Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)
Λοιπόν...θα ανεβάσω ένα δείγμα από βίντεο κατά 80% από την a6000 και 20% gopro και έκανα compile για φίλο.
Σε youtube οπότε μην κρίνετε ποιότητα κτλ...το youtube τα σκίζει όλα. Και δεν έχω ιδέα πως να φτιάξω την οθόνη να μου δείχνει τα χρώματα (καλιμπράρισμα) όπως θα τα δείξει το youtube. Το βίντεο έχει υποστεί αλλαγή στα χρώματα 2 φορές, μία από εμένα, μία από το youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=xG9wUfJ8eI8
Έγιναν πολλά λάθη, τα αναφέρω και ίσως βοηθήσει κάποιους στο μέλλον:
1) το zebra crossing να το εμπιστευεστε! Είχα ένα υπερφωτεινό παράθυρο που μου έκαιγε τα λευκά και στο post processing δεν διορθωνόταν με τίποτα. Είχα δώσει την κάμερα σε άλλον να τραβά σε πολλές σκηνές και δεν ήξερε τι είναι αυτό...
Ερώτηση: σε τι ποσοστό να μπαίνει το zebra crossing (π.χ. 90 ή 100+);
2) τράβηξα σε 50p με σκοπό να έχω δυνατότητα να κάνω slow motion μετά. ΌΜΩΣ τελικά δεν χρειάστηκε και έτσι έχασα την δυνατότητα να έχω τραβήξει στο πιο ποιοτικό 25p (ή 24p). Βλακεία μου. Θα τραβώ μόνο 25/24 και slow motion 50/60p μόνο σε προσχεδιασμένες σκηνές.
3) Είχα ένα δίλλημα που μου κόστισε. καταρχήν τράβηξα με φυσιολογικό προφίλ ώστε να μπορούν τα επιμέρους βίντεο να βλέπονται σωστά και ωραία σε μεγάλη οθόνη.
Όμως μετά που χρειάστηκε να ενώσω τα βίντεο με βίντεο από gopro, και το γεγονός ότι δεν είχα τραβήξει flat, με έκανε να αντιμετωπίσω λόγω απειρίας μεγάλο πρόβλημα στο colour correction και colour grading. Η gopro βγάζει saturated εικόνα με καλορυθμισμένο gamma (brightness+contrast) και χωρίς καμμένα highlights.
Πρέπει ή να τραβάω flat ή να βρω ένα προφίλ/ρυθμίσεις της μηχανής που να είναι κοντά στην gopro.
Αλλά αν τραβήξω flat μετά θα πρέπει να διορθώσω αναγκαστικά τα βίντεο του κάθε αγώνα ακόμα και αν δεν τα κάνω mix σε κάποιο timeline, και τα κάνω απλή διανομή. πππφφφ....