Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

επαιξε μεταξυ 7 και 15% , με μεσο ορο 10%.
Και αυτο που ειδα (δεν υπαρχει απολυτος τροπος να το μετρησεις αλλωστε) , με βαση τα δειγματα αν 1/3 του στοπ , ηταν "πιο κοντα " στο 1/3 απ οτι στο 1/2 !
Τεσπα... ανουσια ειναι η "αντιπαραθεση", γι ακαδημαικους λογους γινεται , παρα πρακτικους.

Οπως το λες .. "αντιπαράθεση" καθως ψειρίζουμε διαφορές μικρότερες 1/6 του στοπ (τόσο διαφέρει το 1/3 απο το 1/2 ..) την στιγμή που λέμε οτι διαφορές 1/3 στοπ είναι στα ορια της αντιληπτότητας . ;) .

Ποιός ρε γμτ αντέδρασε και είπε "δεν είναι 1/2 στοπ αλλά 1/3" .. :grinning-smiley-043

Συμπτωση !! το 10% που λές ως μεσο όρο είναι πάλι 0,41 στοπς !! ;)

Πάντως θα πέρασε καιρός και κάτι δεν θα θυμάσαι καθώς διαφορές σε L απο 7% σε 15% ειναi πολύ μεγάλες .. δεν δικαιολογούνται.

Απολυτος τρόπος να το μετρήσεις υπάρχει και είναι και σχετικά εύκολο αρκεί να μην χρησιμοποιήσεις το raw conversion της Αdobe.

Xρειάζεται

- μια σειρά δειγμάτων ( 5+5 είναι υπεραρκετά) με και χωρίς LAEA4 οπου η περιοχή μέτρησης (η γκρί κάρτα) να καταλαμβάνει μπολικο μέρος του κάδρου στο κέντρο (πες 500Χ500 pixel) ώστε να μπορείς να παίρνεις μέτρηση σε μεγάλα δείγματα (101χ101). To default 11X11 του σταγονόμετρου είναι πολύ μικρό για σωστους μέσους όρους.

Το ISO στο βασικό και η έκθεση (διάφραγμα-ταχύτητα) ίδια σε όλες τις λήψεις. Θα μετρηθουν διαφορές αντι να γίνει προσπάθεια για ταίριασμα .. αποφεύγουμε έτσι και τυχον ανακρίβειες διαφράγματος-ταχύτητας.
Και φυσικά ο φωτισμός σταθερός. Για την περίπτωση τεχνητού φωτισμού που "παίζει" περιοδικά θα βοηθήσουν μακρές λήψεις (αρα κλειστό διάφραγμα ..)

H έκθεση της επιφάνειας καλύτερα (οχι απαραίτητα) να είναι λιγότερη απο το μέσο γκρί π.χ. όσο δώσει η σποτ φωτομέτρηση (χωρις LAEA4) και αντιστάθμιση έως -1 ΕV .. είναι πιο γραμμικά τα αποτελέσματα εκεί.

Η ομογενής επιφάνεια ανεστίαστη ωστε να μην "γραψει" η υφή της ως θόρυβος .. αυτό βολεύει γιατι μπορεί να χρειαστεί να μετρηθεί το φως απο τον θόρυβο που θα προκύψει ώστε να μην μας μπερδέψει τυχον "μαγείρεμα" του raw.

- ενας converter που να μην εισάγει tone curve στο αποτέλεσμα (Rawtherapee με neutral ρύθμιση + έξοδο σε linear gamma 16bit tiff ) ή καλύτερα μετρήσεις κατευθείαν στις raw τιμές με RawDigger.

- Μετρήσεις σε raw η σε linear tiff a) R, G, B β) τυπικής απόκλισης (μας δίνει τον θόρυβο).

Με την ανακίνηση του θέματος ευκαιρία να μετρήσω πόσο φως κόβει το πολωτικό μου ... ;)

βασικα τα ιδια εκανα, με τη διαφορα οτι χρησιμοποιω Adobe προγραμμα.

Αντε να βγαλουμε και καμια φωτο τωρα ! :p

ΑΜΗΝ!!!

:firstprize::a0210:

Και αν δεν κάνει κόπο, να τις δούμε κιόλας. Καλά είναι τα ατελείωτα τεχνικά "σεντόνια" αλλά να δούμε και τι "πουλιά πιάνουν" τα νέα super duper mirrorless εργαλεία που ΤΟΣΟ εκθειαζονται από τους ευτυχείς κατόχους τους.
Και προς θεού: Όχι άλλο κάρβουνο (εεεε σκυλιά εννοώ. ...) !!!
Ερασιτέχνες φωτογράφοι είμαστε πιστεύω κι όχι απλά συλλέκτες gadgets ...
Η μήπως όχι ;;;;;

Εδω ειναι το νήμα για τεχνικες λεπτομερειες και παρουσιασεις.... για φωτο στα διπλανα νηματα! 
Φυσικά το διπλανό τμήμα είναι για τις φωτό.
Πόσες φωτό βλέπουμε εκεί; Φωτό που να δείχνουν ότι το "κουρασαν" λίγο το εργαλείο κι όχι απλά πάτησαν το κουμπί για να τεσταρουν το φακό η το AF της μηχανής.
Από συμφορουμιτες που δουλεύουν τα παλιά τους εργαλεία βλέπω παραγωγή. Από τους νεοαποκτησαντες οχι τόσο. ....

Ωραιες οι κοντρες στα specs αλλά οι μηχανές φτιάχτηκαν για να βγάζουν φωτό. ..
Μπορεί να κάνω λάθος φυσικά και σχωρατε με...

το εχω ξαναπει... για μενα, οσο μ αρεσει η φωτογραφια-βιντεοσκοπηση, αλλο τοσο μ αρεσει και η ερευνα για τις τη νεα τεχνολογια, το ψαξιμο και η αναλυση των specs, και να βοηθαω νεους και παλιους στο χωρο και εξω απ αυτο.

Γι αυτο και δοκιμαζω οτι νεο βγαινει , οσο μπορω φυσικα , γιατι οι καιροι τωρα ειναι πολυ δυσκολοι.

επειδη πολλοι ασχολουνται με το χρωμα και τη χρωματικη παλετα των μηχανων, ειδικα στα Jpg, εκανα ενα μικρο τεστ με το DXO PRO και τα color profiles που εχει φτιαξει.

Δειγμα , μια δικια μου φωτο με την Α7 + Sony FE 70-200 f/4, RAW ....
Κατεβαστε το rar αρχειο για να δειτε τις διαφορες στην επιδερμιδα που απασχολει πολλους.
Οι διαφορες δεν ειναι μεγαλες, και φυσικα ειναι ευκολο να διαλεξουμε μ ενα κλικ οποια μας αρεσει στο DXO.

Αυτος ειναι και ο τροπος που εγω "ματσαρω" τις μηχανες , οταν βεβαια εχω διαφορετικα σωματα μαζι μου.

https://www.dropbox.com/sh/dnhrhrv6n42ga93/AAB0NdFTAIIBnaxQ1514FH8ma

ΥΓ... τα ονοματα των αρχειων , "δειχνουν" ποια μηχανη εχει επιλεχτει ως χρωματικο προτυπο.

color profiles by toxotis70, on Flickr

επειδη πολλοι ασχολουνται με το χρωμα και τη χρωματικη παλετα των μηχανων, ειδικα στα Jpg, εκανα ενα μικρο τεστ με το DXO PRO και τα color profiles που εχει φτιαξει.

Δειγμα , μια δικια μου φωτο με την Α7 + Sony FE 70-200 f/4, RAW ....
Κατεβαστε το rar αρχειο για να δειτε τις διαφορες στην επιδερμιδα που απασχολει πολλους.
Οι διαφορες δεν ειναι μεγαλες, και φυσικα ειναι ευκολο να διαλεξουμε μ ενα κλικ οποια μας αρεσει στο DXO.

Αυτος ειναι και ο τροπος που εγω "ματσαρω" τις μηχανες , οταν βεβαια εχω διαφορετικα σωματα μαζι μου.

https://www.dropbox.com/sh/dnhrhrv6n42ga93/AAB0NdFTAIIBnaxQ1514FH8ma

ΥΓ... τα ονοματα των αρχειων , "δειχνουν" ποια μηχανη εχει επιλεχτει ως χρωματικο προτυπο.

color profiles by toxotis70, on Flickr

Superstar τον έκανες το Θοδωρή. ..
Χρήσιμο το σετακι...

Πολυ καλος, καλυτερος απο τον 24-70... Μονο η τιμη του ειναι που τα χαλαει λιγο, κοντα στα 1000 θα ηταν πιο λογικη.

Γιάννη δοκίμασες τον fe 70-200mm
Στα 200mm έχει οξύτητα; επίσης είναι σταθερός στο χέρι;

Απο το λιγο που δοκιμασα , μου φανηκε πολυ οξυς.
Ειναι σχετικα μεγαλος και βαρυς, αλλα εχω κρατησει και πολυ μεγαλυτερους!
Πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης, αθορυβος και πολυ γρηγορος στην εστιαση.

Mερικα δειγματα...

DSC01531.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC01532.jpg by toxotis70, on Flickr

Δεν τράβηξες στα 200mm εκεί θέλω να δω την οξύτητα και τη σταθερότητα του.

θα ήθελα να ρωτήσω όποιον έτυχε να έχει δουλέψει την a7 και την a6000 μερικά πράγματα παρακαλώ.

1)Το κλείστρο της a7 κάνει περίπου τον ίδιο θόρυβο με αυτόν της α6000 ;
2) To lag για να ξυπνήσει από κατάσταση sleep είναι το ίδιο περίπου με την α6000;
3) στην α6000 όταν είμαι σε προτεραιότητα διαφράγματος -για παράδειγμα- και αλλάζω το διάφραγμα, αυτό αλλάζει πραγματικά και ας μη καταλαβαίνουμε εμείς διαφορα φωτεινότητας κοιτάζοντας μέσα από το σκόπευτρο. Αυτό είναι απίθανο χαρακτηριστικό (κάποιος το είχε επισημάνει παλιότερα νομίζω) αφού βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το αληθινό βάθος πεδίου, χωρίς να γίνεται πιο σκοτεινό το σκοπευτρο όπως στις slr. Αυτό το κάνει και η α7;

θα ήθελα να ρωτήσω όποιον έτυχε να έχει δουλέψει την a7 και την a6000 μερικά πράγματα παρακαλώ.

2) To lag για να ξυπνήσει από κατάσταση sleep είναι το ίδιο περίπου με την α6000;
3) στην α6000 όταν είμαι σε προτεραιότητα διαφράγματος -για παράδειγμα- και αλλάζω το διάφραγμα, αυτό αλλάζει πραγματικά και ας μη καταλαβαίνουμε εμείς διαφορα φωτεινότητας κοιτάζοντας μέσα από το σκόπευτρο. Αυτό είναι απίθανο χαρακτηριστικό (κάποιος το είχε επισημάνει παλιότερα νομίζω) αφού βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το αληθινό βάθος πεδίου, χωρίς να γίνεται πιο σκοτεινό το σκοπευτρο όπως στις slr. Αυτό το κάνει και η α7;

Το σκοπευτρο στις DSLR δεν σκοτεινιαζει όταν αλλάζεις διάφραγμα, αφού σε αυτη την τιμη κλείνει μόνο τη στιγμή της λήψης. Όλη την υπόλοιπη ώρα δουλεύει στο μέγιστο άνοιγμα του. Απλά όταν πατήσεις την προθεαση βάθους πεδίου σκοτεινιαζει.
Μάλλον αυτό εννοείς. ..

ναι, αυτό εννοώ. Πως στις slr για να έχεις μια προθέα του αποτελέσματος στο f22 , όταν πατήσεις το κουμπάκι, δεν βλέπεις τίποτα σχεδόν! Ενώ στην a6000 βλέπεις κανονικότατα. Αλλά το κάνει και η α7 αυτό;

Σου ετοιμασα 2 βιντεο...

wake up time...
https://www.youtube.com/watch?v=OqI9eSd3TU4

shutter sound
https://www.youtube.com/watch?v=34y8hZQwxEQ