Ένας μικρός class D με δύο ηχεία βάσης. Με και χωρίς sub η διαφορά με και χωρίς φίλτρο είναι σημαντική. Τον έχω και με δορυφόρους μικρούς δοκιμάσει, αλλά εκεί η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς αυτοί δεν έχουν και πολύ μπάσο για να κάνουν επικάλυψη σημαντική.
Α γειά σου! Για να καταλαβαινόμαστε κιόλας. Δεν σου έκανα επίθεση, θέλω να καταλήξει κάποια στιγμή η συζήτηση κάπου.
Στα ηχεία βάσης που εννοείται ότι λείπει το χαμηλό, ένα sub είναι σχεδόν απαραίτητο για να έχεις χαμηλό, ειδικά σε λίγο πιο μεγάλους χώρους από αυτούς για τους οποίους έχουν σχεδιαστεί.
Εκεί, επειδή μπορεί το ηχείο να κατεβαίνει μέχρι τα 60-70hz (τυχαία νούμερα), ένα "δέσιμο" είναι σχετικά εύκολο. Ειδικά αν πας σωστά, με κάποιο 8άρι sub και δεν τη δεις βαρβατίλα "βάζω 2 18άιντσα να μπουμπουνάνε".
Και εννοείται ότι όταν μιλάμε για δορυφόρους, ένα sub θα τα κάνει να ακούγονται σαν τα Bosch τα Acoustimass που αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται.
Γιατί εκεί θα πρέπει να βάλεις την συχνότητα αποκοπής σε επίπεδα που θα αρχίσεις να έχεις κατευθυντικότητα.
Από την αντίθετη πλευρά τώρα, αν έχεις ηχεία που κατεβαίνουν π.χ. στα 50hz από μόνα τους (δεν μας νοιάζει +- πόσα db) αρχίζεις και έχεις επικάλυψη στις συχνότητες και εκεί χρειάζεσαι φίλτρα.
Και εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω φίλτρο που να μπορεί να κόψει με το μαχαίρι ένα woofer στα 50hz και να είσαι στα 50hz στα 120db και στα 49 -60db π.χ.
Ακόμη και 48db ανά οκτάβα να του ορίσεις, στα 40hz θα κόψει κανένα 15άρι db.
Άρα, την επικάλυψη δεν τη γλυτώνεις.
Δεν σημαίνει ότι θα βάλεις εσύ το DSP σου ή όποιο άλλο φίλτρο στα 50hz και δεν θα (προσπαθεί να) παίξει το ηχείο σου τα 40hz.
Εκτός αν μιλάς για FIR brick walls που εκεί θα ακούς σκουπίδια γιατί το latency του sub θα πάει κοντά στο μισό δευτερόλεπτο και θα παίζει σαν μεταγλωτισμένη κινέζικη ταινία.