Γιατί; Ποιο το νόημα του να συμμετέχει κανείς σε ένα φόρουμ τότε;

Μπορείς να ξεκινήσεις από την αρχή αν θες, πώς θα μετρούσες ένα on/off contrast.
Το να κανεις κουβεντα σε ενα τεχνικο φορουμ για τοσο τεχνικα θεματα, εχει νοημα, εφοσον εχεις πρωτα κατανοησει βασικες αρχες της εικονας. Το οτι αμφισβητεις την σημασια του οn/off contrast, απλα δειχνει οτι δεν εισαι επαρκως διαβασμενος.Αυτο φυσικα δεν σε εμποδιζει να γραφεις με υφος εξπερ.

Σε καθε περιπτωση, μιας που μας διαβασουν να ξεκινησουμε απο τα βασικα με απλα λογια.
Το on/off contrast ειναι ο βασικος δεικτης της δυναμικης περιοχης που εχει η τηλεοραση μας. Ειναι η αποσταση απο το πιο μαυρο που μπορει να αποδώσει η συσκευη μας εως το πιο λευκο και μετριεται με συγκεκριμενη μεθοδολογια και οργανα απο τους calibrators. Συνηθως χρησιμοποιειται ειδικο test disc οπου για το μαυρο φωτο μετριέται μια καρτελα στο 0 Ire (απολυτο μαυρο) και μια καρτελα στο 100 Ire (απολυτο λευκο). Λεω συνηθως γιατι αυτο δεν μπορει να εφαρμοστει στις LED λογω του οτι σβηνουν τελειως στα 0 Ire.
To υψηλο on/off contrast (το οποιο ηταν δεδομενο στις παλιες συσκευες CRT λογω τεχνολογιας) αποτελει εδω και χρονια το "ιερο δισκοπότηρο" των εταιριων κατασκευης ψηφιακων προβολικων συστηματων, και προσπαθουν διαρκως να το βελτιωσουν ειτε με νεα πανελ που εχουν καλυτερη διαχειριση του φωτος αρα καλυτερο μαυρο (οπως πχ η Pioneer με τις Kuro στις τηλεορασεις και η JVC με τους DIla στους προβολεις) ειτε με τεχνολογιες δυναμικης ιριδας στους προβολεις και local dimming στις τηλεορασεις (σε συνδιασμο με gamma boosting). Φυσικα ειναι κατανοητο, οτι το native on/off contrast της πρωτης περιπτωσης ειναι καλυτερο απο το dynamic on/off contrast της δευτερης, χωρις αυτο φυσικα να μειωνει την χρησιμοτητα αυτου..
Γιατι ομως εχει σημασια το υψηλο on/off contrast; Διοτι βελτιωνει παρα πολυ την συμπεριφορα του μεσου προβολης μας στις σκοτεινες και μεσαιοσκοτεινες σκηνες οπου πχ οι περισσοτερες lcd υποφερουν με γκριζα μαυρα και “πεπλο” στην εικονα.. Επισης, οπως εγραψα πιο πανω, εφοσον εχουμε υψηλο native on/off contrast, τοτε ο calibrator μπορει να επιλεξει μια πιο σκοτεινη τιμη gamma ωστε να προσδωσει ακομα μεγαλυτερο “βαθος” (σαν 3d) στην εικονα χωρις να κινδυνευει να χασει πληροφορια στα σκοτεινα, οπως θα συνεβαινε με μια τηλεοραση που εχει χαμηλη δυναμικη περιοχη. Μια σκοτεινη τιμη gamma εχει επιδραση και στις φωτεινες σκηνες οι οποιες γινονται πιο τρισδιαστατες (αυτο μπορειτε να το δειτε και μονοι σας παιζοντας μια φωτεινη σκηνη εχοντας επιλεξει πχ gamma 2,4 απο το μενου των ρυθμισεων.). Φυσικα, ολα αυτα ειναι δουλεια ενος εξειδικευμενου calibrator οπως ο Μανωλης και οχι ενος απλου χρηστη ο οποιος θα τα κανει μαλλον χειροτερα παρα καλυτερα..
Και πάλι θα πω ότι με το γάμμα δεν παίζουμε. Το γάμμα πρέπει να είναι ίσο με το γάμμα της ταινίας. Αν το στούντιο έχει χρησιμοποιήσει 2.35, δεν μπορείς να το βάλεις στο 2.2 ή στο 2.6. Αλλά ακόμα και αν θες διαφορετικό γάμμα για Χ λόγους, γιατί θεωρείς ότι είναι αξιοποιήσιμο όλο το εύρος του on/off contrast, και δεν περιορίζεσαι από το ANSI contrast;
Και επειδη το λες εσυ, νομιζεις οτι ειναι αληθεια; Δεν υπαρχει τυποποιημενος κανονας για το gamma, ουτε καν στα studios παραγωγης. Εκει οπως εγραψα συνηθως κανουν παραγωγη με gamma στοχο 2,4, 2-45 (πχ Pixar) αλλα δεν ειναι απολυτο. Αυτο που εχει σημασια ειναι να ρυθμιστει σωστα το gamma στην τηλεοραση σου ωστε να μην χανεις πληροφορια. Το τι τιμη θα εχει τελικα, εξαρταται απο την δυναμικη περιοχη της συσκευης σου και τις επιλογες που θα κανει για εσενα ο calibrator. Υπαρχει περιπτωση να εχεις τελικα και φωτεινοτερο gamma πχ 1,9 εαν εχει χαλια on/off contrast η τηλεοραση σου και ο calibrator την ρυθμισει ετσι ωστε να μην χανεις πληροφορια! Για περισσοτερα, διαβασε και αυτη την σχετικη κουβεντα στο avsforum
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1224816
Για το ευρος αξιοποιησης του gamma σου απαντησα στην προηγουμενη παραγραφο. Μην μπλεκεις το on/off contrast με το ansi (intrascene) contrast το οποιο εχει επισης μεγαλη σημασια, αλλα αυτο ειναι μια αλλη ξεχωριστη κουβεντα..
Όταν η αυθεντία λέει ότι παίζουμε με το γάμμα κατά το δοκούν για να καλύψουμε αδυναμίες στην αντίθεση του προβολέα, το οποίο το μεταφέρεις αυτούσιο στον τομέα των τηλεοράσεων με dimming και floating blacks το οποίο σου περιορίζει το κάτω εύρος κρασάροντας πληροφορία, τι να πω;
Να πεις οτι δεν καταλαβες τι εννουσε η αυθεντια!

Ελπιζω με αυτα που εγραψα παραπανω να σου λυθηκε η απορια.
Δες τι μου έγραψες:
Όταν ρώτησα τι εννοείς, μου είπες ότι "αυτά" τα έγραψε μια αυθεντία. Αν περίμενες να ψαρώσω, είδες ότι δεν...

Αυτά που γράφει ο τύπος ίσως ισχύουν στους προβολείς (συσκευές που δεν ξέρω και δεν έχω), αλλά εγώ προβληματίζομαι αν μπορούν να μεταφερθούν στις σημερινές τηλεοράσεις. Νομίζω όχι, τουλάχιστον στο σκέλος του εύρους του on/off contrast (θεωρώ ρεαλιστικότερο το εύρος του ANSI contrast).
Αλλά δεν μας βλέπω να καταλήγουμε κάπου (εσύ θεωρείς ότι εγώ δεν τα καταλαβαίνω, εγώ ότι εσύ δεν τα καταλαβαίνεις, άκρη δεν θα βρούμε

), οπότε ας γυρίσουμε στο θέμα μας:
Θες να αναφέρεις τα σημεία που νικά η κούρο τη πανασόνικ, και τα σημεία που νικά η πανασόνικ την κούρο;
Και εννοείται πάντα φιλικά και χωρίς παρεξήγηση.. :ernaehrung004:
Διάλογο κάνουμε, δεν τσακωνόμαστε...
Ο λογος που σου παραθεσα ενα (ειναι αληθεια) δυσκολο τεχνικο αρθρο του Greg Rogers δεν ηταν για να σε “ψαρωσω” (ελεος, τι ειμαστε, παιδακια?) αλλα για να σε βοηθησω να καταλαβεις πραγματα που δεν γνωριζες και ισως δεν ειχες σκεφτει οτι υφιστανται. Δεν ειναι κακο, ολοι απο το μηδεν ξεκιναμε. Το κακο με αυτο το χομπυ ειναι οτι οσο περισσοτερο “διαβαζεις” τοσο πιο ασχετος αισθανεσαι...
Τελος, για τις διαφορες κουρο-πανασονικ νομιζω τα ειπαμε: Η κουρο εχει λιγο καλυτερο μαυρο, αρα καλυτερο on/off contrast και μαλλον καλυτερο ansi contrast, πιο καθαρο grayscale. Αυτα ειδα εγω στο συγκριτικο, αλλα φανταζομαι οτι αν δουμε μετρησεις θα το επιβεβαιωσουν..