Re: Sony A6300 vs Sony RX10 II
Καλησπέρα
Να πω και εγώ μια άποψη. Εψαχνα μια καμερα για βιντεο. Αποκλειστικά για βιντεο και οχι μόνο για εκδηλώσεις (ηθελα και λίγο bokeh και πιο "αρτιστικο"-επαγγελματικο look). Κοιταζα τις βιντεοκαμερες αλλά με τους αισθητήρες που έχουν (για κάτω απο 1500 ευρώ), ξεχνάς το bokeh. Ισως μόνη εξαίρεση η ΑΧ 100 της Sony που έχει αισθητήρα 1 ιντσας (super 16) όπως και η rx 10.
Επεσα λοιπόν και εγώ πάνω στην rx 10 II. Τα χαρακτηριστικά της πολύ καλά θεωρητικά. σταθερό διαφραγμα f2.8, φιλτρα κλπ κλπ. Ειμουν έτοιμος να την αγοράσω ΜΕΧΡΙ που έπεσα σε αυτό το video (γιατί και μενα με ενδιαφερει το low light video) - διάβασε και το κείμενo-review του χρηστη :
https://www.youtube.com/watch?v=MXIrNgrPKMY
Το βίντεο αυτό, καλώς ή κακώς, με οδήγησε τελικά να εγκαταλείψω την rx10II και να καταλείξω στην a6000 και αργότερα στο 18-105 ο οποίος για βίντεο είναι μια χαρά (έχω και τον 50/1.8). Ο 18-105 καλός φακός, ειδικά για βιντεο θα σε καλύψει αλλά είναι μεγάλος σε ογκο. Αρκετά μεγάλος θα έλεγα. Επίσης, για να τραβάς οικογενειακές στιγμες, δηλ. αν δεν σε ενδιαφέρει ΚΥΡΙΩΣ το shalow depth of field, δεν έχεις -κατά τη γνώμη μου- κάποιο ιδιαίτερο λόγο να κοιτάς αισθητήρες APS-C διότι παρά την καλύτερη θεωρητικά αποδοσή τους σε χαμηλό φωτισμό, για low light video θες φακούς με διαφραγμα εως 1.5 εως 2.8 και τέτοιοι (με ζοομ) απλά
ΔΕΝ υπάρχουν. Μάλλον υπάρχει ένας. Ο νέος 24-70/2.8 στα 2.500$ (δεν θυμαμαι την τιμή ακριβως). Αυτό είναι ενα πρόβλημα της σονυ για το οποίο γκρινιάζω συνέχεια

. Επίσης στο βίντεο μην ξεχνάς το stanilization. Βιντεο handheld χωρίς σταθεροποίηση πάει κατευεθείαν για πέταμα οπότε κοιτάς για φακούς μόνο με σταθεροποίηση. (την καλύτερη σταθεροποιηση την εχω δει για βιντεο στην olympus).
Απο την α6000 ειμαι ευχαριστημένος. Και η α6300 έχει μερικά περισσότερα καλούδια απο την α6000. ΟΜΩΣ η καμερα ΔΕΝ έχει την ευελιξία μιας βιντεοκάμερας. Για οικογενειακές στιγμές η' βιντεο τύπου run and gun ίσως θες βιντεοκάμερα. Το λέω αυτό διότι εκτός απο τον 18-105, ΔΕΝ υπάρχουν άλλοι φακοί με ζοομ. Και μπορεί ο 35μμ και ο 50άρη να είναι πολύ καλοί και γρήγορα και ιδανικοί για low light αλλά αν προέρχεσε απο βιντεοκαμερα με 15 και 20χ ζοομ ΔΕΝ θα σου αρέσει που θα πρέπει να τους αλλάζεις καθε φορα. Σκέψου για τη δουλειά-χρήση την θες.
Απο βιντεοκαμερες δες την ΑΧ53 με το πολύ καλό σύστημα σταθεροποίησης boss και τη νέα σειρά panasonic (me 120 fps HD). Αν θες 1' αισθητήρα όπως η RX 10 υπαρχει εναλλακτικά σε βιντεοκαμερα η AX-100 με ενσωματωμένα ND filters και αρκετά manual controls η οποία με το νεο firmware έχει βελτιώσει το af.
O kit φακός της α6300 είναι ο 16-50 που εχει σαν κιτ και η α6000 ? Αν προέρχεσαι απο panasonic βιντεοκάμερα τύπου hcv-700 (7xx) η πρώτη σου σκέψη θα είναι να τον πετάξεις στα σκουπίδια και να πεις "τι λάθος έκανα". Μην τον παρεις καθολου για βιντεο.