Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Η μηχανη τα αξιζει τα χρηματα της και με το παραπανω απλα μετα τα 800 ασα ειναι απλα υποφερτη, κατι που ειναι λογικο βεβαια με αυτο τον αισθητηρα.

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Παιδιά πως τα πάει ή rx100i σε auto mode; Αξιζει να την παρει κάποιος που δεν σκαμπάζει πολυ από ρυθμιςεις;
Νομιζω δεν υπαρχει κατι αλλο (mirror less ή compact) στα 300-350 που να ειναι τοςο καλός all rounder...

Δες ακομη τις Νikon p7800, Canon g16, Panasonic lx7 και Canon PowerShot G7 X.

Δες ακομη τις Νikon p7800, Canon g16, Panasonic lx7 και Canon PowerShot G7 X.

Thanks, η lx7 φαινεται κ αυτη καλη επιλογή στα ιδια λεφτα αλλα μικρότερος αισθητήρας..

Thanks, η lx7 φαινεται κ αυτη καλη επιλογή στα ιδια λεφτα αλλα μικρότερος αισθητήρας..

Αν είναι να πάρεις Compact και δεν θέλεις mirrorless πήγαινε με τον μεγαλύτερο δυνατό αισθητήρα....οπότε κατευθείαν στην rx100, μην το σκέφτεσαι...είναι η καλύτερη δυνατή λύση στα χρήματά της στην κατηγορία των compact.....ακόμα και στο auto μια χαρά τα καταφέρνει...

Αν είναι να πάρεις Compact και δεν θέλεις mirrorless πήγαινε με τον μεγαλύτερο δυνατό αισθητήρα....οπότε κατευθείαν στην rx100, μην το σκέφτεσαι...είναι η καλύτερη δυνατή λύση στα χρήματά της στην κατηγορία των compact.....ακόμα και στο auto μια χαρά τα καταφέρνει...

Η καμερουλα ειναι για μητέρα που απλα θελει να απαθανατίζει οικογενειακές στιγμές με ποιότητα, σκέφτομαι οτι δεν υπαρχει λογος να μπλέκεται με φακους. Ξεκινάμε για rx100!

Αν ειχα παρει την rx100 αντι για την xz-2, ακομα θα προσπαθουσα να βγαλω εναν σωστο καταρρακτη.. :p Εχουν λοιπον τα υπερ και τα κατα τους, το θεμα ειναι να ξερεις τι θες και να παρεις την καταλληλη μηχανη. Επισης απορω εσεις που εχετε την rx100 πως την παλευεται το καλοκαιρι χωρις το ND filter.. Εμενα προσωπικα ειναι το πιο πολλακις πατημενο κουμπι της μηχανης.. το 1/2000 δεν φτανει για τον ηλιο της ελλαδας. Ποσο να κλεισεις το διαφραγμα πια?? Και αν θες να κανεις κανα bokeh και εχει ηλιο?

Η καμερουλα ειναι για μητέρα που απλα θελει να απαθανατίζει οικογενειακές στιγμές με ποιότητα, σκέφτομαι οτι δεν υπαρχει λογος να μπλέκεται με φακους. Ξεκινάμε για rx100!

Αν είναι για μητέρα και θα βγάζει παιδιά που τρέχουν πάνω κάτω φαντάζομαι, είναι καλή ιδέα και μια Nikon J4...μου την βρίσεις στα 300 ευρώ και είναι μικρή (δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον κιτ φακό) και είναι σφαίρα στην εστίαση (ίσως ότι ποιο γρήγορο έχω δει) και έχει και εξαιρετικό βίντεο....προσωπικά με την rx100II που είχα με ζόριζε η εστίασή της όταν έβγαζα την κόρη μου που έτρεχε πάνω κάτω, ενώ με την Nikon J3 που είχα παλιότερα δεν έχανα καρέ!!!
Πάντως ας ρίξει και μια ματιά και σε καμιά προσφορά σε Nikon 1 σύστημα....

Αν ειχα παρει την rx100 αντι για την xz-2, ακομα θα προσπαθουσα να βγαλω εναν σωστο καταρρακτη.. :p Εχουν λοιπον τα υπερ και τα κατα τους, το θεμα ειναι να ξερεις τι θες και να παρεις την καταλληλη μηχανη. Επισης απορω εσεις που εχετε την rx100 πως την παλευεται το καλοκαιρι χωρις το ND filter.. Εμενα προσωπικα ειναι το πιο πολλακις πατημενο κουμπι της μηχανης.. το 1/2000 δεν φτανει για τον ηλιο της ελλαδας. Ποσο να κλεισεις το διαφραγμα πια?? Και αν θες να κανεις κανα bokeh και εχει ηλιο?

Δυστυχως φίλε μου δεν βγαίνει η xz2 πλέον. Εκεί θα ξεμπέρδευε με 250ε...

φίλε μου η απόσταση μεταξύ "αποθανατίζω οικογενειακές στιγμές με ποιότητα (στο auto)" και "ενεργοποιώ nd filter/θέλω να κάνω ξεφοντάρισμα" κλπ είναι πολύ μα πολύ μεγάλη....

μόνο αν έχει το μικρόβιο κάποιος θα ασχοληθεί περαιτέρω και θα σκαλίσει την (όποια) μηχανή, ειδάλλως θα τραβάει στο αυτόματο μια ζωή...

Αν είναι για μητέρα και θα βγάζει παιδιά που τρέχουν πάνω κάτω φαντάζομαι, είναι καλή ιδέα και μια Nikon J4...μου την βρίσεις στα 300 ευρώ και είναι μικρή (δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον κιτ φακό) και είναι σφαίρα στην εστίαση (ίσως ότι ποιο γρήγορο έχω δει) και έχει και εξαιρετικό βίντεο....προσωπικά με την rx100II που είχα με ζόριζε η εστίασή της όταν έβγαζα την κόρη μου που έτρεχε πάνω κάτω, ενώ με την Nikon J3 που είχα παλιότερα δεν έχανα καρέ!!!
Πάντως ας ρίξει και μια ματιά και σε καμιά προσφορά σε Nikon 1 σύστημα....

Σειρα 1 ε; Περίεργο που με σκοτεινότερο φακο εστιάζει γρηγορότερα! Μπαίνει κ αυτη στη λίστα λοιπόν αν κ στα ξεφονταρισματα η rx100 θα ναι λιγο πιο αποτελεσματική.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συμφωνώ, αν εβγαινε ακομα η xz2 θα της την ειχα ηδη προτείνει κ ας μην βαλει το nd φίλτρο ποτε.

Οκ πόσες φορές θα χρειαστείς να βγάλεις καταρράκτη???? Ε για αυτές τις λίγες ή ελάχιστες φορές που θα το χρειαστείς και αν έχει και τρελό ήλιο και δεν σου φτάνει με το να κλείσεις εντελώς το διάφραγμα, ε ας έχεις ένα nd μαζί σου...!!!
Οσο για τον Ηλιο, να σου πω ότι τραβούσα φώτος με την Nikon D7100 και τον sigma 17-50 στα f2.8 σε (apperture priority) σε παραλία και σχεδόν καμία φώτο δεν είχε πάνω από 1/2000......!!!!
Οσο για το Bokeh...αν ψάχνεις bokeh μάλλον συζητάμε για λάθος μηχανές...καμία compact δεν έχει καλό bokeh...αν πλησιάσεις πολύ στο θέμα σου έχεις ένα bokeh άλλα μέχρι εκει....αν θες bokeh, μια mirrorless/dslr και ένας φωτεινός prime με f1.8 είναι μονόδρομος.....
Επίσης να σου θυμίσω ότι η rx100 λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα μπορείς να κλείσεις το διάφραγμα και να πετυχαίνεις ίδιο ή και καλύτερο Bokeh από την xz-2.....όσο ποιο μικρός ο αισθητήρας, τόσο ποιο πολύ ανάγκη έχεις ένα nd φίλτρο ειδικά αν σε ενδιαφέρει το όποιο bokeh μπορεί να πετύχει μια compact μηχανή....
Είναι όπως είπες τι ανάγκες έχει ο καθένας.....κανείς δεν είπε ότι είναι κακή μηχανή η xz-2 και σε κάποιους τομείς μάλιστα θα υπερέχει η xz-2 από την rx100, λογικό είναι, άλλα συνολικά και σφαιρικά η rx100 είναι καλύτερη μηχανή....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

φίλε μου η απόσταση μεταξύ "αποθανατίζω οικογενειακές στιγμές με ποιότητα (στο auto)" και "ενεργοποιώ nd filter/θέλω να κάνω ξεφοντάρισμα" κλπ είναι πολύ μα πολύ μεγάλη....

μόνο αν έχει το μικρόβιο κάποιος θα ασχοληθεί περαιτέρω και θα σκαλίσει την (όποια) μηχανή, ειδάλλως θα τραβάει στο αυτόματο μια ζωή...

Οπως τα είπες είναι......αν κάποιος έχει το μικρόβιο σίγουρα θα ασχοληθεί πολύ με την μηχανή του, άλλα στην τελική δεν νομίζω εν τέλει ότι θα τον καλύψει μια compact, όσο καλή και αν είναι και θα πάει κάποια στιγμή σε μια μηχανή με ενναλλάξιμους φακούς......το βλέπω και από τον εαυτό μου και από γνωστούς μου που έχουν ή είχαν την rx100....κάποια στιγμή ή την πουλάνε ή απλά καταντάει βοηθητική μηχανή πίσω από μια mirrorless....

Καλα, αν μιλας για μενα, καταρρακτες φωτογραφιζω συχνα, αλλα τελος παντων, αυτο ειναι προσωπικο. Για τον ηλιο του καλοκαιριου, τα εχω δει τα πραγματα και σου απαντησα οτι το nd ειναι το πιο πολλακις πατημενο κουμπι μου, τι αλλο να πω δλδ.. Δεν το λεω για τις εντυπωσεις.

Για το bokeh που λες, δες και αυτο.

EquivAperture.png

Καλα, αν μιλας για μενα, καταρρακτες φωτογραφιζω συχνα, αλλα τελος παντων, αυτο ειναι προσωπικο. Για τον ηλιο του καλοκαιριου, τα εχω δει τα πραγματα και σου απαντησα οτι το nd ειναι το πιο πολλακις πατημενο κουμπι μου, τι αλλο να πω δλδ.. Δεν το λεω για τις εντυπωσεις.

Για το bokeh που λες, δες και αυτο.

EquivAperture.png

Είναι θέμα άποψης...προσωπικά ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη για ένα nd φίλτρο με την Rx100...δεν την είχα καιρό άλλα για αυτές τις 2.000-3.000 λήψεις που έκανα κυριολεκτικά δεν μου έλειψε......και στην rx10 που έχω και έχει nd φίλτρο το έχω σχεδόν πάντα απενεργοποιημένο...άλλα είπαμε είναι θέμα άποψης και αναγκών.....
Με το διάγραμμα που έβαλες απλά διυλίζουμε τον κώνωπα, σοβαρό bokeh δεν μπορείς να έχεις με καμία compact μηχανή, μόνο αν εστιάσεις πάρα πολύ κοντά...οπότε να το ξαναπώ αν σε ενδιαφέρει το Bokeh (σε πορτρέτα κυρίως είναι Must) τότε μάλλον κοιτάμε λάθος μηχανές....ακόμα και την rx10 που έχω με f2.8 και στα 200mm απλά έχει αξιοπρεπές bokeh άλλα χάνει για πλάκα από έναν φτηνιάρικο sigma 60mmf2.8 και εκεί τελειώνει και η κουβέντα!!!
Τέλοςπάντων γνώμη μου είναι ότι αφού κάποιος πάει σε compact, να πάρει την μηχανή με τον μεγαλύτερο δυνατό αισθητήρα.....τώρα αν εσένα σου φτάνουν τα 400 iso πάω πάσο...προσωπικά ακόμα και τα 1600iso με την Α6000 και με τον sony 35mmf1.8 πολλές φορές δεν μου είναι αρκετά και θα ήθελα κάτι φωτεινότερο ή καλύτερη απόδοση iso....και πίστεψέ με είναι πολύ μα πολύ ποιο χρήσιμη η καλύτερη απόδοση στα υψηλά iso από οποιοδήποτε nd φίλτρο που στην τελική απλά το κοτσάρεις μπροστά στον φακό και καθάρισες.....

Εγω δεν ειπα οτι η xz-2 ειναι ταμαμ να την αγορασει καποιος αν θελει bokeh σε σχεση με τις mirrorless.
Εσυ ειπες οτι η rx100 θα πετυχει ιδιο ή και καλυτερο bokeh απο την xz-2, πραγμα που δεν ισχυει. Γιαυτο εβαλα και το image για να το δεις.

Συμφωνω οτι ειναι καλυτεροι οι πιο μεγαλοι αισθητηρες, αλλα οταν προκειτε για τις διαφορες που εχουν η xz-2 απο τον αισθητηρα της 1' ιντσας, ή της m4/3 απο το aps-c, οι διαφορες ειναι μικρες και μαλλον αλλα πραγματα εχουν περισσοτερη σημασια στο τελος. Αν ηταν ετσι, ολοι με τις m4/3 επρεπε να της πουλησουν και να παρουν aps-c! Προφανως υπαρχουν και αλλα πραγματα που μπαινουν στην συγκριση οταν μιλαμε για μικρες διαφορες αισθητηρα.. Δεν παμε να συγκρινουμε 1' ιντσα με aps-c ή FF.

Και φυσικα δεν μου φτανει το iso-400. Αλλα αν ειχα την σονυ με τον κιτ (που λεμε στο αλλο νημα), ειμαι σιγουρος οτι το ιδιο θα ενιωθα και για το 1600 που θα εμπαινε ολη την ωρα μολις σουρουπωνε και παλι θα εκανα τις ταρζανιες που κανω με την χζ-2 στο iso400 για να το διατηρισω και να μην ανεβει και αλλο..

Last edited:

Εγω δεν ειπα οτι η xz-2 ειναι ταμαμ να την αγορασει καποιος αν θελει bokeh σε σχεση με τις mirrorless.
Εσυ ειπες οτι η rx100 θα πετυχει ιδιο ή και καλυτερο bokeh απο την xz-2, πραγμα που δεν ισχυει. Γιαυτο εβαλα και το image για να το δεις.

Συμφωνω οτι ειναι καλυτεροι οι πιο μεγαλοι αισθητηρες, αλλα οταν προκειτε για τις διαφορες που εχουν η xz-2 απο τον αισθητηρα της 1' ιντσας, ή της m4/3 απο το aps-c, οι διαφορες ειναι μικρες και μαλλον αλλα πραγματα εχουν περισσοτερη σημασια στο τελος. Αν ηταν ετσι, ολοι με τις m4/3 επρεπε να της πουλησουν και να παρουν aps-c! Προφανως υπαρχουν και αλλα πραγματικα που μπαινουν στην συγκριση οταν μιλαμε για μικρες διαφορες αισθητηρα.. Δεν παμε να συγκρινουμε 1' ιντσα με aps-c ή FF.

Και φυσικα δεν μου φτανει το iso-400. Αλλα αν ειχα την σονυ με τον κιτ, ειμαι σιγουρος οτι το ιδιο θα ενιωθα και για το 1600 που θα εμπαινε ολη την ωρα μολις σουρουπωνε.. Οπως ακριβως μπαινει και το 400 στην χζ-2.

Επειδή το έχουμε κουράσει...ο αισθητήρας της 1 ίντσας των sony είναι πολύ ποιο κοντά σε m4/3 και απέχει αρκετά εως πολύ από τον αισθητήρα της xz-2....έχει γεμάτο 1 stop καλύτερη απόδοση και καλύτερο dynamic range και αν δουλέψεις σε raw έχουν ακόμα μεγαλύτερες διαφορές.....με την rx10 μπορώ να έχω σχεδόν noise free αρχεία σε iso3200 με σωστή επεξεργασία των raw που δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να κάνεις κάτι τέτοιο με την xz-2
Και ναι την πούλησα την omd em10 που είχα και πήρα aps-c γιατί οι διαφορά στην ποιότητα ήταν αρκετή για μένα και ώρες ώρες ένιωθα λες και τραβάω με compact μηχανή!!! Αλλα είπαμε θέμα γούστου είναι όλα...

Οσο κοντα ειναι η 1' ιντσα με το m4/3, αλλο τοσο κοντα ειναι η xz-2 με την 1' ιντσα.
Επισης οσο μεγαλωνει ο αισθητηρας, μεγαλωνει και το dr και το iso και η αλλαστικοτητα του αρχειου. Το γνωριζω. Αλλα οι διαφορες ειναι παραπλησιες απο αυτες που βλεπεις οταν συγκρινεις την 1' ιντσα σε σχεση με την om-d. Ισως για αυτο να την ενιωθες σαν compact την om-d.

Για να το κλεισουμε γιατι και εγω κουραστηκα, το που καλυπτετε ο καθενας και το αν του κανει μεγαλη διαφορα στο ματι η 1' ιντσα ή το m4/3 ή το apsc, παει καθαρα στο τι κανει ο καθενας. Και εγω επεξεργαζομαι τα αρχεια μου και θελω να αλλαξω μηχανη γιατι η xz-2 δεν μου φτανει πλεον. Αλλα το ιδιο θα ενιωθα και με την 1' ιντσα, αφου εχω επεξεργαστει αρχεια m4/3 που εν τελη τα εκρινα αποδεκτα αλλα δεν τρελλαθηκα και απο την χαρα μου για να παω να σκασω το 1000ρικο μου.. Φαντασου τι θα παθαινα αν επεξεργαζομουνα αρχεια 1' ιντσας.. Απλα θα τα κλεινα και θα πηγαινα παρακατω, αφου θελω αισθητα καλυτερο αρχειο απο τις xz-2 και οχι απλα καπως καλυτερο. Απο apsc και πανω μου αρεσουν και αξιζει η διαφορα για να ξοδεψω λεφτα. Απο την αλλη, αν δεν ειχα παρει την χζ-2 εξ'αρχης και ειχα παρει καμια om-d, δεν θα πληρωνα απο την αρχη για να παρω apsc. Αυτα φυσικα ειναι η γνωμη η δικη μου απο τα αρχεια που εχω δει και επεξεργαστει.

Καλο απογευμα. -bye-

Οσο κοντα ειναι η 1' ιντσα με το m4/3, αλλο τοσο κοντα ειναι η xz-2 με την 1' ιντσα.
Επισης οσο μεγαλωνει ο αισθητηρας, μεγαλωνει και το dr και το iso και η αλλαστικοτητα του αρχειου. Το γνωριζω. Αλλα οι διαφορες ειναι παραπλησιες απο αυτες που βλεπεις οταν συγκρινεις την 1' ιντσα σε σχεση με την om-d. Ισως για αυτο να την ενιωθες σαν compact την om-d.

Για να το κλεισουμε γιατι και εγω κουραστηκα, το που καλυπτετε ο καθενας και το αν του κανει μεγαλη διαφορα στο ματι η 1' ιντσα ή το m4/3 ή το apsc, παει καθαρα στο τι κανει ο καθενας. Και εγω επεξεργαζομαι τα αρχεια μου και θελω να αλλαξω μηχανη γιατι η xz-2 δεν μου φτανει πλεον. Αλλα το ιδιο θα ενιωθα και με την 1' ιντσα, αφου εχω επεξεργαστει αρχεια m4/3 που εν τελη τα εκρινα αποδεκτα αλλα δεν τρελλαθηκα και απο την χαρα μου για να παω να σκασω το 1000ρικο μου.. Φαντασου τι θα παθαινα αν επεξεργαζομουνα αρχεια 1' ιντσας.. Απλα θα τα κλεινα και θα πηγαινα παρακατω, αφου θελω αισθητα καλυτερο αρχειο απο τις xz-2 και οχι απλα καπως καλυτερο. Απο apsc και πανω μου αρεσουν και αξιζει η διαφορα για να ξοδεψω λεφτα. Απο την αλλη, αν δεν ειχα παρει την χζ-2 εξ'αρχης και ειχα παρει καμια om-d, δεν θα πληρωνα απο την αρχη για να παρω apsc. Αυτα φυσικα ειναι η γνωμη η δικη μου απο τα αρχεια που εχω δει και επεξεργαστει.

Καλο απογευμα. -bye-

Σωστά τα λες, αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά με το θέμα, καμία μηχανή compact δεν θα σε καλύψει....αυτό είναι σίγουρο...πρέπει αναγκαστικά να πας σε μηχανή με ενναλλάξιμους φακούς....και προφανώς αν είχες κάποια omd φυσικά δεν θα την άλλαζες, καθώς είναι το κατώτερο αποδεκτό όριο που μπορείς να καλύψεις όλες τις ανάγκες σου....προσωπικά όμως ξεκίνησα ανάποδα, είχα και FF και όταν είχα την omd είχα και την Nikon D7100 και δυστυχώς για την omd η Nikon την έτρωγε για πρωινό.....η ποιότητα εικόνας της Omd ήταν πολύ καλή άλλα αν έχεις δουλέψει αρχεία από μηχανές με μεγαλύτερο αισθητήρα τότε δύσκολα μπορείς να δικαιολογήσεις την αγορά μιας m4/3...απλά είπα και εγώ να πάρω μια με τόσα που άκουγα και εν τέλει δεν απογοητεύτικά απλά ισχύει το εξής ρητό....'''το μέγεθος πάντα μετράει'' ένας μεγαλύτερος αισθητήρας είναι πάντα καλύτερος από ένα μικρότερο, πόσο καλύτερος?? αυτό ας το κρίνει ο καθένας...!!!

Καλό Απόγευμα!!!

Καλησπέρα!!!
Λίγο άκυρο το ποστ κ ζητάω συγγνώμη αλλα πήρα την rx100ii κ ψάχνω για θήκη...θελω κάτι απλό κ φτηνό απλα δεν ξερω ποια να διαλέξω λόγω μεγέθους...
Αν έχετε κάποιοι μερικα δειγματα!!!
Σας ευχαριστώ!!!

Σήμερα βαφτίσαμε ένα ανιψάκι και λόγω οικονομικής κατάστασης δεν υπήρχε επαγγελματίας φωτογράφος. Ανέλαβα εγώ με την rx100 την πρώτη. Μεσημέρι βέβαια έγινε το βαφτίσι αλλά το τράβηξα όλο μέσα στην εκκλησία άφλασο. 750 φώτο συνολικά και ισα που έπεσε το πρώτο τουβλάκι της μπαταρίας. Το απόγευμα μετά από ένα πρώτο ξεκαθάρισμα έφτιαξα ένα slideshow με μουσική και το πήγα να το δουν οι γονείς και οι παπούδες και ξετρελάθηκαν. Πραγματικό εργαλείο σε μέγεθος τσέπης!

Εγώ έχω τραβήξει βίντεο 2-3 βαφτίσεις για φίλους με την Rx100 και έμεινα ευχαριστημένος.
Είναι ίσως η πιο τίμια μηχανή που αγόρασα ποτέ.