Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Έχει δοκιμάσει κανείς πάνω στην Α6000 τον SELP18105G σε σχέση με τον SEL1670Z; Με ενδιαφέρει περισσότερο το αποτέλεσμα στα 18-24mm και στο τελε 70 & 105mm (οξύτητα κέντρο-άκρες, λεπτομέρεια, κόντραστ κλπ.)

για το λογο που τους θελεις, τοπια κλπ , δε σου κανουν αυτοι οι φακοι .
Καλυτερα να πας σε primes.
Και οι 2 εχουν αρκετο distortion και δεν ειναι τοσο sharp στα ακρα.

Για τοπία θα έβαζα τον 10-18 με ζουμ αλλά σε prime κάτω από 18mm ποιόν;

Καλά φυσικά! Αλλά έχει τραγική τιμή... Έχουμε άλλη εναλλακτική; (μάλλον με αντάπτορα).

*τους 18-105 και 1670Ζ τους σκέφτομαι για γενική χρήση αλλά να έχουν και αξιοπρεπή εικόνα στο wide. Πάντως από τις μετρήσεις που είδα στο ephotozine, στα 16-18mm δεν διαφέρουν και πολύ σε οξύτητα κέντρο-γωνίες αλλά δεν ξέρω τι παίζει με την παραμόρφωση στα άκρα και πόσο αυτό είναι θέμα για το βίντεο γενικά (μάλλον στη φωτογραφία δεν έχουμε θέμα).

Το αντιθετο... στο βίντεο γινεται αυτοματα η διορθωση.
Στις φωτο γινεται αυτοματα στις jpg , στις raw το κανεις χειροκινητα.

Για ευρυγωνιο manual, κοιτα σε samyang 12mm kai 10mm....
http://www.zeiss.com/camera-lenses/en_de/camera_lenses/touit/touit2812.html

Last edited:

Το αντιθετο... στο βίντεο γινεται αυτοματα η διορθωση.
Στις φωτο γινεται αυτοματα στις jpg , στις raw το κανεις χειροκινητα.

Ρωτάω για το βίντεο γιατί είδα αυτό το βίντεο και με απογοήτευσε. Εκτός κι αν ο τύπος δεν ενεργοποίησε την αυτόματη διόρθωση από τις ρυθμίσεις...

*κάποια άλλη λύση σε uwa prime εκτός του Touit έχουμε;

Αυτο που βλεπεις ειναι στη fs100... που δεν εχει αυτοματη διορθωση στο βιντεο.
Δεν εχει σχεση με τις νεξ.

Σου απαντησα παραπανω για ευρυγωνιο...samyang, καιμχωρις ανταπτορα.

αλλο ενα εντυπωσιακο δειγμα απο afc tracking, αυτη τη φορα με τον sony fe 55mm 1.8 @f/2.2
http://www.pbase.com/jmb_56/a6000_tests&page=all

155565115.wEoNEcHI.tDSC00934.jpg

Λοιπόν...θα ανεβάσω ένα δείγμα από βίντεο κατά 80% από την a6000 και 20% gopro και έκανα compile για φίλο.
Σε youtube οπότε μην κρίνετε ποιότητα κτλ...το youtube τα σκίζει όλα. Και δεν έχω ιδέα πως να φτιάξω την οθόνη να μου δείχνει τα χρώματα (καλιμπράρισμα) όπως θα τα δείξει το youtube. Το βίντεο έχει υποστεί αλλαγή στα χρώματα 2 φορές, μία από εμένα, μία από το youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=xG9wUfJ8eI8

Έγιναν πολλά λάθη, τα αναφέρω και ίσως βοηθήσει κάποιους στο μέλλον:

1) το zebra crossing να το εμπιστευεστε! Είχα ένα υπερφωτεινό παράθυρο που μου έκαιγε τα λευκά και στο post processing δεν διορθωνόταν με τίποτα. Είχα δώσει την κάμερα σε άλλον να τραβά σε πολλές σκηνές και δεν ήξερε τι είναι αυτό...
Ερώτηση: σε τι ποσοστό να μπαίνει το zebra crossing (π.χ. 90 ή 100+);

2) τράβηξα σε 50p με σκοπό να έχω δυνατότητα να κάνω slow motion μετά. ΌΜΩΣ τελικά δεν χρειάστηκε και έτσι έχασα την δυνατότητα να έχω τραβήξει στο πιο ποιοτικό 25p (ή 24p). Βλακεία μου. Θα τραβώ μόνο 25/24 και slow motion 50/60p μόνο σε προσχεδιασμένες σκηνές.

3) Είχα ένα δίλλημα που μου κόστισε. καταρχήν τράβηξα με φυσιολογικό προφίλ ώστε να μπορούν τα επιμέρους βίντεο να βλέπονται σωστά και ωραία σε μεγάλη οθόνη.
Όμως μετά που χρειάστηκε να ενώσω τα βίντεο με βίντεο από gopro, και το γεγονός ότι δεν είχα τραβήξει flat, με έκανε να αντιμετωπίσω λόγω απειρίας μεγάλο πρόβλημα στο colour correction και colour grading. Η gopro βγάζει saturated εικόνα με καλορυθμισμένο gamma (brightness+contrast) και χωρίς καμμένα highlights. Πρέπει ή να τραβάω flat ή να βρω ένα προφίλ/ρυθμίσεις της μηχανής που να είναι κοντά στην gopro.
Αλλά αν τραβήξω flat μετά θα πρέπει να διορθώσω αναγκαστικά τα βίντεο του κάθε αγώνα ακόμα και αν δεν τα κάνω mix σε κάποιο timeline, και τα κάνω απλή διανομή. πππφφφ....

καλο ειναι να καλιμπραρεις την οθονη σου για πιο ακριβη χρωματα , με κατι τετοιο.
http://spyder.datacolor.com/portfolio-view/spyder4express/

1) to zebra εχει πολλες εφαρμογες... μια απ αυτη ειναι να προστατευεις τα highlights , κι εκει θελεις 90 για σιγουρια.
Δε πειραζει ομως σε μερικες σκηνες να πηγαινεις λιγο παραπανω. Εγω πχ παντα υπερεκθετω λιγο και παω στα 100+.
Δε με νοιαζει σε καποια μικρα σημεια να εχω καμμενα λευκα ... ισα-ισα που το επιδιωκω κιολας.

2) Σωστα... παντα τραβαμε 25π κι εκει που θελουμε slow motion 50π.

3) Εγω τραβαω παντα flat, και μετα με λιγο ποστ το φερνω εκει που θελω.
Αμα φτιαξεις μια σκηνη, συνηθως, ολες μετα θελουν το ιδιο color grading, οποτε ενα copy-paste ειναι!

Αμα φτιαξεις μια σκηνη, συνηθως, ολες μετα θελουν το ιδιο color grading, οποτε ενα copy-paste ειναι!

Στο περίπου ναι. Αλλά είχα 2 επιβαρυντικούς παράγοντες που με έκαναν να κάνω αλλαγές τελικά.
1) αυτόματο white balance
2) οι αγώνες είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα οπότε οι φωτισμοί και οι αποχρώσεις αλλάζαν ανάμεσα στα βίντεο.

Οκ θα προσπαθήσω το καλύτερο καλιμπράρισμα λοιπόν.

Υ.Γ. Ετοιμάζω ποστ με ερώτηση για τους φακούς! Μην φύγεις!

1) ποτε δεν αφηνουμε αυτοματο WB σε βιντεο.
Κανει οτι θελει η μηχανη και μπορει ν αλλαξει κατα τη διαρκεια μιας ληψης (δε διορθωνεται μετα αυτο)!

2) Οκ τεοτε, αλλα και παλι , ομαδοποιεις τις ληψεις , δε μπορει να ειναι ολες τοσο διαφορετικες.
ειδικα με το Davinci Resolve , μπορεις να γκρουπαρεις τις ληψεις και οτι κανεις σε μια , γινεται αυτοματα και στις αλλες.

να δούμε λίγο ξανά τη λίστα με τους φακούς:

Από Sony και Zeis:
E 16mm F2.8
E 20mm F2.8
E 35mm F1.8 OSS
E 50mm F1.8 OSS
E 30mm F3.5 Macro
E 24mm F1.8 ZEISS
E 10-18mm F4 OSS
E PZ 16-50mm F3.5 – F5.6 OSS
E 18-55mm F3.5 – F5.6 OSS
E 18-200mm F3.5 – F6.3 OSS
E 18-200mm F3.5 – F6.3 OSS LE
E PZ 18-200mm F3.5 – F5.6 OSS
E 55-210mm F4.5 – F6.3 OSS
E PZ 18-105mm F4 G OSS
E 16-70mm F4 ZEISS OSS
FE 28-70mm F3.5 – 5.6 OSS
FE 35mm F2.8 ZEISS
FE 55mm F1.8 ZEISS
FE 24-70mm F4 ZEISS OSS
FE 70-200mm F4 G OSS

Επίσης:
Zeiss Touit 12mm 2.8
32mm 1.8
50mm 2.8 macro 1:1

Τέλος e-mount φακοί από άλλες εταιρίες όπως Rokinon/Samyang, π.χ. οι καινούργιοι:
Samyang 12mm
Samyang 10mm

Ερώτηση:
ποιοι από αυτούς τους φακούς έχουν γρήγορο μοτέρ ώστε να στηρίξουν καλά το AF-C της μηχανής;
Υπάρχει καποιο τεχνικό χαρακτηριστικό που να μας το δείχνει αυτό;
Υπάρχει λίστα;

Κι εγώ περιμένω τη γνώμη του Γιάννη για το τι θα διάλεγε μεταξύ του 18105g και του 1670Ζ. Αξίζουν τα +350 ευρώ του 1670 σε ποιότητα; Πάντως στο ephotozine οι μετρήσεις οξύτητας κέντρο-άκρα σε συναφή εστιακά μήκη είναι σχεδόν ίδιες έστω κι αν επιλεχθεί διαφορετικό διάφραγμα για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Last edited:

και λιστα να υπαρχει, δε σημαινει τιποτα!
Αυτο συμβαινει και στις dslr , μερικοι φακοι ειναι πολυ καλοι για afc και αλλοι οχι.... ειδικα οι πριμε.

Απ αυτα που ξερω ...
E 16mm F2.8 καθολου PDAF.

E 35mm F1.8 OSS
E 50mm F1.8 OSS
FE 55mm F1.8 ZEISS

Kαλο (γρηγορο) PDAF

E 10-18mm F4 OSS kalo pdaf , αλλα μαλλον αδιαφορο , επειδη ειναι πολυ ευρυγωνιος και σ αυτες τις περιπτωσεις βαζουμε manual.

E 18-200mm F3.5 – F6.3 OSS
E 18-200mm F3.5 – F6.3 OSS LE
E PZ 18-200mm F3.5 – F5.6 OSS
E 55-210mm F4.5 – F6.3 OSS
E PZ 16-50mm F3.5 – F5.6 OSS

επισης καλο pdaf, αλλα περιοριστικος παραγοντας το μικρο διαφραγμα (αρα σε μεσαιο-λιγο φωτισμο , αστα βραστα).

E 24mm F1.8 ZEISS πολυ καλο PDAF

E PZ 18-105mm F4 G OSS
E 16-70mm F4 ZEISS OSS

τα πιο γρηγορα!

Μacro φακοι φυσικα ειναι αργοι , οτι και να υποστηριζουν!

Οι sigma υποστηριζουν pdaf , μονο στο κεντρο.

Οι zoom FE δε ξερω,

Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου.

Αν το θελεις για τοπια, μαλλον τον zeiss....κερδιζεις τα 16mm, μικροτερο μεγεθος και λιγοτερο βαρος.
επισης εχει νορμαλ focus ring και οχι powerzoom, που σε πολλους τους εκνευριζει.

απο οξυτητα , ειναι περιπου τα ιδια , ο zeiss λιγο καλυτερος στα ακρα.

Εγω διαλεξα τον18-105, για το βιντεο κυριως (μεγαλο εστιακο μηκος και powerzoom) .

Και οι 2 ειναι ταχυτατοι στην εστιαση.

Κι εγώ περιμένω τη γνώμη του Γιάννη για το τι θα διάλεγε μεταξύ του 18105g και του 1670Ζ. Αξίζουν τα +350 ευρώ του 1670 σε ποιότητα; Πάντως στο ephotozine οι μετρήσεις οξύτητας κέντρο-άκρα σε συναφή εστιακά μήκη είναι σχεδόν ίδιες έστω κι αν επιλεχθεί διαφορετικό διάφραγμα για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλημέρα. Για να συγκρίνω την Α6000 στο ίδιο εστιακό μήκος με μία άλλη μηχανή αλλά με διαφορετική ανάλυση (20MP), τι εστιακό μήκος πρέπει να βάλω στην άλλη; πχ:

Α6000: 18mm (= 27mm FF), f/5.6, 24MP
X (2.7 crop): 20MP, f/5.6, mm?
*Το διάφραγμα επιλέχθηκε το ίδιο γιατί οι φακοί τυχαίνει να αποδίδουν καλύτερα στο f/5.6

ευχαριστώ

Last edited:

Καλημέρα σε όλους, θα ήθελα να ενημερώσω ότι σήμερα το πρωί έλαβα το πακέτο με δύο μπαταρίες NP-FW50 και ένα φορτiστή BC-VW1, (όλα sony), χωρίς κανένα πρόβλημα με τελωνείο.
Η παραγγελία έγινε 23 Απριλίου και 14 Μαΐου το έλαβα. 30 ευρώ όλα.
Όποιος θέλει να πάρει, αξίζει πραγματικά.

http://www.ebay.com/itm/2x-NP-FW50-...5K-/111316014124?ssPageName=ADME:L:OC:US:3160