Sony σειρά NEX

Re: The Sony NEX Thread.

Υπάρχουν και τα retractable lens caps αν σ' ενοχλεί το βάλε-βγάλε του καπακιού.

autocap.jpeg

Το οριτζιναλ αυτοματο καπακι επεσε τιμη απο 35ευρα στα 19.

http://www.photoagora.gr/fwtografia...or-olympus-xz-1-and-xz-2-digital-cameras.html

Η xz-2 ειναι τρομερη allarounder (ειδικα στην τιμη που υπαρχει τωρα), αλλα πιστευω πως θα πρεπει να σκεφτεις τι θες πραγματικα απο την μηχανη σου.
Μεχρι να νυχτωσει η xz-2 ειναι φοβερη και ξυραφενια. Μολις νυχτωσει ομως για τα καλα, με την xz-2 δεν θα εισαι ανετος. Οχι πως δεν κανεις δουλεια (εχω ποσταρει νυχτερινες χερατες στο τοπικ της), απλα δεν θα εισαι ανετος.. (καλο θα ηταν να της παρεις ενα ευελικτο μικρο τριποδακι). Πιστευω οτι η επεκτασιμοτητα των mirrorless και η αποδοση τους με καλους φακους, την τσαλαπατανε την xz-2 για πλακα. Ειδικα την νυχτα η διαφορα πρεπει να ειναι αρκετη (2 στοπ και κατι.). Αλλα πηγαινε να δεις ποσο κοστιζουν και οι αναλογοι φακοι των mirrorless.. Υπαρχει σοβαρη διαφορα τιμης! Με την xz-2 ξεμπερδευεις φτηνα, με τις mirrorless πρεπει να αρχισεις να μαζευεις μπατζετ για φακους. Αλλα οπως ειπα, ενας καλουλης φακος για mirrorles κανει οσο η xz-2 ολοκληρη και κατι παραπανω, οποτε για μενα δεν ειναι συγκρισιμες επιλογες.. Πιο πολυ θα συγκρινα τις mirrorless με την καινουργια canon gx1 mark ii παρα με την xz-2.. Και απο αποψη τιμης και απο αποψη μεγεθους αιθητηρα.

Για το θεμα του ποσο μεγαλη ειναι σε μεγεθος η xz-2, για μενα ειναι μυθος, οταν η δικια μου χωραει σε αυτην την θηκη η οποια ειναι πραγματικα μικρη. Θα λεγα οτι το μεγεθος της xz-2 ειναι πραγματικα στο ΟΡΙΟ.. Λιγο μεγαλυτερη να ηταν και θα ειχα προβλημα στο να της βρω μικρη θηκη.
Επισης υπαρχει σχετικα φτηνα και η αυθεντικη θηκη (πλεον!) σε ακομα πιο μικρες διαστασεις. http://www.photoagora.gr/tsantes-8hkes/original-bags-and-cases/olympus-xz-2-leather-case.html

Στις mirrorless τετοιες θηκες τις ξεχνας.. Πηγαινε μια βολτα και δες τι θηκες χρειαζεσαι για mirrorless και θα καταλαβεις.
Στην τσεπη φυσικα δεν μπαινει ουτε η xz-2, αλλα σε νορμαλ τσαντακι μεσης-ωμου, επιπλεει μαζι με την θηκη της!

Για μενα αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να σκεφτεις τι θες απο την μηχανη που θα αγορασεις, και επισης πιο ειναι το μπατζετ που θες να δαπανισεις.

αμα δε παρεις καλους φακους και μεινεις με το κιτ (ειδικα της nex), καλυτερα η XZ2 (ειδικα σε αυτη τη τιμη ειναι κλεψια)!

Eχοντας δοκιμασει και τις 2 εχω πολυ σαφη αποψη !

ΥΓ... αμα παρεις την ΧΖ2 μη ξεχασεις να τσεκαρεις το firmware, μπορει να θελει αναβαθμιση, γιατι βελτιωνει ενα προβλημα της ΧΖ2 , που ειναι η μετρια ταχυτητα και ακριβεια εστιασης.

Προσωπικα αν εψαχνα για pocket mirrorless θα κοιταγα τις pen, και οχι τις nex..
Περισσοτερες επιλογες φακων, πιο μαζεμενοι φακοι σε μεγεθος, και πιο pocketable συνολικα το συστημα με τον πιτα 20mm 1.7 ο οποιος φαινεται να ειναι πολυ οξυς με μειονεκτιμα το καπως πιο αργο AF.

Βεβαια δεν εχω εμπειρια απο mirrorless, αλλα το εχω ψαξει αρκετα τον τελευταιο καιρο και η αληθεια ειναι οτι μια pen θα με εψηνε πολυ... Αλλα δεν ονειροβατω, το ξερω πως στο τελος θα φτασω 1000ρικο αν πω να παρω μια pen με 2-3 καλους prime για να καλυψω τις αναγκες μου, γιαυτο ειπα και πριν οτι η συγκριση πρεπει να γινει με την καινουργια canon και οχι με την xz-2..

Last edited:

Ναι αλλα τους βλεπω στα φ2.8 minimum.. Ο lumix ειναι στο φ1.7.
Σιγουρα ξερεις καλυτερα απο μενα μιας και ειχες και νεξ και m4/3, αλλα νομιζω οτι οι μικροι των m4/3 μαλλον ειναι πιο φωτεινοι, συν οτι θα εχεις και το stabilization στο σωμα της pen.

μονο που ξεχνας οτι εχουν και διαφορα στον αισθητηρα... δε γινεται να εχεις τοσο μικρους φακους και φωτεινους με APCS μεγεθος.
Και αν δεχτουμε οτι εχουμε 1 στοπ διαφορα στον αισθητηρα (περιπου) , τοτε η διαφορα σχεδον εξανεμιζεται.

Επισης, υπαρχουν και στις νεξ primes φωτεινοι, οπως ο Zeiss 24mm 1.8 , Sony 35mm 1.8 OSS kai Sony 50mm 1.8 OSS , Με λιγο μεγαλυτερο μεγεθος, αλλα σταθεροποιηση στο φακο, που σιγουρα αποδιδει καλυτερα , ειδικα στο βιντεο.

Οχι δεν το ξεχασα, απλα αν δεν κανω λαθος η διαφορα των αισθητηρων ειναι περιπου 2/3 στοπ, οποτε λιγο ο πιο φωτεινος φακος, λιγο η σταθεροποιηση, νομιζω πως το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο (αν οχι καλυτερο) στην pen... Οποτε μετα μπαινει και το θεμα της οξυτητας, οπου νομιζω οτι εκει υπερτερει παλι η pen.

Μπορει να κανω λαθος, αλλα με οσο research εχω ριξει, βλεπω την πλαστιγκα να γερνει υπερ των ολυ προς το παρον. Για φωτογραφιες μιλαω παντα, το βιντεο δεν το εξεταζω.. Αν ηθελα βιντεο δεν νομιζω να κοιταγα καμια oly. Τα εχεις πει και εσυ ο ιδιος 1000 φορες ;)

Υγ Ποσο κοστιζουν οι φωτεινοι με σταθεροποιηση φακοι των nex? κατι 850ρια(!!) μου βγαλε το skroutz, εκτος και αν βλεπω αλλους..

Μαλλον ο 24αρης ειναι ακριβος, τους αλλους τους βρηκα πιο φτηνους (430 και 280 ευρο) αν κοιταω τους σωστους φακους με την σταθεροποιηση.

μονο ο zeiss εχει τοσο, οπως ειπες, λογω ονοματος.
Οι αλλοι ειναι πιο οικονομικοι και μη ξεχνας οτι εχουν και σταθεροποιηση.

Oυτε στις m4/3 ειναι φτηνες οι τιμες... για κοιτα πχ ποσο εχουν οι oly 75mm 1.8 , Oly 12mm f/2 , Pany 25mm 1.4 , Oly 17mm 1.8 κλπ και τα ξαναλεμε :ernaehrung004:

YΓ.. οι παραπανω φακοι στο m4/3 ειναι για μενα η απολυτη συλλογη που αξιζει να "επενδυσεις" , μαζι με τον πιο value for money Oly 45mm 1.8 !

Last edited:

μονο ο zeiss εχει τοσο, οπως ειπες, λογω ονοματος.
Οι αλλοι ειναι πιο οικονομικοι και μη ξεχνας οτι εχουν και σταθεροποιηση.

Oυτε στις m4/3 ειναι φτηνες οι τιμες... για κοιτα πχ ποσο εχουν οι oly 75mm 1.8 , Oly 12mm f/2 , Pany 25mm 1.4 , Oly 17mm 1.8 κλπ και τα ξαναλεμε :ernaehrung004:

YΓ.. οι παραπανω φακοι στο m4/3 ειναι για μενα η απολυτη συλλογη που αξιζει να "επενδυσεις" , μαζι με τον πιο value for money Oly 45mm 1.8 !

βάλε κι έναν panasonic 35-100/2.8 και είσαι κομπλέ

ήμουν και εγώ σε δίλημμα και επίσης μου είχε προταθεί η xz-2
δεν την πήρα με βάση το ακόλουθο σκεπτικό

ήταν μια ΜΗ αναβαθμίσιμη μηχανή
δλδ θα την αγοραζες , θα τραβαγες , θα μαθαινες (οτι και να σημαινει για τον καθεναν αυτο) και στο τελος (ανθρωπινη φυση ειναι αυτη) θα τη χορταινες ρε παιδι μου καποια στιγμη .. και μετα ? μετα αγορα καποιας αλλης
η nex απο την αλλη εχει τα παραπανω συν του οτι σε βαζει πιο ομαλα στο παιχνιδι της φωτογραφιας με χρηση πολλων φακων
αλλαζεις φακους και αλλαζει "ταυτοτητα" η μηχανουλα , διαβαζεις ψαχνεις δοκιμαζεις

φυσικα δε συζητω για τιμες στους φακους της που ειναι αλλου ,
αλλα αν διαβασει καποιος το thread απο την αρχη (σε λιγο το τελειωνω για 2η φορα) , θα δει προτασεις απο 50Ε μεχρι το θεο

επισης ολο και καποιος γνωστος θα υπαρχει (εγω εχω τλχ) που θα δωσει και καποιο φακο και με τη χρηση ενος ανταπτορα να χρησιμοποιηθει

Last edited:

ήμουν και εγώ σε δίλημμα και επίσης μου είχε προταθεί η xz-2
δεν την πήρα με βάση το ακόλουθο σκεπτικό

ήταν μια ΜΗ αναβαθμίσιμη μηχανή
δλδ θα την αγοραζες , θα τραβαγες , θα μαθαινες (οτι και να σημαινει για τον καθεναν αυτο) και στο τελος (ανθρωπινη φυση ειναι αυτη) θα τη χορταινες ρε παιδι μου καποια στιγμη .. και μετα ? μετα αγορα καποιας αλλης
η nex απο την αλλη εχει τα παραπανω συν του οτι σε βαζει πιο ομαλα στο παιχνιδι της φωτογραφιας με χρηση πολλων φακων
αλλαζεις φακους και αλλαζει "ταυτοτητα" η μηχανουλα , διαβαζεις ψαχνεις δοκιμαζεις

φυσικα δε συζητω για τιμες στους φακους της που ειναι αλλου ,
αλλα αν διαβασει καποιος το thread απο την αρχη (σε λιγο το τελειωνω για 2η φορα) , θα δει προτασεις απο 50Ε μεχρι το θεο

επισης ολο και καποιος γνωστος θα υπαρχει (εγω εχω τλχ) που θα δωσει και καποιο φακο και με τη χρηση ενος ανταπτορα να χρησιμοποιηθει

Το τέλος της ιστοριας δε μας ειπες... Ποια πηρες τελικα; :)

Να ξεκαθαριστεί οτι δεν θα έχεις καλύτερη ποιότητα με την ΧΖ-2 απο άποψη θορύβου τουλάχιστον.
Στον θόρυβο σε χαμηλό φωτισμό και στα εστιακά μήκη που συμπίπτουν ανάμεσα στις δύο η ΝΕΧ-3Ν υπερέχει απο αισθητά στα ευρυγώνια εως λίγο στο τέρμα ζοομ αλλά .. η XZ-2 έχει αισθητά μεγαλύτερο τελε άκρο (112mm vs 75mm) και αυτό θα σε βολέψει συχνά.
Θα έλεγε κανείς οτι η ΝΕΧ-3Ν + 16-50 υπερέχει και στο οτι έχει πιο ευρυγώνιο άκρο που είναι σημαντικότερο ίσως απο το τελε άκρο για ορισμένα θέματα αλλά είναι τόσο υποβαθμισμένο το ευρυγώνιο άκρο με αυτόν τον 16-50 που πρέπει να το δείς για να αποφασίσεις αν σου δίνει κάτι ..

... ..

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΠΟΣΤ.

Τα παραπάνω τα έγραψα βασιζόμενος μόνο στο μέγεθος των αισθητήρων και την ονομαστική φωτεινότητα των φακών.

Επιγραμματικά ο αισθητήρας της ΝΕΧ ειναι 3 στοπ πιο μεγάλος οπότε σε όσο ευρος ζοομ η διαφορά φωτεινότητας είναι λιγότερο απο 3 στοπ η NEX υπερτερεί.

Ομως έπρεπε να βάλω και την τεχνολογία - υλοποίηση σαν παράγοντα ..

Απο τις μετρήσεις της DxO προκύπτει οτι η διαφορά αντι του θεωρητικού 3 στοπ είναι στα επίπεδα των 2 - 2 1/3 στοπ.

Επομένως NEX-3N +16-50/f3.5-5.6 σε σύγκριση με την XZ2 έρχονται σχεδον ισοπαλία (1/3 στοπ υπεροχή της ΝΕΧ) στο ευρυγώνιο ενω μετά η ΧΖ2 αρχίζει να υπερέχει φθάνοντας σε αισθητή διαφορά απο τα 30mm και πάνω .. (γύρω στο 1/2 στοπ υπερ της ΧΖ2)

Οπότε ετσι δικαιολογείται και η εντυπωση του Γιάννη απο την χρήση και των δυο ..

την κουρτινα 2 ... :)

την 3n πηρα

Με κιτ φακο ή πηρες και καποιον επιπλεον; Για πες κ καμια εντυπωση...

(ή αν εχεις γραψει καπου στο θεμα πες μου σελιδα, sorry αλλα δε τοχω διαβασει ολο...)

Προλαβαινω να ξαναξαναλλαξω γνωμη! χαχαχα

με τον kit
εντυπωσεις δεν εχω γραψει (τι να γραψω μιας και ειμαι ασχετος) αλλα τα εχει πει ολα ο Γιαννης
οπως προειπα διαβαζω 2η φορα το thread για να καταλαβω τωρα τι πραγματικα εχω στα χερια μου
επισης ως τωρα ειχα κατι απλες και παλια μοντελα compact (Α720is , tz7)
και η 3n μοιαζει διαστημικη , πχ τραβά σε iso 3200 και δε πιστευω αυτο που βλεπω ...

Ολα αυτα που λεω Ηλια , νομιζω το εχεις καταλαβει πια, ειναι μετα απο ψαξιμο, συγκριτικα και "ιδιοις ομμασι" ... η πραξη επιβεβαιωνει τη θεωρια!

Η προταση μου ειναι απολυτως σωστη και δοκιμασμενη , και ειδικα για καποιον που δε θελει να επεκτεινει το συστημα του, περα απο κιτ φακους ειναι προτιμοτερη.
Αν εχεις ορεξη και χρηματα για καποιους αλλους φακους , το πραγμα αλλαζει.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΠΟΣΤ.

Τα παραπάνω τα έγραψα βασιζόμενος μόνο στο μέγεθος των αισθητήρων και την ονομαστική φωτεινότητα των φακών.

Επιγραμματικά ο αισθητήρας της ΝΕΧ ειναι 3 στοπ πιο μεγάλος οπότε σε όσο ευρος ζοομ η διαφορά φωτεινότητας είναι λιγότερο απο 3 στοπ η NEX υπερτερεί.

Ομως έπρεπε να βάλω και την τεχνολογία - υλοποίηση σαν παράγοντα ..

Απο τις μετρήσεις της DxO προκύπτει οτι η διαφορά αντι του θεωρητικού 3 στοπ είναι στα επίπεδα των 2 - 2 1/3 στοπ.

Επομένως NEX-3N +16-50/f3.5-5.6 σε σύγκριση με την XZ2 έρχονται σχεδον ισοπαλία (1/3 στοπ υπεροχή της ΝΕΧ) στο ευρυγώνιο ενω μετά η ΧΖ2 αρχίζει να υπερέχει φθάνοντας σε αισθητή διαφορά απο τα 30mm και πάνω .. (γύρω στο 1/2 στοπ υπερ της ΧΖ2)

Οπότε ετσι δικαιολογείται και η εντυπωση του Γιάννη απο την χρήση και των δυο ..