Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Τρομερή προσφορά για όποιον θέλει να πάρει έξτρα φακό ο 28/2!

Όχι μόνο καλή, εξαιρετική περίπτωση φαίνεται να είναι ο FE28/2 και για τους χρήστες aps-c, πέρα από την προοπτική χρήσης του σε ff.
Βέβαια το πολύ πρακτικό ευρυγώνιο εστιακό μήκος των 28mm μετατρέπεται με το άτιμο το crop πάλι σε άβολο εστιακό μήκος 42mm σε aps-c.
Και συνήθως ο χρήστης aps-c ζητά και σταθεροποίηση λόγω βίντεο όταν είναι να πάρει ~50mm (σε αντιστοιχία ff) φακό, γι' αυτό και πάλι καταλήγει στον 35/1.8 OSS της Sony.

O FE28 είναι ουσιαστικά 26άρης και γίνεται 28άρης σε ff μηχανή μετά τις ψηφιακές διορθώσεις. Σε aps-c crop θα είναι ακόμη καλύτερος αφού κόβονται τα άκρα πιο πολύ. Στο κέντρο είναι οξύτατος με πολύ καλό κοντράστ και χρώμα.

Προχτές παρήγγειλα δύο κομμάτια από amazon.it, σε λίγες μέρες θα έχω περισσότερα νέα.

Σωστά τα λες, απλά ο 28mm δεν έχει σταθεροποιήση....ήμουνα και εγώ ανάμεσα στον 28mm και τον 35mm και επέλεξα στο τέλος τον 35mm λόγω σταθεροποίησης..που ειδικά σε βίντεο είναι πολύ χρήσιμη άλλα και σε low light σε σταθερά θέματα βοηθάει πάρα πολύ....
Πάντως γενικότερα συμφωνώ με όσα λέτε, ο zeiss 24mm είναι φακουδάρα μεν άλλα για λίγους δε....μην κοροιδευόμαστε οι περισσότεροι που θα επιλέξουν το σύστημα crop της sony το κάνουν λόγω budget...και αν είναι να δώσουν 600+ για έναν σταθερό φακό, ε ας πάνε σε FF A7.....προσωπικά έχοντας την Α6000 και έχοντας δουλέψει και με την Α7, θα επέλεγα any time την Α6000...πρώτον είναι μικρότερη που για μένα είναι πολύ σημαντικό (αυτός ήταν και ο λόγος που έφυγα από dslr)....δεύτερον έχει απείρως καλύτερο caf που ειδικά έχοντας και 2 παιδιά είναι Must για μένα και δεν θέλω να μπλέξω με αντάπτορες, manyal focus κλπ (ενώ και η ποιότητα εικόνας ε δεν είναι και τόσο καλύτερη στην α7)....και τέλος με λιγότερα χρήματα στήνεις ένα αξιοπρεπές σύστημα με Native φακούς....όταν η sony βγάλει μια Α7 με το σύστημα εστίασης της Α6000 με φακό 24-70 σε κόστος 1.000 ευρώ φυσικά θα την πάρω...άλλα μέχρι να γίνει αυτό η Α6000 θα συνεχίσει να βασιλεύει!!!

Υ.Γ. Οι κάτοχοι fuji δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση, ενώ οι οι κάτοχοι sony απλά πάνε σε FF, για αυτό το λόγο δεν πουλάει πολύ ο zeiss 24mm....αν δεν υπήρχε το FF της Sony όλοι οι επαγγελματίες ή αυτοί με μεγάλα πορτοφόλια που τώρα πάνε στο FF απλά θα ήταν στο crop, θα έπαιρναν τον 24mm Και η sony θα έβγαζε και άλλους τέτοιους φακούς. Καλώς ή κακώς το crop της sony έχει μείνει για τους απλούς χρήστες και για αυτούς που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά, οπότε όπως είπα δυστυχώς ο zeiss 24mm μοιάζει κάπως παράταιρος σε ένα τέτοιο σύστημα και μόνο ελάχιστοι θα τον αποκτήσουν....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τρομερή προσφορά για όποιον θέλει να πάρει έξτρα φακό ο 28/2!

Ναι άλλα όταν με τα ίδια πάνω κάτω χρήματα παίρνεις τον 35mm που έχει και σταθεροποίσηση με ότι αυτό συνεπάγεται πως να επιλέξεις ένας χρήστης crop τον 28mm??....εκτός και αν έχεις και Α7 ή έστω έχεις βλέψεις για μελλοντική αγορά FF....

Ναι άλλα όταν με τα ίδια πάνω κάτω χρήματα παίρνεις τον 35mm που έχει και σταθεροποίσηση με ότι αυτό συνεπάγεται πως να επιλέξεις ένας χρήστης crop τον 28mm??....εκτός και αν έχεις και Α7 ή έστω έχεις βλέψεις για μελλοντική αγορά FF....

Ακριβώς! Τον παίρνεις σε aps-c και έχεις το καλύτερο κομμάτι του που είναι το κέντρο και αν κάνεις μετάβαση (που είναι πάρα πολύ πιθανό σε 1-2 χρόνια πιστεύω) τον εκμεταλλεύεσαι πλήρως στην FF, Νίκο μας έχεις ζαλίσει με την σταθεροποίηση, ούτε πάρκινσον να είχες!

Εγώ με τον 24/1.8 δεν είχα κανένα πρόβλημα να κάνω λήψη βίντεο με το χέρι, όλες οι οικογενειακές λήψεις είναι μια χαρά.

Last edited:

Ακριβώς! Τον παίρνεις σε aps-c και έχεις το καλύτερο κομμάτι του που είναι το κέντρο και αν κάνεις μετάβαση (που είναι πάρα πολύ πιθανό σε 1-2 χρόνια πιστεύω) τον εκμεταλλεύεσαι πλήρως στην FF, Νίκο μας έχεις ζαλίσει με την σταθεροποίηση, ούτε πάρκινσον να είχες!

Εγώ με τον 24/1.8 δεν είχα κανένα πρόβλημα να κάνω λήψη βίντεο με το χέρι, όλες οι οικογενειακές λήψεις είναι μια χαρά.

Είναι θέμα γούστου, για μένα η σταθεροποίηση είναι must.....ναι και με τον sigma 30mm τράβαγα βίντεο μια χαρά άλλα αν δεις βίντεο με τον sony 35mm θα δεις άμεσα την διαφορά, είναι ποιο smooth, ποιο ομαλό και όταν περπατάς και τραβάς δεν έχεις αυτούς τους άθλιους κραδασμούς που ενοχλούν σε φακό χωρίς σταθεροποίηση....και επίσης ένας βασικός λόγος που πήρα τέτοιο φακό είναι για να φωτογραφίζω βράδυ έξω σταθερά αντικείμενα και το f1.8 σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση είναι killer συνδυασμός...ότι θέλει ο καθένας......

Υ.Γ. Επίσης δεν έχω κανένα σκοπό προς το παρών να πάω σε FF....τώρα αν και εφόσον πάω στο μέλλον (που δεν το νομίζω) βλέπουμε.....άλλα να αγοράσω τώρα ένα φακό με την λογική ότι ίσως τον αξιοποιήσω μετά από 1-2-3 χρόνια σε μια υποθετική αγορά FF μηχανή, είναι για μένα υπερβολικό.....

Υ.Γ. Επίσης πολλές φορές τραβάω βίντεο της κόρης μου που τρέχει στο πάρκο και τρέχω και εγώ από πίσω τραβώντας βίντεο.....καλή τύχη να το κάνεις αυτό με τον 24 zeiss!!!! Εδώ και με σταθεροποιήση το βίντεο θέλει δουλειά μετά στον υπολογιστή, σκέψου χωρίς σταθεροποίηση!!!

Η α6000 + Zeiss 24/1.8 δεν έχει να ζηλέψει κάτι από α7 + 28-70, το αντίστροφο θα έλεγα.
Αυτός που επιλέγει α7 mk1 το κάνει είτε για να χρησιμοποιεί φτηνούς legacy σταθερούς φακούς για την απόλυτα φτηνότερη συνολική δαπάνη, είτε από native τον FE28/2 και τον FE55/1.8, ώστε να μην ξεφύγει το συνολικό κόστος πάνω από το διχίλιαρο.

Η προοπτική που δίνει το ff σε native ποιοτικούς φακούς ενώ για κάποιους είναι πλεονέκτημα, για άλλους είναι σοβαρό μειονέκτημα, με τη λογική ότι θα ξεφύγει μακροπρόθεσμα η συνολική δαπάνη στα φωτογραφικά.
Οι περισσότεροι χρήστες aps-c εξάλλου προσπερνούν το στολίδι του aps-c συστήματος, τον Zeiss 24/1.8.
Η λογική τους είναι να παραμένει το κόστος χαμηλά, δηλαδή κάτω από χιλιάρικο για όλα, κι αυτό το κατάλαβε η Sony και γι' αυτό σταμάτησε να βγάζει ποιοτικούς φακούς για το σύστημα.

Θέλω να πω ότι το μειονέκτημα της έλλειψης φακών και προοπτικής καινούργιων φακών στο σύστημα στην ουσία λειτουργεί ευεργετικά.
Με τον κιτ, τον 35/1.8 και τον 50/1.8 οι περισσότεροι απαιτητικοί χρήστες aps-c καλύπτονται, άντε και με έναν 12/2 Rokinon για υπερευρυγώνιο.

Και λέω απαιτητικοί γιατί πιστεύω η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών της α6000 μένουν με τον κιτ φακό. Το πολύ-πολύ να προσθέσουν έναν 50/1.8, όχι γιατί τους βολεύει το εστιακό μήκος των 75mm, αλλά γιατί βγαίνει φτηνότερος από τον 35/1.8.

Πολυ σωστα τα λες...
Οταν πηρα τον 24, τσεκαριστηκε σε a7ii καλου μου φιλου που εχει τον κιτ 28-70.. βγαλαμε 1-2 ιδιες φωτογραφιες για τεστ και με τους 2, με τον 24 σε crop mode.
Οταν ανοιξαμε τις φωτογραφιες (τα raw) στο lightroom, του 24 φαινοταν απο την αρχη καλυτερη.. Οταν αρχισαμε να κουναμε τους συρτες του lightroom και στους 2, τοτε η διαφορα ανοιξε ακομα παραπανω υπερ του zeiss. Στο τελος, εχοντας κανει τα ιδια πειραγματα στο lr, το αποτελεσμα πλεον δεν ειχε καμια σχεση.. Ο φιλος μου μετα απο αυτο νομιζω οτι παει αμεσα για αγορα του 28/2 και πολυ καλα θα κανει. Στα 340ε ο 28 θα κανει τεραστια διαφορα στην α7 σε σχεση με τον κιτ, δεν υπαρχει αμφιβολια ;)

Karamela η σταθεροποιηση βοηθαει στο βιντεο σιγουρα, αλλα δεν ασχολουνται ολοι με αυτο. Τουλαχιστον εγω, οπως και με την xz-2, δεν νομιζω να πατησω ποτε το κουμπι του βιντεο της μηχανης, οποτε δεν με απασχολησε καθολου για το αν εχει ή οχι σταθεροποιηση. Στην φωτογραφια και σε τετοια mm, θεωρω οτι δεν εχει και πολυ σημασια, οχι πως δεν θα ηταν καλυτερα βεβαια αν ειχε. Σημασια μεγαλυτερη για μενα ειχε να ειναι ακριβως 35 (ουτε 42, ουτε 50) και το pop που βγαζει ο 24 σε σχεση με την πιο flat αποδοση του 35.

Last edited:

Υ.Γ. Επίσης δεν έχω κανένα σκοπό προς το παρών να πάω σε FF....τώρα αν και εφόσον πάω στο μέλλον (που δεν το νομίζω) βλέπουμε.....άλλα να αγοράσω τώρα ένα φακό με την λογική ότι ίσως τον αξιοποιήσω μετά από 1-2-3 χρόνια σε μια υποθετική αγορά FF μηχανή, είναι για μένα υπερβολικό.....

Συμφωνώ, αυτές οι βλέψεις σε ff παραμένουν συνήθως βλέψεις.

Αν ήθελε ο χρήστης aps-c να αναβαθμιστεί σε ff θα το είχε ήδη κάνει. Η τιμή της α7 έχει πέσει πολύ χαμηλά.
Και μόνιμα για την α7 mk1 θα μιλάμε (λόγω κόστους), η οποία ήδη υστερεί τεχνολογικά από την α6000, και πολύ περισσότερο από την επερχόμενη α6100/α7000.

Κι εδώ που τα λέμε η α7 δεν προσφέρει απείρως καλύτερο αρχείο από την α6000. Σε α7r/s mk1/mk2 θα πάει αυτός που θέλει να έχει ουσιαστική διαφορά, ή σε α7II για το IBIS της.

Και εγω συμφωνω, πως θα ηταν προτιμοτερο για καποιον που θελει την α7, ή να διαλεξει μεταξυ τις a7r/a7s αναλογως τι χρηση θελει να κανει ή να παει κατευθειαν για την a7ii για να παρει το IBIS.

Πολυ σωστα τα λες...
Οταν πηρα τον 24, τσεκαριστηκε σε a7ii καλου μου φιλου που εχει τον κιτ 28-70.. βγαλαμε 1-2 ιδιες φωτογραφιες για τεστ και με τους 2, με τον 24 σε crop mode.
Οταν ανοιξαμε τις φωτογραφιες (τα raw) στο lightroom, του 24 φαινοταν απο την αρχη καλυτερη.. Οταν αρχισαμε να κουναμε τους συρτες του lightroom και στους 2, τοτε η διαφορα ανοιξε ακομα παραπανω υπερ του zeiss. Στο τελος, εχοντας κανει τα ιδια πειραγματα στο lr, το αποτελεσμα πλεον δεν ειχε καμια σχεση.. Ο φιλος μου μετα απο αυτο νομιζω οτι παει αμεσα για αγορα του 28/2 και πολυ καλα θα κανει. Στα 340ε ο 28 θα κανει τεραστια διαφορα στην α7 σε σχεση με τον κιτ, δεν υπαρχει αμφιβολια ;)

Karamela η σταθεροποιηση βοηθαει στο βιντεο σιγουρα, αλλα δεν ασχολουνται ολοι με αυτο. Τουλαχιστον εγω, οπως και με την xz-2, δεν νομιζω να πατησω ποτε το κουμπι του βιντεο της μηχανης, οποτε δεν με απασχολησε καθολου για το αν εχει ή οχι σταθεροποιηση. Στην φωτογραφια και σε τετοια mm, θεωρω οτι δεν εχει και πολυ σημασια, οχι πως δεν θα ηταν καλυτερα βεβαια αν ειχε. Σημασια μεγαλυτερη για μενα ειχε να ειναι ακριβως 35 (ουτε 42, ουτε 50) και το pop που βγαζει ο 24 σε σχεση με την πιο flat αποδοση του 35.

Ναι σίγουρα, αν δεν σε ενδιαφέρει το βίντεο δεν είναι και τόσο σημαντική η σταθεροποίηση (αν και όπως είπα βοηθάει πάρα πολύ και το βράδυ)...π.χ. με τον sony 35mm έχω τραβήξει βραδινές φώτος στο χέρι που δεν θα μπορούσα με κανένα φακό που δεν θα είχε σταθεροποίηση.....τώρα φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση με τον zeiss 24mm σε ποιότητα εικόνας, αυτό έλειπε κιόλας...απλά θεωρώ ότι για χρήστη μηχανής crop που τραβάει και βίντεο ο sony 35mm είναι καλύτερη λύση από τον 28mm.....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συμφωνώ, αυτές οι βλέψεις σε ff παραμένουν συνήθως βλέψεις.

Αν ήθελε ο χρήστης aps-c να αναβαθμιστεί σε ff θα το είχε ήδη κάνει. Η τιμή της α7 έχει πέσει πολύ χαμηλά.
Και μόνιμα για την α7 mk1 θα μιλάμε (λόγω κόστους), η οποία ήδη υστερεί τεχνολογικά από την α6000, και πολύ περισσότερο από την επερχόμενη α6100/α7000.

Κι εδώ που τα λέμε η α7 δεν προσφέρει απείρως καλύτερο αρχείο από την α6000. Σε α7r/s mk1/mk2 θα πάει αυτός που θέλει να έχει ουσιαστική διαφορά, ή σε α7II για το IBIS της.

Ακριβώς...για να έχεις ουσιαστική αναβάθμιση από την Α6000 πρέπει να πας τουλάχιστον σε A7II ή α7r/s mk1/mk2, άλλα εκει ξεφεύγεις πάρα πολύ σε κόστος...για αυτό αναφέρω ότι προσωπικά δύσκολα θα πάω σε FF μηχανή.....προσωπικά προτιμώ αυτά τα χρήματα που εξοικονομώ από το σώμα να τα ρίξω σε φακούς παρά να ''ξεβρακωθώ'' για να πάρω π.χ. μια Α7ΙΙ και μετά να μην έχω χρήματα για κανένα φακό.....

Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Εξαίρεση από τους συνομιλούντες ο pasiner1 και προχτές και ο ampalaeos, ο οποίος πρώτα αγόρασε τον SEL24f18 και μετά πήγε στο Mediamarkt για το σώμα με τις άτοκες. :grinning-smiley-043

Ουτε καν με ατοκες, ντουκου τα σκασα :BDGBGDB55:
Ειμαι αρνητικος για καρτες και δοσεις, ειδικα για προιοντα καταναλωτισμου.

Ουτε καν με ατοκες, ντουκου τα σκασα :BDGBGDB55:
Ειμαι αρνητικος για καρτες και δοσεις, ειδικα για προιοντα καταναλωτισμου.

Αφού την πήρες ντούκου, πώς και δεν πήρες σκέτο σώμα την α6000 από κάπου;

Η σταθεροποίηση λες δεν σε ενδιαφέρει, βίντεο δεν τραβάς, είχες ήδη τον 24/1.8, προγραμματίζεις αγορά του Rokinon 12/2 και του Sony 50/1.8, δεν βλέπω λόγο που πήρες τον 16-50.

Με το σκεπτικο να εχω ενα ζοομ αν ποτε το χρειαστω.. Ειναι και το υπερ οτι ειναι λιλιπουτειος που μπορει να φανει χρησιμο.. Αλλωστε αν δεν τον θελω, με 100ευρω πιστευω φευγει ευκολα.

Καλά κάνεις και δεν βάζεις τόνους. Ποτέ (με τον τόνο στο "τε") δεν θα τον χρειαστείς. :p

Έχοντας τον 24/1.8 κάθε λήψη με τον 16-50 θα είναι μία χαμένη που θα μπορούσες να είχες τραβήξει με τον Zeiss.

Μόνο σε περίπτωση μεταπώλησης της μηχανής θα φανεί χρήσιμος στην περίπτωσή σου.

Αφού την πήρες ντούκου, πώς και δεν πήρες σκέτο σώμα την α6000 από κάπου;

Η σταθεροποίηση λες δεν σε ενδιαφέρει, βίντεο δεν τραβάς, είχες ήδη τον 24/1.8, προγραμματίζεις αγορά του Rokinon 12/2 και του Sony 50/1.8, δεν βλέπω λόγο που πήρες τον 16-50.

Σίγουρα η σταθεροποίηση και το βίντεο είναι μια χαρά στον 16-50...απλά και να μην σε νοιάζει το βίντεο και να μην σε νοιάζει η σταθεροποιήση, πάλι αξίζει τα 100 ευρώ ο 16-50....είναι φορές που απλά θέλεις κάτι μικρό και βολικό με ζουμ που θα σε συντροφέψει σε καταστάσεις χαλαρές στο φώς της ημέρας...προσωπικά προτείνω σε όποιον χρήστη πάρει την Α6000, ότι φακούς και αν πάρει, να έχει μαζί του και έναν 16-50, έτσι και αλλιώς πάμφθηνος είναι και υπάρχουν φορές που θα σου φανεί χρήσιμος, είτε είναι το βίντεο, είτε το μικρό του μέγεθος, είτε η σταθεροποιησή του, είτε το ευέλικτο εστιακό του εύρος ή έστω σαν backup στο βάθος της τσάντας σου....και εν τέλει αν ξέρεις πως να τον δουλεύεις και ειδικά σε μέρα έχει αξιοπρεπή απόδοση που με ένα πρόγραμμα σαν το dxo την ανεβάζεις ακόμα παραπάνω....

Υ.Γ. Προσωπικά μου φάνηκε χρήσιμος και το καλοκαίρι στην παραλία, έβγαλα πολύ υλικό (φώτος και βίντεο) των παιδιών με καλά αποτελέσματα και στην τελική δεν σε νοιάζει να τον λερώσεις ή να τον προσέξεις στην παραλία μιας και δεν στοιχίζει και ένα βουνό λεφτά....

Last edited:

Μόνο σε περίπτωση μεταπώλησης της μηχανής θα φανεί χρήσιμος στην περίπτωσή σου.

Και αυτο.. Επισης κανω σκεψεις, μηπως τον χρησιμοποιω σε τπτ παραλιες ξερω γω, που δεν θα θελα να ταλαιπωρω σε τετοια τον 24.
Γενικα, μπορει να υπαρξει μια καποια χρησιμοτητα και αυτουνου.. αν οχι, θα αποχαιρετησει συντομα.

Και αυτο.. Επισης κανω σκεψεις, μηπως τον χρησιμοποιω σε τπτ παραλιες ξερω γω, που δεν θα θελα να ταλαιπωρω σε τετοια τον 24.
Γενικα, μπορει να υπαρξει μια καποια χρησιμοτητα και αυτουνου.. αν οχι, θα αποχαιρετησει συντομα.

ο 16-50 στην παραλία το μόνο που θα σου προσφέρει είναι να σου ρουφήξει άμμο για να στην βάλει μέσα στο σώμα.
Καλύτερα σταθερό φακό στην παραλία για να μην έχεις σημεία εισόδου άμμου/σκόνης εντός της μηχανής.

Βασικά αυτό με την παραλία μόλις έγραψα παραπάνω!!!
Στο επιβεβαιώνω, σε παραλία είναι πολύ καλός....επειδή έχει πολύ φως κλείνεις το διάφραγμα και αυτομάτως έχεις συμπαθητική ποιότητα εικόνας και δεν σε νοιάζει αν πάθει και τίποτα....προσωπικά δύσκολα θα έβγαζα στην παραλία τον zeiss 24mm....θα ήμουν μονίμως με το άγχος μην βραχεί, μην φάει σκόνη μην μην μην.....

ο 16-50 στην παραλία το μόνο που θα σου προσφέρει είναι να σου ρουφήξει άμμο για να στην βάλει μέσα στο σώμα.
Καλύτερα σταθερό φακό στην παραλία για να μην έχεις σημεία εισόδου άμμου/σκόνης εντός της μηχανής.

Τον είχα όλο το καλοκαίρι στην παραλία πάνω στην Α5100, έβγαλα πάνω από 2.000 φώτος με αυτόν και δεκάδες βίντεο...τον παράταγα πάνω στην ψάθα, ακόμα και στημένος πάνω στην άμμο για να τραβάω βίντεο, βασικά του έβγαλα το λάδι!!!!Σε πληροφορώ δεν έχει κόκκο σκόνης εσωτερικά και με καθαρισμό με ένα μωρομάντυλο είναι πάλι σαν καινούριος...!!! Το ξαναλέω για συγκεκριμένες χρήσεις και για τα λεφτά που στοιχίζει δεν υπάρχει υπάρχει λόγος να μην τον έχει στην κατοχή του ένας κάτοχος μηχανής crop της sony....στο τέλος της ημέρας και να μην τον θέλεις μπορείς να τον δώσεις άνετα περίπου στα λεφτά που τον πήρες με τον κιτ και δεν θα χάσεις τίποτα.....

Κατσε, αν ρουφηξει αμμο, που το εχω σκεφτει, μεσα στον φακο δεν θα μεινει? τι, θα φυγει πισω στον αισθητηρα?

Θα αρχίσει να γρατζουνάει o kit αν πάρει σκόνη και πάπαλα.

Σταθερό φακό θέλει η παραλία.

Του πετάς πάνω ένα Circular Polarizer του 24/1.8 και δεν θα θέλεις να τον βγάζεις τον φακό από τη μηχανή. Μόνο το φίλτρο θα βγάζεις τη νύχτα, τον φακό όχι. :smile:

Από τo unboxing που είχα κάνει το 2012:

zeisse24mmf18za01.jpg