Streaming audio. So far, so no good...

Άλλο πράγμα να ασχολείσαι με το καλώδιο του βραχίονα και τη μάζα του, άλλο να κυνηγάς ότι καλώδιο κυκλοφορεί στο σπίτι!
Είναι τρελοί αυτοί οι ψηφιάκηδες μα τον Τουτάτη!
(y)
Μόλις δει την τιμή τους θα μπει στη λίστα. :ROFLMAO:
για τι τιμές μιλάμε ;;

Άλλο πράγμα να ασχολείσαι με το καλώδιο του βραχίονα και τη μάζα του, άλλο να κυνηγάς ότι καλώδιο κυκλοφορεί στο σπίτι!
Είναι τρελοί αυτοί οι ψηφιάκηδες μα τον Τουτάτη!

Μόλις δει την τιμή τους θα μπει στη λίστα. :ROFLMAO:

Εντωμεταξύ έχω βάλει το Mikrotik, έβγαλα τον DHCP server από το modem, οι μισές συσκευές έχουν έρθει στα καινούργια IP, οι άλλες μισές δεν έχουν κάνει ακόμη renew και είναι στο παλιό.
Θα μου πεις, σιγά τα αυγά (πασχαλιάτικα)
Ε, το gentoo έχει μπει στο καινούργιο δίκτυο και το NAS έχει μείνει στο παλιό και δεν λέει να ξεκολήσει my keraten!
Τα ακούς @ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ;;;;
Τα ακούω, τα ακούω...γι αυτό και όταν κατάφερα να κάνω το Gentoo να δουλέψει δεν το ξαναπειραξα.

Ξεκινάει η άδεια σήμερα, οπότε, αφού στήθηκε το mikrotik, καφεδάρα και μουσική.

Το nas εκεί, παλαιοημερολογήτης, παραμένει σταθερά στο παλιό δίκτυο, δεν έχει αποφασίσει να κάνει renew το ip του. Restart δεν του κάνω γιατί κρατάω backup να το γυρίσω σε raid,οπότε υπομονή, παίζω με Tidal.

Το gentoo είναι καρφωμένο στο mikrotik, σε θύρα με FastTrack κλπ καλούδια για QoS.
Οι υπόλοιπες συσκευές (2 wifi, υπολογιστές κλπ) στο switch.

Μπορώ να πω σχεδόν με σιγουριά ότι υπάρχει αισθητή διαφορά, αλλά θα κανονιστεί ακρόαση με τους γνωστούς άγνωστους για να σιγουρευτούμε.
Φαίνεται ότι οι ρυθμίσεις QoS κάνουν δουλίτσα.

Το router δεν το πήρα βέβαια για αυτό αλλά για να στήσω IoT, guest network κλπ γιατί σαν να μαζεύονται πολλοί στο wifi μου όταν έρχονται φίλοι των παιδιών σπίτι και πλέον θέλουν wifi μέχρι και οι τσατσάρες, αλλά κάθε αλλαγή προς το καλύτερο στον ήχο, ευπρόσδεκτη.

Όσο αφορά το QoS, υπάρχει "anecdotal evidence" (που λέμε) ότι κάνουν κακό στον ήχο, και όχι καλό.

Γιαυτό λένε το streamer να μπαίνει σε "καθαρή πόρτα" του switch, που να μην έχει τίποτα πειραγμένο.

Αν έχεις όρεξη δοκίμασέ το, βάλε το σε μια πόρτα που να μην έχει QoS ενεργοποιημένο και δες αν ακούς διαφορές.

Η βελτίωση στον ήχο που ακούς προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση του θορύβου στο όλο σύστημα routing/switching. Το router που δίνει ο πάροχος (των 20€) και το switch που αγοράζουμε συνήθως (επίσης των 20€) είναι μεγάλες πηγές θορύβου. Οτιδήποτε καλύτερο φέρνει βελτίωση στον ήχο.

Είναι που το digital είναι πιο απλό από το αναλογικού, πιο απροβλημάτιστο κλπ...
Το ντιτζιταλ ειναι μια χαρα πλαγκ εν πλέι, αυτο που συζηταμε εδω αφορα το δικτυο.
Αν θες ν' ακους σωστα δικτυακα πρεπει να το στησεις σωστα.
Αν ομως θες απλα να παιζεις τα άυλα σου μεσα απο το πλειερ σου ή να βαλεις ενα σι ντι, ολα γινονται απλα κι ευκολα.

Δεν ξερω γιατι το κανεις αυτο. Αν δεν μπορεις να προχωρησεις την οπτικη μεχρι τα μηχανηματα δες μην ταδιδευει μαζι με τιποτα ρευματα και διαχωρισε τα. Επισης αλλαξε το utp με shielded αν μπορεις. Το switch επιβαλεται μετα τον router.
Aν σου κανει διαφορα το μικρο ifi και δεν ετοιμαζεται καποια αλλαγη streamer η και dac καλο θα ηταν να ανεβεις σε κατηγορια φιλτρου
Τι εννοεις, γιατι το κανω αυτο;
Τη βονταφον ρωτα.

Όσο αφορά το QoS, υπάρχει "anecdotal evidence" (που λέμε) ότι κάνουν κακό στον ήχο, και όχι καλό.

Γιαυτό λένε το streamer να μπαίνει σε "καθαρή πόρτα" του switch, που να μην έχει τίποτα πειραγμένο.

Αν έχεις όρεξη δοκίμασέ το, βάλε το σε μια πόρτα που να μην έχει QoS ενεργοποιημένο και δες αν ακούς διαφορές.

Η βελτίωση στον ήχο που ακούς προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση του θορύβου στο όλο σύστημα routing/switching. Το router που δίνει ο πάροχος (των 20€) και το switch που αγοράζουμε συνήθως (επίσης των 20€) είναι μεγάλες πηγές θορύβου. Οτιδήποτε καλύτερο φέρνει βελτίωση στον ήχο.
Τι ειναι το QoS;

Quality of Service. Είναι κάποια πρωτόκολλα που προτεραιοποιούν την κίνηση στο δίκτυο (τα πακέτα δεδομένων) ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

Έχουν χρήση κυρίως όταν υπάρχει λίγο διαθέσιμο bandwidth ή όταν η εφαρμογή μας είναι πολύ ευαίσθητη στο latency (π.χ. VoIP τηλεφωνία).

Στο audio συνήθως δεν τα εφαρμόζουμε γιατί επιβαρύνουν την cpu του switch/router και ανεβαίνει ο θόρυβος. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι πόρισμα θα βγάλει ο Τζιμίσκουλας..

• Like
Reactions: Λάκης
Τι εννοεις, γιατι το κανω αυτο;.
Τη βονταφον ρωτα.
Ρωταω γιατι εγω στην vodafone ζητησα και μου εφεραν την οπτικη σε σημειο κοντα στα μηχανηματα ωστε να εχω ethernet 4 μετρα μεχρι το switch και αυτο σε δικο του καναλι μακρυα απο ρευματα κλπ. Τι αποσταση τρεχεις το utp?

Για την αποφυγή παρεξήγησης, η "λίστα" που θα δημιουργηθεί θα αφορά υλοποίηση DIY κατασκευής αναβάθμισης εμπορικού switch. Δεν θα είναι κάτι plug-n-play.

Υπάρχουν βέβαια και πολλά plug-n-play audiophile ethernet switches, τα οποία φαίνεται να έχουν ξεκάθαρα λόγο ύπαρξης.
Για ποιο switch ? Nα παιρνουμε νουμερο αν ειναι

Ρωταω γιατι εγω στην vodafone ζητησα και μου εφεραν την οπτικη σε σημειο κοντα στα μηχανηματα ωστε να εχω ethernet 4 μετρα μεχρι το switch και αυτο σε δικο του καναλι μακρυα απο ρευματα κλπ. Τι αποσταση τρεχεις το utp?
Καπου 12 μετρα ειναι, δεν γινοταν πιο κοντα.

Στο audio συνήθως δεν τα εφαρμόζουμε γιατί επιβαρύνουν την cpu του switch/router και ανεβαίνει ο θόρυβος. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι πόρισμα θα βγάλει ο Τζιμίσκουλας..

Είναι εύκολο να βγει και να μπει, μια εντολή στο terminal είναι.
Θα στήσουμε δοκιμή μετά το Πάσχα.

• Like
Reactions: Λάκης