο SONY 24-70 και ο ΝΙΚΟΝ 24-70 έχουν φύγει αρκετά μπροστά.

Η 5D σκέτη (όχι η mkII) κυκλοφορεί στα 600-800 , πώς σας ακούγεται?

Εγω θα περιμενα μεχρι τελος του καλοκαιριου να δω αν θα ανακοινωθει η mkIII και να δεις για ποτε θα αρχισουν να πουλιουνται οι ΙΙ σαν ζεστα κουλουρακια (και η Ι θα πεσει ακομα πιο πολυ σε αυτην την περιπτωση)

Η ΙΙ παντως ΑΚΟΜΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΡΕΛΛΑ .

επειδή σε ξέρω υπάρχει και η εναλλακτική λύση 17-40 4.0 L, 50 1.8, 70-200 4.0 με σύνολο 800-850 ευρώ αν το ψάξεις πολύ (αλλά έτσι κι αλλιώς εσύ ψάχνεις).

Ο EF 50/1.8 που έχω, αν και στο κέντρο είναι τουλάχιστον αποδεκτός από f/2.2 και καλός έως πολύ καλός από f/2.8, θέλει να τον κλείσω στο f/4 για να δω καλά άκρα. Δλδ 2 1/3 στοπ. Όχι και η καλύτερη επίδοση θα έλεγα. Για FF πάντα.

Τον 24-105 δεν τον εξετάζει κανείς; Πολύ τίμια πρόταση. Ίσως όχι για να φέρει τον αισθητήρα στο όριο, αλλά το αποτέλεσμα είναι γενικώς καλό. Εάν βάλουμε και τη σταθεροποίηση και την ευκολία ενός τέτοιου ζουμ...