Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Για την ακριβεια, ...ειναι υπερμαχοι των sub που ενσωματωνονται με αποκοπη συχνοτητων στα κυριως ηχεια.

Ε πες μας πως το "προσθεσες" κι εσυ ωστε να ανοιξει νεος γυρος αντιπαραθεσεων...

Απλά πειραματίστηκα με το gain και το cross του σαμπ έως ότου βρω αυτό που μου άρεσε . Στο cross πχ του σαμπ έχω καταλήξει στα 60hz

Sent from my iPhone using Tapatalk

Εκεί θα το αφήσουμε γιατί διακρίνω μια διάθεση αρνητική.

Καθόλου αρνητική.
Από που και ως που είναι αρνητική διάθεση το να ξέρω από τι σύστημα βγάζει ο συνομιλητής μου τα συμπεράσματά του;

Με όσους δικάναλους έχω παίξει στο σπίτι (αφού θες να μιλήσουμε για εκεί) οι οποίοι δεν είχαν δυνατότητα να έχουν φίλτρο υψιπερατό για τα ηχεία, ο συνδυασμός με το sub ήταν υποδεέστερος από πολύ οικονομικότερους και απλούς, που όμως είχαν υψιπερατό φίλτρο.

Άρα, έρχεσαι στα λόγια μου.
Ότι με pure δικάναλο ενισχυτή, η ενσωμάτωση sub δεν είναι αποδεκτή. Αυτό λέμε και εμείς.
Με ποιον ενισχυτή λοιπόν παίζεις και έχεις βάλει σωστά subwoofer;

Δεν καταλαβαίνω το αρνητικό σε αυτό.
Δηλαδή αν μου πεις "το προφιτερόλ είναι το χειρότερο γλυκό", είναι αρνητικό να σε ρωτήσω "από που δοκίμασες προφιτερόλ και δεν σου άρεσε;";

Απλά πειραματίστηκα με το gain και το cross του σαμπ έως ότου βρω αυτό που μου άρεσε . Στο cross πχ του σαμπ έχω καταλήξει στα 60hz

Ο R-N2000 δεν σε αφήνει να κάνεις τίποτε κατόπιν του Y.P.A.O. Αυτό είναι κρίμα γιατί ενώ με αυτό βάζει φίλτρο και στα ηχεία και στο sub, το κάνει αυτόματα και μετά δεν σε αφήνει να επέμβεις πουθενά. Τα λέω σωστά;

Αν δεν βάλεις Trinnov και 4 sub δεν κάνεις τίποτα.

• Haha
Reactions: platon
Ο R-N2000 δεν σε αφήνει να κάνεις τίποτε κατόπιν του Y.P.A.O. Αυτό είναι κρίμα γιατί ενώ με αυτό βάζει φίλτρο και στα ηχεία και στο sub, το κάνει αυτόματα και μετά δεν σε αφήνει να επέμβεις πουθενά. Τα λέω σωστά;

Λάθος το ypao αν θες το βάζεις η το βάζεις το off που δεν επεμβαίνει

Καθόλου αρνητική.
Από που και ως που είναι αρνητική διάθεση το να ξέρω από τι σύστημα βγάζει ο συνομιλητής μου τα συμπεράσματά του;

Άρα, έρχεσαι στα λόγια μου.
Ότι με pure δικάναλο ενισχυτή, η ενσωμάτωση sub δεν είναι αποδεκτή. Αυτό λέμε και εμείς.
Με ποιον ενισχυτή λοιπόν παίζεις και έχεις βάλει σωστά subwoofer;

Δεν καταλαβαίνω το αρνητικό σε αυτό.
Δηλαδή αν μου πεις "το προφιτερόλ είναι το χειρότερο γλυκό", είναι αρνητικό να σε ρωτήσω "από που δοκίμασες προφιτερόλ και δεν σου άρεσε;";

Από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι δεν είναι αποδεκτή; Εγώ δεν έγραψα τίποτε τέτοιο. Εγώ έγραψα για υποδεέστερο και ανώτερο αποτέλεσμα ακόμα κι αν επρόκειτο για οικονομικότερο ενισχυτή στην περίπτωση της ύπαρξης του υψιπερατού φίλτρου.
Με μια απλή ενεργοποίηση/απενεργοποίηση ακούγεται αμέσως τι συμβαίνει. Δεν μπορείς να κρύψεις τις φασικές διαφορές στο μπάσο όταν παίζουν τα ηχεία ελεύθερα από φίλτρο. Το μπάσο κατ' ευθείαν γίνεται πιο χαλαρό. Χάνει το punch, έστω μέρος του.

Λάθος το ypao αν θες το βάζεις η το βάζεις το off που δεν επεμβαίνει

Ναι αυτό γράφω. Όταν το βάζεις, βάζει φίλτρο και στα ηχεία και στο sub. Αλλά δεν μπορείς να επέμβεις στη συνέχεια για να ορίσεις εσύ που το θέλεις.

Εννοείται ότι βγαίνει και off το σύστημα εντελώς.

Με μια απλή ενεργοποίηση/απενεργοποίηση ακούγεται αμέσως τι συμβαίνει. Δεν μπορείς να κρύψεις τις φασικές διαφορές στο μπάσο όταν παίζουν τα ηχεία ελεύθερα από φίλτρο. Το μπάσο κατ' ευθείαν γίνεται πιο χαλαρό. Χάνει το punch, έστω μέρος του.

Ωραία.
Σε ποιον ενισχυτή και ηχεία που ζεις μαζί τους έχεις βάλει sub και βλέπεις αυτή τη διαφορά;
Για να είσαι τόσο κάθετος, προφανώς το έχεις κάνει στο σύστημά σου και έχεις βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα!
Δεν είναι κακό, και εγώ έχω κάνει ανάλογα λάθη, πρόσφατα με το gentoo player και το squeezelite v2 που στην αρχή μου φάνηκε καλύτερο από το v1.
Ώσπου έζησα μαζί του 1-2 εβδομάδες και κατάλαβα ότι είναι λάθος (αν και πιο εντυπωσιακό στην αρχή).
Και στο δικό μου streamer, οχι μόνο το squeezelite έχω αφαιρέσει, αλλά ακόμη και το upnpdcli και το avahi.

Ωραία.
Σε ποιον ενισχυτή και ηχεία που ζεις μαζί τους έχεις βάλει sub και βλέπεις αυτή τη διαφορά;
Για να είσαι τόσο κάθετος, προφανώς το έχεις κάνει στο σύστημά σου και έχεις βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα!
Δεν είναι κακό, και εγώ έχω κάνει ανάλογα λάθη, πρόσφατα με το gentoo player και το squeezelite v2 που στην αρχή μου φάνηκε καλύτερο από το v1.
Ώσπου έζησα μαζί του 1-2 εβδομάδες και κατάλαβα ότι είναι λάθος (αν και πιο εντυπωσιακό στην αρχή).
Και στο δικό μου streamer, οχι μόνο το squeezelite έχω αφαιρέσει, αλλά ακόμη και το upnpdcli και το avahi.

Ένας μικρός class D με δύο ηχεία βάσης. Με και χωρίς sub η διαφορά με και χωρίς φίλτρο είναι σημαντική. Τον έχω και με δορυφόρους μικρούς δοκιμάσει, αλλά εκεί η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς αυτοί δεν έχουν και πολύ μπάσο για να κάνουν επικάλυψη σημαντική.

• Like
Reactions: Tzimisce
Συμφωνώ απόλυτα με τον george και καταλαβαίνω τι εννοεί 100%
Αφήνουμε τα ηχεία να παίζουν full range και συμπληρώνουμε απο κάτω με sub σε high level σύνδεση.
Χωρίς κροσόβερ χωρίς να παρεμβάλλεται τίποτε άλλο.
Όσο μεγαλύτερο το ηχείο τόσο πιο εύκολη η ρύθμιση καθώς μπορείς έτσι να κόψεις το sub χαμηλά, χαμηλότερα από ότι αν είχες ένα ζευγάρι ηχείων βάσης.
Όσο πιο χαμηλά κόβεις το sub τόσο πιο "αόρατο" γίνεται, δε μπορείς να εντοπίσεις που το έβαλες.
Πάλι όμως υπάρχει μια βέλτιστη θέση στο χώρο την οποία πρέπει να βρεις με πειραματισμούς.
Τα αποτελέσματα που έγραψε ο george είναι αυτά που απολαμβάνω κι εγώ στο σύστημα μου.
Αυτό που γράφετε για τους κώνους που πάλλονται δε το καταλαβαίνω. Αν δεν είχες sub πάλι δεν θα πάλλονται οι κώνοι? Δε δημιουργεί πρόβλημα η προσθήκη sub με τον τρόπο που αναφέρει ο george κι εγώ.
Ίσα-ίσα, όταν προσθέσεις sub τότε παίρνεις μια πολύ μεγαλύτερη ηχητική εικόνα, κάτι που σε κάνει να μη θέλεις να δυναμώσεις το σύστημα γιατί ο ήχος σε καλύπτει πολύ περισσότερο απο πριν, οπότε δεν προσπαθείς "από τη μύγα να βγάλεις ξύγκι" οπότε και παίζει πιο άνετα το ηχείο.
Φυσικά υπάρχει και διαφορετικός τρόπος ενσωμάτωσης σαμπ με ψηφιακά εργαλεία και δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να γίνει καλή δουλειά με τον τρόπο αυτόν.
Επειδή σε εμένα δουλεύει με τον τρόπο που το έχω κάνει δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι ούτε και ότι κατηγορούμε όλα τα υπόλοιπα.
Είναι όμως σαφώς πιο εύκολο να δοκιμάσει κάποιος αυτό που λέω εγώ με την αγορά ή δανεισμό ενος-δυο σαμπς παρά να πρέπει να αλλάξουμε δομικά πράγματα στο σύστημα μας που μπορεί και να μη θέλουμε να τα αλλάξουμε (όπως πχ κάποιος προενισχυτής-ενισχυτής χωρίς δυνατότητες ενσωμάτωσης sub).

Αυτό που γράφετε για τους κώνους που πάλλονται δε το καταλαβαίνω. Αν δεν είχες sub πάλι δεν θα πάλλονται οι κώνοι?

Εάν βάλεις φίλτρο θα το βάλεις έχοντας sub στο σύστημα. Οι περιπτώσεις είναι δύο με το sub στο σύστημα. Τα ηχεία με και χωρίς υψιπερατό φίλτρο. Με το υψιπερατό, κόβεις την αχρείαστη δουλειά στους κώνους. όταν δε είναι και δίδρομο το ηχείο, επιβάλλεται να υπάρχει.

Ναι αυτό γράφω. Όταν το βάζεις, βάζει φίλτρο και στα ηχεία και στο sub. Αλλά δεν μπορείς να επέμβεις στη συνέχεια για να ορίσεις εσύ που το θέλεις.

Εννοείται ότι βγαίνει και off το σύστημα εντελώς.

Ακόμα και αν καλιμπραρεις και ενεργοποιήσεις το ypao πάλι μπορείς και στο on να επέμβεις

Ένας μικρός class D με δύο ηχεία βάσης. Με και χωρίς sub η διαφορά με και χωρίς φίλτρο είναι σημαντική. Τον έχω και με δορυφόρους μικρούς δοκιμάσει, αλλά εκεί η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς αυτοί δεν έχουν και πολύ μπάσο για να κάνουν επικάλυψη σημαντική.

Α γειά σου! Για να καταλαβαινόμαστε κιόλας. Δεν σου έκανα επίθεση, θέλω να καταλήξει κάποια στιγμή η συζήτηση κάπου.

Στα ηχεία βάσης που εννοείται ότι λείπει το χαμηλό, ένα sub είναι σχεδόν απαραίτητο για να έχεις χαμηλό, ειδικά σε λίγο πιο μεγάλους χώρους από αυτούς για τους οποίους έχουν σχεδιαστεί.
Εκεί, επειδή μπορεί το ηχείο να κατεβαίνει μέχρι τα 60-70hz (τυχαία νούμερα), ένα "δέσιμο" είναι σχετικά εύκολο. Ειδικά αν πας σωστά, με κάποιο 8άρι sub και δεν τη δεις βαρβατίλα "βάζω 2 18άιντσα να μπουμπουνάνε".
Και εννοείται ότι όταν μιλάμε για δορυφόρους, ένα sub θα τα κάνει να ακούγονται σαν τα Bosch τα Acoustimass που αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται.
Γιατί εκεί θα πρέπει να βάλεις την συχνότητα αποκοπής σε επίπεδα που θα αρχίσεις να έχεις κατευθυντικότητα.
Από την αντίθετη πλευρά τώρα, αν έχεις ηχεία που κατεβαίνουν π.χ. στα 50hz από μόνα τους (δεν μας νοιάζει +- πόσα db) αρχίζεις και έχεις επικάλυψη στις συχνότητες και εκεί χρειάζεσαι φίλτρα.
Και εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω φίλτρο που να μπορεί να κόψει με το μαχαίρι ένα woofer στα 50hz και να είσαι στα 50hz στα 120db και στα 49 -60db π.χ.
Ακόμη και 48db ανά οκτάβα να του ορίσεις, στα 40hz θα κόψει κανένα 15άρι db.
Άρα, την επικάλυψη δεν τη γλυτώνεις.
Δεν σημαίνει ότι θα βάλεις εσύ το DSP σου ή όποιο άλλο φίλτρο στα 50hz και δεν θα (προσπαθεί να) παίξει το ηχείο σου τα 40hz.
Εκτός αν μιλάς για FIR brick walls που εκεί θα ακούς σκουπίδια γιατί το latency του sub θα πάει κοντά στο μισό δευτερόλεπτο και θα παίζει σαν μεταγλωτισμένη κινέζικη ταινία.

Είμαι σε μια ηλικία που έχω αρχίσει να ξεχνάω και ίσως να έχει αναφερθεί (αλλά δεν νομίζω)
Θα επιθυμούσα λοιπόν ακόμα μια φορά ,όταν ένας φίλος γράφει τα οποία συμπεράσματα του, να αναφέρει σαφώς με τι μηχανήματα έχουν προκύψει.
Αν δεν κάνω λάθος μόνο ο Κακαλεας και ο bunjinkan έχουν αναφέρει τα μηχανήματα τους.
Καθόλου δεν βοηθάει στην συζήτηση η αόριστη αναφορά συσκευών και προδιαγραφών.

• Like
Reactions: Tzimisce
Εάν βάλεις φίλτρο θα το βάλεις έχοντας sub στο σύστημα. Οι περιπτώσεις είναι δύο με το sub στο σύστημα. Τα ηχεία με και χωρίς υψιπερατό φίλτρο. Με το υψιπερατό, κόβεις την αχρείαστη δουλειά στους κώνους. όταν δε είναι και δίδρομο το ηχείο, επιβάλλεται να υπάρχει.

Ποια δικαναλη αναλογικη συσκευη το κανει αυτο?
Το υψιπερατό φίλτρο στα ηχεια εννοω.

Α γειά σου! Για να καταλαβαινόμαστε κιόλας. Δεν σου έκανα επίθεση, θέλω να καταλήξει κάποια στιγμή η συζήτηση κάπου.

Στα ηχεία βάσης που εννοείται ότι λείπει το χαμηλό, ένα sub είναι σχεδόν απαραίτητο για να έχεις χαμηλό, ειδικά σε λίγο πιο μεγάλους χώρους από αυτούς για τους οποίους έχουν σχεδιαστεί.
Εκεί, επειδή μπορεί το ηχείο να κατεβαίνει μέχρι τα 60-70hz (τυχαία νούμερα), ένα "δέσιμο" είναι σχετικά εύκολο. Ειδικά αν πας σωστά, με κάποιο 8άρι sub και δεν τη δεις βαρβατίλα "βάζω 2 18άιντσα να μπουμπουνάνε".
Και εννοείται ότι όταν μιλάμε για δορυφόρους, ένα sub θα τα κάνει να ακούγονται σαν τα Bosch τα Acoustimass που αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται.
Γιατί εκεί θα πρέπει να βάλεις την συχνότητα αποκοπής σε επίπεδα που θα αρχίσεις να έχεις κατευθυντικότητα.
Από την αντίθετη πλευρά τώρα, αν έχεις ηχεία που κατεβαίνουν π.χ. στα 50hz από μόνα τους (δεν μας νοιάζει +- πόσα db) αρχίζεις και έχεις επικάλυψη στις συχνότητες και εκεί χρειάζεσαι φίλτρα.
Και εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω φίλτρο που να μπορεί να κόψει με το μαχαίρι ένα woofer στα 50hz και να είσαι στα 50hz στα 120db και στα 49 -60db π.χ.
Δεν σημαίνει ότι θα βάλεις εσύ το DSP σου ή όποιο άλλο φίλτρο στα 50hz και δεν θα (προσπαθεί να) παίξει το ηχείο σου τα 40hz.
Εκτός αν μιλάς για FIR brick walls που εκεί θα ακούς σκουπίδια γιατί το latency του sub θα πάει κοντά στο μισό δευτερόλεπτο και θα παίζει σαν μεταγλωτισμένη κινέζικη ταινία.

Η επικαλυψη, δεν ειναι παντα κακο πραγμα.

Δεν δοκιμάστηκε μόνο με τους δορυφόρους αλλά και με ηχεία ραφιού και με ηχεία βάσης. Τα τελευταία έχουν αυτά τα specs

[td]Frequency response (+/-3dB)[/td][td]45Hz ~ 20kHz[/td]

Έχω γράψει ότι όσο μεγαλώνει το ηχείο και προστίθενται δρόμοι, η ανάγκη ύπαρξης υψιπερατού, βαίνει μειούμενη. Να το ξαναγράψω;

Γράφεις πάλι για sub να «μπουμπουνάνε» και διάφορα άλλα γραφικά.... γι' αυτό σου είπα, διακρίνω αρνητική διάθεση.