karamela
AVClub Fanatic
- 6 November 2013
- 14,963
Στις α6000 κι α6500 φορώ πάντα τον 18-105mm και θα πω ότι είναι διαμάντι σε βίντεο κι φωτογραφία.
.... έρχονται κι νεότεροι φακοί.
... Δέκα έντεκα χρόνων της είπα δυο λόγια για τη κάμερα της.... και με κιτ φακό.
https://www.flickr.com/photos/eviphotostar_2004/page2
Βασίλη επέτρεψέ μου να έχω διαφορετική γνώμη για τον 18-105. Τον φακό τον είχα 2 φορές και μάλιστα την μια αρκετό καιρό και τράβηξα χιλιάδες φώτος. Πέρα ότι είναι γκουμούτσα και δεν κάθεται καλά πάνω στα μικρά σώματα crop της Sony, έχει τρομερή παραμόρφωση στα 2 εστιακά άκρα. Ειδικά στο κάτω άκρο σε Jpeg ζήτημα είναι αν ξεκινάει από τα 29mm πράγμα ανεπίτρεπτο κατά την γνώμη μου. Σε Raw πάλι το πάς 27mm-28mm άλλα προσωπικά τον θέλω 24mm....στο πάνω άκρο δε μάλλον απλά δεν τον χρησιμοποιείς συχνά καθώς έχει θέματα. Επίσης δεν έχει αδιαβροχοποίηση πράγμα επίσης απαράδεκτο. Σε ποιότητα εικόνας αν αφαιρέσεις τα άκρα είναι καλός άλλα μέχρι εκει. Αν κάποιος τον θέλει κυρίως για βίντεο είναι εξαιρετική λύση, σε φώτος όχι δυστυχώς άλλα δεν έχεις και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Η Sony χρειάζεται επειγόντως έναν σχετικά φτηνό αδιάβροχο φακό με εστιακό εύρος 24-100/120, με καλή ποιότητα εικόνας και τίμια κατασκευή, όπως π.χ. ο Panasonic 12-60 που έχω (εξαιρετική ποιότητα εικόνας, ξεκινάει από 24mm, αδιάβροχος, εστιάζει σφαίρα και αθόρυβα, καλή κατασκευή, φτηνός κλπ.), όπως είναι στις Dslr ο Nikon 16-85, o Canon 15-85, ο Pentax 16-85 και όπως θα βγάλει η Fuji τον 16-80 μέσα στον χρόνο.